Třené těsto je součástí velkého množství receptů. Je velmi chutné, vláčné a jeho příprava je přitom jednoduchá a nezabere ani tolik času. Třené těsto se většinou připravuje z polohrubé nebo hrubé mouky, do které se přidává škrobová moučka na zjemnění. Jestliže chceme použít menší množství vajec, nahradíme je částečně práškem do pečiva. Přidáváme ho až nakonec smíchaný s malým množstvím mouky, když už se těsto nebude třít. Máslo nikdy nepoužíváme studené, jeho teplota by měla výt kolem 22 °C. Těsto třeme vařečkou, dokud nezískáme lehce lepivou kašovitou hmotu. Nezáleží tolik na tom, jak dlouho těsto třete, ale na tom, jak intenzivně, aby bylo dostatečně kypré a vláčné. Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu. Je možné přidat třeba i citronovou kůru, rum, kávu, kakao, rozinky, kokos, anebo vanilkový cukr.
Na másle či na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které přisypeme... více o Hráškový prívarok (přívarek)
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme... více o Chalupářská hrstková polévka
Pohanku vaříme dle návodu cca 12 minut doměkka ve vývaru (nebo vodě), nebo ji můžeme vařit i kratší dobu a necháme ji pak pod pokličkou v teple dojít... více o Pohanka (nejen) se slaninou
Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme do růžova na rozpáleném oleji. Mrkev a tuřín okrájíme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Zeleninu krátce... více o Farmářská polévka
Namleté maso vytvarujte na čtyři stejně velké kulaté placky ve tvaru burgeru vysoké 1,5 cm. Nechte v chladu uležet. Připravte si omáčku. Nasekanou... více o Burger s fat cat omáčkou
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Surimi tyčinky nastrouháme do misky, přidáme majolku, zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a nastrouhaného nebo rozetřeného česneku přidáme podle... více o Česneková surimi (krabí) pomazánka
Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, na které osmažíme na plátky pokrájené žampiony. Přidáme pokrájená oloupaná rajčata, česnek a... více o (nejen) Tuňáková směs s mozzarellou
Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca... více o Česnekové bramborové knedlíky s houskou
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
Rozpálíme olej ve středně velkém hrnci, přidáme cibuli a smažíme téměř dozlatova. Přidáme česnek a smažíme asi 30 vteřin. Přidáme špenát (vaříme asi 1... více o Špenátová omáčka
Bryndzu s mlékem rozšleháme, přidáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience. Vše opět rozšleháme. Baštíme s čerstvým chlebem a čajem.... více o Bryndzová pomazánka II.
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za... více o Podzimní polévka s houbami
Maso pokrájíme na kostičky, žampiony na čtvrtky a ostatní zeleninu na větší kostky, plátky, kolečka... Vše dáme do mísy, zasypeme grilovacím kořením a... více o Maso v zelenině z pečícího sáčku
Papriku rozkrojíme, vyjádříme a důkladně omyjeme. Do hrnce s vroucí vodou vložíme a necelé dvě minuty povaříme. Mezitím si nachystáme sklenice: Do... více o Zavařená červená paprika
Zapékací misku vymažeme máslem. Na dno dáme osolené a opepřené porce ryby. Na ryby nandáme směs z nastrouhané mrkve a koleček pórku, které jsme předem... více o Zapečená ryba s přílohou
Vejce se uvaří natvrdo, oddělí se žloutek a bílek, žloutky se v misce rozmačkají vidličkou, bílky pokrájí najemno (nebo nasekají v robotu). Pokrájíte... více o Vajíčková pomazánka podle dcery
Cibuli, česnek a pórek dobře očistěte a nadrobno nakrájejte. Maso očistěte od blan a šlach, nakrájejte ho na kousky, osolte, opepřete a poprašte... více o Hovězí na víně se zeleninou
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm podusíme. Posypeme sladkou paprikou a moukou a zlehka opražíme. Hrnec... více o Papriková krémová polévka
Kuřecí žaludky pečlivě očistíme a uvaříme doměkka. Po vychladnutí nakrájíme na proužky. Na tuku osmažíme cibulku do středně hnědého odstínu, přidáme... více o Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Brokolici rozdělíme na růžičky, nakrájíme si jednu menší mrkev, malý kousek celeru a malý kousek petržele na kostičky (od každého opravdu jen trochu),... více o Brokolicová polévka IV
Polévkové nudle si uvaříme v hrnci zvlášť. Já používám krátké nudle z Polska, ale myslím, že s těmi našemi nebude problém. Brokolici si uvaříme do... více o Rychlovka čína
Z mouky, droždí, lžíce cukru, dvou lžic mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme zbylou mouku, přidáme žloutky, cukr, máslo se sádlem, smetanu,... více o Posvícenské koláčky
V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu. Meruňky... více o Meruňkový koláč se smetanovou peřinou
Cibulku orestujeme na trošce oleje do zlatova, přidáme maso na kousky smíchané s kořením. Osmahneme, osolíme, vmícháme protlak a dusíme do měkka.... více o Cizrna s kuřecím masem
Ušleháme vejce s cukrem do pěny a postupně zašleháme horkou vodu. Do husté vaječné pěny přidáme prosátou mouku smíchanou s prškem do pečiva. Vylijeme... více o Jahodové pokušení
Do osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce másla nebo tuku, opečeme cibuli a česnek nakrájené na plátky, přidáme brokolici... více o Špagety s brokolicí
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Vše dáme do domácí pekárny. Pečeme na programu TOAST, barva světlá. Pekl jsem tento zemplínský koláč na domácí pekárně ETA harmony.... více o Zemplínský koláč
Rozemeleme sušenky, přidáme sušené mléko, vodu, cukr a změklé máslo. Dáme do lednice asi na hodinu ztuhnout. Pak tvoříme kuličky, dovnitř dáme... více o Koule Raffaelo
Z mouky, tuku, cukru a žloutku zpracujeme těsto a necháme 1/2 hod. odpočinout v chladnu. Potom na pomoučeném vále vyválíme do tenka, kulatou formičkou... více o Ovocné košíčky II.
Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme uvařený pudink. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané nizké kulaté formy (můžeme samozřejmě použít i... více o Pudinková buchta rychlá a slabá
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.... více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Vo vodě namočené rohlíky dobře vymačkáme, smícháme s na kostičky nakrájenou a krátce povařenou zeleninou. Na kostky nakrájíme slaninu, rozškvaříme,... více o Zapékaná zelenina
Bílky vyšleháme do pěny, pak přidáváme cukr a pomulu vmícháváme mouku. Pak přidáme celé lískové oříšky, celé mandle, celé vlašské ořechy, pořádně... více o Bílkový chlebíček II.
Ingredience (kromě semínek) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku malá, barva kůrky světlá. Po zvukovém... více o Jogurtový chléb
K pečení potřebujeme plech na 12 muffinek (lze běžně zakoupit). Plech buď vymažeme nebo použijeme papírové formičky na muffinky a poté není třeba... více o Borůvkové muffiny
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO (pekárna ETA, Vega, Clatronic). Po ukončení programu těsto vyndáme z nádoby... více o Buchty - těsto z domácí pekárny
Mouku s cukrem a vanilkovým cukrem vsypeme do mísy (na jednu stranu), na volné místo na dno rozdrobíme droždí, zalijeme teplým mlékem, vařečkou... více o Vánočka od babičky
Uvařená vajíčka rozšleháme s majonézou (šlehám v robotu), přidáme sůl a pepř. Do vzniklé pěny přidám na jemno nasekanou jarní cibulku a na jemno... více o Jarní vajíčková pomazánka
Z vychlazeného těsta vyválíme 4 pruhy (asi 25x10 cm), dáme do horké trouby, pečeme naplno cca 10 min. Mezitím uvaříme sladký pudink (je velmi hustý),... více o Pudinkové řezy
Kakaové: moučkový cukr, heru vyšleháme, přidáme kakao, prášek do pečiva, mouku a trochu vody tak, aby těsto nebylo řídké. Vlijeme na vymazaný a... více o Tvarohová buchta tříbarevná
Z půl litru mléka, cukru a 2 balíčku pudingu uvaříme puding. Do horkého přidáme 2 tvarohy a ušleháme. Do dortové formy poklademe piškoty a ovoce.... více o Lehký tvarohovo - pudingový dortík
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle... více o Zázvorový čaj II.
Z mascarpone, 2 žloutku (můžeme přidat i 2 bílky) a cukru umícháme krém, který musí být dobře promichaný a ne moc tekutý (s bilky se stane dost... více o Pravé italské tiramisu II.
Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách... více o Krevety na česnekovém másle
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme víno, bobkový list, česnek a několik zrnek pepře. Maso... více o Hovězí na červeném víně
Papriky omyjeme, podélně rozůlíme, vyjmeme jádřinec a odřízneme stopku. Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky. Cibulku... více o Papriky plněné hermelínem
Náplň uděláme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Mletý mák smícháme se lžící cukru krupice. Prosátou mouku smícháme s práškem do... více o Rychlé řezy s mákem