Ať už občas připravujete dort, plněné košíčky nebo jiné zákusky s čokoládovou polevou, zapamatujte si tenhle tip cukrářských mistrů.
Dorty a zákusky polité čokoládovou polevou nikdy nedávejte rovnou do ledničky. Uložte je jen někam na chladnější místo. Vlivem velkých teplotních rozdílů by totiž mohla poleva popraskat a ztratit pěkný vzhled.
Nejlepší polevu připravíte rozpuštěním 200 gramů kvalitní hořké čokolády se 140 gramy rostlinného tuku. Když vše rozmícháte do hladka, vmíchejte do směsi 100 mililitrů horké vody. Pokud se vám stane, že se vám čokoláda při rozpouštění srazí a bude vypadat mastně a hrudkovitě, nepanikařte. Nejspíš jste jí přehřáli. Napravit to můžete tím, že do ní budete pomalu po lžících přilévat horkou vodu a důkladně přitom míchat.
Znáte čokoládovou ganáž? Recept na ni a návod na přípravu najdete ZDE.
Máslo nechte rozpustit, smíchejte ho se studeným mlékem a rozšlehanými vejci. Postupně přimíchávejte mouku, prášek do pečiva, sůl a studenou perlivou... více o Křupavé vafle s avokádem, lososem a vejcem
Růžičky brokolice nebo květáku povaříme krátce v osolené vodě a poté necháme okapat. Povaříme klidně i oloupaný košťál z brokolice, který pokrájíme na... více o Brokolice / květák v sýrovém těstíčku
Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem
Červený rybíz na cedníku propláchneme, není nutné ho obírat z větviček, takže ho okapaný můžeme přesypat rovnou do hrnce s cca 200 mililitry vody, kde... více o Rybízový nepečený dort
Vodu s cukrem ohřejeme v hrnci. Teploměr vložte do vody a naměřte teplotu 121 stupňů. V misce mixérem vyšleháme žloutky a celé vajíčko a postupně... více o Čokoládová pěna s jahodami
Máslo necháme změknout a přidáme hnědý a bílý cukr. Poté přidáme vejce a šleháme. Přidáme do směsi mléko, mouku a kypřící prášek. Když je těsto... více o Lehké Cookies
Vločky nasypte do hluboké pánve, zalijte mlékem a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu a 4–5 minut nechte probublávat, pak 2 minuty odstát. Banán... více o Ovesná kaše s banánem
Hroznové víno (zelené, žluté, modré, růžové...) omyjeme pod tekoucí vodou a obereme od třapin. Nejlepší jsou odrůdy bezsemenné nebo s malým počtem... více o Kompot z hroznového vína
Na trošce oleje osmažíme očištěná pokrájená játra. Pak přidáme osmažit za občasného promíchání pokrájenou slaninu. Dále přidáme osmažit na plátky nebo... více o Játra (nejen) se žampiony
Nadrobno pokrájený uzený špek necháme na pánvi nebo v kastrolu vysmažit. Přidáme na silnější plátky pokrájené žampiony a osmažíme je dozlatova za... více o Jednoduché smetanové žampiony na špeku
Z celého listového těsta vypracujeme na vysypaném válu placku tak velkou, aby o něco překrývala připravenou formu k pečení (zbytek se použije na... více o Svěží koláč s lesním ovocem
Troubu předehřejte na 180 °C. Paličky očistěte, osolte, opepřete a posypte mletým chilli. Dejte je do pekáčku, posypte nakrájenou paprikou, kterou... více o Kuřecí paličky s rajčaty a paprikou
Na trošce oleje si osmažíme na nudličky pokrájená očištěná játra. Po osmažení jater přidáme pokrájenou slaninu a půlměsíčky cibule a smažíme do... více o Játrové špecle (gnocchi) - rychle a chutně
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme plátky žampionů a zprudka je osmažíme. Přidáme pokrájená rajčata a okapaného tuňáka a za občasného... více o Listové šátečky (nejen) s tuňákem
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme kořením dle chuti. Necháme krátce proležet, pak osmažíme v rozpáleném oleji doměkka a dozlatova. Maso... více o Adžika masovo-zeleninová směs
Namočíme přes noc (min. 4 hodiny) fazole do vody s jednou lžící octa. Poté vaříme cca 1 hodinu. Nakrájíme cibulku a na plátky česnek, orestujeme na... více o Boloňské fazole pro vegany
Listové těsto vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem. Brokolici povaříme a poté na těsto položíme na růžičky rozebranou brokolici, posypeme... více o Brokolicový koláč z listového těsta
Plátky masa naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran... více o Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle, zasypeme 1 lžící mouky a mletou paprikou a zasmažíme. Přidáme zeleninový vývar, pokrájené kysané zelí, celý pepř,... více o Zelňačka s maďarskou klobásou
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Těsto: Zpracujeme hladké těsto, které se nelepí, necháme kynout na teplém místě cca 60 min. Po vykynutí vyválíme 1 cm silné těsto a vykrajujeme... více o Pečené donuty
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme třený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr a ocet nebo citronovou šťávu. Povaříme... více o Čínská sladkokyselá omáčka
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Mleté maso důkladně prohněťte se solí a pepřem. Můžete dochutit i worcesterovou omáčkou. Z masa vytvarujte plošší karbanátky a dobře je upěchujte.... více o Americký hamburger z vyzrálého hovězího
**TMAVÉ TĚSTO:** Všechny ingredience vyšleháme v hladké těsto. (Já osobně nejdřív sypké věci přeseju.) **SVĚTLÉ TĚSTO:** Vanilkový pudink v prášku... více o Stracciatella
Tvarůžky nastrouháme smícháme s tvarohem, nastrouhanou okurkou, najemno nakrájenou cibulkou, paprikou a beranímy rohy.... více o Tvarůžková pomazánka speciál
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový
Panenku si očistíme, pokrájíme na plátky, lehce naklepeme (stačí rukou), osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme na pánev s troškou rozpáleného oleje... více o Vepřová panenka se žampiony-minutka
Vinnou klobásu si smotáme do šnečků, které spíchneme párátky proti rozmotání nebo si uděláme z klobásy menší klobásky. Pečícím papírem si vyložíme... více o Pečená vinná klobása na pivě
Nastrouháme tvrdý sýr, vložíme do misky přidáme půl kelímku pomazánkového másla a jednu majolku. Vše promícháme, osolíme, opepříme a přidáme... více o Česneková pomazánka - Ježek
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Krajíčky chleba namáčíme v rozšlehaném vejci se solí (dle chuti) z obou stran a ihned smažíme v rozpáleném... více o Chlebové smaženky
Nejdříve si připravíme těsto, protože budeme čekat, než nakyne. Do misky nasypeme mouku (na jednu středně velkou pizzu připadne tak 120 g mouky, ale... více o Skvělá italská pizza
Cibuli oloupat a nakrájet na kolečka. Cukety mladé neloupat, nakrájet na půlkolečka. Cibuli osmahneme, poprášíme paprikou, chilli a dvěmi stroužky... více o Cuketová čína 3
Na másle orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidáme rajče (překrojené). Zalijeme vodou a necháme chvilku vařit, pak... více o Fazolková polévka II.
Do mletého masa přidáme pepř, sůl, 1 vejce, strouhanku a trochu mléka a na drobno pokrájenou 1 cibuli. Pořádně vypracujeme a děláme placičky velké asi... více o Sekaná jako roštěná
Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán
Housky (den staré) nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s vajíčky a s nahrubo nastrouhaným sýrem. Směs můžeme vylepšit přídáním bylinek (libeček,... více o Smažené sýrové placičky
Rybíz, bílek a cukr šleháme do husté pěny. Pěnu naložíme do mističek, ozdobíme několika bobulkami rybízu a podáváme samotné nebo se sušenkami, piškoty... více o Rybízová pěna
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní
Asi 100 gramový plátek eidamu vložíme na několik sekund do mikrovlnné trouby. Musí změknout tak, aby se dal válečkem na těsto rozválet. Pokud změkne... více o Sýrová roláda II.
Z krajíce chleba - může být i starší, vykrojíme střed tak, aby obvod s kůrkou zůstal asi 1 cm silný. Dáme na rozpálený olej, doprostřed rozklepneme... více o Rychlá svačina
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povaři. Poté omáčku osladíme a... více o Rajská omáčka II.
Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme na kostičky nakrájený pórek a zamícháme zakysanou smetanu.... více o Šťouchané brambory II.
V půl litru vody rozvaříme 1/2 kg jablek. Přidáme 3 lžíce cukru moučka a rozvaříme doměkka. V druhém půllitru vody rozmícháme zastudena 2 vanilkové... více o LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM
Rajčata nakrájíme na kolečka, sýr na plátky. Talíř obložíme tak, že střídáme kolečka rajčat a plátky sýra. Posypeme lístky bazalky, zalijeme olejem a... více o Salát z mozzarelly a rajčat
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm po obou stranách osmažíme. Cibuli nakrájenou na 0,5 cm... více o Přírodní řízek se smaženou cibulí
Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině
Plátky masa omyjeme a očistíme od blanek a tuku. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. V hlubokém talíři rozkvedláme... více o Vídeňský řízek
Vepřovou krkovici dobře omyjeme, osušíme a potřeme sladkou paprikou, solí a pepřem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v předehřáté troubě ... více o Vepřové na houbách