• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Příprava salátu

Příprava salátu

Příprava salátu

I když si v dnešní době už můžeme vybírat, k dispozici běžně máme polníček, rukolu, dubáček a z těch větších pak třeba křupavý salát ledový, klasický hlávkový salát je u nás stále oblíbený. Víte ale, jak ho správně připravit, aby se z listů nestal měkký "hadr" plovoucí v octové vodě?

V první řadě hlávkový salát důkladně omyjte pod tekoucí vodou nejlépe list po listu, aby vám zbytky hlíny nevrzaly při konzumaci mezi zuby, a pak ho okamžitě osušte. Nikdy ho ale nepřipravujte tak, že listy v míse zalijete zálivkou a necháte je v ní. Křehké listy by v ní rychle změkly a nebyly téměř poživatelné. Příště listy salátu v zálivky jen opatrně vykoupejte, poté je vyjměte, přebytečnou tekutinu opatrně otřepte a salát upravte na mísu nebo talíř.

Hodit se vám budou i triky na skladování, pokud salát nespotřebujete celý. Listy odebírejte postupně, pak odkrojte část stonku, salát položte na talířek nebo mělkou misku s vodou a dejte ho do lednice. Když budete vodu denně vyměňovat, hlávka salátu zůstane jak čerstvě sklizená i několik dní. Nebo ho do dejte do větší plastové nádoby a přikryjte navlhčenou utěrkou, která zajistí vhodné podmínky a přitom dovolí salátu "dýchat". 

Nevíte, na co se který salát hodí? Dozvíte se to ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Játrová směs se zeleninou

Játrová směs se zeleninou

Na oleji nebo drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na klínky pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit osolená a opepřená játra. Ano, osolená,... více o Játrová směs se zeleninou

40 minut
Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Rýži (cca 150 - 200 gramů) dáme vařit do osolené vody dle návodu. Maso si pokrájíme na nudličky nebo kostičky, které osolíme a okořeníme kari kořením.... více o Kuřecí kari se zeleninou a rýží

30 minut
Frittata

Frittata

Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a uvařte. Mezitím nakrájejte slaninu nadrobno a chorizo na plátky, obojí krátce orestujte na másle v... více o Frittata

20 minut
Kuřecí maso s těstovinami

Kuřecí maso s těstovinami

Dáme si vařit těstoviny v osolené vodě na 15 min. Cibulku na kostičky si osmahneme na pánvi. Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky, osolíme,... více o Kuřecí maso s těstovinami

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a kostky uzeného. Vmíchejte nakrájenou plec, osolte, opepřete a orestujte. Podlijte vodou, zredukujte, zaprašte... více o Segedínský guláš - F.O.O.D.

40 minut
Podzimní salát Coleslaw

Podzimní salát Coleslaw

Zelí nakrouhejte najemno, osolte a nechte odležet (asi 20 minut). Poté ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu. Smíchejte s nastrouhanou mrkví a jablkem,... více o Podzimní salát Coleslaw

Červené zelí s jablky

Červené zelí s jablky

Na sádle orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí, kmín, ocet, cukr, červené víno, rozinky a osolte, 2 minuty restujte a pak zalijte... více o Červené zelí s jablky

60 minut
Dort z OREO sušenek

Dort z OREO sušenek

Rozdrtíme sušenky, promícháme je s rozpuštěným máslem, vložíme do dortové formy, vytvarujeme korpus (udusáme hrníčkem) a necháme v lednici 20 minut... více o Dort z OREO sušenek

5 minut
Avokádovo-bazalkové pesto

Avokádovo-bazalkové pesto

Nejprve rozmixujte v mixéru na jemno, pak přidejte bazalku, avokádo, česnek a olej a rozmixujte do hladka. Pokud necíllíte dosáhnout veganského... více o Avokádovo-bazalkové pesto

5 minut
Ledový salát s karotkou

Ledový salát s karotkou

Ledový salát dobře omyjeme a natrháme na kousky. Karotku očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na lístky (nebo prostě a jednoduše rozkrájíme na... více o Ledový salát s karotkou

Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme... více o Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

80 minut
Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek

Jednoduchý jogurtový ořechový /…

Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme,... více o Jednoduchý jogurtový ořechový / kokosový beránek

Gratinované brambory (nejen) s česnekem

Gratinované brambory (nejen) s…

Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, které posypeme nesekaným česnekem, rozmarýnem, na slabé nudličky... více o Gratinované brambory (nejen) s česnekem

20 minut
Salát z quinoy a sušených rajčat

Salát z quinoy a sušených rajčat

Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy... více o Salát z quinoy a sušených rajčat

Kávový dort s kávovou šlehačkou

Kávový dort s kávovou šlehačkou

Korpus: vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme kávovou sedlinu a smetanu, mouku s kypřidlem a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do připravené... více o Kávový dort s kávovou šlehačkou

25 minut
Brambory (těstoviny) s fazolkami

Brambory (těstoviny) s fazolkami

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami

Dýňový koláč s ořechy II.

Dýňový koláč s ořechy II.

Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.

20 minut
Dětské tiramisu

Dětské tiramisu

Připravíme si 4 šálky nebo kelímky na jednotlivé porce (cca 200 ml). 2 lžičky instantní Melty smícháme s 50 ml vody (stačí vlažné). Vyšleháme šlehačku... více o Dětské tiramisu

Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem

Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým…

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem

10 minut
BLT sendvič

BLT sendvič

Plátky chleba lehce opečte v toastovači. Slaninu opečte na pánvi dokřupava. Polovinu chlebů potřete majonézou (není nutné), poklaďte salátem, slaninou... více o BLT sendvič

50 minut
Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem

Luxusní vepřový jazyk s domácím…

Jazyky omyjeme, v tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a jazyky orestujeme. Posléze jazyky vyndáme a necháme odpočinout... více o Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem

Hrách a kroupy

Hrách a kroupy

Zvlášť uvaříme ve slané vodě do měkka kroupy a zvlášť hrách. Pokrájíme cibuli a na troše oleje ji orestujeme společně s pokrájenou uzenou slaninou ... více o Hrách a kroupy

90 minut
Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

**Těsto:** Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený... více o Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

Třešňovo-čokoládové muffiny

Třešňovo-čokoládové muffiny

Z mouky, změklého másla (ne rozpuštěného), cukru, vajec, prášku do pečiva a skořice vypracujeme těsto. Přidáme nastrouhanou čokoládu, třeště a dvě... více o Třešňovo-čokoládové muffiny

Koláčky z listového těsta

Koláčky z listového těsta

V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta

Domácí hranolky bez tuku

Domácí hranolky bez tuku

Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku

Nivovo-česnekoví slimáci

Nivovo-česnekoví slimáci

Tavený sýr vymícháme se žloutkem a kysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek, mírně osolíme, opepříme, promícháme a rozetřeme na těsto, které jsme... více o Nivovo-česnekoví slimáci

20 minut
Scones

Scones

Máslo, cukr, mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru důkladně propracujeme. Vznikne sypká směs jako drobenka. Pak přidáme mléko a vejce, znovu... více o Scones

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Játra omyjeme, odblaníme a tak jak jsou mokrá je posypeme ze všech stran grilovacím kořením. Nachystáme si pekáček, každý kousek játra obalíme jen ve... více o Rychlá drůbeží játra, jako smažená

Námořnické kotlety

Námořnické kotlety

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou.... více o Námořnické kotlety

Kotlety na houbách III.

Kotlety na houbách III.

Namočíme houby, kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, naskládáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, navrch dáme... více o Kotlety na houbách III.

30 minut
Vepřové závitky v římském hrnci

Vepřové závitky v římském hrnci

Plátky masa naklepeme, osolíme, popepříme, potřeme hořčicí, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, půlku klobásy a nakrájenou okurku. Zavineme... více o Vepřové závitky v římském hrnci

45 minut
Bábovka tvarohovo-kokosová

Bábovka tvarohovo-kokosová

Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová

30 minut
Tatarská pomazánka na topinky

Tatarská pomazánka na topinky

Brambory nastrouháme a smícháme se vším ostatním. Mažeme na topinky nebo tousty.... více o Tatarská pomazánka na topinky

90 minut
Černý kuba

Černý kuba

Kroupy několikrát propláchneme. Pak je s trochou soli uvaříme do poloměkka ve vodě, jíž má být dvakrát tolik jako krup. Znovu je několikrát... více o Černý kuba

Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou

Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou

Prsíčka nakrájíme na podlouhlé nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme paprikou. Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kousky. Na oleji osmažíme obě... více o Kuřecí nudličky na smetaně se slaninou

45 minut
Rakouský bramborový salát

Rakouský bramborový salát

Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na na kostky nebo plátky (dle zvyku). Okurku nakrájíme na tenké kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu,... více o Rakouský bramborový salát

20 minut
Koložvárské zelí

Koložvárské zelí

Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci papriky, mleté maso, opepříme, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Vodou podlijeme... více o Koložvárské zelí

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Knedle v hrnečku

Knedle v hrnečku

Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku

Koule ze Salka

Koule ze Salka

Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě... více o Koule ze Salka

Jemná perníková buchta

Jemná perníková buchta

V 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje. Po schladnutí rozmícháme v mléce vajíčka, přidáme mouku, moučku,... více o Jemná perníková buchta

Tvarohový koláč báby Havelkové

Tvarohový koláč báby Havelkové

Suroviny na těsto smícháme a vymačkáme na vymazaný plech s vyšším okrajem nebo pekáček. Dále v míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň, po... více o Tvarohový koláč báby Havelkové

Drožďová pomazánka - úplně jinak

Drožďová pomazánka - úplně jinak

Vejce uvaříme natvrdo. Na kousku másla rozpustíme droždí a mícháme, dokud zase trochu nezhoustne (doporučuji teflonové nádobí), pak odstavíme -... více o Drožďová pomazánka - úplně jinak

45 minut
Houbová čalamáda

Houbová čalamáda

2 kg hub povaříme ve slané vodě 2 minuty, protom houby řádně propláchneme a přidáme rozkrájené papriky a cibuli (na kolečka) olej, kečup nebo protlak.... více o Houbová čalamáda

Ovarové koleno s jablkovým křenem

Ovarové koleno s jablkovým křenem

Omytá kolena dáme vařit (nejlépe do papiňáku) s vodou spolu s oloupanou cibulí, česnekem, kořením a solí. Křen smícháme se strouhaným jablkem, octem a... více o Ovarové koleno s jablkovým křenem

Kuřecí satay

Kuřecí satay

Kuřecí maso nakrájíme na silnější kousky, které napichujeme a současně omotáváme okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřeme... více o Kuřecí satay

45 minut
Zeleninová polévka s rýží

Zeleninová polévka s rýží

Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Celer, pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka, zelí nasekáme na větší kousky. Oloupanou cibuli a šunku... více o Zeleninová polévka s rýží

Krůtí medailonky na zelenině

Krůtí medailonky na zelenině

Omyté a osušené řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme 50 g másla a maso na něm dozlatova opečeme. Rozpůlíme papriky,... více o Krůtí medailonky na zelenině

Kuřecí polévka s kapáním

Kuřecí polévka s kapáním

Do kuřecího vývaru dáme povařit očištěnou zeleninu, kterou po uvaření vyndáme, nadrobno nakrájíme a vrátíme do polévky.<br> Kapání: V hrnečku... více o Kuřecí polévka s kapáním

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

90 minut
Perníčky

Perníčky

Poslední sledované recepty

47
Avignonský Rumpsteak s cibulí
Avignonský Rumpsteak s…
42
PIZZA ŠNECI
PIZZA ŠNECI
29
Perníčky
Perníčky
28
Ševcovský mls - trochu jinak
Ševcovský mls - trochu…
27
Marry Me Chicken
Marry Me Chicken

Zajímavé články

Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
AHA.cz Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Bacheloři Míra a Martin: Život vzhůru nohama! Je to brutální, přiznávají...

Bacheloři Míra a Martin: Život vzhůru nohama! Je to brutální, přiznávají...

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Příprava salátu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact