Vyválet těsto na stejnou tloušťku po celé ploše je snazší, když si na dvě strany (vlevo a vpravo) dáme dvě stejně silné tyčky, nebo látky v požadované tloušťce vyváleného těsta. Tyto vodítka máme od sebe na vzdálenost válečku tak, aby konce válečku se koulely po vodítkách. Tyto vodítka máme v různých tloušťkách (jiné na koláče a jiné na cukroví). Obyčejně je dáváme při vyvalování těsta do igelitového pytlíku současně s těstem.Těsto také jednoduše vyválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi, které mírně pomoučíme. Těsto se pak nelepí na vál a také nešpiní okolí.
Recept na těsto, které se netrhá, najdete zde.
Opražíme nasucho housku nakrájenou na kostičky v troubě dozlatova. Cibulku nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nasekanou petržel, žloutky a... více o Kuře pečené s jemnou nádivkou
Tenhle recept je nejlepší zábava pro děti! Sama jsem to dělala se segrama a hodně sme se nasmály :D Jen jediná nevýhoda je, že ta příprava trvá... více o Chobotničky ze špaget
Zelí nakrájíme, krájíme pokud možno jen listy a bílý košťál vyhazujeme nebo schroupeme. Ananas nakrájíme na malinkaté kousíčky a smícháme se zelím.... více o Salát z čínského nebo pekingského zelí s ananasem
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme... více o Sušená rajčata
1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. 2. Přidáme olej, mléko, rum, mouku smíchanou s kypřícím práškem a kokos. 3. Vzniklé těsto rozlijeme do 3... více o Papoušková buchta
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme... více o Nádivkové muffiny
Očištěný patizon pokrájíme na hranolky, které na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme dozlatova. Po osmažení přidáme pokrájenou papriku, cuketu a... více o Patizonová směs - bezmasá
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej se zamíchanou kávou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.... více o Kávový dort (řez) s pudinkem
Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájenou cibuli (může být nahrubo). Necháme společně na malém plameni smažit (není ani potřeba tuk,... více o Fazole na slanině
Do velké mísy nalijeme mléko, nasypeme skořici, cukr a všechno zamícháme. Nakrájíme jablko na malinké kostičky a dáme je do misky. Pak vše zamícháme a... více o Jablečný koktejl
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od... více o Tažený štrůdl (závin)
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na skus, pak scedíme. Rajčátka, papriku, česnek i olivy pokrájíme, smícháme s těstovinami, ochutíme... více o Bezmasé zapečené těstoviny s olivami
Čočku namočíme do studené vody na 2 hodiny nabobtnat, pak společně s oloupanou mrkví uvaříme v osolené vodě s tymiánem a rozmarýnem doměkka (mrkev... více o Čočka netradičně
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme na kolečka nakrájené citróny a všechny rostliny. Zakryjeme a uložíme asi na týden na slunce a do tepla. Pije se ihned... více o Míchaná bezinková limonáda
Vařená vejce si pokrájíme na kostičky. Okurky, cibuli a salám pokrájíme nadrobno. Vše smícháme spolu s majolkou, dochutíme solí a pepřem dle potřeby,... více o Vajíčkový salát se salámem
Jehněčí kýtu omyjeme, prošpikujeme kousky slaniny, jemně osolíme, potřeme plnotučnou hořčicí, jemně po povrchu maso nařežeme, dáme do pekáčku, Přidáme... více o Jehněčí pečeně s opékanými brambory a omáčkou z červeného vína
Den před přípravou knedlíku si nakrájíme housky na kostičky. Když to nestihnete, nevadí, vezmete housku z předešlého dne. Mouku smícháme se solí a... více o Klasický houskový knedlík
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a cukrem. Přidáme žloutky a vše vyšleháme v hustou pěnu. Z bílků a cukru krupice (160 g) vyšleháme tuhý... více o Čokoládový dort z jablek
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,... více o Slané copánky z listového těsta
Kuře si vykostíme, plát masa z něj si posolíme a uprostřed, po celé délce nandáme nádivku. Přes nádivku přehneme okraje plátu (ty se budou kousek... více o Kuřecí roláda s nádivkou
Listové těsto rozválíme na plech, potřeme zakysanou smetanou, poklademe plátky šunky. Cibule nakrájíme na plátky, přidáme na šunku, zasypeme... více o Cibulová pizza z listového těsta
Osolená žebírka vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a udusíme doměkka. V kastrůlku svaříme zbývající suroviny a zvolna... více o Vepřová žebírka s medem a zázvorem
Na rozpáleném oleji si ve větší pánvi orestujeme nejdřív papriku a žampiony. Pak přidáme ostatní zeleninu, dochutíme, promícháme, řádně prohřejeme,... více o Zeleninová pánev
Do mísy dáme tvaroh, vejce, cukr, dětskou krupičku a prášek do pečiva. Vše zpracujeme na hladké těsto, které rozhrneme na vymazaném a moukou nebo... více o Tvarohový švestkový koláč
Rýži opláchneme a dáme vařit s máslem a solí. K měkké rýži přidáme cukr, mléko a vaříme ještě 5 minut. Odstavíme a promícháme se skořicí. Servírujeme... více o Mléčná rýže se skořicí
Smícháme vejce s cukrem, postupně přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme. Těsto nalejeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo s pečícím papírem) a... více o Rychlá buchta s nemletým mákem
Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na malé kostičky. Mouku s cukrem a s oběma kypřícími prášky smícháme, přidáme vejce, olej, mléko,... více o Perníková buchta s jablky
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund... více o Tatarák z uzeného lososa
Mrkve, petržel a celer se nakrájí na tenká kolečka, dá se vařit, vody v hrnci bude o polovinu více než zeleniny - ne moc, aby se nemuselo zahušťovat,... více o Zdravá dobrota z červené čočky a pohanky
Rýži proplachujeme studenou vodou tak dlouho, až je voda čirá. Nejlepší způsob asi je, dát ryži do většího sítka nebo cedníku s malými otvory a to pak... více o Čínská rýže
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot... více o Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme trošku rumu, vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané... více o Piškotová bábovka II.
V osolené vodě uvaříme kolínka, Na tuku zpěníme cibuli, přidáme šunku, osmahneme a zaprášíme moukou. Přilijeme mléko, a přidáme 1/2 nivy, hořčici,... více o Zapékané těstoviny II.
Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a opražíme ho. Přidáme papriku, masox a podlejeme vodou tak, aby maso... více o Lahůdkový guláš s fazolkami
Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba
Zpracujeme těsto z vykynutého kvásku (mléko, droždí a troška cukru) a ostatních přísad. Rumem ochucujeme. Těsto má být pevnější. Necháme 30 minut... více o Dukátové buchtičky
Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou směsí vyložíme dno formy. Lučinu důkladně rozmixujeme s cukrem, citronovou... více o Cheesecake
Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky... více o Třená bábovka klasik
Štávu zahřejeme na 85 °C (rychle) přidáme cukr a kyselinu, necháme rozpustit. Nevaříme! Plníme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme ve vodorovné... více o Šťáva z malin, jahod apod.
V hrnci přivedeme k varu vodu. V hrnku rozmícháme trochu mouky ve vodě, vlijeme záklechtku do vroucí vody v hrnci. Osolíme, rozmícháme protlak,... více o Rajská polévka se zakysanou smetanou
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, necháme odstát a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl, mouku a... více o Horácké knedlíky
Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na másle zpěníme drobně... více o Vepřové plátky pana nadlesního
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po trošce do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru zlehka vmícháme současně s kokosem, citronovou kůrou a... více o Kokosky
Heru ušleháme v elektrickém šlehači s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku, vlažné mléko a kvásek z droždí a trochy mléka. Směs důkladně zpracujeme... více o Buchty
Na oleji rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a česnek nakrájený na kousky. Necháme chvíli podusit, přidáme fazolky, protlak, sůl, pepř,... více o Pikantní fazolky
Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme česnek nakrájený na tenké plátky, feferonku... více o Krevety s pikantní omáčkou
Maso, nakrájenou cibuli a ostatní přísady pečlivě promícháme a necháme chvíli odpočinout. Zatím připravíme těsto ze všech uvedených ingrediencí a... více o Ravioli
Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na nudličky nakrájeným salámem, podélně rozkrojenými, natvrdo uvařenými... více o Španělské ptáčky
Maso očistíme, zbavíme chrupavek a umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř a mléko, rozmícháme a necháme odležet v chladničce. Do odleželého... více o Holandské řízky