Jíška je nejstarší a nejznámější zahušťovadlo pokrmů, takže vám její příprava nejspíš nebude neznámá. Přesto se teď o ní možná dozvíte něco nového. Není totiž jíška jako jíška.
Tuto kašovitou směs připravujeme ze stejného množství rostlinného tuku nebo másla a mouky. Zásmažka se připravuje pražením mouky na tuku, je jí ale více druhů a ke každému pokrmu se hodí jiný. Můžou být světlé nebo tmavé druhy, ale i jíška na sucho. Na světlou jíšku se nejlépe hodí čerstvé máslo (ideálně tzv. ghí – přepuštěné máslo, zbavené přebytečné vody, které se nebude připalovat), anebo Hera.
Video, v němž najdete přípravu té nejlepší jíšky krok za krokem, najdete ZDE.
Na tmavou jíšku, která bude mít silnější aroma, potom využijeme ideálně sádlo, anebo jiný rostlinný tuk. Suchou jíšku (bez tuku) používáme při úpravě dietních jídel, anebo k ulehčení trávicímu ústrojí. Suchá jíška je vlastně dozlatova opražená hladká mouka. Pražíme v troubě nebo na sporáku pozvolna zhruba 10 minut.
K zahuštění omáček s výraznou chutí – masových, zeleninových i luštěninových, se hodí jíška cibulová. Příprava je jednoduchá. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém tuku, zasypeme ji moukou a mícháme, dokud jíška nebo zásmažka nemá zlatožlutou barvu.
Návod na přípravu bešamelu najdete ZDE.
Sušené ovoce namočet do 100 ml vína a nechte alespoň půl hodiny bobtnat. Důkladně očistěte pomerančovou kůru a odkrojte z ní blánu. Pak ji na 2 minuty... více o Vepřová panenka plněná sušeným ovocem
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy
Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková
Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání... více o Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme rum, mléko, rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme. Pak přisypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva, vše... více o Borůvkové muffiny - rumové
V míse si vyšleháme žloutky s cukry do pěny, přilijeme smetanu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem (lze použít i prášek do perníku), těsto můžeme... více o Bábovka s rebarborou - šlehačková
Mleté maso dáme do mísy, přidáme pomletou nebo jemně pokrájenou slaninu, nastrouhaný česnek, cuketu, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme.... více o Cuketové karbanátky (sekaná)
Uzeného lososa rozmixujeme s oloupanými vařenými vejci a dáme do misky. Přidáme pomazánkové máslo, osolíme, opepříme, dobře promícháme a pak dle... více o Jednoduchá lososová pomazánka
Jogurt osladíme dle chuti, kdo málo sladí, přidávat cukr nemusí. Oslazený jogurt smícháme s pokrájeným kompotovaným ovocem, které jsme si nechali... více o Jogurtový tropik dort - nepečený
Odměříme si sypké ingredience a nasypeme je do mísy, smícháme, přidáme tekuté ingredience a dobře promícháme. Pokud nemáme rádi moc sladké koláče či... více o Americký Coca-Cola koláč (buchta) s polevou
Upečte piškotový korpus. Existuje spousta rad i různých receptů - pokusím se tedy něco shrnout a napsat, jak jsem to dělala já (a povedlo se to).... více o Luxusní punčák
Banán rozmixujeme s vejci dohladka. Klademe na rozpálenou pánev vymazanou trochou oleje.... více o Rychlé banánové lívance
Dáme si vařit vodu na těstoviny a mezitim si nakrájíme susená rajcata (bývají nalozená v oleji) italskou sunku proscitutto a zacneme pozvolna delat na... více o Špagety s rukolou,sušenými rajčaty,italskou šunkou posypané parmazánem
Brambory omyjeme, očistíme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti tak, aby jeden kousek byl na jedno nebo dvě sousta. Pokud najdeme nějaké... více o Brambory na plechu s bylinkami
Vařenou a oloupanou červenou řepu nastrouháme, přidáme nastrouhaný česnek, vmícháme nasekané ořechy, zakysanou smetanu a majolku, dochutíme solí a... více o Pomazánka z červené řepy s ořechy
Těsto: z jemně mletých ořechů, cukru, žloutku a celého vejce vypracujeme těsto, dáme do strojku a tvoříme asi 4-5 cm dlouhé banánky, které klademe na... více o Ořechové banánky
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme hrubě nastrouhanou dýni, rozpuštěné teplé máslo, aroma nebo citronovou kůru, mouku s kypřidlem a dobře... více o Dýňová bábovka - dvoubarevná
Všechny suroviny smícháme dohromady a vytvoříme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme silnější placku, z které kulatým... více o Sušenky á la OREO
Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je... více o Cheesecake s limetkami
Tofu nakrájíme na kostičky a spolu s ostatními ingrediencemi, kromě vody, rozmixujeme. Komu chutnají ostřejší chutě, přidá do mixéru stroužek česneku.... více o Bazalkové tofu
Kuře (stehna) očistíme, nasolíme a dáme do pekáčku s kouskem másla a jednou pokrájenou cibulí, podlijeme a pečeme dozlatova. Během pečení přeléváme... více o Kuře s brokolicí a hořčičnou omáčkou
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou kapustu a orestujeme. Orestovanou kapustu zaprášíme moukou, promícháme,... více o Kapustová polévka s bramborem
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Umeleme nebo nastrouháme, přidáme sůl, vejce, mouku a krupici a vypracujeme těsto. Pomocí mouky... více o Bramborové knedlíky se švestkami
Všechny saláty dobře vypereme, necháme okapat a pak natrháme do mísy na menší kousky. Ředkvičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Vše smícháme... více o Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Majoránka a paprika (množství) je psaná zhruba na 40 dkg masa. Maso si pokrájíme na nudličky (kostičky),... více o Myslivecká směs
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Houby očistíme, pokrájíme a dáme na chvilku povařit do hrnce s vodou. Pak scedíme. Špek najemno pokrájíme a vysmažíme na lžíci oleje dozlatova s... více o Mleté maso s houbami
Koleno dáme uvařit do tlakového hrnce - pozor nerozvařit - stačí 30 minut ve slané vodě! Poté vyjmeme, necháme vychladnout, vyndáme z něj velkou kost... více o Koleno v alobalu na grilu
Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Pomažeme je nutellou, stočíme a ozdobíme pařížskou... více o Palačinky s nutellou a čoko šlehačkou
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bicarbony a hladkou mouky speciál ... více o Marlenka na můj způsob
Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme uvařený pudink. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané nizké kulaté formy (můžeme samozřejmě použít i... více o Pudinková buchta rychlá a slabá
V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve... více o Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)
Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě med nebo máslo, aby se těsto... více o Anglické zázvorové sušenky
Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem, popřípadě vymažeme olejem. Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a položíme do formy... více o Dijonský koláč slaný - z listového těsta
Všechny ingredience vložím do kastrůlku a ve vodní lázni (pro začínající hospodyně to znamená, že tento kastrůlek vložíme do velkého s vodou a tuto... více o Bílá čokoláda do formiček
Vařené brambory ještě hodně teplé rozmačkáme, vsypeme nadrobno nakrájenou syrovou cibulku, přidáme majolku (skutečně do teplých brambor), sůl, trochu... více o Bramborová pomazánka II.
Do velkého hrnce dáme olej, nakrájíme cibulku na kostičky a osmahneme dozlatova, přidáme maso a orestujeme. Zalijeme vodou a přidáme oloupané a omyté... více o Fazolová polévka se zelím
Kopřivy umyjeme a vložíme do hrnce. Citróny nakrájíme na kolečka a přidáme ke kopřivám. Všechny suroviny necháme 24 hodin louhovat v chladu. Poté... více o Zdravý sirup z kopřiv
Smícháme mouku, žloutky, mléko, osolíme, přidáme kostičky housky a najemno nakrájenou uzeninu a nakonec opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků. Hrnky... více o Hrnkové knedlíky s uzeným
Nakrájené brambory na kostičky dáme vařit do zastudena rozmíchané gulášové polévky. Přidáme nakrájenou cibuli a vaříme tak dlouho, až jsou brambory... více o Rychlá zelňačka III.
Do smetany rozmícháme solamyl, žloutek a za stálého míchání ve vodní lázni vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme sekaný kopr, ochutíme solí a octem... více o Koprová omáčka expres
Masová omáčka: na trošce oleje opražíme posekanou cibuli, přidáme mleté maso, cca po 5 minutách přidáme rajské protlaky. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Špenátové lasagne
Zralé avokádo (měkké) oloupeme, rozřízneme a vyjmeme pecku. V misce rozmačkáme vidličkou na pastu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a šťávu z... více o Avokádová pasta
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4... více o Domácí šunka
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka.... více o Couračka
Mandarinkovou kůru nakrájíme velmi drobounce a v míse smícháme se zázvorem, kmínem a pomerančovou šťávou. Maso nakrájíme na velmi tenké nudličky a... více o Hovězí maso pěti vůní
Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a dusíme v horkém tuku, až zesklovatí. Přidáme špenát, sůl i pepř a... více o Zapečené filé na špenátě
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky a vaříme asi 10 minut. Poté... více o Nudlová polévka s mrkví