Servírujete oblíbené omáčky v omáčníku, aby si každý nandal jen tolik, kolik sní? Pak se vám budou hodit následující praktické rady.
U omáčky nalité v omáčníku se často stane, že vychladne ještě dříve, než ji stačíme servírovat. V první řadě bychom ji proto měli do omáčníku přesunout až co nejkratší dobu před servírováním, i samotným přelitím se totiž snižuje její teplota. Abychom předešli tomu, že v chladném porcelánovém omáčníku rychle vychladne, omáčník nejprve zahřejeme v klasické nebo mikrovlnné troubě. Jestliže máme slavnostní porcelánové nádobí, musíme si dát pozor, aby na něm nebyl zlatý proužek. V takovém případě do mikrovlnné trouby přijít nesmí.
Dalším problémem, který často řešíme při servírování omáčky, je aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Tomu můžeme předejít tak, že na povrch omáčky dáme kousek másla, které se rozpustí, zabrání jeho vytvoření a omáčku ještě více rozvoní.
Nejlepší recepty na 9 klasických českých omáček najdete ZDE.
Žloutky smíchejte s cukrem. Přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a dvě lžíce teplé vody. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho... více o Sněhové dortíky z hrníčků
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy ....Danča
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě, nesmí se ale rozpadat. Sceďte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vytřete... více o Gratinovaný květák
Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem
Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Do velké misky dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a promícháme. V menší misce si pečlivě rozmixujeme máslo, cukr,... více o Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)
Prvně si nudle namočte na pár hodin do teplé vody, samovolně změknou - hlavně nemýchat, šťouchat atd !!! lehce se lámou když jsou tvrdší a nebudou to... více o Pravá Hoisin čína s nudlemi
Vejce utřeme s cukry do pěny, přilijeme mléko a máslo, promícháme. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a přisypeme vypeckované... více o Třešňové (višňové) muffiny / koláč
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
Maso můžeme použít dle vlastního výběru. Vepřové, telecí, hovězí i zvěřinu... Druh (krkovice, kýta, plec...) je také na našem výběru. Podstatné je, že... více o (nejen) Vepřová uzenářská pečeně
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný patizon a česnek, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Přisypeme strouhanku, opět dobře... více o Karbanátky nebo sekaná s patizonem
Na oleji osmahneme cibulku, česnek, majoránku a papriku. Nakrájíme brambory na kostky a osmahneme se zeleninou. Poté přidáme předem namočené fazole ... více o Fazolový guláš pro vegany
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků... více o Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem
Česnek oloupeme a půlku hlavičky rozkrájíme po stroužkách na slabá kolečka. Ty orestujeme na rozpáleném sádle či másle dozlatova. Mezitím si nakrájíme... více o Česnečka pro labužníky
Hlívu očistíme, pokrájíme a propláchneme. Nakrájíme cibuli, na oleji zpěníme, přidáme gulášové koření, osolíme, promícháme, přidáme houby, zalijeme... více o Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky
Vezmeme všechny ingredience (vejce, cukr, ořechy, mouku se zamíchaným kypřícím práškem, Herou,solí, nasekanou čokoládou) a dáme je do mísy, kde... více o Cookies chip
Všechny ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zvolíme program těsto. Po částečném zpracování těsta přidáme rozinky. Vykynuté těsto... více o Vánočka z domácí pekárny
Papriky očistíme, zbavíme semínek a stopek, pokrájíme na nudličky. Rajčata spaříme a oloupeme, buď je pokrájíme nebo je necháme celá. Papriky s... více o Papriky s rajčaty - sterilované
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem, pak listovým těstem (to vytáhneme až do okrajů), pak nalijeme krém. Krém: tvaroh rozmícháme se žloutky,... více o Piña colada - koláč
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme hrubě nastrouhanou dýni, rozpuštěné teplé máslo, aroma nebo citronovou kůru, mouku s kypřidlem a dobře... více o Dýňová bábovka - dvoubarevná
Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukrem, přidáme plný kelímek od jogurtu polohrubé mouky s kypřidlem a kakao. Vše promícháme a nalijeme na... více o Jogurtový koláč s tvarohem
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy,... více o Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
Maso naklepeme, nařízneme. Osolíme z obou stran a naklademe na jemně vymaštěný plech. Mezi plátky masa rozmístíme kousky oloupaneho česneku a půlky... více o Vepřové kotlety podle tchyně
Ze surovin na těsto umícháme hladké těstíčko. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky... více o Palačinkové rolky (roládky)
Do pomazánkového másla nasypeme cca lžičku (rovnou) koření ZAZIKY, důkladně zamícháme vidličkou, ochutnáme a popřípadě ještě přidáme koření. Pozor -... více o Jednohubky nebo chlebíčky se ,,Zaziky,,
Na plátku másla a troše oleje osmahneme cibulku do zlatova spolu s mrkví, aby se pustila barva, zalijeme vodou, přidáme k povaření kuře a všechno... více o Cuketový krém (polévka)
Do osolené vody dáme koření, kořenovou zeleninu, maso a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme máslovou jíškou a povaříme. Houby... více o Hovězí pupek s houbovou omáčkou a sejkorami
V míse promícháme mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, smetanu a olej. Pomocí ručního šlehače vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme plochý váleček,... více o Meruňkový koláč s müsli
Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, rum, olej a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou... více o Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!
Panenku odblaníme a očistíme, nakrájíme na plátky,a posypeme pepřovým kořením, osolíme a zalijeme olejem. Necháme odležet v lednici. Potom panenku... více o Panenka Mňam s bramborovými dukátky
Korpus: vejce, vanilkový a moučkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vše elektrickým šlehačem krátce... více o Jahodový dort s myškami
Do vyšlehaného másla postupně zašleháváme tavený sýr a nastrouhanou nivu, smetanu nebo mléko.... více o Sýrová pomazánka s nivou
Očištěnou cuketu nebo dýni nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu... více o Cuketa zapečená s Nivou
Šunkový salám nakrájíme nadrobno, tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme 2 vejce, hořčici, prolisovaný česnek, koření a strouhanku podle... více o Klatovský řízek
Z výše uvedených ingrediencí uhněteme tmavé těsto, vyválíme a položíme na hodně vymazaný nevysypaný plech. Na tmavé těsto nalijeme tvaroh smíchaný s... více o Tříbarevný tvarohový koláč
Ideální je samozřejmě použít bio suroviny. Troubu předehřejeme na 220 °C. Mouku smícháme s vločkami, solí, sodou, klíčky a semínky. Přidáme podmáslí,... více o Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb
K pečení potřebujeme plech na 12 muffinek (lze běžně zakoupit). Plech buď vymažeme nebo použijeme papírové formičky na muffinky a poté není třeba... více o Borůvkové muffiny
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme, posypeme je sladkou mletou paprikou a potřeme každou 1 stroužkem prolisovaného česneku. Kotlety obalíme v... více o Srbský kotlet
Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme hladkou mouku s práškem do pečiva, citronovou kůrou a špetkou soli a šlehačku. (Můžeme též... více o Buchta nebo bábovka ze šlehačky
Vykuchaného a očištěného kapra (POZOR! Kůži ponechat! Pokud ponecháváte i hlavu, je dobré odstranit žábra!) omyjeme, kůži několikrát příčně (na obou... více o Kapr na česneku - Balkán
Do pekáčku dáme plátky filé, osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a kari, posypeme plátky česneku, do mezer dáme několik lžic kečupu, posypeme... více o Filé po cikánsku
Maso nakrájíme na vysoké steaky (alespoň 2,5 cm). Smícháme šťávu z pomeranče, sójovou omáčku, rozmačkaný česnek a hrubě mletý pepř. Do této směsi maso... více o Marinované steaky
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a... více o Boubínské bramboráčky
Rybíz přebereme, opláchneme a okapaný ho vidličkou obereme a posypeme lžící mouky. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Jak se... více o Rybízová bublanina s krémem
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, zalijeme vývarem a rozmícháme na kaši. Cibuli nasekáme nahrubo. Spařená rajčata zbavíme semen a... více o Zapečená bramborová kaše
Maso nakrájíme na nudličky. Z vína, pasty sambal oelek, solamylu a chilli omáčky připravíme marinádu, ve které necháme maso asi hodinu odležet.... více o Pekingské maso
Maso, nakrájenou cibuli a ostatní přísady pečlivě promícháme a necháme chvíli odpočinout. Zatím připravíme těsto ze všech uvedených ingrediencí a... více o Ravioli
Smísíme olej s chilli omáčkou, solí a pepřem. Rozpůlíme chilli papričky, odstraníme jadérka. Lusky omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Ty nasypeme... více o Pikantní žebírka na grilu