Pokud jste vlastníkem rýžovaru, tak na tomto úkolu není nic složitého. Nicméně vaření rýže v hrnci je trochu složitější, každý druh rýže totiž potřebuje trochu jiné podmínky. Jsou dva základní druhy – krátkozrnná a dlouhozrnná. Kulatozrnná rýže se hodí na všechny krémové pokrmy, jako jsou rýžové kaše, nákypy, anebo pravá italská risotta. Univerzálním postupem ale asi nic nezkazíte. Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citronové šťávy. Dlouhozrnná rýže je naopak nadýchanější, a pokud se dobře uvaří, tak její zrníčka jsou oddělená. V české kuchyni se využívá převážně dlouhozrnná rýže. Pro přípravu rýže je důležitá především dostatečně široká a nízká nádoba. Poměr rýže a vody by měl být 1:1,5. Nezapomeňte také rýži propláchnout, abyste ji zbavili škrobu a nečistot. Hrnec, ve kterém ji budete vařit, nechte na plotně nejdříve prohřát a potom na něj dejte malé množství oleje. Rýži zprudka opražte a zalijte horkou vodou. Osolte ji a nechte zhruba 15 minut zvolna dusit na mírném plameni.
Z plátku chleba vyřízneme střed (střídku), který vyjmeme a na pánvi s troškou rozpáleného oleje dáme oba kusy chleba, střídku i neporušenou kůrku... více o Volské oko v chlebu
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (čím menší tím dřív bude dýně uvařená). Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená.... více o Dýňová polévka krémová
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru
1. Žloutky oddělte od bílků. Připravte si vodní lázeň. voda se nesmí dotýkat dna horního kastrolku. Smetanu nalijte do kastrolku, asi 100 ml nechte... více o Vanilkový krém
Cuketu (mladou cuketu není nutné loupat) a uzené maso (150 - 200 gramů) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Na jemném struhadle nastrouháme do... více o Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem
Uvaříme těstoviny a dáme vychladnout. Mezitím si do mísy připravíme všechny ingredience a smícháme s těstovinami. Dobrou chuť!... více o Těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, ořechy, vychladlé vločky, mouku s kypřidlem a vše dobře... více o Ořechové řezy s vločkami
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez
Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou a rumem. Dochutit můžeme i citronovou kůrou či skořicí. Vše... více o Lívanečky po našem - kynuté
Začněte s mrkví - její příprava trvá nejdéle. (http://www.recepty.cz/recept/pikantni-korenena-mrkev-157207?_fid=9db3) Na pánev nalijte olivový olej.... více o Kuskus s krůtím masem a pikantní mrkví
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Na oleji nebo másle osmažíme v kastrolu s širokým dnem dosklovata cibuli, pak přidáme osmažit pokrájenou očištěnou cuketu, papriky, mrkev a žampiony.... více o Adžika rýže - zeleninové rizoto
Na troše oleje zpěníme cibulku, přidáme salám, česnek, papriku, rajčata, podlijeme troškou vody, rozdusíme, dle chuti osolíme, přidala jsem špetku... více o Rychlá směs na špagety
Rané brambory neloupeme, pouze omyjeme, rozkrájíme na větší kusy a dáme do tukem vymazaného pekáče péct. Během pečení si opracujeme špenát, který... více o Zapečené brambory se špenátem a houbami
Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak vmícháme tvaroh a dobře promícháme. Nakonec vmícháme jogurt (smetanu). Jahody nebo jiné ovoce dle vlastního... více o (nejen) Jahodovo-tvarohový dezert z máslových sušenek
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Ledový salát pokrájíme na nudličky, cherry rajčátka přepůlíme, zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou a ochutíme jí solí, pepřem a octem.... více o Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou
Omyté salátové listy dáme do mísy a zalijeme smetanou, kterou předtím smícháme se solí, pepřem, citrónovou šťávou a dle chuti přidáme cukr. Nakonec ... více o Hlávkový salát se smetanou
Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3
Sojový granulát si uvaříme v litru osolené vody cca 15 minut, pak scedíme a přebytečnou vodu jemně vymačkáme. Cibuli si osmažíme na oleji, pak přidáme... více o Sojová směs na topinky, těstoviny...
Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme a dáme orestovat spolu s vločkami na rozehřátý olej s máslem dorůžova. Pak přidáme očištěný malý květák rozebraný... více o Květákovo-vločková polévka s vejcem
Lilek pokrájíme na půlcentimetrová kolečka, která osolíme a necháme cca 1/2 hodiny vypotit. Pak kolečka dobře vysusíme ubrousky (utěrkou) a naskládáme... více o Lilkové koláčky
Těsto: 1.Smícháme jogurt, mouku,cukr, vejce, prášek do pečiva. 2.promixujeme mixérem. 3.Nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem. 4.Naskládáme na... více o Lehká jogurtová buchta s ovocem, skořicovou posypkou a čokoládou
Nejprve si vymažeme plech na muffiny. Můžeme použít i papírové košíčky, které vložíme do plechu na muffiny. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak... více o Polévané piškotové muffinky
**Korpus: ** Čokoládu s máslem dáme rozpustit ve vodní lázni. Mezi tím si rozdělíme vejce, žloutky ušleháme s polovinou cukru a druhou polovinu... více o Čokoládový dort IV.
Rozmíchejte ve 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové... více o Martinské rohlíčky pro Zuzku
**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky
Z obou sýrů umícháme hmotu, která se dá tvarovat do malých kuliček. Ty pak obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a rozdrcené kukuřičné drti - nejlépe... více o Sýrové kuličky-smažené
Ze surovin necháme vykynout těsto. Těsto nakrájíme na proužky, které natočíme na kremrolové trubičky. Pečeme ve středně předehřáté troubě dozlatova.... více o Trdelníky
Těsto: celá vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, mléko a rum.... více o Tvarohová buchta s margotkou
Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč
Všechny přísady smícháme, je to opravdu rychlé, stačí vařečka. Nalijeme do dortové formy - vymazané a vysypané. Poklademe ovoce a posypame drobenkou.... více o Jogurtový moučník
Salka vaříme v plechovce ve vodní lázni dvě hodiny. Necháme vychladnout (asi dvě hodiny). Ve větší nádobě všechno smícháme. Salko je zkaramelizované -... více o Vaječný koňak bez vajec od Lídy
**Asi na 40ks.** Vše do mísy a šlehat do hladka, z kraje šlehám na málo, pak na nejvyšší stupeň. Na 2 plechy pečící papír a pomocí 2 lžiček tvořím... více o Kokosky jako z cukrárny
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme brambory, prolisovaný česnek,... více o Zapečené brambory se šlehačkou
Uvaříme vejce na tvrdo, oloupeme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky do mísy. Přidáme hořčici, majonézu, mletou papriku, nakrájenou najemno pažitku,... více o Vajíčková pomazánka III.
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole
Pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a tvaroh se solí a pepřem rozšleháte vidličkou. Podáváte na rohlíku jako jednohubky. Uvidíte že se toho vždy... více o Česneková pomazánka - nejlepší
Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme šlehačku, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, na těsto... více o Bublanina s rybízem
Žloutky, máslo a cukr utřeme. Přidáme umleté oříšky a mléko. Ušleháme sníh z bílků. Střídavě přidáváme mouku (ve které máme již zamíchaný prášek do... více o Ořechová bábovka - ideální na beránka
Oloupanou rebarboru nakrájíme na 1 cm dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme... více o Rebarborový džem s ananasem
Uvedené suroviny 20 minut šleháme do zhoustnutí.... více o Domácí majonéza
Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky. Obalíme v mouce, vejci a kukuřičných lupíncích najemno rozdrcených. Usmažíme na oleji. Omáčku... více o Kuřecí kousky ala Donald
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme. Do mísy dáme 2 lžíce sójové omáčky, přidáme vegetu, tofu nakrájíme na kostky a přidáme do mísy,... více o Těstovinový salát s tofu
Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě... více o Višňový šlehačkový dort
Hermelín nastrouháme, cibulku jemně nasekáme a promícháme s majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme. Mažeme na plátky rohlíku. Polovinu jednohubek... více o Hermelínové jednohubky
Propláchnuté zelí zalijeme vroucí vodou a přidáme na kousky krájené hovězí maso. Osolíme a vložíme všechno koření, nakrájenou cibuli a houby. Dusíme a... více o Bigos
Omyté maso nakrájíme na 24 kostek. Posekaný česnek smícháme s olejem, citronovou šťávou a kari kořením. Přidáme kostky masa a necháme asi hodinu... více o Kuřecí zeleninový špíz
Do kotlet prořízneme kapsy. Šunkou obalíme plátky sýra a zasuneme je do kapes v kotletách a sepneme jehlami. Opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a... více o Kotlety plněné šunkou a sýrem
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme. Po 30 minutách varu přidáme ocet, podle potřeby přisolíme a omáčku... více o Koprová omáčka