Špejle na grilování před používáním namočíme minimálně na 1/2 hodiny do vody. Pak se nespálí. Je-li oheň více otevřený, obalíme konce špejlí ještě kouskem alobalu.
Troubu zapněte na 160 °C, formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Udusejte je na dno formy a dejte... více o Cheesecake s třešněmi a drobenkou
Na palačinky smícháme mléko, vajíčka, sůl a mouku a na malém množství oleje smažíme palačinky. Na masovou směs rozehřejeme na pánvi olej, přidáme na... více o Zapečené palačinky s kuřecím masem a sýrem
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC. Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče... více o Hovězí vývar
Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání... více o Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, přidáme majolku a dobře promícháme.... více o Jednoduchý vajíčkový salát s rajčaty
Filety pokrájíme na nudličky, okořeníme dle chuti a pokud koření neobsahuje sůl, tak i osolíme. Zprudka osmažíme dozlatova ze všech stran a vyndáme na... více o Těstovinový salát s rybou a zeleninou
Do olejem nebo máslem vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme pokrájenou očištěnou dýni, pokrájenou uzeninu a bylinky dle chuti. Vše promícháme a... více o Bylinková dýně s balkánským sýrem
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč
Korpus: vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme kávovou sedlinu a smetanu, mouku s kypřidlem a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do připravené... více o Kávový dort s kávovou šlehačkou
Na oleji (sádle) osmažíme nadrobno pokrájené cibule a špek. Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem... více o Velikonoční kopřivová nádivka
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Dle chuti smíchat a podávat ideálně k tortille.... více o Dresing
Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo s čokoládou, čokoláda se musí rozpustit všechna. V míse rozmícháme vajíčka, žloutky a cukr, poté přidáme mouku a... více o Čokoládový fondán - chocolate fondant
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Na pánvi s rozehřátým olejem osmažíme pokrájenou slaninu, pak přidáme osmažit bramborové knedlíky pokrájené na kostičky a nakonec přidáme česnek.... více o Bramborový knedlík s vejcem a slaninou
Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli na kolečka a vše dáme do pekáčku s trochou oleje do předehřáté trouby. Až se nám zelenina... více o Řízky naruby - na zelenině (leču)
Maso naložíme do koření a necháme cca 2 hodiny uležet. Na pánvi si osmažíme cibuli do zlatova a podlijeme vodou. Přidáme maso a chvíli dusíme. Dále... více o Zeleninový kuskus
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme změklé máslo, zakysanou smetanu(pokojová teplota), mouku s práškem do pečiva a vše řádně promícháme.... více o Čokoládová bábovka ze zakysanky
Jako první krok si očistíme salát, nakrájíme ho na kousky, vložíme do misky, zakápneme olivovým olejem, opepříme a promícháme. Nyní si dáme do další... více o Ledový salát s kořeněným kuřecím masem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme... více o Banánový dort s kakaovou šlehačkou
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Zelí (bez košťálu) nakrájíme na jemné nudličky, dáme do mísy, posypeme lžící cukru a v prstech jemně promneme, aby pustilo šťávu. Mrkev oloupeme,... více o Zelný salát s jablkem a mrkví
Těstoviny dáme vařit podle návodu. Mezitím si do malého kastrůlku dáme mascarpone, žloutek, parmezán a na velice mírném ohni umícháme hladký krém.... více o Těstoviny s mascarpone a rakouským špekem
Maso naklepeme, nařízneme. Osolíme z obou stran a naklademe na jemně vymaštěný plech. Mezi plátky masa rozmístíme kousky oloupaneho česneku a půlky... více o Vepřové kotlety podle tchyně
Žloutky vyšleháme s cukrem, pak přimícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem, kakao a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymyzané a vysypané... více o Margot dort - lehoučký
V širokém hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s provensálským kořením. Přidáme pokrájené papriky a rajčata ... více o Domácí lečo s česnekem
Ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh (nejlépe polotučný z vaničky), vejce, citronovou tresť, vanilkový cukr, lžíci moučkového cukru a hrozinky a... více o Sladké zapečené těstoviny s tvarohem
Mouku si nasypeme do mísy, uděláme důlek, přidáme droždí, cukr, část mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme... více o Škvarkové tyčinky
**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě... více o 2x křenová omáčka se smetanou
Cibuli, česnek, kečup, hořčici, pivo, sůl, pepř smícháme v hustou marinádu, do které vložíme žebírka a necháme přes noc marinovat. Pak žebírka... více o Pečená vepřová žebírka
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,... více o Zapečené brambory se zelím
Změklé máslo rozšleháme s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, vešleháme celá vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu. Pokud je... více o Mramorová bábovka II.
Smetanu ušleháme tak, aby vznikla šlehačka. Tvaroh promícháme s křenem a připravenou šlehačkou. Osolíme podle chuti. Výborné na jednohubky či topinky.... více o Jemná křenová pomazánka
Na rozpáleném sádle smažit nakrájenou cibuli (V-krouhač) do zlatova, přidat papriku (nespálit!), překrojené žaludky, sůl, česnek, kmín, pepř,... více o Guláš z drůbežích žaludků a srdíček
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...
Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu... více o Český chleba v cizině
Cherry rajčátka překrájíme napůl, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, plátkový sýr, Lučinu, Balkánský sýr a papriky. Osolíme, opepříme. Pokud nejsou... více o Lehký letní salát
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku pepře a vmícháme tatarskou omáčku... více o Výborná chlebíčková pomazánka
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do... více o Tvarohový biskupský chlebíček
Ze surovin vypracujeme spodní těsto. Vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň... více o Dvojbarevný jablečný koláč
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny a přidáme nastrouhaná jablka. Směs necháme 10 minut stát. Pak přidáme máslo, kakao, mouku s práškem do pečiva,... více o Jablkový koláč se švestkami a drobenkou
Maso naklepeme. Na každý plátek dáme plátek slaniny a sýra, mírně osolíme, posypeme šalvějí a tymiánem. Zavineme do roládky, upevníme párátkem a... více o Masové závitky
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, a řízky ji vyložíme (i boční části). Mléko smícháme s... více o Mramorové maso
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Oloupané brambory pokrájíme na silnější plátky a rozložíme na dno tukem vymazaného pekáče. Pokmínujeme, osolíme a pokryjeme očištěnými a na plátky... více o Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce
Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa... více o Kuřecí roláda se špenátem
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Porce slepice protkneme slaninou, osolíme a opečeme na másle a oleji. Vyjmeme, do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme... více o Slepice na smetaně
Houby opláchneme a namočíme. Česnek a zázvor oloupeme a nasekáme. Chilli papričky zbavíme jadérek, opláchneme a nakrájíme na proužky. Naťové cibulky... více o Pikantní masové nudličky