Hranolky jsou nejlepší čerstvě osmažené. Co ale dělat, když vám nějaké zbydou a vy je potřebujete ohřát? Vyzkoušejte následující tipy.
Na mikrovlnku rovnou zapomeňte! Hranolky by v ní zvlhly a výsledkem by byla gumová a nepoživatelná hmota. Pokud ovšem nemáte spotřebič vybavený crisp pánví.
Ohřát je můžete buď na rozpálené pánvi, nejlépe litinové, na kterou na hrst hranolků přidáte jen dvě lžičky oleje, pánev dobře rozpálíte, hranolky na dno narovnáte do jedné vrstvy, necháte je smažit asi 1 až 2 minuty, než je otočíte, necháte znovu minutu smažit a tak to udělejte ze všech stran. Osmažené hranolky pak přendejte na talíř vyložený papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte do ní přebytečný tuk vsáknout.
Návod, jak připravit ty nejlepší domácí hranolky, najdete ZDE.
Větší množství hranolků je lepší ohřát v troubě. Zahřejte ji na 230 ° C, na pečící plech dejte hliníkovou fólií, která zabrání přilepení brambor na plech, hranolky na ní rovnoměrně rozložte do jedné vrstvy a dejte je do rozpálené trouby. Pečte je 2 až 3 minuty. Jakmile jsou horké a křupavé, vyndejte je a hned podávejte.
Pokud hranolky nechcete znovu ohřívat v tuku, udělejte to v páře nad hrncem. Zůstanou pak mnohem chutnější a nebudou tak mastné.
Recept na oblíbené fish & chips najdete ZDE.
Na kousku másla nebo trošce oleje osmažíme na nudličky pokrájenou slaninu. Pokud je hodně prorostlá, budeme tuku potřebovat minimálně. Na osmaženou... více o Kapustová polévka se slaninou
Fetu zalijte olejem a octem, vložte snítku tymiánu a nové koření. Uzavřete a dejte odležet do chladu. Fazole slijte. Přidejte na kousky nakrájenou... více o Fazolový salát
Kůži vepřového boku nařízněte do mřížky. Hřebíček spolu se solí smíchejte a nadrťte v hmoždíři a vetřete do kůže. V troubě rozehřáté na 185 °C pečte v... více o Pečený bůček
Zelený chřest omyjeme a bílý oloupeme a omyjeme. Chřest dáme povařit na skus do osolené vody na 5 - 8 minut, dle jeho tloušťky. Chřest můžeme povařit... více o Chřest s bešamelovou omáčkou
Vločky nasypte do hluboké pánve, zalijte mlékem a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu a 4–5 minut nechte probublávat, pak 2 minuty odstát. Banán... více o Ovesná kaše s banánem
V mléce rozmícháme vejce a mouku, osolíme a můžeme například dochutit i pepřem, česnekem nebo muškátovým květem či oříškem. Přidáme pokrájený špenát a... více o Špenátové palačinky se špenátovou náplní
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny
1. V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. 2. Přeceďte a odvar... více o Mayská horká čokoláda s chilli
1. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Rozpálíme pánev s olejem, naskládáme na ni žampiony a lehce posypeme grilovacím kořením.... více o Úterní salát s rukolou
Vařené brambory, řepu a vejce pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibuli a okurku také, ale najemno a přidáme do mísy. Přidáme hořčici a majolku ... více o Bramborový salát s řepou
Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme na sníh. Do žloutků přidáme tvaroh a prášek na pečení a šlehačem důkladně vymícháme. Přidáme otruby, bylinky a... více o Bylinkový chléb (DUKAN)
Nejprve si uvaříme vanilkový puding podle návodu na obale, ale s menším množstvím mléka. Až puding vychladne, zašleháme do něj tvarohy a moučkový cukr... více o Pribináček
1. Listové těsto si rozpůlíme na půl. 2. Jednu půlku si rozválíme na obdélník, který rozkrájíme na 12 čtverečků. 3. Tvaroh si rozděláme do mísy, do... více o Listové šátečky
1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min. Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,... více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
Krůtí maso jsem si zbavila kůže, řádně ho oplácla a obalila v bambově soli. Do pečící nádoby jsem si vložila na hrubo nakrouhanou kořenovou zeleninu,... více o Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou
Vše dáme do mísy a šleháme do husté pěny (cca 10-12 minut).... více o Sníh na perníčky
Hovězí plátky nakrájíme na tenké nudličky, přelijeme sojovkou, přidáme koření a rýžový ocet a necháme odpočívat, pokud možno přes noc. Ve woku... více o Hovězí chilli čína
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru.... více o Utajená česneková krkovička
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme vychladnout. Zeleninu použijeme dle vlastního výběru.... více o Těstovinový salát s nakládanou zeleninou a zakysanou smetanou
Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka, z tymiánu otrháme lístečky. Smícháme celá vejce, střídavě přidáváme mouku s kypřícím práškem a... více o Slaná bábovka s olivami
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme sypké ingredience a nakonec tuhý sníh z bílků.Těsto rozetřeme na pečící papír a pečeme v předehřáté... více o Jahodovo-tvarohová roláda
Rozmíchejte ve 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové... více o Martinské rohlíčky pro Zuzku
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké nelepivé těsto, které si dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, kterým vyložíme dno i... více o Tvarohový dortík
Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a... více o Jablkový koláč se zakysanou smetanou
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a dusíme do poloměkka. Potom přidáme pokrájená rajčata a... více o Cizrna na rajčatech
Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky jako na guláš, podle druhu a kvality masa poklademe na olej do zapékací mísy nebo pekáčku, osolíme, popepříme,... více o Zapékané masíčko se sýry
Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme uvařený granulát (dle návodu - vařím s kořením - bylinkovou podravkou), přidáme koření, sůl, pepř. Přidáme... více o Milánské špagety ala zuzanka
Kvasnice rozdrobíme do mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka. Ta plníme nastrouhanými... více o Nafouklá jablíčková dobrota
Do misky dáme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a vody a zpracujeme řídké těstíčko. Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 10 minut na teplém místě, až... více o Pizza těsto - rychlé a tenké
Nejprve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kolečka. Na kolečka budeme krájet... více o Sumec dle baštýře Jardy
Uvaříme brambory - na kostky, velikost jako na přílohu, dáme do mísy spolu s cibulí nakrájenou na půlkolečka, kyselou okurkou též na půlkolečka,... více o Teplý bramborový salát
Z mléka, vajec, žloutku a mouky připravíme těstíčko a trochu je osolíme. Na oleji děláme tenké palačinky. Mražený listový špenát vložíme na... více o Palačinky plněné špenátem
Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj
Nakrájíme menší hlávku zelí, dáme do pekáče a jemně prosolíme. Na to dáme naporcované, osolené a jemně okmínované kuře (dávám kmín drcený). Poklademe... více o Kuře „strejdy z Hlinska“
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme špetku soli, přidáme hladkou mouku, vejce,kvásek a... více o Meruňkový táč kynutý
Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl,... více o Cuketa v sýrovém těstíčku
Připravíme si kvásek z půl deci mléka, 20 g droždí a 1 lžíce cukru. Smícháme mouku, sůl, cukr, vanikový cukr, mléko rozmíchané se žloutky, rozpuštěné... více o Kynutá bábovka s kakaem
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka
Vše nakrájíme na drobné kousky a promícháme. Ochutíme kořením a promícháme s majonézou nebo jogurtem. Vychladíme. Nejlépe chutná s křupavými toasty. V... více o Zeleninový salát se sýrem a šunkou
Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě... více o Višňový šlehačkový dort
V půl litru vody rozvaříme 1/2 kg jablek. Přidáme 3 lžíce cukru moučka a rozvaříme doměkka. V druhém půllitru vody rozmícháme zastudena 2 vanilkové... více o LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou... více o Rybí pomazánka s avokádem
Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, promícháme,... více o Doudlebské vdolky
Nudle připravíme podle návodu na obalu. Mezitím připravíme omáčku. Kostičky slaniny rozpustíme, přisypeme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme,... více o Šumavské těstoviny
Rýži uvaříme doměkka. Brokolici rozebranou na růžičky povaříme 4 minuty v páře. Sýr nastrouháme, šunku drobně nakrájíme. Máslo utřeme se žloutky... více o Rýžový nákyp s brokolicí
Omytý a očištěný pórek nakrájíme na kolečka a mrkve na kostičky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Poté... více o Sýrová pórková polévka
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a přidáme smetanu. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na kaši. Potom přidáme česnek,... více o Krémová česneková polévka
Očištěnou slepici rozpůlíme, vložíme do 1 1/2 l vody a vaříme do poloměkka. Pak přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kolečka, na polovinu... více o Slepičí polévka s játrovými knedlíčky
Papriky omyjeme, podélně rozůlíme, vyjmeme jádřinec a odřízneme stopku. Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky. Cibulku... více o Papriky plněné hermelínem