Máte rádi květák? Způsobů, jak tuhle zeleninu připravit, je celá řada. Vynikající je obalovaný a usmažený, hodí se ale i do polévek, zapékaných a gratinovaných pokrmů, na placičky, při dietě dokonce může najemno nasekaný nahradit rýži nebo z něj uděláte těsto na pizzu. Víte ale, jak ho správně připravit?
Pozornost květáku věnujte už při jeho koupi. Při výběru dbejte na to, aby růžičky byly pevně uzavřené, bez mezer, barva byla co nejbělejší. Rozhodně se vyhněte květáku, který má nahnědlé skvrny na růžičkách, jde obvykle o počínající hnilobu. Pamatujte si také, že skladováním ztrácí květák na kvalitě – čím blíž k jaru, tím bývá horší. Projevuje se to tak, že je tuhý, nahořklý, má intenzivnější aroma, které při smažení nevyprchá.
Úžasné recepty na květákové placičky, pizzu. koláč, omáčku a další, najdete ZDE.
Nezapomeňte před povařením květák důkladně očistit. Zbavte ho zelených listů a přebytečného košťálu, otrhejte i malé zelené lístky. Mezi růžičkami květáku často zůstává zalezlý drobný hmyz, kterého se pouhým opláchnutím nezbavíte. Stačí ale zeleninu na čtvrt hodiny ponořit do slané vody a broučci vyplavou. Pokud se chystáte předvařit celý květák, nařízněte košťál křížem, aby nezůstal tvrdý .
Dalším problémem při přípravě květáku je nepříjemný zápach, který zelenina vylučuje při vaření. Zbavíte se ho důkladným omytím květáku ve slabé octové vodě. Pomáhá také, pokud při vaření květáku přidáte do hrnce bobkový list.
Recept na křehký a voňavý gratinovaný květák najdete ZDE.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou šalotku dosklovata. Přidáme pokrájené osolené, opepřené a mírně pokmínované maso, které za občasného... více o Dušené vepřové maso s kedlubnou
Dáme vařit těstoviny. V pánvi rozpustíme tavený sýr ve smetaně. Pak přidáme špenát a česnek. Povaříme asi 5 minut. Pak dochutíme solí. Nakonec přidáme... více o Těstoviny se špenátem
Mouku a sůl dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou vody. Vše v důlku... více o Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky
Brambory omyjte, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Vodu osolte, přiveďte k varu a brambory vařte téměř doměkka, asi 20 minut. Karotky zatím... více o Rukolový salát s novými bramborami
Nakrájený chřest povařte minutu ve vroucí vodě a prudce ho zchlaďte. Maso osolte a opepřete, nakrájejte na kousky a na oleji je orestujte dozlatova.... více o Chřestová omeleta
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Pak přidáme vlažné máslo a mléko a opět promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a pokud máme rádi vůni citronové... více o Bublanina z remosky
Očištěnou rybu osolte, opepřete, posypte kmínem a osmažte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Ke konci posypejte celým kmínem. Podávejte s... více o Okoun na másle a kmínu
Nudle zalijte vroucí vodou a nechte asi 20 minut odstát. Mezitím oloupejte a na půlkolečka nakrájejte cibuli. Česnek nasekejte najemno. Houby očistěte... více o Nudle se shiitake
Nachystáme si špagety, přivedeme vodu k varu, osolíme a vložíme těstoviny. Nachystáme si všechna rajčata a pokrájíme je na čtvrtky. Česnek dáme do... více o Těstoviny po Italsku
Bulgur propláchneme jako rýži a dáme vařit dle návodu na obalu (já ho dávám do rýžovaru). Mezitím si nakrájíme hlívu ústřičnou, přidáme pórek,... více o Bulgurové rizoto s hlívou
Cibuli si nakrájíme na půlkolečka, česnek nadrobno, špenát omyjeme, spaříme a necháme okapat. Do větší mísy si rozklepneme všechna vejce. Na pánvi si... více o Špenátová omeleta
1. Nejdříve si sýr nastrouháme na hrubém struhadle a zvlášť si rozšleháme vejce. 2. Široký hrnek nebo misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. 3.... více o Smažák z hrnku podle Ládi Hrušky
Nejprve dle návodu uvaříme pohanku lámanku - propláchnutou ji uvaříme ve vodě, dokud ji do sebe nevsákne a nezměkne. Poté necháme vychladnout - bude z... více o Pohankové zeleninové placky
Vše by mělo mít stejnou teplotu!!! 1) Droždí dáme do vlažného mléka se špetkou cukru + mouky a necháme v teple. 2) Všechny ingredience zpracujeme v... více o Domácí koblížky od babičky
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na jedné straně stejnoměrně... ... více o Vepřová játra obalovaná
Na oleji a pokrájeném špeku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Na ní pak necháme dozlatova orestovat osolené a opepřené maso pokrájené na kostky.... více o Česnekovo-houbový guláš
Kuře naporcujeme a osolíme. Očištěné a na hranolky nebo kostky pokrájené kořenové zeleniny by mělo být cca 600-700 gramů. Zeleninu dáme s pokrájenou... více o Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou
1) Nejprve rozšleháme pomazánkové máslo, tvaroh a šlehačku. Přidáme ztužovač šlehačky a zamícháme. 2) Uvaříme si kávu a necháme vychladnout, poté v ní... více o Luxusní tiramisu
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření (3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. tymiánu, 1 lž. kari madras, 1 kostka... více o Veganský indický sójový guláš
1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a... více o Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády
Srnčí maso důkladně prošpikujeme uzeným špekem, osolíme a posypeme kořením "Divočina" od Vitany. Dáme do velkého pekáče, obložíme větším množstvím... více o Srnčí maso na smetaně
Zázvor očistíme, nakrájíme na plátky(cca 4mm) a dáme do vody povařit na 20 minut. Pak přidáme cukr, necháme přejít varem, odstavíme a necháme 24 hodin... více o Domácí kandovaný zázvor
Cuketu hrubě nastrouháme, když je mladá, nemusíme jí ani loupat. Na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu, nastrouhaný česnek,... více o Lasagne s cuketou a slaninou
Žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Přidáme tvaroh, rum, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který... více o Tvarohovo-čokoládová bábovka
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Po vypocení nakrájíme na kostky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi... více o Lilek s rajčaty
Z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkum žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme tvrdé špičky... více o Jednoduché artyčoky
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si... více o Výborné koblížky z trouby
Rozpékané brambory jsou nejlepší z nových brambor, ale nutné to není. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme a podélně nakrojíme (klidně vícekrát) -... více o Rozpékané bylinkové brambory
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací misky kápneme trošku oleje,... více o Obrácené řízky na zelenině
Koleno dáme uvařit do tlakového hrnce - pozor nerozvařit - stačí 30 minut ve slané vodě! Poté vyjmeme, necháme vychladnout, vyndáme z něj velkou kost... více o Koleno v alobalu na grilu
Krkovičku nakrájíme na větší kostky, osolíme. Na oleji opečeme pokrájenou cibuli, přidáme maso, koření a restujeme asi 35 minut ve vlastní šťávě ... více o Staročeské kostky
Těsto připravíme z polohrubé mouky, kvásku (droždí, vlažné mléko, trošku cukru, mléko se může mírně zahřát, aby kvásek vzešel a pak to celé přidáme do... více o Tvarohové koláče
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec lehce vařečkou přimícháme... více o Opilý Izidor - Lux
Pórek povaříme asi 5 min. v osolené vodě, necháme dobře odkapat. Každý kousek obalíme v plátku šunky a skládáme těsně k sobě do vymazaného pekáčku.... více o Zapékaný pórek
Ušleháme poctivě do hladka cukr, žloutky, olej, vodu - ručním šlehačem cca 5 minut. Smícháme mouku s práškem do pečiva (aby se netvořily hrudky) a... více o Bublanina - tutovka (tutově se povede)
Namočíme houby, kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, naskládáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, navrch dáme... více o Kotlety na houbách III.
Ingredince vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku velká, barva kůrky střední (pekárna Vega, Eta Sympatic... více o Kefírový chléb
Kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme a opepříme, naskládáme do pekáčku. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme a přidáme ostatní (kečup, citron,... více o Pikantní pečené kuře
Polohrubou mouku promícháme s kypřícím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přilijeme mléko s rozšlehanými vejci, olejem a dobře promícháme na... více o Mrkvová bábovka
Zpracujeme těsto z vykynutého kvásku (mléko, droždí a troška cukru) a ostatních přísad. Rumem ochucujeme. Těsto má být pevnější. Necháme 30 minut... více o Dukátové buchtičky
V jedné misce smícháme mouku, rozsekanou čokoládu, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce rozkvedláme vejce, moučkový cukr, změklé máslo... více o Muffinky vynikající čokoládové
Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem
Mleté maso se smíchá s vegetou a tekutou šlehačkou, pořádně se promíchá a nechá se nejméně 24 hodin odležet v chladu. Z tohoto "těsta" se udělají... více o Šlehačková sekaná
Těsto stačí na 4 šišky.... více o listové těsto
Křehké těsto: všechny přísady dáme do misky a ručním hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Těsto vložíme na hodinu do chladničky. Vyválíme na pomoučeném... více o Sýrové pečivo
Lososa nakrájíme na kostičky a smícháme s jemně nakrájenou cibulí, nasekaným koprem, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem. Dáme na 20 minut... více o Tatarský biftek z lososa
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a... více o Domácí paštika
Omytý a očištěný špenát dusíme doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Cibuli nakrájenou na kostičky necháme na másle zesklovatět. Přidáme špenát, osolíme,... více o Florentský telecí řízek
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře nasypeme mouku. Kousky chleba... více o Opečené toasty s mozzarellou
Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Potom přidáme vlažné mléko a polovinu mouky. Do druhé poloviny mouky zamícháme prášek do pečiva... více o Mramorová bábovka