• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Adventní sušenky Spekulatius
Napište svůj komentář k receptu

Adventní sušenky Spekulatius

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Adventní sušenky Spekulatius
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g polohrubá mouka výběrová (Typ 405)
    • 300
      g hnědý cukr
    • 200
      g máslo
    • 2
      ks vejce
    • sůl špetka
    • 1
      lžička prášek do pečiva 0.5-1,(dáváme přednost vinnému kameni = přírodní kypřící prášek bez fosfátu)
    • skořice - mletá 2 1/2 lžičky čerstvě
    • muškátový květ 1/2 lžičky
    • 1
      lžička nové koření mleté
    • 1
      lžička semínka kardamonová
    • zázvor - mletý 1/2 lžičky
    • 100
      g mandle na plátky hoblované

Postup přípravy receptu

1
Do velké mísy dáme mouku, smícháme s kypřícím práškem. Máslo nakrájíme na vločky a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi, hnětením vyrobíme speciální křehké těsto, ze kterého vytvarujeme rolku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do ledničky, nejlépe přes noc. Další krok se odvíjí od toho, jaké máme příslušenství.Varianta A: Pokud máme speciální vyřezávanou formičku (nebo formičky) na Spekulatius, tak ji pomoučíme (tip: je lepší nevymazávat) a do této formičky vtlačíme přiměřené množství těsta, zarovnáme a přebytečné těsto odstraníme. Poté vtlačíme několik mandlových plátků a na plech vyložený papírem na pečení vyklepeme těsto z formičky. Při uvedeném množství surovin nám takto vyjdou asi 3 plechy.
2
Varianta B: máme-li vyřezávané prkno nebo vyřezávaný váleček na Spekulatius vyválíme těsto na mírně pomoučeném vále klasickým (tedy nevyřezávaným) válečkem na tloušťku 2-3 mm. Pomoučeným prknem nebo vyřezávaným válečkem se do těsta poté vtlačí obrázkové motivy. Podél zároveň vtlačených kontur pak ručně vyřízneme z těsta čtverečky, které hladkou stranou dolů pokládáme na plechy vyložené papírem na pečení, a které jsme ještě navíc posypali plátky mandlí.
3
Varianta C: pokud máme váleček na vykrajování Spekulatius, rovněž vyválíme těsto nejprve na tloušťku 2-3 mm klasickým válečkem na mírně pomoučeném vále. Poté těsto přejedeme vykrajovacím válečkem, je nutné přitom přitlačit. Váleček by měl kontrolovat správnou tloušťku těsta a při jeho použití nám vzniknou některé z oblíbených motivů a forem sušenek Spekulatius, které opatrně přeložíme na plechy vyložené papírem na pečení a posypané plátky mandlí.V každém případě bychom mezi nehotovými sušenkami měli nechat malé odstupy, jelikož se během pečení mírně zvětší. V předehřáté troubě pečeme buď horkovzdušně všechny plechy při 180-190 °C nebo jednotlivě při spodním a horním ohřevu při teplotě 200-220 °C cca 15 minut. Pokud těsto nemá správnou tloušťku (resp. pokud je moc tlusté) což se stává hlavně při variantě B, tak bude nutné dobu pečení prodloužit o 5-10 minut. Hotové Spekulatius necháme vychladnout na roštu. V dózičkách na keksy mohou Spekulatius údajně vydržet čerstvé i několik týdnů. Při vysokém faktoru závislosti, kterou tyto sušenky avšak způsobují, jsou ovšem zpravidla snězené během pár dní.
4
Spekulatius pocházejí z regionu Belgie, Nizozemska, Porýní a Vestfálska. Jedna domněnka je, že by slovo Spekulatius mohlo pocházet z latinského speculum = zrcadlo (kvůli zrcadlově do formiček zařezaným motivům). Avšak je pravděpodobnější, že se název odvozuje od latinského názvu pro biskupa (=speculator - dozorce, pozorovatel). Motivy sušenek totiž původně pocházejí z tzv. příběhu Mikuláše, který může být vyprávěn na základě správného seřazení motivů. Dnes to už však není pravidlem. Navíc existují různé druhy Spekulatius (kromě tohoto ještě např. bez mandlí či méně kořeněné a jednoduše máslové). Typickou chuť dodává běžně stejnojmenná směs koření, jejíž originální receptura se však postupem času ztratila, a tak různí výrobci koření používají na tuto směs různé druhy a poměry koření. Jedna z variant např. obsahuje pouze skořici a hřebíček, jiné jsou - jako třeba zde v receptu uvedená směs - rozsáhlejší a nejspíš i chuťové příjemnější a zajímavější. Dříve se Spekulatius také pekly výhradně bez kypřícího prášku, v dnešní době je to celkem normální postup, pro zachování jistých tradic - možná si člověk může i namluvit, že výsledek je pak nepatrně lepší a zdravější - se avšak dá použít namísto klasického, chemicky vyrobeného prášku do pečiva vinný kámen, který je přírodním produktem. Formy na Spekulatius jsou v ČR těžko dostupné, jelikož jsou tyto sušenky u nás ještě relativně neznámé, díky internetu je však možné je objednat ze zahraničí. Úplně v nejhorším případě si člověk (kterému tolik nezáleží na motivech) může vyválet těsto na požadovanou tloušťku a použít klasické vykrajovací formičky, i když se tak člověk připraví o estetičnost svých Spekulatius.
5
Na těchto adresách jsou mimochodem fotografie v receptu popsaných tvořítek motivů:
6
Vyřezávaná formička: http://www.geocities.com/paddy080585/model.jpg
7
Vyřezávané prkno: http://www.geocities.com/paddy080585/brett.jpg
8
Vyřezávaný váleček: http://www.geocities.com/paddy080585/drueckwalze.jpg
9
Váleček na vykrajování: http://www.geocities.com/paddy080585/ausschneidewalze.jpg
10
Tento recept věnuji památce mé nedávno zesnulé babičky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sušenky brownies

Sušenky brownies

Linecké sušenky

Linecké sušenky

Zdravé sušenky

Zdravé sušenky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Adéla a Silvie | 23. 12. 2011 16:10

    Moc děkujeme za recept, který jsme několik let marně hledali. Bydlíme v malém městě a Spekulatius tu nemáme. Naše překvapení bylo o to větší, když sušenky opravdu chutnaly jako originální Spekulatius. Děkujeme moc!! :-* 8-)

  • Simča S.
    Simča S. | 29. 11. 2011 14:24

    Odkazy na konci článku mi nefungují ("nadává" mi to anglicky, čemuž nerozumím, ale žádní obrázky neukáže), tak jsem pár obrázků vygůglila... Tady: http://www.google.cz/search?q=spekulatius&hl=cs&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rNvUTueQJtG6hAfx4Llv&sqi=2&ved=0CDgQsAQ&biw=661&bih=674. Jinak tyhle sušenky teď měli v Penny asi za 16 korun celkem veliký pytlík, koupila jsem je k Mikuláši....

  • karolka hašlerka | 19. 12. 2010 14:34

    dyt jo :-D

  • Tereza T
    Tereza T | 25. 11. 2010 15:43

    Máte pravdu, už je opraveno, díky.

  • Líba | 25. 11. 2010 13:03

    mám recept se stejnými ingradiencemi a množstvím - mouky je uvedeno 400 g

  • hel | 23. 11. 2010 15:06

    Nic proti ale zajímalo by mě kde by v holandsku sehnali polohrubou mouku, když tam zanjí jen hladkou :-D

  • B | 16. 11. 2010 21:07

    Jen se chci zeptat, jaké množství polohrubé mouky? díky

  • Hana Jelínková | 15. 1. 2009 12:38

    můj muž sušenky pamatuje, když se prodávaly v plechovce. Nedávno jsme je objevili v Intersparu v papírové krabičce. Já si na ně vůbec nevzpomínám, že bych je v dětství jedla. Teď mi moc chutnají.

  • Patrick Schmitt | 27. 11. 2008 02:14

    Kolem Vánoc (což je období, kdy se vyskytují v obchodech) je také občas kupuji v Lidlu, když nemám čas, ale není nad domácí výrobu. Jsou pak ještě mnohem aromatičtější...a není to ani tak těžké jak se zdá. ;-)

  • Anna R. | 26. 11. 2008 22:06

    Juj, když to vidím, příjde mi to složité, ale dají se koupit v Lidlu nebo v Kauflandu. V tomto čase si je s manželem rádi dáváme ke kávě. Jsou výborné.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Prosinec Svačina Pečení Vánoce Dobrůtka Belgie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hnědý cukr Mandle Máslo Muškátový květ Nové koření mleté Polohrubá mouka Prášek do pečiva Semínka Skořice - mletá Sůl Vejce Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Prošívaná deka

Prošívaná deka

Ořechové řezy III.

Ořechové řezy III.

Tvarohové řezy trojbarevné

Tvarohové řezy trojbarevné

Škvarkové placky rodinné

Škvarkové placky rodinné

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Nanukové Řezy podle babičky Marušky

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem

Pikantní špagety s kuřecím masem,…

Hovězí vývar

Hovězí vývar

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Doporučujeme

30 minut
Těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí

Těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

72
Těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí
Těstoviny s pečenými…
64
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
47
Klasické lečo
Klasické lečo
36
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
34
Domácí kečup
Domácí kečup

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
AHA.cz Rolins už pravdu neskrývá: KONEC KVŮLI NEDVĚDOVI

Rolins už pravdu neskrývá: KONEC KVŮLI NEDVĚDOVI

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Ženy.cz Co stihnout do konce léta, aby vám nebylo líto, že skončilo

Co stihnout do konce léta, aby vám nebylo líto, že skončilo

Blesk.cz Zemřel „vtipkár“ Oldo Hlaváček (†91)

Zemřel „vtipkár“ Oldo Hlaváček (†91)

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

  • Recepty.cz
  • Adventní sušenky Spekulatius
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact