Hranolky jsou nejlepší čerstvě osmažené. Co ale dělat, když vám nějaké zbydou a vy je potřebujete ohřát? Vyzkoušejte následující tipy.
Na mikrovlnku rovnou zapomeňte! Hranolky by v ní zvlhly a výsledkem by byla gumová a nepoživatelná hmota. Pokud ovšem nemáte spotřebič vybavený crisp pánví.
Ohřát je můžete buď na rozpálené pánvi, nejlépe litinové, na kterou na hrst hranolků přidáte jen dvě lžičky oleje, pánev dobře rozpálíte, hranolky na dno narovnáte do jedné vrstvy, necháte je smažit asi 1 až 2 minuty, než je otočíte, necháte znovu minutu smažit a tak to udělejte ze všech stran. Osmažené hranolky pak přendejte na talíř vyložený papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte do ní přebytečný tuk vsáknout.
Návod, jak připravit ty nejlepší domácí hranolky, najdete ZDE.
Větší množství hranolků je lepší ohřát v troubě. Zahřejte ji na 230 ° C, na pečící plech dejte hliníkovou fólií, která zabrání přilepení brambor na plech, hranolky na ní rovnoměrně rozložte do jedné vrstvy a dejte je do rozpálené trouby. Pečte je 2 až 3 minuty. Jakmile jsou horké a křupavé, vyndejte je a hned podávejte.
Pokud hranolky nechcete znovu ohřívat v tuku, udělejte to v páře nad hrncem. Zůstanou pak mnohem chutnější a nebudou tak mastné.
Recept na oblíbené fish & chips najdete ZDE.
Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem,... více o Čokoládová babka
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak jej utřete s cukrem, vejci, a skořicí. Vmíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem a nakonec do těsta... více o Velikonoční muffiny
Listy medvědího česneku umyjte a nasekejte najemno. Máslo nechte změknout do pokojové teploty a pomocí šlehače nebo ruční metly utřete společně s... více o Máslo s medvědím česnekem
Mango oloupeme, pecku odstraníme a dužinu pokrájíme společně s oloupanými banány do mixéru. Přidáme jogurt, mléko a vanilkový cukr. Vše rozmixujeme v... více o Banánovo-mangové smoothie
Špagety uvaříme v osolené vodě. Mezitím rozpálíme olivový olej, opražíme na nudličky nakrájenou slaninku, přidáme na plátky nakrájeny česnek a kuřecí... více o Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem
Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova.... více o Mleté hovězí po anglicku
Na rozpáleném tuku osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova. Pak vložíme osmažit z obou stran i naklepané a po stranách nakrojené, osolené a opepřené... více o Bylinkové kotlety na houbách
Nejprve uděláme 6 palačinek naslano (receptů je tu dost), já dělala cca z 0,5 l mléka a polohrubé mouky. Mezitím, než vychladnou, si připravíme směs... více o Zapečené palačinky s masem a zeleninou
Do mísy nastrouháme Margotku na hrubém struhadle. Přidáme vejce, smetanu, olej, cukr a mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, nalijeme do... více o Buchta Margot "píchaná"
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené houby, které za občasného promíchání smažíme na středním plameni.... více o Houbovo-smetanové špecle
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme.... více o Dušená mrkev v mletém mase
Dáme vařit litr vody, přidáme brambory a pórek, povaříme, posolíme. Vyndáme kusy pórku, zbytek rozmixujeme, zaprášíme sójovým sušeným mlékem a... více o Pórková lehká polévka
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, posypeme kořením, které máme rádi a necháme cca 15 minut odležet. Pak zaprášíme moukou,... více o Kořeněné chipsy z hlívy
Mléko rozmícháme se žloutky, housky pokrájíme na plátky, pokrájíme švestky, vymažeme zapékací mísu. Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu... více o Švestková žemlovka
Zelené mungo fazolky si přes noc namočíme do vody. Poté vaříme cca 15 minut v osolené vodě. Kuskus si těšně před vařením zalijeme horkou vodou a... více o Teplý mungo salát s tofu a kuskusem
V míse rozšleháme metličkou mléko s vejcem, přidáme špetku soli, asi lžíci krystalového cukru, za stálého šlehání dosypáváme hladkou moukou, můžeme... více o Palačinky s ovesnými vločkami a jablky
Z mouky, 30 g cukru, soli, 1 žloutku a 80 g studeného másla uhněťte hladké těsto a dejte na 30 minut do chladu. Bílou čokoládu rozpusťte, zbylý cukr... více o Karamelový koláč
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme na proužky pokrájenou cibuli a na mírném ohni 30 minut restujeme (bez pokličky). Po 10... více o Krémová česneková cibulačka
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Žampiony a papriky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Na 1 lžíci oleje osmahneme nejdříve žampiony, posolíme, aby pustily vodu, a opepříme. Až se... více o Cuketa zapečená s paprikou a žampiony
Do 100 ml vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Pak přidáme kvásek,... více o Croissanty s čokoládou
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme osmažit maso, ke konci přidáme nastrouhaný česnek a... více o Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou
PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a olej. Nachystáme si mouku a... více o Piškot s meruňkami a želatinou
Maso použijeme dle chuti - vepřové, kuřecí(prsa), hovězí, které nakrájíme na plátky, naklepeme a opepříme. Plátky potřeme z jedné strany česnekovou... více o Česnekové závitky se slaninou v omáčce
Oloupeme a nakrájíme brambory na plátky. Nakrájíme cibuli na kroužky + pórek. Nastrouháme si cihlu a nivu. Kuřecí maso si naložíme do marinády (dle... více o Zapékané brambory s brokolicí a kuřecím masem
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 22 cm lehce vytřete olejem a vyložte pečicím papírem. Každou nektarinku nakrájejte na asi 8... více o Nektarinkový koláč
Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem, jedním vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a pudinkovým práškem dohladka. Višně scedíme a vypeckujeme. Těsto... více o Tvarohovo-višňový závin
1. Vejce rozšleháme s cukrem krupice a vanilinovým cukrem. Šlehačem šleháme nejdřív při střední rychlosti a pak na nejvyšší, abychom získali téměř... více o Mandarinková mňamka
Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do... více o Dort stracciatella s ricottou
Maso pokrájíme na kostičky, posypeme kořením, zakapeme lžičkou oleje, přidáme česnek, scezené žampiony a promícháme. Masovou směs si můžeme připravit... více o Masíčko v hermelínu-minutka
Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše... více o Jahelníkový nákyp
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a přeléváme na talířích omáčkou. Omáčka: Na třech lžících oleje orestujeme cibuli dozlatova. Na cibuli dáme... více o Těstoviny s žampionovo-nivovou omáčkou
Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka tak 5 - 7 cm tlusté. Vejce rozšleháme s mlékem a troškou soli, přidáme sýr a mouku podle hustoty tak, aby... více o Smažené cibulky
Tvaroh rozšleháme se zakysanou smetanou a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme připraveným... více o Třešňový závin
Krystalový cukr rozehřejeme v kastrůlku se silnějším dnem na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a necháme rozvařit. Žloutky s moučkovým... více o Karamelový dort
Nakrájíme cibuli na kostičky. Papriku rozpůlíme a nasekáme na přibližně centimetrové kousky. Vlijeme olej na pánev. Do rozžhaveného oleje vhodíme... více o Chilli con carne IV.
Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem, popřípadě vymažeme olejem. Listové těsto vyválíme na plát asi 2 mm silný a položíme do formy... více o Dijonský koláč slaný - z listového těsta
Vločky několikrát propláchneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninu (mám nastrouhanou v mrazáku tak nešetřím), může se přidat celerová nať a houby sušené... více o Rychlá vločková polévka
Zeleninu na sucho rychle opražíme, stáhneme z ohně, osolíme, ochutíme omáčkou. Rýžové papíry navlhčíme, položíme na desku. Do středu každého papíru... více o Závitky v rýžovém papíru
Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme žampiony, okořeníme a dusíme. Hermelínům skrojíme vršky,... více o Plněný hermelín II.
Mléko nalejeme do mísy, trošku osolíme, přidáme vejce a zašleháme. Přidáme hotový kvásek a hladkou mouku, ale už nemícháme, jen necháme na teplém... více o Kynuté lívance mojí babičky
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme na kostičky nakrájený pórek a zamícháme zakysanou smetanu.... více o Šťouchané brambory II.
V hrnci, ve kterém chceme uvařit polévku, rozpustíme asi polévkovou lžici másla, na másle orestujeme na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu (celer,... více o Milionová polévka
Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme hovězí maso, gulášové koření a dusíme cca 10 min, pak přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, sojovou a... více o Masíčko po námořnicku
Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majolenky, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a... více o Celerová pomazánka se sýrem
Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme... více o Krabí pomazánka
Kuře vykostíme podélným řezem kolem krku a páteře i s celou kostrou. Klouby křídelní a kyčelní kosti oddělíme řezem od kostry. Důležité je... více o Galantina z kuřete
Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák