Hluboko zmrazené ovoce, například jahody, borůvky nebo maliny před použitím přelijeme vařící vodou. Ovoce potom není rozbředlé.
Sušené ovoce namočet do 100 ml vína a nechte alespoň půl hodiny bobtnat. Důkladně očistěte pomerančovou kůru a odkrojte z ní blánu. Pak ji na 2 minuty... více o Vepřová panenka plněná sušeným ovocem
Troubu zapněte na 180 °C. Cuketám odkrojte konce a připravte si 8 čtverců alobalu. Cukety zakápněte olejem z hroznových jadérek (nejlépe s naloženými... více o Zapečené cukety se šunkou a sýrem
Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, osolte a opepřete, zakápněte olejem a dejte péct do předem rozehřáté trouby na 180 aC, asi 30 minut. V hrnci... více o Zeleninový vývar
Uzeného lososa natrhejte a vložte do robota s noži. Kopr nahrubo nasekejte. Dvě třetiny přidejte k lososovi, zbytek odložte stranou. Citrony omyjte. Z... více o Paštika z uzeného lososa
1. Připravte si veškeré ingredience na stůl, tím ušetříte čas a budete mít přehled, co všechno do receptu patří. 2. V hmoždíři natlučte římský kmín,... více o Chilli con carne s kořením
Hovězí maso nakrájejte na kostky, lehce opepřete, zalijte částí červeného vína, přidejte trošku rozmarýnu, tymiánu a rozmačkanou polovinu paličky... více o Hovězí po burgunsku
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, mírně osolíme, opepříme a dáme do mísy. Řapíkatý celer pokrájíme na slabší měsíčky a dáme k masu. Přidáme... více o Masová minutka s řapíkatým celerem
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Nejprve si připravíme zeleninu. Očištěnou půlku celeru, půlku cukety a brambory (u cukety i brambor necháme slupku) nakrájíme na kostky a vložíme do... více o Zapečená kuřecí prsíčka se slaninou
Vejce vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem (když je příliš husté těsto, tak přidáme horkou vodu po... více o Čokoládový dort V.
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat. Až bude mléko svařené, necháme trochu... více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Zeleninu si pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky dle fantazie. Do salátu dále přidáme podle chuti pokrájená sušená rajčata a na kostky... více o Zeleninový salát s balkánským sýrem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Mouku s cukry nasypeme do mísy, přidáme pokrájené máslo, žloutek a vše promícháme v hladké těsto, které necháme v chladu dvě hodiny proležet. Pokud... více o Košíčky s nutelovým krémem
Vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem a krystalovým cukrem, vyšleháme do téměř bílého, hustě zpěněného krému. Smícháme s vyšlehaným sněhem z bílků a... více o Pohádkový čokoládový dort
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.
Na trošce oleje necháme v pánvi zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme osmažit dozlatova na nudličky pokrájené špekáčky, přidáme zpěnit nasekaný... více o Cuketové špekáčky
Vejce, máslo, mouku, cukr a kypřící prášek smíchejte a vyšlehejte do jemné konzistence. Kakao smíchejte s vodou, až vznikne hustší pasta a tu... více o Božský čokoládový dort
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle, zasypeme 1 lžící mouky a mletou paprikou a zasmažíme. Přidáme zeleninový vývar, pokrájené kysané zelí, celý pepř,... více o Zelňačka s maďarskou klobásou
Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na oleji. Přesuňte do mísy, vmíchejte vypeckované rozpůlené olivy, strouhaný sýr, lehce ušlehaná vejce... více o Quiche s cibulí a olivami
Prvně prosejeme mouku s cukrem do mísy, do které poté přidáme máslo a zaděláme na těsto. Přidáme žloutek a podle potřeby trochu vody, ale pozor, ať... více o Lemon Pie / Citronový koláč
Papriky a okurku pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme nejprve pokrájené maso. Přidáme zeleninu, Gyros koření ... více o Superrychlý gyros
V misce spolu promíchejte mouku, pivo a koření na řídké těstíčko. Dejte asi na 30 minut do ledničky. V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Kousky... více o Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Všechny brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a... více o Smetanovo-bramborový krém
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,... více o Zapečené brambory se zelím
Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a přeléváme na talířích omáčkou. Omáčka: Na třech lžících oleje orestujeme cibuli dozlatova. Na cibuli dáme... více o Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou
Z mouky, másla, vajec, vody a octa (citronové šťávy) zaděláme těsto, nejdůležitější je osolit ho! Poté si těsto rozdělíme na tři přibližně stejné... více o Snadný štrůdl
1/2 kg mletého masa, 1 lžíce vegeky, 1/2 lžičky soli, 1 dcl mléka - vše smíchat a nechat v lednici do druhého dne uležet. Na mokrý igelit rozetřít... více o Bůčková roláda v alobalu
Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.
Smícháme všechny ingredience na těsto a polovinu ho nalejeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Druhou polovinu obarvíme kakaem a vlijeme na... více o Buchta celulitida
Mouku prosejeme na vál. Ostatní suroviny svaříme ve vodní lázni, jedlou sodu přidáme nakonec. Teplou směs zpracujeme s moukou, rozdělíme na čtyři díly... více o Velikonoční medové řezy
Zakysanou smetanu a tvaroh smícháme dohromady, nastrouháme vajíčka a podle chuti přidáme sůl nebo pepř. (Klidně i česnek).... více o Vajíčková pomazánka (méně tučná)
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
200 g cukru, 100 g tuku, vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, mícháme ve vodní lázni, až se vše spojí, nesmí se vařit. Poté přidat 2 lžičky jedlé sody,... více o Ořechové řezy medové
Do větší sklenice třeba od okurek vkládáme vrstvy jahod a cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a uložíme na tmavé místo při pokojové teplotě na 1 měsíc... více o Jahodový likér
Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou mouku z kypřícím práškem. Ručně zamícháme spařené rozinky, mandle a... více o Šlehačkový mramorový beránek
Rajčata, okurku, papriku a nivu nakrájíme na kostičky, olivy a pórek na kolečka. Přidáme olivový olej, citrónovou šťávu, worchestr, oregáno, bazalku,... více o Řecký salát a la ENKI
6 celých vajec a mletý cukr šleháme do zhoustnutí a potom přidáme kakao. Dáme na plech s pečícím papírem a upečeme. Ušleháme šlehačku se ztužovačem a... více o Šlehačková roláda II.
Zelené fazolky očistíme a uvaříme ve slané vodě. V jiném kastrolu uděláme hodně tmavou jíšku, kterou zředíme vodou, osolíme, opepříme a okyselíme. Do... více o Fazolky po staročesku
Brokolici vaříme asi 5 min, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Přidáme tuňáka i s olejem, kukuřici a na kostičky nakrájený balkánský sýr.... více o Brokolicový salát s tuňákem
Zpracovat a rozetřít na vymazaný a vysypaný plech. Tvaroh dáme do pytlíku a uděláme mřížky. Do každého čtverečku můžeme dát džem, ovoce.... více o Prošívaná deka II.
Uvaříme a scedíme těstoviny, které necháme vystydnout. Do těstovin přidáme "kapku" oleje proti slepení. Do vychladnutých těstovin přidáme jablka... více o Tuňákový salát
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet... více o Nakládaný hermelín
Housku nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a přendáme do velké mísy. Dále přidáme mleté maso, vejce, česnek a... více o Sekaná pečeně plněná vejci
Rozkrájenou cibuli, zpěněnou na části tuku, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vývarem. Ochutíme pepřem a... více o Česneková omáčka