Máme-li sýr tvrdý, a ještě k tomu rozdrobený na kousky, pak nejde téměř vůbec strouhat. Existuje ale snadná pomoc. Struhadlo lehce potřeme jedlým olejem, a pak se dějí doslova zázraky. Je-li sýr okoralý potom ho namočíme na potřebnou dobu do mléka, kde znovu krásně zvláční.
Recept na sýrovou pomazánku najdete tady.
Omytý špenát vložíme do mísy, rozkrájené ředkvičky také, osolíme a opepříme, přidáme olivový olej, promícháme a přidáme natrhanou mozzarellu. Ozdobíme... více o Špenátový salát s mozzarellou
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, mírně osolíme, opepříme a dáme do mísy. Řapíkatý celer pokrájíme na slabší měsíčky a dáme k masu. Přidáme... více o Masová minutka s řapíkatým celerem
Pokrájené maso na kostky osolíme, dáme do pekáče na pokrájené cibule, ochutíme pepřem, kmínem česnekem a zázvorem. Vše promícháme, podlijeme a cca 60 ... více o Vepřové výpečky s česnekovými výhonky (fazolkami)
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle, tvrdý sýr na jemnějším, přidáme měkký tavený smetanový sýr, mascarpone a zakysanou smetanu (majonézu). Vše... více o Sýrová pomazánka s vejci
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek, nasekaný česnek a krátce také na másle osmažíme. Pak odebereme cca 50 gramů hrášku... více o Hrášková polévka se slaninou
Uvedené množství je na velký hluboký plech. Na dort s průměrem cca 25 cm stačí poloviční množství. Plech vyložíme pečícím papírem a z uvedených... více o Drobenkový koláč (řez, dort) s ovocným želé - bez vajec
Korpus: vejce, kefír, cukr, olej, kakao, mouku a kypřidla dáme do mísy a vše dobře vyšleháme na hladké těsto, které nalijeme do vymazaného a moukou... více o Míša řezy - jen dvě vejce: po našem
Omegu (Ivu) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme mouku, promícháme a zalijeme smetanou. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které... více o Švestkové (třešňové) šátečky s tvarohem
Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda
Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu na gnocchi nebo těstoviny (kdo jak chce) a dle návodu během přípravy "omáčky" uvaříme. Na pánvi rozpustíme... více o Gnocchi / Těstoviny se smetanou, špenátem, česnekem a špetkou kari
Vejce našleháme s cukry do pěny, přidáme ananasovou šťávu, vlažné máslo, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájený ananas (cca... více o Ananasová bábovka - vláčná
Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude.... více o Gulášová polévka s mrkví
Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete.... více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
Všechny ingredience si stanovte v jakém množství je máte rádi, opravdu je to jen dle chuti :)) Nejdříve dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu. Než... více o Lehký těstovinový salát s cherry rajčátky
Zatímco se vaří těstoviny, dáme tenké plátky česneku s píniovými oříšky zahřát (ne smažit) na pánvičku, přidáme nakrájené sušené rajčata. Po chvíli... více o Těstoviny s kozím sýrem
Cizrnu si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme do měkka (asi 3/4 hodiny až hodinu ). Na troše olivového oleje osmahneme... více o Lahodná cizrna s česnekem
Játra očistíme. Vepřová játra pokrájíme na slabé plátky, drůbeží necháme vcelku. Játra posypeme kořením, zakápneme olejem a dáme do misky odležet do... více o Játrové špízy (kořeněná játra) - smažená nebo na gril
Kotlety nařízneme ke kosti, tak aby vznikla kapsa. Maso osolíme a opepříme na povrchu i v kapse. Pak do kapsy vkládáme tenké plátky moravské klobásy,... více o Moravská kapsička
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu a olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a... více o Kakaovo-tvarohový dort
Na menším množství sádla nebo oleje si orestujeme cibuli s pokrájenou klobásou. Ke konci restování přidáme zpěnit papriku, zalijeme vodou, přidáme... více o Tulácký guláš
Tuk, cukr, kakao a žloutky asi 30 minut šleháme, pak přidáme mouku a ořechy. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ruční metlou přimícháme. Ušlehanou... více o Vykrajované měsíčky
Na troše oleje necháme za stálého míchání rozpustit kvasnice. Přidáme k nim lžíci strouhanky a jedno vejce a za stálého míchání vytvoříme smaženici,... více o Kvasnicová polévka se zeleninou
Maso zakapeme citronem a necháme minimálně půl hodiny odležet. Osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Olej scedíme, zakapeme... více o Kuřecí prsa na citronu
1 - Mouku nasypeme do mísy, přidáme jedno vejce a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, 25g cukru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Nedrží-li těsto u... více o Alsaský jablečný koláč
Brambory uvaříme i se slupkou, ještě teplé oloupeme a dobře rozmačkáme. Cuketu umyjeme a nakrájíme na kostičky. V panvi rozehřejeme olej, dáme smažit... více o Zapečené brambory s cuketou a třemi sýry
Žloutky + mletý cukr + vanilkový cukr + prášek do pečiva smícháme. Pak přidáme mléko a olej. Vytvoříme takovou tekutější hmotu. Vše míchám stěrkou v... více o Bábovka olejová II.
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Na sádle osmahneme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trošku oregána, rajský protlak a trochu kečupu. Vznikne nám směs - chutí... více o Lasagne á la kamarádka Terka
V kastrolku roztopíme polovinu másla, přidáme nakrájené žampiony, sůl, pepř, kmín, petrželku a dusíme. Z druhé poloviny másla a mouky uděláme světlou... více o Houbové lasagne
Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte mléko a rozmíchejte na hladké,... více o Lívance a la Jamie Oliver
Cibuli nakrájenou na kostičky necháme zpěnit, přidáme naklepané maso nakrájené na nudličky a všechno koření. Necháme podusit. Vepřové maso můžeme... více o Azu po česku
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji dozlatova, přidáme plátky česneku. Zalijeme rajčaty z konzervy, ochutíme Vegetou, pepřem a pomalu... více o Lehká rajská omáčka
Vejce uvaříme, nakrájíme na větši kousky. Cibulky nakrájíme, smícháme s jogurtem, majonézou, smetanou a hořčicí. Opatrně přidáme vejce a vmícháme je... více o Vajíčkový salát podle Šárky
Listové těsto rozválíme na obdélník asi 14x35 cm v síle asi 2-3 mm. Nařežeme z něj čtverečky o hraně 7 cm. Párky rovněž nařežeme po 7-8 cm a na... více o Šklebíci z listového těsta
Zpěníme cibulku, přidáme skořici a papriku, chvílí opékáme (pozor, aby se paprika nepřepálila!), zasypeme syrovou rýží, přidáme ostatní koření a... více o Rýžový pilaf
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Maso nakrájíme na hrubší proužky a orestujeme zprudka na oleji, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou, přidáme masox a dusíme. Když je maso téměř měkké,... více o Vepřové maso s hráškem na smetaně
Žloutky, cukr a tuk vymícháme, přidáme mouku a v teplém mléce nabobtnané droždí. Promísíme a rozetřeme na vymazaný plech. Na těsto klademe jahody,... více o Jednoduchý jahodový koláč
Do vařícího vývaru vložíme nastrouhané syrové brambory, chvilku povaříme. Pak zalijeme smetanou smíchanou se žloutky a ochutíme, přidáme bylinky.... více o Francouzská bramboračka
Maso osolíme, přidáme gyros, cibuli, salám nakrájený na kostičky, přidáme houby a dáme dusit. Když je maso do polovičky hotové, dáme do trouby a... více o Vepřové na houbách jinak
Játra očistíme, nakrájíme na kousky a promícháme s cuketou. Přidáme vejce, hořčici, sůl, polévkové koření, sójovou omáčku, koření na čínu, kečup a... více o Játrová čína
Uvařená vajíčka rozšleháme s majonézou (šlehám v robotu), přidáme sůl a pepř. Do vzniklé pěny přidám na jemno nasekanou jarní cibulku a na jemno... více o Jarní vajíčková pomazánka
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto.... více o Plněný cop
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Osolíme, opepříme a na pánvi na trošce oleje z jedné strany lehce opečeme. Do velkého pekáče dáme na dno trochu... více o Prezidentské maso
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku
Všechny indegrience smícháme v misce. Třeme malou vařečkou asi 15 minut.... více o Citronová poleva
Kuře oolíme, posypeme trochou provensálského koření. Do pekáčku vložíme kuře přidáme kousek másla, mírně podlijeme a dáme péct. Cibuli nakrájíme na... více o Kuře v zelenině
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji dozlatova opečeme. Přendáme do jiné nádoby. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme... více o Hovězí námořnické maso