Nejdůležitější je vejce před vařením prohlédnout. Pokud narazíte na sebemenší prasklinku, je velmi pravděpodobné, že působením horké vody se ještě zvětší a vejce praskne. Stejně důležitá je také teplota vajec, než ho budete vařit, dejte si dobrý pozor, aby mělo alespoň pokojovou teplotu, studené z lednice by zaručeně prasklo. Je také dobré dávat vejce do vody hned a ne až se začne vařit, protože náhlá změna teploty by mohla skořápku poškodit. I když se to může zdát zbytečné, je třeba vodu řádně osolit, sůl skořápku ochrání a udělá ji měkčí a pružnější. Velmi důležitá je také velikost použitého hrnce. Jestliže si vaříte jen dvě vajíčka k večeři, postačí vám malý rendlík, jakmile ale vaříte větší počet vajec, velikost hrnce nepodceňte. Působením horké vody do sebe totiž vajíčka budou narážet a velmi snadno by se mohlo stát, že se o sebe prasknou.
Recept na vajíčkovou pomazánku s vařenými vejci najdete zde.
V menší části mléka rozšleháme krupicový cukr, vanilkový pudink a žloutky. Vše zamícháme do zbylého mléka a nejlépe ve skleněné misce vaříme přikryté... více o Vanilkový krém z mikrovlnky
Mícháme cukr, vejce a kokosový olej, dokud není směs kompaktní. Poté přidáme mouku a strouhaný kokos. Všechno smícháme a podle potřeby přilijeme... více o Kokosové sušenky
Kuřecí maso pokrájíme na menší kostky nebo slabší nudličky, které osolíme a opepříme. V pánvi s troškou rozpáleného oleje osmažíme za občasného... více o Tortilla s kuřecím masem a špenátem
Brambory oloupeme a celé vložíme do remosky s pokrájenou cibulí (můžeme přidat nasekaný stroužek česneku). Kuřecí stehna rozdělíme na menší díly -... více o Kuře na bramborách z remosky
1.Brokolici si rozdělíme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Společně dáme do hrnce a povaříme cca 5 minut. Poté scedíme a... více o Karbanátky z brokolice
Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem
Vejce prošlehejte s mlékem a cukrem, pak vmíchejte mouku. Těsto nechte alespoň 10 minut odstát. Přidejte lžíci mouky prosetou s práškem do pečiva. V... více o Pohankové lívance
Žampiony pokrájíme podle toho, jak je máme velké: na půlky, čtvrtky nebo měsíčky. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájené... více o Jednoduchá žampionová směs
Dáme vařit litr vody, přidáme brambory a pórek, povaříme, posolíme. Vyndáme kusy pórku, zbytek rozmixujeme, zaprášíme sójovým sušeným mlékem a... více o Pórková lehká polévka
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, zasypeme kari kořením a odstavíme. Vychladlou rýži smícháme s kari cibulí, strouhaným... více o Kari placičky se sýrem a rýží
Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec... více o Dvoubarevný roládový pařížský dort
1) Jablka si oloupeme a nastrouháme. Potom smícháme všechny ingredience dohromady. Pokud máte, můžete přidat ořechy, med nebo jogurt pro zjemnění. 2)... více o Jablečné muffiny I.
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule) Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným... více o Cibulové vepřové - minutka
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní
1. Listové těsto si rozpůlíme na půl. 2. Jednu půlku si rozválíme na obdélník, který rozkrájíme na 12 čtverečků. 3. Tvaroh si rozděláme do mísy, do... více o Listové šátečky
Kapustu nakrájejte nadrobno stejně jako oloupanou cibuli, česnek, brambory, celer a mrkev. Na rozehřátém oleji osmažte všechnu zeleninu včetně brambor... více o Krémová kapustová polévka
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na... více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku
Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, posypeme kořením, přidáme plátky česneku, cibuli, scezené žampiony a zakapeme olejem. Vše promícháme a... více o Česnekovo-žampionové masíčko: minutka
Žloutky + mletý cukr + vanilkový cukr + prášek do pečiva smícháme. Pak přidáme mléko a olej. Vytvoříme takovou tekutější hmotu. Vše míchám stěrkou v... více o Bábovka olejová II.
Rozmíchejte ve 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové... více o Martinské rohlíčky pro Zuzku
Houby očistíme, pokrájíme a dáme na chvilku povařit do hrnce s vodou. Pak scedíme. Špek najemno pokrájíme a vysmažíme na lžíci oleje dozlatova s... více o Mleté maso s houbami
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii odpočinout v lednici, alespoň půl hodiny. Pak těsto rozválíme(cca 4... více o Slané tyčinky se šunkou
Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a... více o Jablkový koláč se zakysanou smetanou
Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme kvasnice, cukr a sůl, přilijeme 250 ml horkého mléka. Necháme kvasnice vykynout. Pozor na sůl, dejte ji na... více o Kynuté koláče od maminky
Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s ostatními přísadami vymícháme.... více o Brynzová pomazánka III.
Lososa nakrájíme na podkovy, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a pár kapkami olivového oleje. Připravíme si bylinkové... více o Výborný losos
Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a na drobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi... více o Sekaná jako roštěná
Koleno opláchneme a dáme vařit pod pokličku s cibulí, česnekem a kořením. Když je maso měkké, tak ho vytáhneme a vykostíme. Vývar scedíme. Vykoštěné... více o Pečené uzené koleno
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka asi 2 mm silná. Na kostičky cibuli osmažíme dozlatova, přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše... více o Bramborová musaka
Cibuli osmahneme, smícháme s mletým masem, povařenou rýží a pepřem, osolíme. Můžeme přidat oregáno či bazalku. Naplníme papriky, zalejem trochou oleje... více o Pečené plněné papriky
Plátky masa naklepeme, osolíme, popepříme, potřeme hořčicí, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, půlku klobásy a nakrájenou okurku. Zavineme... více o Vepřové závitky v římském hrnci
Zakysanou smetanu a tvaroh smícháme dohromady, nastrouháme vajíčka a podle chuti přidáme sůl nebo pepř. (Klidně i česnek).... více o Vajíčková pomazánka (méně tučná)
Z mléka, cukru, trochy mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí ho smícháme s moukou, tukem, vejcem, solí a vypracujeme tužší těsto. Dáme na půl... více o Domácí rohlíčky
Houby nakrájíme a dáme vařit. Když dosáhnou bodu varu, scedíme je a dáme zpět do hrnce, znovu vařit. To opakujeme 3x. Nakonec scezené houby nandáme do... více o Houby na kyselo bez zavařování
Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme na oleji, přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa, necháme chvíli restovat. Přidáme na kostky nakrájený salám,... více o Rychlá znojemská
Cukety nakrájíme podélně, lilek na kolečka. Obojí posolíme a necháme "vyplakat". Poté grilujeme (použila jsem stolní elektrický gril), nebo opečeme na... více o Grilované cukety a lilky v olejovo-octové marinádě
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme játra pokrájená na nudličky (můžeme nechat i celá), opepříme a dusíme. Když jsou téměř hotová, přidáme pokrájené... více o Kuřecí játra na olivách a víně
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl,... více o Jidášky našich babiček
Z vychlazeného těsta vyválíme 4 pruhy (asi 25x10 cm), dáme do horké trouby, pečeme naplno cca 10 min. Mezitím uvaříme sladký pudink (je velmi hustý),... více o Pudinkové řezy
Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem
Tvaroh, vejce, mléko a rum vyšleháme. Potom přidáme mouku a prášek do pečiva. Lžící vykrajujeme menší kousky (nabydou) a smažíme. Horké obalíme v... více o Rychlé tvarohové koblížky
Suroviny na těsto smícháme a vymačkáme na vymazaný plech s vyšším okrajem nebo pekáček. Dále v míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň, po... více o Tvarohový koláč báby Havelkové
Vařenou prochladlou řepu nastrouháme na širší nudličky, smícháme s jemně nastrouhaným křenem, ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k pečením.... více o Salát z červené řepy s křenem
Do konvice dáme víno, cukr, koření a zahřejeme k bodu varu, ale NEVAŘÍME. Potom vmícháme citronovou šťávu, víno přecedíme do předehřátých sklenic a... více o Svařené víno
Čočku namočíme den předem,pak dáme do hrnce s vodou a dáme vařit do změknutí. Dochutíme solí,cukrem,octem. Pak dáme vařit vejce na tvrdo a párek.... více o Čočka s vejcem a párkem
Maso nakrájíme na menší kostky. Smícháme cukr, sójový olej, sójovou omáčku, solamyl a sůl. S touto směsí maso promícháme a necháme asi hodinu uležet.... více o Čínské vepřové kostky
Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák
Listové těsto vyválíme na tenký plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce podle velikosti jablek. Omytá jablka oloupeme, jádřince vykrojíme a do otvorů po... více o Jablka v županu