Platýz má lahodné bílé maso, které je poměrně tučné, ale velmi jemné, s úžasnou chutí a aromatem. Rozhodně stojí za ochutnání. A my vám poradíme, jak ho připravit.
Platýz se obvykle prodává celý, je proto dobré vědět, co s ním v kuchyni dělat. Nenechte se odradit obavami, že to nezvládnete. Když víte, jak na to, je to snadné. Očistěte ho, osušte odstraňte hlavu, hřbetní i břišní ploutve a pusťte se do filetování. Podrobný postup krok za krokem včetně fotek najdete ZDE.
Nepodceňte ani samotnou tepelnou úpravu. U platýse je obzlášť důležité opékat ho na silném ohni a na hodně rozpáleném tuku. Bude rychle propečený a maso si uchová správnou konzistenci.
Návod, jak zpracovat celý filet lososa na tři různé pokrmy, najdete ZDE.
Grilovaná krkovička Den předem naložíme krkovičku do výše uvedených surovin tak, že opláchnutou krkovičku potřeme sypkými surovinami, poté přidáme na... více o Grilovaná krkovička se zeleným chřestem a dvojím pyré
Kuřecí díly si očistíme a nasolíme. Očištěnou zeleninu pokrájíme na větší kusy - kolečka, klínky, kostky... rajčátka necháme celá. Zeleninu nasypeme... více o Kuře / králík na zelenině (nejen) z remosky
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve velké míse... více o Mazanec s mandlemi
!! Příprava korspusu : - U 3 vajec oddělíme bílek od žloutku. Bílky si necháme na ušlehání sněhu a žloutky dáme s dalšími 3. vejci do šlehací nádoby.... více o Borůvkový dezertík I.
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Vločky namočíme ve větší míse asi na hodinu do mléka. Mezitím si oloupeme a nastrouháme na hrubo jablka, vymažeme máslem a vysypeme moukou,... více o (nejen) Jablkovo - vločkový koláč
Uvařené vychladlé těstoviny (připravené dle návodu) dáme do větší mísy. Přidáme drobně pokrájenou šunku, cibuli, okurky, vejce, hořčici. majonézu nebo... více o Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy... více o Salát z quinoy a sušených rajčat
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky... více o Dršťková polévka podle mojí babičky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým květem, přidáme hrubě strouhaný... více o Holandské řízky - smetanové
Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření jí smícháme s dušenou hlívou, kterou si připravíme následně: Na oleji nebo másle a jemně pokrájeném špeku... více o Hlíva s rýží
Troubu si nastavíme na 225°C. Mezitím si omyjeme dýni, nakrájíme na menší kusy a dáme na plech (opravdu na plech, ne do zapekací mísy či do něčeho... více o Pečená dýně (velice chutná)
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou
Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč
Penne uvařte na skus (//al dente//). Slijte tuňáka, kukuřici, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s těstovinami, jogurtem,... více o Penne s tuňákem a kukuřicí
Plátky krkovičky jemně rukou (pěstí) naklepeme, z obou stran lehce osolíme, opepříme. Jednu stranu posypeme troškou rozmarýnu, druhou stranu lehce... více o Dušená krkovička se zeleninou
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
Tvaroh dáme do nějaké nádoby, ve které budeme později vše mixovat.Přidáme banán, lžíci kakaa, kypřící prášek a vejce. Vše rozmixujeme. Poté pridáme 2... více o Dietní buchta
Stonky rebarbory oloupejte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Meruňky nakrájejte na kostičky, oloupanou cibuli a zázvor nadrobno nasekejte. Papričky... více o Rebarborové čatní
Červenou řepu uvaříme ve slupce (asi tak, aby bylo možné píchnout do půlky vidličkou), po vychladnutí ji oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.... více o Barevné pomazánky - z červené řepy
Brokolici (květák) uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme dobře okapat a pak rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v míse promícháme se... více o Brokolicová (květáková) roláda
Čokoládu nalámeme na malé kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná přidáme smetanu, amaretto a podle chuti nutellu. Ovoce ... více o Čokoládové fondue
Žloutky rozmícháme s cukry, přidáme pomazánkové máslo, mléko, mouku s práškem do pečiva a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a... více o Ovocný koláč z pomazánkového másla
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky (cca 1 cm). Na hrubší kousky nakrájíme také oloupanou cibuli (poměr brambory:cibule cca 4:1) Na větší... více o Levné a chutné cibulové brambory
Formu na biskupský chlebíček vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky (můžeme je ještě... více o Rychlá kuřecí roláda z řízků
Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"
Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,... více o Utopenci podle mě
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Do mísy... více o Švestkové buchty
Sýry nakrájíme na malé kostky. Každou kostku budeme balit do salámu. Střídavě napichujeme na špejle v salámu obalené sýry, kolečka ředkviček, půlky... více o Salámové špízy
Uvařené fazolky dáme do mísy, přidáme na kostky nakrájená rajčata a tofu, na kolečka nakrájené cibulky. Olej vyšleháme se šťávou, solí a pepřem a... více o Salát ze zelených fazolek
Do vyšlehaného másla postupně zašleháváme tavený sýr a nastrouhanou nivu, smetanu nebo mléko.... více o Sýrová pomazánka s nivou
Veškeré ovoce důkladně omyjeme - kromě švestek, které můžeme nechat celé, vypeckujeme a rozložíme na sušící mřížku řeznou plochou vzhůru. Náročnost je... více o Sušené meruňky, broskve, švestky!
Mouku smícháme se solí a v míse zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše za horka smícháme a důkladně propracujeme vařečkou. Do... více o Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
N olivovém oleji osmažíme hořčičné semínko - asi tak lžíci a počkáme, než nám začne vyskakovat, přidáme koření, aby se rozvinula vůně. Vhodíme cizrnu,... více o Cizrnové kari
Nakrájíme česnek na drobno, cibuli na kroužky, nivu a rajčata na plátky. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme plátky rajčat, opepříme je a... více o Volská oka speciál
Kvasnice rozdrobíme do mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka. Ta plníme nastrouhanými... více o Nafouklá jablíčková dobrota
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme trošku rumu, vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané... více o Piškotová bábovka II.
Ingredience do spodního těsta, smícháme a uhněteme si bochánek lineckého těsta, které rozválíme na vymaštěný plech, babička dává pečící papír, já s... více o Trojbarevný koláč naší babičky
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do... více o Beránek ořechový
Mléko, krupicový cukr, máslo a kakao dáme vařit. Jakmile přejde varem, odstavíme a necháme vychladit. Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, vejce,... více o Bábovka vídeňská
Remosku, případně zapékací místu lehce vymažeme sádlem, na dno dáme červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně... více o Rychlá kachna z kuřete
Na růžičky rozebraný květák vaříme v osolené vodě asi 10 minut, potom přidáme na kostky nakrájené brambory, okořeníme, přidáme lžičku kmínu a vaříme,... více o Květáková polévka II.
**Česnekovo-bylinkový: **k základu přidejte 1 stroužek prolisovaného česneku, hrst drobně nasekané pažitky, trochu citronové šťávy a čerstvě namletý... více o Dip - omáčka na namáčení (univerzál)
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku zeleninového... více o Rychlá hrachová polévka
Z půl litru mléka, cukru a 2 balíčku pudingu uvaříme puding. Do horkého přidáme 2 tvarohy a ušleháme. Do dortové formy poklademe piškoty a ovoce.... více o Lehký tvarohovo - pudingový dortík
Tuk dáme do mísy, přidáme cukr, vejce, citronovou šťávu a mouku. Rozšleháme ručním šlehačem, potom zvýšíme na nejvyšší rychlost a šleháme 3-4 minuty... více o Meruňkový koláč
Mleté maso s nastrouhanými brambory a cibulí smícháme, osolíme, opepříme. Rukama namočenýma v oleji tvarujeme 8 bifteků, které smažíme na rozpáleném... více o Biftek z mletého masa
Cibuli a okurky nakrajíme nadrobno a všechny suroviny smícháme. Dochutíme podle chuti.... více o Tatarka
Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka.... více o Couračka
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a rozpuštěné máslo. Odebereme 3/4 hrníčky vzniklé žmolenky, do mísy přidáme vejce mléko a prášek do pečiva... více o Hrníčkový ovocný koláč