Hranolky jsou nejlepší čerstvě osmažené. Co ale dělat, když vám nějaké zbydou a vy je potřebujete ohřát? Vyzkoušejte následující tipy.
Na mikrovlnku rovnou zapomeňte! Hranolky by v ní zvlhly a výsledkem by byla gumová a nepoživatelná hmota. Pokud ovšem nemáte spotřebič vybavený crisp pánví.
Ohřát je můžete buď na rozpálené pánvi, nejlépe litinové, na kterou na hrst hranolků přidáte jen dvě lžičky oleje, pánev dobře rozpálíte, hranolky na dno narovnáte do jedné vrstvy, necháte je smažit asi 1 až 2 minuty, než je otočíte, necháte znovu minutu smažit a tak to udělejte ze všech stran. Osmažené hranolky pak přendejte na talíř vyložený papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte do ní přebytečný tuk vsáknout.
Návod, jak připravit ty nejlepší domácí hranolky, najdete ZDE.
Větší množství hranolků je lepší ohřát v troubě. Zahřejte ji na 230 ° C, na pečící plech dejte hliníkovou fólií, která zabrání přilepení brambor na plech, hranolky na ní rovnoměrně rozložte do jedné vrstvy a dejte je do rozpálené trouby. Pečte je 2 až 3 minuty. Jakmile jsou horké a křupavé, vyndejte je a hned podávejte.
Pokud hranolky nechcete znovu ohřívat v tuku, udělejte to v páře nad hrncem. Zůstanou pak mnohem chutnější a nebudou tak mastné.
Recept na oblíbené fish & chips najdete ZDE.
Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Pokud by byla konzistence... více o Avokádové lanýže
Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti. Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám... více o Francúzska cibuľová polievka
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Rýži (cca 150 - 200 gramů) dáme vařit do osolené vody dle návodu. Maso si pokrájíme na nudličky nebo kostičky, které osolíme a okořeníme kari kořením.... více o Kuřecí kari se zeleninou a rýží
Z oleje, medu, balzamika a chilli vloček umíchejte zálivku. Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm a nasucho ogrilujte z obou stran... více o Halloumi z grilu na salátu
Nejprve si zaděláme na kvásek z hrnečku vlažné vody, cukru a kostky droždí.Než nám kvásek vykyne, tak si mezí tím smícháme mouku sůl a kmín promícháme... více o Těsto na domácí chleba
Houby dáme do hrníčku, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pro lepší chuť pohanky může pak vodu z hub přidat k propláchnuté pohance, kterou... více o Houbová pohanka - pohankový kuba
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, poté vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a... více o Smetanový dort s ovocem
Očištěnou mrkev a celer pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky a zázvor s česnekem nasekáme na drobno. Vše dáme do pekáče a podlijeme troškou... více o Pečená žebírka na zelenině
Rukolu, žampiony a rajčátka si opláchneme. Žampiony překrojíme na půl, osolíme a osmažíme na olivovém oleji, mezitím si připravíme salát, a to tak, že... více o Salát z rukoly s lososem
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, ořechy, vychladlé vločky, mouku s kypřidlem a vše dobře... více o Ořechové řezy s vločkami
Cukry a bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme kokos. Na plech tvoříme lžičkou do tvaru oválu nebo si usnadníme práci formou na laskonky. Pečeme na 100... více o Naše laskonky
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou
1. Nejprve si řádně vymažeme dortovou formu máslem, ale opravdu poctivě, a vysypeme pol.moukou. Troubu si předehřejeme na 170°. 2. Čokoládu s máslem... více o Brownies - vláčné a kypré :-)
Nakrájíme si zeleninu na stejně velké kousky. Jako první na talíř dávám ledový salát, kukuřici s fazolemi a poté papriku s okurkou. Myslím si, že... více o Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem
Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců u jablek a hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky cca1,5 cm ... více o Pečený čaj - hruškový
Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí.... více o Langoše jednohubky
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a ručním šlehačem umícháme dohladka. Nalijeme na vymazaný pekáč nebo do větší dortové formy a pečeme asi na... více o Rychlý sváteční perník s náplní - i jako beránek
Do hrnce hodíme kousek másla a nakrájenou cibulku. Asi po dvou minutách, kdy cibulka zesklovatí, přidáme šest lžiček cukru, pět kuliček nového koření,... více o Rajská omáčka z džusu
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a... více o Brambory zapečené se zeleninou
Bublaniny jsou dobré s různými druhy drobenek. POSTUP: Máslo, cukr a vajíčka ušleháme doběla, potom přidáme zbytek surovin. Nalijeme na předem... více o Borůvková bublanina
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)
Starší rohlíky pokrájíme na plátky, které krátce namáčíme v mléce se žloutky a citronovou kůrou, klademe do zapékací mísy vymazané máslem. Na rohlíky... více o Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem
Na pánvi s rozehřátým olejem osmažíme pokrájenou slaninu, pak přidáme osmažit bramborové knedlíky pokrájené na kostičky a nakonec přidáme česnek.... více o Bramborový knedlík s vejcem a slaninou
Listové těsto si rozpůlíme a na pomoučněném stole rozválíme na dva pláty (velikost velkého plechu). Oba pláty místy propícháme vidličkou a upečeme v... více o Listové řezy s rumovou polevou
Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba, přisypte více... více o Masové knedlíčky v rajské omáčce
Pokrájené hlávkové zelí povařte do poloměkka v osolené vroucí vodě. Sceďte a nechte okapat. Pak nakrájejte najemno cibuli, klobásku na kolečka, maso a... více o Moravskoslezský bigos
Menší žampiony očistíme a rozkrojíme na polovinu. Zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a napíchneme na grilovací jehlu. Pozvolna grilujeme.... více o Žampiony na grilu
**Krok 1**: Z přísad připravíme hladké těsto, ze kterého usmažíme na oleji klasické palačinky. Necháme je vychladnout. **Krok 2**: Zatímco palačinky... více o Palačinkový Dort s ovocem
Plechovku Salka dáme do hrnce s vodou a vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout (vaříme nejlépe den předem). Mascarpone dáme do mísy a po částech... více o Nepečený karamelový dort s ricottou a broskvemi
Luštěniny přebereme, propereme a přes noc namočíme do studené vody. Pak uvaříme doměkka, umeleme, rozmixujeme nebo prolisujeme přes cedník (část... více o Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru... více o Sýrovo-šunkové těstoviny
Kostky masa dobře osolte a opepřete a vetřete do nich česnek. Ve skleněné nebo plastové míse přelijte citrusovými šťávami a nechte marinovat nejméně 3... více o Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech
Kousky žemlí ponoříme do části mléka, houby namočíme, pokrájíme, podusíme na sádle a necháme vystydnout. Změklé žemle smícháme s vejci, škvarky,... více o Houbovník z Pojizeří
Do vroucí osolené vody vložíme nakrájený květák o velikosti, kterou máme rádi na obalovaný květák a vaříme do křehka, prostě jak to máme rádi. Když je... více o Květáková polévka + obalovaný květák
Slaninu a cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na másle, přidáme 1 l vývaru na kostičky nakrájené oloupané brambory a kukuřici. Necháme povařit, až... více o Americká kukuřičná polévka
Prsa nakrájiíme na kostičky cca 2x2 cm, cibuli na tenké měsíčky a vhodíme na omaštěnou vok pánev s neadhezním povrchem (např. teflon). Pokud máme kus... více o Dietní rychlá jakočína
Na trošce oleje orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou (asi 1 lžička), vložíme na nudličky nakrájené zelí, přidáme kmín,... více o Zelná polévka III.
Na nudličky pokrájené maso orestujeme na oleji s kouskem másla. Osolíme, opepříme, přidáme cibuli a promícháme. Zakápneme sojovkou, přidáme na proužky... více o Kuřecí směs s bramboráčky
Piškot: žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme horkou vodu, přidáme mouku a pomalu vmícháme sníh z bílků. Upečeme na vymaštěném a... více o Jahodové řezy VII.
Na alobal rozprostřeme plátky sýra tak, aby se překrývaly. Poklademe plátky salámu. V misce si utřeme pomazánkové máslo s nastrouhanou nebo na velmi... více o Sýrová roláda IV.
Vepřové řízky po obvodu několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme a po obou stranách opečeme na másle a oleji. Rajčata nařízneme, ponoříme na chvíli do... více o Kořeněné vepřové řízky v alobalu
Maso nakrájíme na kostky a hodíme do rozpáleného hrnce (bez tuku), aby se zprudka opeklo a zatáhlo. Poctivě mícháme, to že se maso přichytává na dně... více o Guláš od mámy
Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.... více o Chlupaté knedlíky ze solamylu
Vejce s cukrem vyšleháme a přidáme ostatní suroviny. Natřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 190-200... více o Dobrý makovec
Vše smícháme dohromady, vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu a dáme péct. Upečený potřeme polevou a posypem kokosem. Dáme na chvilinku do... více o Kakaovník
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře
Vepřové kotlety zbavíme páteřních kostí, nařízneme po obvodu a u kosti. Jemně naklepeme, osolíme a obalíme po obou stranách v mouce. V pekáčku... více o Vepřové kotlety v šunkové omáčce
Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk.... více o Palačinkový dort