Smažené řízky jsou oblíbená česká klasika, je ale pár způsobů, jak je vylepšit a pozdvihnout tento pokrm na jinou úroveň. Určitě to vyzkoušejte.
Chuť klasických řízků zvýrazníte tak, že je před obalováním v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka), potřete troškou pikantní hořčice (dijonské či kremžské) nebo stroužkem najemno utřeného česneku, případně směsí obojího.
Pokud řízky připravujete z kýty nebo pečeně, pokapejte je ještě před tím citrónovou nebo limetkovou šťávou a nechte maso chvíli uležet. Bude křehčí a měkčí.
Jestliže chcete pikantní chuť opravdu vyzdvihnout, můžeme přidat do rozšlehaného vajíčka špetku čerstvě umletých chilli papriček anebo třeba sušený mletý zázvor. To už záleží na vaší chuti a také na příležitosti, pro kterou pokrm připravujete.
Praktické triky profesionálů, jak připravit ten nejlepší řízek, najdete ZDE.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme nadrobno. Přidáme vejce a mouku, vypracujeme těsto - nemělo by se lepit na... více o Bramborové špalíčky
Do mísy dáme mleté maso, nastrouhanou cuketu, česnek, zázvor, vejce, sojovou omáčku a opepříme. Vše dobře promícháme, pak dle chuti ještě osolíme a... více o Karbanátky s cuketou
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat. Až bude mléko svařené, necháme trochu... více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Omegu (Ivu) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme mouku, promícháme a zalijeme smetanou. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které... více o Švestkové (třešňové) šátečky s tvarohem
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme plátky žampionů a zprudka je osmažíme. Přidáme pokrájená rajčata a okapaného tuňáka a za občasného... více o Listové šátečky (nejen) s tuňákem
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Prvně si jablka oškrábeme a odstraníme jádřince. Poté je nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji a lépe rozvařila. Strčíme je do hrnce a podlijeme... více o Jablečná přesnídávka (pyré)
1/2 květáku a celou cibuli nastrouháme na struhadle s velkými oky. Přidáme vejce, otruby, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na silně rozehřátou... více o Květákové placky (DUKAN)
Maso naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení nekroutilo, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Hotové... více o Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka
**1.** Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra,... více o Domácí paštika II.
1. Mouku, sůl a cukr prosejeme do mísy a promícháme. 2. V kastrolu rozehřejeme šálek vody s olejem, přivedeme k varu a za stálého míchání zvolna... více o Churros
Cuketu omyjeme a oloupeme. Potom ji na hrubo nastrouháme do mísy. K ní přidáme 1 vejce, sůl, majoránku, mouku, mléko, prolisovaný česnek. Vše dobře... více o Cuketové placky II.
Ovoce omyjte a očistěte. Bobulky opatrně osušte. Asi dvě třetiny rybízu a malin dejte do hrnce, vlijte šťávu, promíchejte a zhruba 5 minut za... více o Ovocné želé s mascarpone
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, vmícháme mouku, ořechy, kakao a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech... více o Ořechová roláda s piškotovo-kávovou náplní
Postup i s fotogalerií v článku [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/laskonky-215|zde]].... více o Laskonky dle časopisu F.O.O.D.
Sojové maso si připravíme dle návodu, jen do vývaru navíc přidáme rozmáčknutý česnek. Po uvaření maso necháme okapat, česnek vyndáme, maso pokapeme... více o Sojové maso se zeleninou
Na troše oleje orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Zaprášíme moukou a mletou paprikou a zalijeme... více o Cuketa na smetaně II.
Z jednoho dobře omytého citronu nastrouháme kůru na jemno(ne bílou část-je hořká). Ze tří citronů vymačkáme šťávu. Máslo rozpustíme ve vodní lázni s... více o Citronový krém s tvarohem
K nastrouhanému křenu a pomazánkovému máslu Fit Line přidáme uvařená a na malé kostičky nakrájená vejce, majonézu, hořčici, Vegetu a sůl. Vše pečlivě... více o Křenová pomazánka II.
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru.... více o Utajená česneková krkovička
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený... více o Chřestová omáčka s koprem
Rebarboru oloupejte, omyjte a nakrájejte na kousky. Maliny zbavte stopek a obojí promíchejte se sirupem a s 50 gramy cukru. Rozdělte do máslem... více o Rebarborový crumble se zakysanou smetanou
Omyté salátové listy dáme do mísy a zalijeme smetanou, kterou předtím smícháme se solí, pepřem, citrónovou šťávou a dle chuti přidáme cukr. Nakonec ... více o Hlávkový salát se smetanou
Avokádo vyděláme ze slupky a rozmačkáme, přidáme jemně nastrouhanou Nivu a ostatní suroviny. Mažeme na bagety nebo tousty rozpůlené, osmažené na... více o Avokádový krém
Těsto zpracujeme do hladka a dáme uležet do chladu. Připravíme si formičku ve tvaru rohlíčku, pomoučníme uvnitř v hladké mouce a tlačíme do ni těsto a... více o Pařížské rohlíčky IV.
Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety
Citronovou polevu si umícháme tak, že do cca 20 dkg cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu.... více o Lesklá citronová poleva
Ze všeho nejdřívě zapneme troubu, aby se nám vyhřála a současně do ní vložíme plech, já jsem dala hlubší, co používám na řezy, mezitím vyšleháme... více o Maxi palačinka
Do osolené vody dáme koření, kořenovou zeleninu, maso a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme máslovou jíškou a povaříme. Houby... více o Hovězí pupek s houbovou omáčkou a sejkorami
Dortovou formu (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem, přidáme olej, džus, mrkev, ořechy a nakonec mouku s... více o Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Ořechy: vše zpracujeme na vále v těsto. Plníme do suchých ořechových formiček. Pečeme ve středně teplé troubě (cca na 150 °C) a po upečení je ihned... více o Plněné ořechy IV.
Očištěnou papriku nakrájíme podélně na velké kusy (půlky, čtvrtky), naskládáme do sklenic a zalijeme uvařeným nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme 20... více o Sterilovaná paprika v nálevu s olejem
Uděláme kvásek - droždí, lžíci cukru a mouky, trochu mléka. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, tuk, sůl, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru a... více o Chodský koláč
Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do sklovata... více o Smaženice z ředkviček
Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová
Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené "česnekačky"... více o Kozí brada - novoroční zelňačka
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek
Brambory nakrájíme na kolečka. Česnek rozmačkáme a přidáme do oleje s kořením, zamícháme. Brambory poklademe na plech a polejeme je ochuceným olejem.... více o Opékané pikantní bramborové plátky
Na olej dáme zpěnit na kostička pokrájenou cibuli a pokrájený pórek. Do cibule přidáme na kostičky pokrájená prsíčka, osolíme, opepříme a přidáme... více o Krůtí prsíčka podle hospodskýho
Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl,... více o Cuketa v sýrovém těstíčku
Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu a vyndáme pecku. Dužinu vydlabeme lžičkou, a pak šťoucháme do kaše (malé kousky ponecháme vcelku). Přidáme... více o Omáčka Guacamole
Do 1l vody vložíme rybí odřezky a koření,osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle a... více o Vánoční rybí polévka
Jablka, oloupané pomeranče a banán nakrájíme na plátky a rozložíme do skleněných misek. Jogurt rozmícháme s cukrem, nalijeme na ovoce a ozdobíme... více o Ovocný salát s jogurtem
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Kotlety omyjeme, lehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se nestočily. Smícháme vejce, solamyl, kečup, rozmačkaný česnek, majoránku, pepř, kari a... více o Kotlety po čínsku
Oloupeme cibuli s česnekem a jemně je nasekáme. Zeleninu očistíme a opereme. Paprikové lusky nakrájíme na kostičky. Cukety i lilky rozpůlíme a... více o Pestrý zeleninový kotlík
Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Přichutíme provensálským kořením a pod pokličkou zvolna... více o Kuřecí prsíčka po provensálsku
Brambory povaříme ve slupce ve vroucí vodě asi 20 minut. Necháme vychladnout a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Vejce... více o Bramborový salát s vejci a ředkvičkami
Máslo ochutíme sardelovou pastou a citronovou šťávou, potom dohladka vyšleháme s horkým mlékem. Sýr a šunku nakrájíme na obdélníkové plátky a střídavě... více o Ženevské řezy