• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Napište svůj komentář k receptu

2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 45
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Množství dle chuti a potřeby
    • diviznové květy
    • cukr krupice nebo hnědý přírodní
    • pálenka

Postup přípravy receptu

1
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září.
2
Sirup bez převáření: Do čisté suché sklenice nasypeme žluté květy divizny, které zasypeme cukrem. Množství cukru je takové, aby květy byly cukrem dobře prosypané, a tak mohl vznikat výluh z divizny - sirup, o který usilujeme.
3
Další den proslazenou diviznu promícháme, přisypeme nové květy po dalším sběru a opět nové květy zasypeme cukrem.
4
Třetí den opět diviznu ve sklenici promícháme, přisypeme další květy z nového sběru, které opět prosladíme a pak necháme vše dva až tři dny v temnu a plátnem zakryté louhovat. Promíchat během louhování diviznu je žádoucí alespoň dvakrát, ale pozor na čistotu! Mícháme vždy čistou, nejlépe vyvařenou vařečkou.
5
Pak hotový sirup přecedíme přes plátno, abychom se zbavili pichlavých chloupků z divizny a případně i zbloudilých broučků. Plátno vymačkáme a diviznu NEVYHAZUJEME!
6
Macerát: Diviznu z plátna dáme do sklenice, zalijeme ji pálenkou (slivovice, meruňkovice, hruškovice, vodka...) tak, aby byla divizna potopená, uzavřeme a necháme macerovat cca týden. Během macerování promícháme otočením sklenice. Pak opět diviznu přecedíme přes plátno, dobře vymačkáme. Macerát je určený pro dospělé, na prohřátí při nachlazení. Výborná výmluva jak se napít, i když nás schvátila choroba. :-)
7
Sirup, který jsme vymačkali přes plátno, přelijeme do čistých, suchých skleniček či lahviček a dobře uzavřeme. Skladujeme v temnu a suchu, nejlépe ve sklepě nebo chladnější komoře. Sirup používáme dle potřeby, většinou se podává třikrát denně lžička nebo lžíce (děti nebo dospělí). Sirupem si můžeme osladit i čaj. Slouží proti kašli, bronchitidě, zahlenění, rýmě, zánětech v ústech, nachlazení.
8
Vařený sirup: Postup je téměř stejný jako u nevařeného, jen s tím rozdílem, že diviznu do láhve přidáváme více dní, čili je lepší vybrat větší sklenici nebo kameninovou nádobu (soudeček...). Sirup během vrstvení promícháváme celý a ode dna, aby se nové i starší květy louhovaly společně. Sirup například po třech týdnech plnění do sklenice a louhování přecedíme přes plátno do čistého hrnce, květy v plátně vymačkáme (opět z nich můžeme vyrobit macerát) a bez poklice povaříme do zhoustnutí na požadovanou hustotu. Opět plníme do suchých čistých sklenic, pevně uzavřeme a skladujeme v temnu a suchu. Skleničky můžeme naplnit ještě vroucím sirupem, pevně uzavřít a tak je i zakonzervovat na delší čas.
9
Do macerátu k diviznovým květům můžeme pro sílu macerátu přidat i čerstvě nastrouhaný zázvor.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zázvorový macerát - sirup pro dospělé

Zázvorový macerát - sirup pro dospělé

Cibulová šťávička proti kašli

Cibulová šťávička proti kašli

Cibulový čaj proti kašli a nachlazení

Cibulový čaj proti kašli a nachlazení

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarmila | 25. 8. 2016 15:28

    Sirup si oblíbili všichni a když začíná venku podzimní sychravo, lžičkujeme po troškách preventivně. Ten můžu určitě doporučit. Macerát dělám poprvé a vypadá hodně slibně.

  • Horáková | 12. 7. 2016 16:07

    Výborné a zdraví prospěšné.

  • Jarmila Martínková | 11. 10. 2015 17:44

    Jak bude působit sirup při nachlazení jsem nezkoušela, nebylo to zatím zapotřebí, ale kořalka s diviznou je parádní.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nápoje Zavařování & nakládání Drinky a koktejly
Zdravě i chutně Nápoje Ostatní Alkoholické Zavařování a nakládání Pro děti Vaření Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Diviznové květy Pálenka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná bageta

Plněná bageta

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Linecká velikonoční vejce II.

Linecká velikonoční vejce II.

Šťavnatá ryba s voňavým bramborem

Šťavnatá ryba s voňavým bramborem

Přírodní plátek s křenovou omáčkou

Přírodní plátek s křenovou omáčkou

Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)

Slaný koláč z křehkého těsta (quiche)

Esíčka

Esíčka

Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky

Míchaná vejce (nejen) s romadůrem…

Mleté maso se zeleninou II.

Mleté maso se zeleninou II.

Doporučujeme

30 minut
Nudle s arašídovou omáčkou a krůtím masem

Nudle s arašídovou omáčkou a krůtím…

40 minut
Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

110 minut
Focaccia

Focaccia

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

20 minut
Salát little gem se slaninou a parmazánem

Salát little gem se slaninou a…

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

Poslední sledované recepty

60
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
53
Čočkový salát s hořčicí
Čočkový salát s hořčicí
51
Cukroví z vína
Cukroví z vína
50
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou…
43
Jednoduchá škvarková pomazánka
Jednoduchá škvarková…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře, které chutnají všem
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře,…
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit svačinu, oběd i večeři
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit…
Jak skladovat jahody, aby vám vydržely co nejdéle? Použijte trik s octem
Jak skladovat jahody, aby vám vydržely co nejdéle…
Voní, chutná, baví: Samosběr jahod na Farmě Vraňany je tu!
Voní, chutná, baví: Samosběr jahod na Farmě…
Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S tvorbou jí pomáhá i umělá inteligence. Podívejte se do galerie!
Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S…
AHA.cz Změna je život! Nová image Kostkové vyráží dech

Změna je život! Nová image Kostkové vyráží dech

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Lejla Abbasová má dokonalou postavu, přesto řeší nedostatky! Raději ukazuji „předek“, svěřila se

Lejla Abbasová má dokonalou postavu, přesto řeší nedostatky! Raději ukazuji „předek“, svěřila se

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Pavel Vítek a Janis Sidovský: Romantická svatba na Karlštejně! Podruhé si řeknou »ANO«

Pavel Vítek a Janis Sidovský: Romantická svatba na Karlštejně! Podruhé si řeknou »ANO«

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí na červen: Koho čeká povýšení, kdo dostane přidáno a kdo nejspíš z práce odejde?

Velký horoskop práce a financí na červen: Koho čeká povýšení, kdo dostane přidáno a kdo nejspíš z práce odejde?

Další doporučené recepty:

100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky…
1001 noc
1001 noc
15 minutová česnečka
15 minutová česnečka
2 x tvarohové knedlíčky nasladko
2 x tvarohové knedlíčky nasladko
2x cuketovo-smetanová omáčka
2x cuketovo-smetanová omáčka
2x jinak rajský salát s česnekovou bagetou nebo toustem
2x jinak rajský salát s česnekovou…
  • Recepty.cz
  • 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact