Kůru z chemicky neošetřovaného citronu strouháme tak, že pod struhadlo připevníme kousek pergamenového papíru. Kůra se na něm zachytí, dá se snadno sejmnout a struhadlo neucpe
Mrkev nastrouháme do mísy, přidáme mleté ořechy, cukr, skořici, vanilkové aroma nebo čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti, vejce, olej,... více o Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný
Vodu s cukrem ohřejeme v hrnci. Teploměr vložte do vody a naměřte teplotu 121 stupňů. V misce mixérem vyšleháme žloutky a celé vajíčko a postupně... více o Čokoládová pěna s jahodami
Těsto Z bílků ušleháme tuhý sníh s trochou cukru. Zvlášť ušleháme žloutky se zbytkem cukru, přidáme olej a vodu. Do vyšlehaných žloutků postupně... více o Výborný jahodový dort
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle... více o Bramboráky pro děti
Cibuli si nakrájíme na půlměsíčky a nasekáme si česnek. Hermelíny rozkrojíme v půlce. Dalších asi 5 stroužků si prolisujeme, připravíme si chilli a... více o Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky
Těsto: mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme moučkový cukr, rozdrobené... více o Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý
Brokolici si nachystáme na růžičky, dáme vařit do osolené vody a vaříme do měkka. Těstoviny (nejlépe široké nudle - tagliatelle) uvaříme dle návodu.... více o Brokolicové tagliatelle
Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu... více o Jidáše - medové
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené houby, které za občasného promíchání smažíme na středním plameni.... více o Houbovo-smetanové špecle
Nejprve si pěkně utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Utřeme ručně a poté vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme tvaroh a také jedno vajíčko, to... více o Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na větší kostky a dáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a zalejeme vodou, takto necháme... více o Můj dýňový džus
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Banán rozmixujeme s vejci dohladka. Klademe na rozpálenou pánev vymazanou trochou oleje.... více o Rychlé banánové lívance
Maso nakrájíme na kostky, 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a promícháme s masem a solí. Necháme chvilku odležet. Mezitím nakrájíme nadrobno... více o Penne s čerstvým špenátem a kuřecím masem
Recept je pro menší plech. Vše naházíme na hromádku do misky, pořádně ručně promícháme. Poté vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a necháme odstát!... více o Perník s mřížkou
Pokrájenou cibuli se slaninou necháme orestovat na malém množství oleje. Přidáme na kostky pokrájenou cuketu a restujeme za občasného zamíchání do té... více o Cuketa snadno, rychle a chutně
Příprava základu pro cibulačku - poctivý kuřecí vývar: Kuřecí skelety a křídla vložíme na máslem vypečený pekáč do rozehřáté trouby 220°C na 20 minut.... více o Francouzská gratinovaná cibulačka
Do hrníčku si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, mouky a trochu mléka. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukry, pak... více o Kynuté skořicové uzlíky
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
Do pečicí nádoby dáme pomeranče. Přidáme želírovací cukr, a nakonec přidáme pomerančovou kůru. Nádobu vrátíme zpět do pekárny. Zmáčkneme program číslo... více o Pomerančová marmeláda pro domácí pekárnu
Lehce naklepané kuřecí řízky necháme min 2 h předem marinovat v kysané smetaně, poté osolíme, obalíme ve strouhance a usmažíme. Jako příloha brambory,... více o Řízek bez vajec
Žampiony nakrájíme na plátky, které krátce orestujeme na rozpuštěném másle. Do hrnce přisypeme brambory, zalijeme 0,5 litrem vody, přidáme bujon a... více o Žampionová polévka se zakysanou smetanou
Rýži uvaříme v osolené vodě dle návodu. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme vejce, osolíme, opepříme(není nutné) a umícháme řídkou... více o Prominentní rýže
Olomoucké tvarůžky a nakládanou papriku pokrájíme na malé kousky, oloupanou cibuli na slabé plátky. Vše dáme do misky, zalijeme olejem, chilli omáčkou... více o Pikantní syrečkový (tvarůžkový) salát
Kuřecí žaludky pečlivě očistíme a uvaříme doměkka. Po vychladnutí nakrájíme na proužky. Na tuku osmažíme cibulku do středně hnědého odstínu, přidáme... více o Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Na oleji zpěníme nakrájenou šalotku se slaninou, přidáme nakrájené bulvy fenyklu, ze kterých jsme odkrojili zelené stonky a vnější hrubé vrstvy.... více o Fenyklová polévka
Zeleninu si pokrájíme, těsto rozdělíme na polovinu. Těsto si vyválíme na potřebnou velikost, abychom do něj mohli pohodlně zabalit hermelín a zeleninu... více o Hermelínové ranečky se zeleninou
Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a spaříme vroucí vodou. Scedíme. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na kolečka,... více o Zapekané brambory s pórkem
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v hotovém cukroví chuť sádla ani... více o Sádlovky - recept po babičce
Mrkev a celer nastrouháme na hrubší nudličky a společně s vločkami dáme vařit do osolené vody. Nakrájenou cibulku osmažíme na másle, přidáme... více o Drožďová polévka křečka Josífka s vločkami
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla
Maso nakrájíme na kostky, opražíme na cibuli, osolíme, okořeníme a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na půlměsíčky nakrájané brambory, papriku,... více o Gulášová polévka II.
Cibuli nakrájíme na drobno, papriky, rajčata a feferony nakrájíme na menší kousky, prolisujeme česnek a přidáme konzervy nakrájené na kostky. Vaříme,... více o Ďábelská směs na topinky
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za... více o Kuřecí roláda IV.
Nejdříve uvaříme podle návodu sojové maso (většinou bývá uveden čas 10-20 min., stačí však těch deset minut), po uvaření ho slijeme a necháme... více o Špagety se sojovým masem
Brambory najemno nastrouháme a pokropíme horkým mlékem, aby nezhnědly. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek a majoránku. Pak přidáme... více o Bramborák rodeo II.
Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme prolisovaný česnek, na tenké nudličky nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory. Opékáme... více o Pórková polévka se slaninou
Zakysanou smetanu a tvaroh smícháme dohromady, nastrouháme vajíčka a podle chuti přidáme sůl nebo pepř. (Klidně i česnek).... více o Vajíčková pomazánka (méně tučná)
200 g cukru, 100 g tuku, vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, mícháme ve vodní lázni, až se vše spojí, nesmí se vařit. Poté přidat 2 lžičky jedlé sody,... více o Ořechové řezy medové
Přísady dáme do domácí pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto. Vyndáme, rozdělíme asi na 8 kousků a upleteme housky. Necháme 20 minut kynout,... více o Tmavé housky pro domácí pekárnu
Maso osolíme, poprášíme paprikou, dáme na plech a přiklopíme. V průběhu pečení podléváme bílým vínem. Ke konci pečení přidáme kečup a žampiony... více o Labužníkova kuřecí stehna
Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků a 2 lžic vody ušleháme sníh, přidáme 50 g cukru, sůl a vanilkový cukr. Potom vmícháme žloutky. Smícháme mouku,... více o Osvěžující ovocný dort
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku
Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao a strouhanou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Vypracujeme těsto, které... více o Rychlé perníčky
Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce... více o Pórková polévka s krupicí
Tuk s cukrem šleháme ve šlehači, až je tuk pěkně našlehaný přidáváme postupně celá vejce. Znovu dobře našleháme a nakonec zašleháme všechno kakao -... více o Černá buchta jednička
Troubu rozpálíme na 220 °C. Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto.... více o Jahodový patrový dort