Nejdůležitější je vejce před vařením prohlédnout. Pokud narazíte na sebemenší prasklinku, je velmi pravděpodobné, že působením horké vody se ještě zvětší a vejce praskne. Stejně důležitá je také teplota vajec, než ho budete vařit, dejte si dobrý pozor, aby mělo alespoň pokojovou teplotu, studené z lednice by zaručeně prasklo. Je také dobré dávat vejce do vody hned a ne až se začne vařit, protože náhlá změna teploty by mohla skořápku poškodit. I když se to může zdát zbytečné, je třeba vodu řádně osolit, sůl skořápku ochrání a udělá ji měkčí a pružnější. Velmi důležitá je také velikost použitého hrnce. Jestliže si vaříte jen dvě vajíčka k večeři, postačí vám malý rendlík, jakmile ale vaříte větší počet vajec, velikost hrnce nepodceňte. Působením horké vody do sebe totiž vajíčka budou narážet a velmi snadno by se mohlo stát, že se o sebe prasknou.
Recept na vajíčkovou pomazánku s vařenými vejci najdete zde.
V míse smícháme rajský protlak, med, olivový olej a citronovou šťávu. Do marinády naložíme kuřecí stehna a necháme alespoň 2 hodiny marinovat. Do... více o Kuřecí stehna v rajčatové marinádě
Kambalu opláchněte a osušte. Máslo rozpusťte a vmíchejte do něj strouhanou citronovu kůru, drcený česnek, sůl, špetku pepře a hrst nasekaného tymiánu.... více o Pečená kambala s tymiánem
2 lžíce olivového oleje sůl a pepř 100 ml oleje smíchejte s rozmarýnem, tymiánem, nadrceným česnekem, citronovou kůrou, solí a pepřem. Kotlety vložte... více o Jehněčí kotlety na bylinkách
Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 90 minut... více o Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím
Brambory uvaříme v osolené vodě a dobře zcedíme. Na másle orestujeme jarní cibulku. Přidáme brambory, které lehce rozmačkáme. Přidáme dle chuti máslo... více o Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou
Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, osolte a opepřete, zakápněte olejem a dejte péct do předem rozehřáté trouby na 180 aC, asi 30 minut. V hrnci... více o Zeleninový vývar
Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Do velké misky dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a promícháme. V menší misce si pečlivě rozmixujeme máslo, cukr,... více o Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)
Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto... více o Bramborové noky s dušeným špenátem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu, přidáme mouku s kakaem a kypřidlem. Dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto... více o Jednoduché kokosové řezy ala Bounty
Dodržujeme poměr 2:1 - dva díly masa, jeden díl sýru. Bůček pomeleme, osolíme, přidáme dvě vejce, pažitku, nahrubo strouhaný sýr a dobře promícháme.... více o Bůčkový holandský řízek
Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté... více o Med nebo sirup z květů divizny
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec... více o Dvoubarevný roládový pařížský dort
Řízky nakrájíme šikmo na širší nudličky (menší řízky), které naložíme nejlépe přes noc do marinády umíchané z jogurtu, petrželky, česneku, papriky,... více o Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané
Dáme si vařit vodu na těstoviny a mezitim si nakrájíme susená rajcata (bývají nalozená v oleji) italskou sunku proscitutto a zacneme pozvolna delat na... více o Špagety s rukolou,sušenými rajčaty,italskou šunkou posypané parmazánem
Vymažeme a vysypeme formu 30x20 cm. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Máslo (musí mít pokojovou teplotu) s cukrem krupice smícháme elektrickým... více o Buchta s marmeládou a kokosem z Anglie
Olej, vejce, cukr a skořici společně dobře promícháme. Přidáme mléko a mícháme do hladka. V jiné misce promícháme mouku, kypřící prášek a kakao, do... více o Fofr perník
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vlijeme mléko, olej, vše zpracujem ve vláčné těsto, které vyválíme a posypeme nastrouhanými jablky... více o Jablečný závin
Oškrábané brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Na talíři posypeme nastrouhaným tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem. Zapíjíme kefírem nebo... více o Brambory s tvarohem našich babiček
Rýži důkladně propláchneme. Uvaříme ji 1:2 hrncích vody na mírném ohni asi 15 minut přikrytou pokličkou. Rýži klidně necháme trochu rozvařit. Občas... více o Sushi s lososem
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cuketu nakrájíme na kostičky i se slupkou. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Na olivovém... více o Kuskus s mletým masem
Rýži uvaříme v osolené vodě dle návodu. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme vejce, osolíme, opepříme(není nutné) a umícháme řídkou... více o Prominentní rýže
Kuřecí prsa odblaníme, odstraníme tuk a do každého nožem nařízneme hlubší zářezy, osolíme a opepříme. Cibulku nakrájíme i s natí. Sýr nastrouháme na... více o Kuřecí prsa v slanině
Den předem vložte králičí stehna do pekáčku s mořskou solí a maso jí obalte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky. Před přípravou pak... více o Králičí stehna pečená velmi pomalu
V mixéru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, ty potom ručně smícháme s máslem, aby se dobře spojily. Dáme na dno dortové formy (napěchujeme to tam) a... více o Cheesecake III.
Do robotu nalijeme mléko, mírně osolíme a opepříme, rozšleháme a pak přiléváme olej a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Používá se všude tam, kde... více o Majonéza bez vajec
Z mouky, másla, cukru, žloudků a citrónu zpracujeme těsto, které rychle a dobře propracujeme a dáme do ledničky odpočinout na min. 2 hodiny (ale je... více o Linecká velikonoční vejce II.
Mrkev a vysočinu orestujeme na oleji - lžíce oleje stačí, vysočina tuk dodá sama, přilijeme litr vody, přidáme brambory, bujon a česnek. Před... více o Česnečka z Vysočiny
Do pekárny dáme nejprve tekuté ingredience a pak sypké. Pečeme na programu SPRINT nebo na programu pro pečení bílého chleba.... více o Kukuřičný chléb II.
Asi půl hodiny před přípravou omáčky si připravíme vývar z koření. 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 2 cm celé skořice, 1 bobkový list,... více o Kořeněná rajská omáčka
Očistěného osoleného lososa pokapeme citronem a opečeme na pánvi cca 2-3 min z obou stran. Zalijeme smetanou a jakmile se začne smetana vařit tak... více o Losos s jogurtovou omáčkou a smetanové brambory
Cibulku nakrájíme na drobno a zpěníme. Doporučuji hlídat a nenechat dojít až do zlatova (jinak by se mohla připálit během další přípravy). Přidáme po... více o Gulášová polévka po anglicku
Špekáčky oloupeme, podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na tenčí kolečka, cibule taktéž. Okurky nakrájíme nadrobno. Vše dáme do mísy, přilijeme Moravanku i... více o Rychlí utopenci
Všechny ingredience smícháme. Vymažeme formu máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě asi na 170 °C (mám... více o Babeta (buchta)
Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo... více o Salát z kysaného zelí III.
Mouku nasypeme do rozpuštěného sádla s vodou a soli a stále rychle mícháme, až se vytvoří hmota. Odstavíme hrnec a do vlažné hmoty zašleháme postupně... více o Věnečky
Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické... více o Tuňáková pomazánka IV.
Vše dáme do pekárny (v pořadí tak jak jsou ingredience). Zapneme pekárnu na základní program BASIC. Můžeme přidat i lněná nebo slunečnicová semínka.... více o Jogurtový chléb pro domácí pekárnu
Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1 - 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme... více o Hnětynky - posvícenská specialita z Prácheňska
Řepu uvařime v horké vodě doměkka (podle velikosti - ty velké se vaří i déle než hodinu), zkoušejte měkkost třeba špejlí, nebo vidličkou. Poté vodu... více o Červená řepa po řecku
Všechny přísady se smíchají dohromady a přidá se tolik převařeného mléka, aby vznikla hustá kaše, která půjde vylít do vymazané a vysypané bábovkové... více o Kokosová bábovka III.
Žloutky a 1,5 dl vína ušleháme nad párou na hustou omáčku. Zašleháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a přibarvíme kurkumou. Odložíme ze sporáku a... více o Losos s citronovou omáčkou
Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme... více o Bramborové pusinky (1922)
Množství je na 3 "nohavice" závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou... více o Jablečný závin s piškotem
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky... více o Velikonoční tvarohový mazanec
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i... více o Tuňáková pomazánka light
Zeleninu, šunku i sýr nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou podle návodu na obalu. Necháme vychladit aspoň dvě hodiny v... více o Balkánský salát
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání zalijeme vlažnou vodou.... více o Koprová kulajda
Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, promícháme,... více o Doudlebské vdolky
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Jemný ovocný dezert