Špejle na grilování před používáním namočíme minimálně na 1/2 hodiny do vody. Pak se nespálí. Je-li oheň více otevřený, obalíme konce špejlí ještě kouskem alobalu.
Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, kam přistrouháme i sýr s česnekem a starší rohlík. Do mísy přidáme drobně pokrájenou... více o Květákové placičky se schwarzwaldskou šunkou
Necháme rozpustit med, nasekáme (nameleme) ořechy, ovoce a čokoládu nalámeme na kousky. Vše smícháme a je hotovo.... více o Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a... více o Čočkové ragú
V úvodu si řekneme, bez čeho se neobejdeme. Ke třem již zmíněným surovinám budeme potřebovat nádobu na výrobu šunky a injekční stříkačku s jehlou. A... více o Domácí vepřová šunka
Bůček pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a posypeme dle chuti mletým chilli. Pokud chceme méně ostrý bůček, tak vyměníme chilli za pálivou papriku... více o Bůček na pivu - pikantní
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet... více o Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, teplou (ne vařící) kávu a pro výraznější kávovou chuť ji můžeme použít i částečně s lógrem. Vše... více o Cappuccino roláda
Z mouky, cukru a másla uděláme drobenku. Odebereme jeden hrnek drobenky na posyp a do zbytku zašleháme mléko, vejce a prášek do pečiva. Těsto... více o Tvarohový koláč z drobenky - hrnkový
Smícháme všechny ovesné vločky s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt, bílky, med a mléko. Potom do těsta vmícháme kousky čokolády. Dortík... více o Zdravý brownies dort
Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí
1. Dát si uvařit těstoviny. Mohou být jakékoli. Dále si déme vařit vodu a nakrojíme si rajčátka. Až bude voda vařit, tak odendáme z plamene a dáme do... více o Těstoviny s rajčaty
Předehřejeme si troubu na 170°C. Rospustíme máslo a smícháme s vlažným mlékem. Vedle v misce rozdrobíme kostku droždí a rozmícháme s mlékem a máslem.... více o Skořicové šneky
1. Smíchat vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva a ručně vmíchat jablka. 2. Nalít těsto na plech a vložit do rozehřáté trouby (160°C). 3. Péct těsto... více o Jablkový koláč s čokoládovou polevou
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře... více o Bílý roládový dort
Příprava je velice jednoduchá. Na pánev nalijeme trochu oleje. Po rozpálení pánve přidáme 1 cibuli nakrájenou najemno. Přidáme pórek, mrkev a cca 2... více o Pikantní kuřecí nudličky
Vepřovou kýtu si nejdříve očistíme a pak ji rozdělíme na 8 plátků. Ty rozklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme kousek sýra a naneseme lžičku... více o Vepřové závitky plněné sýrem
Jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo - trošku zakápneme citronovou šťávou. Jablko a cottage smícháme dohromady, ochutíme skořicovým cukrem (nebo... více o Cottage na sladko
Z másla, mouky a cukrů připravíme drobenku. Do vymazané a vysypané formy (28 cm) nasypeme 2/3 drobenky a dobře ji umačkáme (i do okrajů), zbytek... více o Báječný hruškový (jablečný) koláč s tvarohem
1. Listové těsto si rozpůlíme na půl. 2. Jednu půlku si rozválíme na obdélník, který rozkrájíme na 12 čtverečků. 3. Tvaroh si rozděláme do mísy, do... více o Listové šátečky
Na trošce oleje se špekem osmažíme dosklovata cibuli, přidáme osmažit celer, mrkev a očištěné a na nudličky pokrájené žaludky. Přidáme papriku, kterou... více o Gulášová polévka z kuřecích žaludků
Pomeranče oloupeme i s bílou slupkou. Čistou dužinu bez pecek dáme do hrnce a společně s cukrem a želírfixem přivedeme za stálého míchání k varu. Vše... více o Pomerančový džem (marmeláda)
Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle a trochu vymačkáme. Rajčata nakrájíme nadrobno. Chléb rozmixujeme. V míse smícháme cuketu, ricottu, rajčata,... více o Placičky z ricotty s cuketou a sušenými rajčaty
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme alespoň hodinku v misce... více o Barevná minutka - trikolora
Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit, po vypocení nakrájíme na kostky. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli a celer nakrájíme na... více o Italská caponata
1. Bílky důkladně všleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Moučkový cukr prosijeme a lehce vmícháme do bílkového sněhu. Polovinu hmoty naplníme... více o Laskonky pravých Labužníků
Vejce s cukrem utřeme a přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a... více o Jablková buchta II
Do litru vody přidáme koření a necháme přejít varem: necháme odstát, aby koření pustilo aroma, abychom později mohli použít pouze přecezený vývar.... více o Nejfalešnější svíčková
Pokrájené zelí dáme do kastrolu společně s jablky, cibulí, cukrem, octem, sádlem, solí a pepřem. Dobře promícháme, přilijeme vodu a přivedeme do varu.... více o Červené zelí II.
Brambory umyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme na osminky, vložíme do misky, pokapeme olejem a promícháme. Smícháme strouhanku, papriku, římský kmín,... více o Domácí bramborové hranolky
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky,... více o Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1... více o Kuřecí řízek s hořčicí
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Každý plátek ne úplně rozmraženého těsta rozřízneme na 6 obdélníčků a upečeme na plechu v troubě. Mezitím připravíme krém: z mléka, krupicového a... více o Kremeše s pudinkovým krémem
Všechny ingredience smícháme dohromady a nad horkou lázní mícháme asi 7 minut než nám směs zhoustne. Potom zhoustlou směs odstavíme a necháme... více o Kokosky II.
Brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na plech, osolíme, dáme péct do trouby dokřupava. Mezitím ohřejeme smetanu, dáme... více o Brambory zapečené se špenátem a sýrem
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem, dáme na vál, uděláme do směsi důlek, vyklopíme vejce, na to dáme na kousky nakrájený tuk,... více o Křehký rebarborový koláč
Játra očistíme, nakrájíme na kousky a promícháme s cuketou. Přidáme vejce, hořčici, sůl, polévkové koření, sójovou omáčku, koření na čínu, kečup a... více o Játrová čína
Do vody zamícháme droždí, sůl, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak vlít do mouky s octem. Propracujeme a necháme kynout. Po vykynutí uždibujeme kousky,... více o Plněné langoše
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký... více o Babiččiny kotlety
Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší celé dáme povařit asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme studenou vodou, aby zůstaly čisté... více o Dršťková polévka z václavek
Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme... více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance.... více o Gurmánské smažené řízky
Zeleninu, šunku i sýr nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou podle návodu na obalu. Necháme vychladit aspoň dvě hodiny v... více o Balkánský salát
Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po... více o Bramborové placky
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na... více o Pikantní čalamáda
Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou... více o Vajíčková lahůdková pomazánka