• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Problémy s omáčkou

Problémy s omáčkou

Problémy s omáčkou

Servírujete oblíbené omáčky v omáčníku, aby si každý nandal jen tolik, kolik sní? Pak se vám budou hodit následující praktické rady.

U omáčky nalité v omáčníku se často stane, že vychladne ještě dříve, než ji stačíme servírovat. V první řadě bychom ji proto měli do omáčníku přesunout až co nejkratší dobu před servírováním, i samotným přelitím se totiž snižuje její teplota. Abychom předešli tomu, že v chladném porcelánovém omáčníku rychle vychladne, omáčník nejprve zahřejeme v klasické nebo mikrovlnné troubě. Jestliže máme slavnostní porcelánové nádobí, musíme si dát pozor, aby na něm nebyl zlatý proužek. V takovém případě do mikrovlnné trouby přijít nesmí.

Dalším problémem, který často řešíme při servírování omáčky, je aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Tomu můžeme předejít tak, že na povrch omáčky dáme kousek másla, které se rozpustí, zabrání jeho vytvoření a omáčku ještě více rozvoní.

Nejlepší recepty na 9 klasických českých omáček najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

120 minut
Domáci hamburger

Domáci hamburger

ŽEMLE: Do misky si nalejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajíčka, olej a soľ a premiešame. Do cesta pridáme múku a znova premiešame.... více o Domáci hamburger

60 minut
Dýňová polévka krémová

Dýňová polévka krémová

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (čím menší tím dřív bude dýně uvařená). Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená.... více o Dýňová polévka krémová

10 minut
Kuřecí nudličky se špenátem a nivou

Kuřecí nudličky se špenátem a nivou

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme společně s najemno nasekanou cibulkou a česnekem na slunečnicovém... více o Kuřecí nudličky se špenátem a nivou

20 minut
Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka

Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře…

Z kýty nakrájíme větší plátky, zhruba tak centimetr a kousek vysoké. Poté je rozřízneme podélně, abychom je mohli otevřít jako knihu a naklepeme na... více o Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka

55 minut
Boží milosti F.O.O.D.

Boží milosti F.O.O.D.

Do mísy nebo robotu prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho... více o Boží milosti F.O.O.D.

15 minut
Salát Caprese

Salát Caprese

1. Vyřízněte z rajčat stopky a nakrájejte rajčata na plátky. 2. Nechejte ze sýru mozzarela okapat vodu a nakrájejte jej na plátky. 3. Rajčata a sýr... více o Salát Caprese

20 minut
Snadná a rychlá hrachová polévka

Snadná a rychlá hrachová polévka

Z másla a hladké mouky si uděláme světlou jíšku. Přidáme hrášek i s nálevem a necháme povařit. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme vodu (pokud chcete... více o Snadná a rychlá hrachová polévka

Feferonková pasta

Feferonková pasta

1 kilogram feferonek bez stopek a semínek (nějaké to semínko není na závadu) pomeleme na masovém strojku společně s oloupaným česnekem. Dáme do hrnce... více o Feferonková pasta

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková

30 minut
Koprová omáčka s hříbky

Koprová omáčka s hříbky

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené).... více o Koprová omáčka s hříbky

Zeleninová bramboračka

Zeleninová bramboračka

Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme... více o Zeleninová bramboračka

40 minut
Makovník, Makovec

Makovník, Makovec

Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník... více o Makovník, Makovec

20 minut
Sušenky brownies

Sušenky brownies

1. Troubu předehřejeme na 190°C. 2. Smícháme mouku s kypřícím práškem a solí. 3. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, kafe, vanilkovou esenci a... více o Sušenky brownies

5 minut
Ginger Beer - zázvorová limonáda

Ginger Beer - zázvorová limonáda

Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda

45 minut
Závin z listového těsta se zelím a slaninou

Závin z listového těsta se zelím a…

Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou

20 minut
Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Papričku, česnek a stonky bazalky nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a lístky nasekané bazalky (stranou si... více o Těstoviny s rajčatovou omáčkou

60 minut
Bostonské krémové mufiny

Bostonské krémové mufiny

Těsto: Změklé máslo vyšleháme s cukrem, moukou, solí a kypřicím práškem, dokud to strukturou nepřipomíná strouhanku. Vyšlehejte mléko s vejci, pak 2/3... více o Bostonské krémové mufiny

30 minut
Grilované obří krevety

Grilované obří krevety

Čerstvé krevety oloupeme: Ponecháme hlavu a ocas, odstraníme pouze skořápku z trupu. Odstraníme střívko. Oloupané krevety naložíme do připravené... více o Grilované obří krevety

Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou

Lehký těstovinový salát s tuňákem a…

Cuketky pokrájíme na plátky, které osmažíme na pánvi s olejem, ke konci přidáme plátky česneku, které necháme v oleji jen rozvonět, nesmažíme. Tuňáka... více o Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou

90 minut
Tažený štrůdl (závin)

Tažený štrůdl (závin)

1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od... více o Tažený štrůdl (závin)

40 minut
Dýně z pánve

Dýně z pánve

V širší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 10 g másla a osmažte na něm slaninu a česnek dozlatova. Vyjměte a na ubrousku nechte odsát tuk. Do... více o Dýně z pánve

Dort s nutelovým krémem

Dort s nutelovým krémem

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakaem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, těsto... více o Dort s nutelovým krémem

60 minut
Cuketový quiche

Cuketový quiche

Těsto vypracuji a nechám chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájím cibulku a dám ji opéct na másle, přidám česnek, tak 2 stroužky, ale je to podle chuti... více o Cuketový quiche

Špenátové brambory - příloha

Špenátové brambory - příloha

Nové brambory necháme se slupkou,staré můžeme oloupat. Uvařené menší brambory opečeme na přepuštěném másle dozlatova, přidáme očištěný, osušený... více o Špenátové brambory - příloha

Pečený amur se žampiony a cibulí

Pečený amur se žampiony a cibulí

Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe... více o Pečený amur se žampiony a cibulí

Domací houstičky

Domací houstičky

Připravíme si kvásek, který necháme na teple vzejít. Do velké misky dáme celou mouku, sádlo a sůl a na konec kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a uděláme... více o Domací houstičky

Zapečené toasty s česnekem a sýrem

Zapečené toasty s česnekem a sýrem

Toastový chléb rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Utřený česnek smícháme s rozpuštěným máslem. Každý plátek potřeme touto směsí po celé... více o Zapečené toasty s česnekem a sýrem

Hrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky

Nakrájíme housky, opražíme na másle, zalijeme mlékem a přidáme mouku a žloutky, ochutíme a vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu dáme do 4-5 hrnků, max. 1... více o Hrníčkové knedlíky

Košíčky s ořechovou náplní

Košíčky s ořechovou náplní

Všechny přísady na těsto vymícháme a necháme 1 hodinu odstát. Potom ho vtláčíme do formiček - košíčků a upečeme. Vyklopíme a necháme vychladnout. Na... více o Košíčky s ořechovou náplní

Losos s jogurtovou omáčkou a smetanové brambory

Losos s jogurtovou omáčkou a…

Očistěného osoleného lososa pokapeme citronem a opečeme na pánvi cca 2-3 min z obou stran. Zalijeme smetanou a jakmile se začne smetana vařit tak... více o Losos s jogurtovou omáčkou a smetanové brambory

Mňamková pomazánka z Nivy

Mňamková pomazánka z Nivy

Nivu nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte jogurt a rozmačkaný česnek. Zamíchejte a vidličkou trošku utřete dohromady. Aby se všechny... více o Mňamková pomazánka z Nivy

Vepřové kotlety v leču

Vepřové kotlety v leču

Kotlety nažízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme po obou stranách na tuku. Kotlety vyjmeme a na tuku osmahneme na... více o Vepřové kotlety v leču

Dušené jemné zelíčko

Dušené jemné zelíčko

Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme pomocí cedníku, aby nebylo příliš kyselé. Dáme do kastrůlku a zalijeme horkou vodou, na zelí nedáváme příliš vody... více o Dušené jemné zelíčko

60 minut
Plněný květák mletým masem

Plněný květák mletým masem

Krátce povaříme celý květák v osolené vodě. Připravíme si směs mletého masa, které upravíme jako na sekanou, jak máme rádi. Lžičkou či prstama směs... více o Plněný květák mletým masem

Ananasová podkova

Ananasová podkova

Nejdříve si dno podkovy obstřihnu na papír na pečení, dělám to tak, že ho tužkou obkreslím a vystřihnu. Stříhám trochu více, než je obrys tužkou. K... více o Ananasová podkova

Rybízová pěna

Rybízová pěna

Rybíz, bílek a cukr šleháme do husté pěny. Pěnu naložíme do mističek, ozdobíme několika bobulkami rybízu a podáváme samotné nebo se sušenkami, piškoty... více o Rybízová pěna

15 minut
Jarní vajíčková pomazánka

Jarní vajíčková pomazánka

Uvařená vajíčka rozšleháme s majonézou (šlehám v robotu), přidáme sůl a pepř. Do vzniklé pěny přidám na jemno nasekanou jarní cibulku a na jemno... více o Jarní vajíčková pomazánka

45 minut
Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek

30 minut
Švýcarské fondue

Švýcarské fondue

Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr.... více o Švýcarské fondue

Tvarohový tunel plněný ovocem

Tvarohový tunel plněný ovocem

Žloutky utřeme s práškovým cukrem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kakaem a hořkou čokoládou. K tomu přimícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech... více o Tvarohový tunel plněný ovocem

90 minut
Žluté řezy se sněhem

Žluté řezy se sněhem

Vejce, žloutky, cukr a máslo ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladka. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu horké vody.... více o Žluté řezy se sněhem

Játrová nádivka na pekáč

Játrová nádivka na pekáč

Rohlíky nakrájím na kolečka a rozmočím v menším množství mléka. Játra buď nakrájím na malé kostičky, nebo umelu. Cibuli nakrájím nadrobno a osmažím do... více o Játrová nádivka na pekáč

50 minut
Rajská omáčka II.

Rajská omáčka II.

Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povaři. Poté omáčku osladíme a... více o Rajská omáčka II.

Květákové placičky se sýrem

Květákové placičky se sýrem

Květák uvaříme v osolené vodě, kam jsme přidali lžíci octa. Doba varu 6-8 minut. Necháme vychladnout a spolu ze sýrem pomeleme na masovém stojku.... více o Květákové placičky se sýrem

Velikonoční mrkvový beránek

Velikonoční mrkvový beránek

Mrkev jemně nastouháme. Umícháme do krému žloutky s cukrem, přidáme citronovu kůru a šťávu. Promísíme mandle, kypřící prášek a vmícháme do krému.... více o Velikonoční mrkvový beránek

Domácí Rumcajs

Domácí Rumcajs

Na nudličky nakrájíme měkký salám, větší cibuli, pár okurek, papriku či kozí rohy. Přidáme sůl, pepř, chilli a pár lžic majolky. Povaříme olej,... více o Domácí Rumcajs

Kuře na čtvrtek

Kuře na čtvrtek

Naporcujeme si kuře na 4 díly, osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou. Kořeněná... více o Kuře na čtvrtek

Pštrosí vejce II.

Pštrosí vejce II.

Mleté maso promícháme s 2 vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme... více o Pštrosí vejce II.

Bramborové krokety II.

Bramborové krokety II.

Brambory nastrouháme, vše smícháme. Lžičkou tvarujeme kuličky, které smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C asi 5-7 minut.... více o Bramborové krokety II.

Jitrnicový prejt

Jitrnicový prejt

Vepřové plíce, srdce, ovar nebo tučný bůček uvaříme, nasekáme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme drobně nakrájená játra, ve vývaru namočené a... více o Jitrnicový prejt

Doporučujeme

25 minut
Pita chléb s pestem z červené řepy

Pita chléb s pestem z červené řepy

45 minut
Vanilkové rohlíčky - rychlé

Vanilkové rohlíčky - rychlé

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

Poslední sledované recepty

70
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Dýňová polévka s…
67
Pizza – Langoše
Pizza – Langoše
61
Pečená vepřová plec s bramborem
Pečená vepřová plec s…
61
Alibábovka
Alibábovka
50
Vepřové na houbách jinak
Vepřové na houbách jinak

Zajímavé články

TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
TOP 6 druhů vánočního cukroví z bílků
Nejlepší bílková poleva aneb Jak nazdobit perníčky: S našimi tipy to zvládne i začátečník!
Nejlepší bílková poleva aneb Jak nazdobit…
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků přes vanilkové rohlíčky a linecké až po nepečené kuličky
Klasické české cukroví 10x jinak: Od perníčků…
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka: Dva recepty, díky kterým budete za hvězdu
Vanilkové rohlíčky podle cukráře Josefa Maršálka:…
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
AHA.cz Šafářová ukázala děti: Dva stydlíni!

Šafářová ukázala děti: Dva stydlíni!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Vánoční písně, které vás naladí: Od legend po guilty pleasures

Vánoční písně, které vás naladí: Od legend po guilty pleasures

Blesk pro ženy Nerozlučná dvojice Hezucký a Mareš: Jaký byl příběh přátelství, které vydrželo od začátku až do konce?

Nerozlučná dvojice Hezucký a Mareš: Jaký byl příběh přátelství, které vydrželo od začátku až do konce?

Ženy.cz Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Blesk.cz Magálová rok po smrti syna: Jen přežívám! Myslí i na vlastní skon

Magálová rok po smrti syna: Jen přežívám! Myslí i na vlastní skon

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

Astroložka o nečekané energii: Superúplněk na magické datum 5. 12. 2025! A slova o nejtemnější temnotě

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Problémy s omáčkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact