Třené těsto je součástí velkého množství receptů. Je velmi chutné, vláčné a jeho příprava je přitom jednoduchá a nezabere ani tolik času. Třené těsto se většinou připravuje z polohrubé nebo hrubé mouky, do které se přidává škrobová moučka na zjemnění. Jestliže chceme použít menší množství vajec, nahradíme je částečně práškem do pečiva. Přidáváme ho až nakonec smíchaný s malým množstvím mouky, když už se těsto nebude třít. Máslo nikdy nepoužíváme studené, jeho teplota by měla výt kolem 22 °C. Těsto třeme vařečkou, dokud nezískáme lehce lepivou kašovitou hmotu. Nezáleží tolik na tom, jak dlouho těsto třete, ale na tom, jak intenzivně, aby bylo dostatečně kypré a vláčné. Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu. Je možné přidat třeba i citronovou kůru, rum, kávu, kakao, rozinky, kokos, anebo vanilkový cukr.
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy ....Danča
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Nejdřív připravte citronovou majonézu. Žloutky dejte do vysoké nádoby se lžící citronové šťávy, hořčičným semínkem a špetkou soli. Ponorným mixérem... více o Ledový salát s okurkou a mátou
Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nahrubo nasekaný česnek. Hned přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky, dostatečně... více o Španělská paella krok za krokem
Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem
Troubu zapněte na 140 °C. Pepř, koriandr a vlašské ořechy podrťte v hmodíři. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte nadrobno.... více o Vepřová panenka v hořčičné krustě
Cibuli pokrájíme najemno a necháme spolu s lžící nasekaného zázvoru zesklovatět na oleji. Přidáme nasekaný česnek a kari. Chvíli mícháme. Zalejeme... více o Kuřecí kari s mangem a rýží
Předehřejeme si troubu na 220 C a naplníme rychlovarnou konvici vodou a dáme vařit. Na velký pekáč (ve kterém pak budeme zapékat těstoviny) narovnáme... více o Květákové makarony
Okurky (2,5 kg), které nám přerostly, omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý... více o Okurkový salát na uskladnění
Očištěnou, omytou zeleninu pokrájíme. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozpálíme trochu oleje a zeleninu do něj nasypeme. Zeleninu okořeníme Adžika... více o Adžika zeleninová směs
Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"
Zeleninu osmažíme na tuku. Když je zelenina osmažená, přidáme mouku a dosvětla osmažíme. Do takto připravené jíšky pak přidáme vejce, mícháme, jakmile... více o Polévka z vaječné jíšky
Salám a vejce oloupeme, pomeleme nebo rozmixujeme, dáme do mísy, přidáme sýr, pomazánkové máslo a dobře promícháme. Solíme a pepříme dle chuti.... více o Pomazánka z tvrdého salámu
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. V misce si připravíme worchester, sůl a pepř a smícháme s masem. Na pánev nalijeme kapku oleje (jen aby zakryla... více o Kuřecí nudličky v pepřové omáčce
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku s kypřícím práškem, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Rovnoměrně jej... více o Koláč s tvarohem a jablky
Zaděláme kynuté těsto a po prvním vykynutí ještě jednou podebereme měchačkou, aby lehce spadlo a dáme znovu nakynout. Pak si těsto nakrájíme na stejné... více o Jablečné vdolečky - kynuté, pečené
Těstíčko: Máslo a vodu se solí uvedeme v hrnci k varu, pak za stálého míchání vsypeme všechnu mouku a budeme míchat tak dlouho, dokud nebude těsto... více o Bochánky z odpalovaného těsta
Prsa si pokrájíme na kostky, mrkev na kolečka, cibuli najemno. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli, na ní orestujeme osolené a opepřené... více o Prsa v mrkvi
Troubu předehřejte na 200 °C. Olej rozehřejte ve velké pánvi a osmažte na něm na slabé plátky nakrájenou cuketu, cibulku a na kostičky nakrájený lilek... více o Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem
Uvařené brambory, česnek, sýr a uzeniné(uzeninu) nastrouháme(prolisujeme, pomeleme, rozmixujeme) a dáme do mísy. Přidáme vejce, papriku, škrobovou... více o Bramborové klobásy
**Příprava masa** Lístky rozmarýnu otrháme, oloupeme česnek a spolu se solí utřeme v hmoždíři na kaši. Není-li k dispozici hmoždíř, rozkrájíme... více o Pštrosí maso s rozmarýnem
Změklou Heru našleháme s cukrem, solí a vejci. Do pěny vmícháme mouku s kakaem, skořicí(nemusí být) a kypřícím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o Lehký kakaový koláč se švestkami
Na oleji necháme zpěnit cibuli, ke které přidáme rajčata, cuketu, česnek, protlak, petrželku. Zamícháme, podlijeme trochou vody (1 dl) a necháme asi... více o Zeleninové těstoviny - bezmasé
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Všechny brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a... více o Smetanovo-bramborový krém
Osolená žebírka vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a udusíme doměkka. V kastrůlku svaříme zbývající suroviny a zvolna... více o Vepřová žebírka s medem a zázvorem
Je to podobné klasickému jídlu KungPao jen se sladkou chutí. Víceméně jsem to nazvala Kungpao kvůli vyhledávání. Maso nakrájíme na nudličky nebo... více o Kung Pao Mango
Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme kvasnice, cukr a sůl, přilijeme 250 ml horkého mléka. Necháme kvasnice vykynout. Pozor na sůl, dejte ji na... více o Kynuté koláče od maminky
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran hodně potřeme rozdrceným česnekem. Plátky naložíme do mléka tak, aby byly ponořené,... více o Česneková krkovička naložená v mléce
Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme, přidáme kari koření a zprudka orestujeme na oleji (já používám olivový). Maso trochu podlijeme a podusíme... více o Kuřecí medailonky na kari s pórkem
Tvaroh, máslo, mouku, žloutek a sůl zpracujeme do těsta, do kterého balíme jednotlivé jahody (buď celé nebo velké rozkrojené). Vaříme dokud nevyplavou... více o Tvarohovo jahodové knedlíky
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí
Mouku smícháme s kypřícím práškem. Poté přidáme zbytek ingrediencí, pořádně zamícháme (nic nešleháme) a polovinu těsta vlijeme do vymazaného a moukou... více o Jablkové řezy V.
Uvedené ingredience důkladně! promícháme, nalijeme do lehce vymazané, kokosem vysypané silikonové formy na biskupský chlebíček (může být i jiná forma... více o Řezy z mikrovlnky
Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické... více o Tuňáková pomazánka IV.
Přísady na nálev přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Zelí nakrájíme na tenké pásky a potom příčně, abychom dostali malé kostičky ... více o Zelný salát III.
Brambory nastrouháme a smícháme se vším ostatním. Mažeme na topinky nebo tousty.... více o Tatarská pomazánka na topinky
Vejce našleháme a postupně přidáváme hořčici, sojovou omáčku, worchestr, papriku, kukuřičný škrob, utřený česnek a sůl vše pořádně promícháme. Kuřecí... více o Nakládané řízky
Kapra rozřízneme na polovinu, očistíme, okořeníme a dáme péci kůží dolů do vymazaného pekáčku. Pečeme zhruba 15 min. při teplotě asi 180-190 °C.... více o Kapr pro paní Jarčuškovou
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem, dáme na vál, uděláme do směsi důlek, vyklopíme vejce, na to dáme na kousky nakrájený tuk,... více o Křehký rebarborový koláč
Žloutky třeme s cukrem, přidáme olej a třeme asi 1/2 hodiny (až tak dlouho to nedělám, ale je to tak v receptu). V jiné míse smícháme mák s prosátou... více o Maková bábovka
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme k nim vejce, sůl a mouku a rukama vypracujeme těsto. Z těsta uděláme delší... více o Šulánky s mákem
Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě... více o Višňový šlehačkový dort
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka... více o Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout,... více o Zabijačková polévka
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny... více o Omáčka z plísňového sýra
Tvaroh smícháme s moukou, pudinkem a vejcem a vypracujeme těsto. Do kousků těsta balíme ovoce a vkládáme do osolené vařící vody. Po vyplavání vaříme... více o Tvarohové knedlíčky s ovocem
Kapustové listy spaříme asi 3 minuty v horké vodě a jemně naklepeme. Mleté maso a naškrábaná játra smícháme s vejcem a najemno nakrájenou cibulí.... více o Kapustové závitky