I když si v dnešní době už můžeme vybírat, k dispozici běžně máme polníček, rukolu, dubáček a z těch větších pak třeba křupavý salát ledový, klasický hlávkový salát je u nás stále oblíbený. Víte ale, jak ho správně připravit, aby se z listů nestal měkký "hadr" plovoucí v octové vodě?
V první řadě hlávkový salát důkladně omyjte pod tekoucí vodou nejlépe list po listu, aby vám zbytky hlíny nevrzaly při konzumaci mezi zuby, a pak ho okamžitě osušte. Nikdy ho ale nepřipravujte tak, že listy v míse zalijete zálivkou a necháte je v ní. Křehké listy by v ní rychle změkly a nebyly téměř poživatelné. Příště listy salátu v zálivky jen opatrně vykoupejte, poté je vyjměte, přebytečnou tekutinu opatrně otřepte a salát upravte na mísu nebo talíř.
Hodit se vám budou i triky na skladování, pokud salát nespotřebujete celý. Listy odebírejte postupně, pak odkrojte část stonku, salát položte na talířek nebo mělkou misku s vodou a dejte ho do lednice. Když budete vodu denně vyměňovat, hlávka salátu zůstane jak čerstvě sklizená i několik dní. Nebo ho do dejte do větší plastové nádoby a přikryjte navlhčenou utěrkou, která zajistí vhodné podmínky a přitom dovolí salátu "dýchat".
Nevíte, na co se který salát hodí? Dozvíte se to ZDE.
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Troubu předehřejte na 170°C A plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mleté pistácie se zbylými ingrediencemi. Ostatní pistácie nasekejte... více o Pistáciové sušenky
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen... více o Cibulová polévka podle Marušky
Dám do kastrolu nebo do hluboké pánve jahody a lžíci vody a na středním ohni vařím za občasného míchání 15–20 minut, až se jahody částečně rozvaří.... více o Jahodový džem podle Dity P.
Nejprve si připravíme rýži a mleté maso. Remosku používáme s průměrem 30 cm +. Rýži propereme a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit dle návodu téměř... více o Kološvárské zelí z remosky
1. Rozpůlíme na půl vejce,mouku,cukr krupici,prášek do pečiva,vodu a olej. Do jedné poloviny nasypeme i kakao. 2. Polovinu bez kakaa nalijeme do... více o Babiččina bábovka (výborná)
Omytá vychladlá rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nastrouhaný česnek (1 - 2 stroužky), na menší kousky nesekanou nebo... více o Rajčatový salát s balkánským sýrem
Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem... více o Květákové řízky
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky (lze pokrájet i na medailonky), osolíme, okořeníme a na trošce oleje za občasného promíchání osmažíme... více o Masové nudličky se sýrovým přelivem
Rozkrojíme avokádo, vyndáme pecku a oloupeme. Nakrájíme na malé kousky a dáme do mističky. Zakapeme citrónem a přidáme jogurt. Avokádo rozmačkáme tak,... více o Avokadová pomazánka s uzeným lososem
Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, které posypeme nesekaným česnekem, rozmarýnem, na slabé nudličky... více o Gratinované brambory (nejen) s česnekem
Všechny složky kromě bílků smícháme do hladkého těsta. Ušleháme bílky do tuha a jemně promícháme těsto.Pečeme ve vaflovači přibližně 2-3 minuty do... více o Lehké a křupavé vafle
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem
Smetanu vyšleháme do tuha. Margotku nastrouháme do mísy, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše dobře promícháme. Poté vmícháme šlehačku,... více o Banánový krém - poháry, dezerty, dorty...
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit. Cizrnu uvaříme... více o Cizrnová polévka
Salám a vejce oloupeme, pomeleme nebo rozmixujeme, dáme do mísy, přidáme sýr, pomazánkové máslo a dobře promícháme. Solíme a pepříme dle chuti.... více o Pomazánka z tvrdého salámu
V míse smícháme mouku, cukr krupice i vanilkový, kakao, kypřící prášek, olej, vejce a kefír. Pečlivě promícháme. Můžeme do těsta přidat i pár lentilek... více o Muffiny s lentilkami
Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním... více o Chili (chilli) con carne
Připravíme si potřebné ingredience. Na pánev: Nasekáme si cibuli (cibuli a půl) a nakrájíme oloupané česnekové stroužky na cca 0,3 cm plátky. Do této... více o Cibulovo-česneková polévka
Vypadá to divoce, ale moc nám to doma chutná. Rýži uvaříme ve vodě, do které hodíme bujon a vaříme podle návodu. Po jejím uvaření si nakrájíme menší... více o Rýže s kari na smetaně
Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme změklé máslo, zakysanou smetanu(pokojová teplota), mouku s práškem do pečiva a vše řádně promícháme.... více o Čokoládová bábovka ze zakysanky
V hlubší pánvi opečete nakrájenou slaninu, přidejte maso nakrájené na nudličky, osolte, opepřete a opečte. Pak přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky,... více o Vepřový tokáň
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Očištěnou zeleninu nakrájíme na velmi drobno, vložíme do hrnce. Přidáme propláchnutou čočku, bobkový list a zalijeme 8 dl studené vody, nesolíme.... více o Jednoduchá polévka z červené čočky pro děti i dospělé
V míse smíchejte nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku. Výborná a rychlá... více o Tvarůžková pomazánka V
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma, tvaroh (pokojová teplota, ne z ledničky!), rozpuštěné máslo... více o Tvarohovo-vanilkový koláč s ovocem a žmolenkou
Prvně prosejeme mouku s cukrem do mísy, do které poté přidáme máslo a zaděláme na těsto. Přidáme žloutek a podle potřeby trochu vody, ale pozor, ať... více o Lemon Pie / Citronový koláč
Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru plného ledu a vše důkladně prošejkrujeme, poté přelijeme do vychlazené sklenice, ozdobíme a přidáme brčko. *... více o Whiskey Sour - koktejl
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do husté světlé pěny. Do směsi přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřidlem a mléko = šleháme. Ořechy a drobně... více o Biskupský chlebíček s čokoládou II.
Houby očistíme, pokrájíme a dáme na chvilku povařit do hrnce s vodou. Pak scedíme. Špek najemno pokrájíme a vysmažíme na lžíci oleje dozlatova s... více o Mleté maso s houbami
Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe... více o Pečený amur se žampiony a cibulí
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vymícháme hladké těsto. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme tak, jak jste zvyklí dle vaší trouby.... více o Výborná kefírovka
Polovinu klobásy umeleme na masovém mlýnku. Máslo vyšleháme se syrokrémem a hořčicí a s mletou klobáskou dobře prošleháme. Ochutíme pepřem, podle... více o Klobásová pomazánka
Sardinky v misce vidličkou rozšťoucháme, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nastrouhané kyselé okurky, vejce na kostičky, lehce osolíme, opepříme a... více o Rybí pomazánka od maminy
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájený pórek na půlměsíčky, kari, papriku a podlijeme vodou do výše... více o Rychlé kuřecí nudličky
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji dozlatova, přidáme plátky česneku. Zalijeme rajčaty z konzervy, ochutíme Vegetou, pepřem a pomalu... více o Lehká rajská omáčka
Bulgur dáme uvařit podle návodu na obalu. Mezitím si dáme předehřát troubu na 220 °C. Olivovým olejem vymažeme zapékací misku. Na dno misky dáme... více o Zapečený bulgur
Maso nakrájíme na silnější nudle, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, bob.list, Vegetu,... více o Vepřové maso na paprice
Do pekáče, do kterého jsem nalili olej, nahrubo nastrouháme salám. Posypeme paprikou a majoránkou (dávám 2 lžíce od každého koření). Kuře rozporcujeme... více o Kuře Anča
Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.
Z uvedených surovin připravíme těstíčko ve kterém obalíme naklepané a naříznuté (aby se nekroutily) plátky krkovičky. Pomalu smažíme v oleji na pánvi.... více o Krkovička jako bramboráková
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál ... více o Marlenka na můj způsob
Všechny suroviny na těsto dobře promícháme a nalejeme na dobře vymazaný a vysypaný plech a dáme péct na 170-160 °C, cca 20-25 minut. Krém utřeme... více o Ořechovo-ananasová buchta
Cibuli jemně nakrájíme a společně s brokolicí na růžičky opečeme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme brambory, česnek a koření. Necháme vařit do... více o Brokolicová polévka s brambory
Krůtí maso naklepeme, pokrájíme na maličké kostky, osolíme, lehounce opepříme a dáme opéct na trochu másla. Po opečení zaprášíme polohrubou moukou,... více o Špenátové halušky s krůtími kostkami a omáčkou
Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.... více o Pikantní česneková pomazánka
Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přebranou vypranou rýži, kterou uvaříme doměka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny... více o Rýžový nákyp s meruňkami
Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou... více o Sýrová pomazánka s česnekem