Hovězí svíčková se stává velmi vybranou pochoutkou, vaříme-li ji na provázku na velmi mírném ohni pod bodem varu. Náhlým působením tepla se póry rychle uzavřou a maso zůstane obdivuhodně šťavnaté a uvnitř růžové. Pomalým varem asi 15 – 20 minut ve vývaru získá maso velice jemnou chuť.
Brambory uvařte ve slupce ideálně už den předem. Mrkev oloupejte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky,... více o Bramborový salát
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu. 15 minut... více o Hrachová polévka
Kůži vepřového boku nařízněte do mřížky. Hřebíček spolu se solí smíchejte a nadrťte v hmoždíři a vetřete do kůže. V troubě rozehřáté na 185 °C pečte v... více o Pečený bůček
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím... více o Rukolový salát s novými bramborami
Nejprve smícháme všechny suché a poté všechny tekuté ingredience do dvou misek. Obě směsi spojíme a vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.... více o Zdravá kakaová vegan bábovka
Řepu rozmixujte nebo najemno nastrouhejte. Troubu zahřejte na 180 °C, formu vymažte olejem a vysypte kokosem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva,... více o Bábovka z červené řepy
Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme do těsta... více o Koka dort
Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem... více o Květákové řízky
Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Jeste teple oloupane brambory nakrajime do misky na kolecka pridame i cibulku nakrajenou na jemne kosticky. Pridame hortici a zalejeme vyvarem, vse... více o Německý bramborový salát
Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme.... více o Dušená mrkev v mletém mase
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme... více o Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč
Cibule a špek pokrájíme a na lžíci oleje osmažíme dosklovata. Hlívu nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli společně s nasekaným nebo nastrouhaným... více o Česneková hlíva s těstovinami
Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení... více o Plněné smažené žampiony
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Troubu předehřejte na 180 °C. Palačinky položte na plech pokrytý pečicím papírem. Na každou dejte 2 plátky šunky, doprostřed vyklepněte vejce, okraje... více o Palačinky se šunkou a vejci
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření (3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. tymiánu, 1 lž. kari madras, 1 kostka... více o Veganský indický sójový guláš
Vymažu zapékací misku (pekáč) sádlem. Nakrájím oloupané syrové brambory na plátečky (tenčí plátky) a vsypu je do misky (pekáče). Přidám trochu soli,... více o Kotlety na šlehačce
Plátky libovější krkovičky po stranách nakrojíme, naklepeme, osolíme, dle chuti okořeníme a naskládáme do pekáčku. Vymazávat nemusíme a když, tak... více o Majolková krkovička se sýrem
Buď si utřeme cukr s vejci a pak přidáme mouky, heru.., nebo normálně smícháme mouky, cukr, vejce, tuk (heru) (může být rozpuštěná) s práškem do... více o Jablečný koláč (buchta)
Čočku namočíme do studené vody na 2 hodiny nabobtnat, pak společně s oloupanou mrkví uvaříme v osolené vodě s tymiánem a rozmarýnem doměkka (mrkev... více o Čočka netradičně
Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a vytřete česnekem. Do mísy naklaďte ve vrstvách brambory a pórek, každou vrstvu osolte,... více o Gratinované brambory III
Na rozpuštěném másle s olejem si orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením dorůžova. Ke konci smažení přidáme i pokrájenou hlívu, kterou také... více o Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si... více o Výborné koblížky z trouby
Jogurt rozmícháme s vejci, cukrem, olejem, citr. kůrou a smícháme s moukou s kypřícím práškem (popřípadě s trochou mléka). Hladké těsto vylijeme na... více o Kyprý jablkový koláč
Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu. Namočím rozinky. Do pekárny dám vlažné mléko, rozdrobím droždí, přidám 1... více o Hrníčkový mazanec
Sušenky rozválíme přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Těsto vtlačíme do formiček od Kinder vajíček. Doprostřed uděláme důlek, který plníme... více o Nepečená vajíčka
Salka vaříme v plechovce ve vodní lázni dvě hodiny. Necháme vychladnout (asi dvě hodiny). Ve větší nádobě všechno smícháme. Salko je zkaramelizované -... více o Vaječný koňak bez vajec od Lídy
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a... více o Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Na másle zpěníme cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a pražíme, dokud nezačne vonět. Pak přidáme vločky a ještě chvíli pražíme. Směs zalijeme mlékem a... více o Vločková pomazánka
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka asi 2 mm silná. Na kostičky cibuli osmažíme dozlatova, přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše... více o Bramborová musaka
Roštěnky naklepeme, potřeme olejem a asi hodinu necháme odležet. Osolíme, opepříme a prudce po obou stranáh opečeme. Mírně podlijeme a dusíme doměkka.... více o Roštěnky se smetanovou omáčkou
V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200 ml mlékem. Přidáme 100 ml vody. Vše nalijeme do formy. Přidáme ostatní ingredience v uvedeném pořadí.... více o Bílý chléb dokonalý
Ti, co majú pekárnu vědí, že první se dává tekutina a potom následují všechny sypké ingredience. Slunečnice, sezam, lněné semínko se dává ihned,... více o Výživný chléb pro domácí pekárnu
K tuňákovi přidáme na jemno nakrájenou cibulku s okurkou. Spojíme majonézou a plnotučnou hořčicí, vše důkladně promícháme a ochutíme špetkou soli a... více o Rybí pomazánka z tuňáka
Žloutky se utřou s cukrem do pěny, přidají se vanilková zrníčka (pokud nemám lusk, dávám vanilkový cukr) a za stálého míchání se přilije šlehačka.... více o Crème Brûlée
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem,... více o Žravé řezy
Z uvedených surovin připravíme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Poté ho postupně vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme tvary. Upečeme na... více o Linecké cukroví DIA
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit. Mezitím olejem vymažeme větší pánev a na středně velkém ohni zahřejeme. Přidáme papriky, olivy a... více o Slavnostní bramborová kaše
Z mrkve, tuku a mouky vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme středně silný plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně... více o Mrkvánky
Koleno vykostíme. Z francouzské hořčice, trošky piva, drceného česneku a soli uděláme kašičku. Koleno posolíme potřeme kašičkou a necháme 1 den v... více o Vepřové koleno mňam
Banány nakrájíme na cca 5 mm silné plátky. Mezi dva piškoty hladkou plochou proti sobě vložíme plátek banánu. Párátkem propíchneme, aby se nerozpojily... více o Banánové jednohubky
Maso, nakrájenou cibuli a ostatní přísady pečlivě promícháme a necháme chvíli odpočinout. Zatím připravíme těsto ze všech uvedených ingrediencí a... více o Ravioli
Kuře opláchneme, osušíme a rozdělíme na čtvrtky. Jednotlivé kousky nařízneme v kloubech a paličkou naklepeme. Oloupeme a prolisujeme česnek. Maso... více o Kuře na česneku
Očištěnou, opranou slepici vložíme i s drůbky do tlakového hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,... více o Slepičí polévka s nudlemi