Nejdůležitější je vejce před vařením prohlédnout. Pokud narazíte na sebemenší prasklinku, je velmi pravděpodobné, že působením horké vody se ještě zvětší a vejce praskne. Stejně důležitá je také teplota vajec, než ho budete vařit, dejte si dobrý pozor, aby mělo alespoň pokojovou teplotu, studené z lednice by zaručeně prasklo. Je také dobré dávat vejce do vody hned a ne až se začne vařit, protože náhlá změna teploty by mohla skořápku poškodit. I když se to může zdát zbytečné, je třeba vodu řádně osolit, sůl skořápku ochrání a udělá ji měkčí a pružnější. Velmi důležitá je také velikost použitého hrnce. Jestliže si vaříte jen dvě vajíčka k večeři, postačí vám malý rendlík, jakmile ale vaříte větší počet vajec, velikost hrnce nepodceňte. Působením horké vody do sebe totiž vajíčka budou narážet a velmi snadno by se mohlo stát, že se o sebe prasknou.
Recept na vajíčkovou pomazánku s vařenými vejci najdete zde.
ŽEMLE: Do misky si nalejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajíčka, olej a soľ a premiešame. Do cesta pridáme múku a znova premiešame.... více o Domáci hamburger
Dáme vařit brambory ve slupce. Necháme vařit tak aby byly na zkus. Nesmí být moc měkké, kvůli dopékaní v troubě. Mezi tím co se brambory vaří, si... více o Francouzské brambory
Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem
Mouku, sodu, vločky, sůl, cukry, citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme změklé máslo a užmouláme v prstech drobenku. Pokud se málo žmolí, přidáme 1... více o Drobenkový vločkový koláč - snadno, rychle, chutně
Mouku nasypeme do mísy a smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový... více o Angreštové / rybízové knedlíky
Nejprve si pěkně utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Utřeme ručně a poté vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme tvaroh a také jedno vajíčko, to... více o Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni... více o Můj dýňový kompot s ananasem
Korpus: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej s vodou, přidáme kokos, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků.... více o Kokosový dort nebo řez
Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...
Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme částí vlažného mléka. Trošku promícháme a... více o "Rozetky" - šneci s tvarohem a švestkami
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, promícháme a zalijeme jedním litrem vody, přidáme pepř a sůl a necháme povařit mrkev... více o Mrkvová polévka I.
Sýr v misce utřeme s česnekem, solí a pepřem a ke směsi přimícháme smetanu. Podáváme k masu, smaženým krabím tyčinkám nebo místo tatarky.... více o Dresing z kysané smetany
Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na oleji. Přesuňte do mísy, vmíchejte vypeckované rozpůlené olivy, strouhaný sýr, lehce ušlehaná vejce... více o Quiche s cibulí a olivami
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Plátky naklepejte a osolte (ne moc - slanina i Niva jsou dost slané). Přichystejte si čtyři kousky alobalu na zabalení. Alobal potřete olejem, aby se... více o Vepřové maso v alobalu
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový
Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře,... více o Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
Množství záleží na počtu strávníků. Na naložení 40 dkg masa použijeme cca 1 větší pórek, lžičku kari a dvě lžíce oleje, sůl dle Vaší chuti. Pórek... více o Nejen kuřecí s kari a pórkem - minutka
Do varné mísy vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, polejeme jemně olejem. Na tuto nalejeme celou sklenici sterilizovaného bílého zelí i s nálevem.... více o Pečené kuře - Medová kuřecí stehna
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku a vymícháme nelepivé těsto, ze kterého uděláme válečky (v průměru asi 1,5 cm), které nožem... více o Bramborové noky s houbovou omáčkou
Čokoládu a ořechy nakrájíme na drobné kousky. Heru utřeme s cukrem, hnědým cukrem a vejci do pěny. Přikápneme vanilkové aroma. Přidáme prosátou mouku... více o Americké čokoládové cookies
Rozšleháme mléko se žloutkem, osolíme, přidáme housky nakrájené na kostičky, mouku, tuhý sníh z bílků a kostičky uzeniny. Směsí naplníme máslem... více o Hrnečkové knedlíky
**Asi na 40ks.** Vše do mísy a šlehat do hladka, z kraje šlehám na málo, pak na nejvyšší stupeň. Na 2 plechy pečící papír a pomocí 2 lžiček tvořím... více o Kokosky jako z cukrárny
Vejce chvíli mícháme s cukrem, po chvíli přidáme jogurty a olej a dobře zamícháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a vysypeme do připravené hmoty.... více o Jogurtová bublanina II.
Všechny přísady na náplň smícháme v menším katrolku, za stálého míchání zahřejeme a odstavíme z plotny. Těsto: vejce s cukrem vyšleháme, přidáme mléko... více o Ořechové muffiny
Vejce rozkvedláme, osolíme, přidáme strouhanku a smažíme na rozpáleném oleji. Hotové dáme na chléb, potřeme kečupem a sypeme strouhaným sýrem.... více o Blesková smaženka
Houby nakrájíme a dáme vařit. Když dosáhnou bodu varu, scedíme je a dáme zpět do hrnce, znovu vařit. To opakujeme 3x. Nakonec scezené houby nandáme do... více o Houby na kyselo bez zavařování
Žloutky ušleháme s cukrem a postupně přiléváme vařící vodu. Sníh s bílků ušleháme a přidáme společně s moukou ke žloutkům. Těsto rozetřeme na vymazaný... více o Punčové kokosové řezy
Krůtí maso naklepeme, pokrájíme na maličké kostky, osolíme, lehounce opepříme a dáme opéct na trochu másla. Po opečení zaprášíme polohrubou moukou,... více o Špenátové halušky s krůtími kostkami a omáčkou
Maso osolíme, poprášíme paprikou, dáme na plech a přiklopíme. V průběhu pečení podléváme bílým vínem. Ke konci pečení přidáme kečup a žampiony... více o Labužníkova kuřecí stehna
Všechny ingrediencie dobře promícháme a dáme odstát do chladničky. Mažeme na chléb nebo bagetu a ozdobíme zeleninou.... více o Sýrová pomazánka s česnekem II.
Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta... více o Crepes suzette - palačinky po francouzsku
Do velké mísy nalijeme 1 l polotučného mléka, potom tam dáme 2 nebo 3 oloupané banány, a nakonec půl sáčku vanilkového cukru, a potom všechno... více o Banánový koktejl
Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory... více o Fazolová polévka II.
Do láhve dáme 1 lžíci oleje, poskládáme očištěné, na poloviny rozkrájené papriky (těsně, aby se jich vešlo co nejvíc), vršky paprik dáme navrch.... více o Zavařená kapie
Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s... více o Pomazánka z cizrny
Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.
Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme... více o Páteční lívanečky
Maso nakrájíme na plátky asi 1/2-3/4 cm silné, hojně potřeme rozetřeným česnekem, obalíme jako klasický řízek v trojobalu a smažíme. Podává se s... více o Židovské řízky
Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, mírně osolíme a posypeme grilovacím kořením. Na rozehřátém oleji nebo na grilu opékáme, až je maso měkké.... více o Vepřová kýta Ježibaba
Maso naškrábeme nebo hodně jemně umeleme. Podle chuti přidáme koření a necháme 2-3 hodiny odležet. Mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek II.
Z vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek, který necháme vykynout. Vykynutý kvásek vlijeme do proseté mouky, přidáme zbytek cukru, sůl,... více o Valašské koláče - Frgále
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer a za stálého míchání... více o Italská omáčka
Maso nakrájíme na kostky a okořeníme. Cibuli osmažíme dozlatova, přidáme maso, česnek, slaninu a papriku. Vše zalijeme vodou, dochutíme a vaříme asi... více o Dudácký guláš
Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a dusíme v horkém tuku, až zesklovatí. Přidáme špenát, sůl i pepř a... více o Zapečené filé na špenátě
Porce slepice protkneme slaninou, osolíme a opečeme na másle a oleji. Vyjmeme, do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme... více o Slepice na smetaně
Do mísy prosijeme mouku. Uprostřed vyhloubíme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přelijeme třemi lžícemi vlažného mléka, posypeme lžičkou cukru a... více o Ovocné koláče