• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
Napište svůj komentář k receptu

100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják

0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 6
doba přípravy: 68 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 1210
      g celozrnná žitná mouka + na vysypání ošatky
    • 2
      lžíce kvásek
    • voda
    • 2
      hrst sůl
    • 2
      hrst kmín
    • 2
      hrst cukr

Postup přípravy receptu

1
Pozor-mouku ve všech následujících krocích musíme nejdříve prosít přes síto. Recept je na velký bochník o váze okolo 1.2kg. Používám celozrnnou BIO žitnou mouku, která je jemně mletá (Probio) nebo běžnou chlebovou žitnou mouku. 2 lžíce kvásku smícháme se 100g mouky a 90 ml vody. Necháme kynout v závislosti na teplotě přibližně půl dne (12 hod, od rána do večera nebo od večera do rána).

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Vzešlý kvas rozdělíme na dvě části do dvou misek, jednu větší, druhou menší. Menší část: 2 lžíce z kvasu + 50 g mouky + 40 ml vody. Větší část: zbylé množství kvasu + 310g mouky + 280 ml vody. Tyto dvě misky necháme opět půl dne kynout.
3
Po vykynutí obsah obou misek smícháme ve velké míse a přidáme 500g mouky, 400ml vody, 2 hrsti (hrst ženské ruky) soli, 2 hrsti cukru, 2 hrsti kmínu. Necháme kynout, v této fázi už je kynutí rychlejší, v horkých dnech může být i za 6hod. Pokud chceme kynout pomaleji a proces natáhnout opět na půlden, necháme těsto stát v chladnějším místě.
4
Pracovní plochu posypeme 300g mouky a vytvoříme z ní kruh, výška cca 1 - 2 cm. Na mouku překopíme vykynuté těsto, hodně lepí. Pomoučenýma rukama skládáme těsto od krajů do středu, až do něj postupně zapracujeme všechnu mouku.
5
Pokud máte velkou ošatku, můžete vznikou šišku nechat v celku nebo ji rozdělit na 2 díly do dvou menších ošatek. Ošatky je třeba vysypat moukou. Je možné těsto rozkrájet na malé dalamánky a nechat je kynout na plechu naříznuté zvrchu a posypané hrubou solí a kmínem. Kyneme opět v závislosti na teplotě v místnosti okolo 6 hodin. Těsto musí alespoň dvakrát zvětšit svůj objem.

RADA: Recept na kváskový chéb i pro začátečníky!

6
Rozehřejeme troubu i s plechem, na kterém budeme péct, na 250C (pokud máte 1 velký bochník) nebo na 230C (pokud máte 2 menší bochníky). Velmi opatrně přemístíme těsto z ošatky na rozpálený plech. Dělám to tak, že v rukavicích plech nejprve přiložím zvrchu na ošatku a pak to vše opatrně otočím, abych s bochníkem neťukla. Ošatku opatrně sundám a plech opět bez ťuknutí a prudkých pohybů přemístím do trouby.
7
Po deseti minutách stáhnu teplotu a při té příležitosti na dno trouby vyleju hrníček vody. Je třeba nevlévat jej hned na začátku, ale až v této fázi, kdy se nám vytvořila pevnější kůrka, která chléb drží, aby se nerozjel do stran, ale zůstal na řezu pěkně vysoký. Pokud peču velký bochník, ztlumím troubu na 220C, pokud 2 malé, tak na 200C.
8
Po dalších 10 minutách stáhnu na 180C (v případě obou velikostí) a dopékám přibližně 45 minut. Poklepáním zjistím, jestli je chlepa upečený. Musí zvonit, dunět. Při vytahování z trouby je opět nutná opatrná manipulace. Neťuknout s plechem o podložku. Chléb necháme úplně vychladnout než jej zakrojíme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pro začátečníky (s česnekem)

Chléb pečený v kastrolu

Chléb pečený v kastrolu

Chléb typu Šumava

Chléb typu Šumava

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Cukr Kmín Kvásek Sůl Voda

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lepenice

Lepenice

Závin z listového těsta se špenátem

Závin z listového těsta se špenátem

Francouzská bramboračka

Francouzská bramboračka

Tuňáková pomazánka II.

Tuňáková pomazánka II.

Étonnant jablkový koláč

Étonnant jablkový koláč

Čočková polévka s párkem

Čočková polévka s párkem

Krůtí nudlová polévka

Krůtí nudlová polévka

Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem

Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem

Bramborový salát s okurkou a koprem

Bramborový salát s okurkou a koprem

Doporučujeme

30 minut
Cuketové stripsy s parmazánem

Cuketové stripsy s parmazánem

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

105
Dýňová tortila
Dýňová tortila
95
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
77
Máslové řízky
Máslové řízky
42
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
32
Mexický hrnec s rýží
Mexický hrnec s rýží

Zajímavé články

Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos musíte vyzkoušet
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos…
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

Další doporučené recepty:

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
(nejen) Vepřová uzenářská pečeně
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% rajská šťáva - sterilovaná
100% sypká rýže, jednoduše a vždy stejně!
100% sypká rýže, jednoduše a vždy…
1001 noc
1001 noc
15 minutová česnečka
15 minutová česnečka
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
2 x Diviznový sirup + macerát (nejen)…
  • Recepty.cz
  • 100% žitný kváskový chleba z ošatky samostoják
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact