Hranolky jsou nejlepší čerstvě osmažené. Co ale dělat, když vám nějaké zbydou a vy je potřebujete ohřát? Vyzkoušejte následující tipy.
Na mikrovlnku rovnou zapomeňte! Hranolky by v ní zvlhly a výsledkem by byla gumová a nepoživatelná hmota. Pokud ovšem nemáte spotřebič vybavený crisp pánví.
Ohřát je můžete buď na rozpálené pánvi, nejlépe litinové, na kterou na hrst hranolků přidáte jen dvě lžičky oleje, pánev dobře rozpálíte, hranolky na dno narovnáte do jedné vrstvy, necháte je smažit asi 1 až 2 minuty, než je otočíte, necháte znovu minutu smažit a tak to udělejte ze všech stran. Osmažené hranolky pak přendejte na talíř vyložený papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte do ní přebytečný tuk vsáknout.
Návod, jak připravit ty nejlepší domácí hranolky, najdete ZDE.
Větší množství hranolků je lepší ohřát v troubě. Zahřejte ji na 230 ° C, na pečící plech dejte hliníkovou fólií, která zabrání přilepení brambor na plech, hranolky na ní rovnoměrně rozložte do jedné vrstvy a dejte je do rozpálené trouby. Pečte je 2 až 3 minuty. Jakmile jsou horké a křupavé, vyndejte je a hned podávejte.
Pokud hranolky nechcete znovu ohřívat v tuku, udělejte to v páře nad hrncem. Zůstanou pak mnohem chutnější a nebudou tak mastné.
Recept na oblíbené fish & chips najdete ZDE.
Na másle s troškou oleje osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který následně zasypeme moukou a nasekaným česnekem a ještě krátce osmažíme za stálého... více o Špenátová polévka s pórkem
Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem
Cukry a bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme kokos. Na plech tvoříme lžičkou do tvaru oválu nebo si usnadníme práci formou na laskonky. Pečeme na 100... více o Naše laskonky
Mouky nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme... více o Borůvkové knedlíky - bez vajec
Očištěnou makrelu bez kůže a kostiček rozmělníme na malé části, smícháme ji s tvarohem a česnekem, který jsme předtím jednoduše vložili na 30 minut do... více o Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 1 hodinu). Po uvaření řepu oloupeme a pokrájíme na měsíčky nebo kostičky. Na trošce oleje osmažíme... více o Cibulová červená řepa - sladkokyselá příloha
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle do misky, přidáme drobně pokrájenou cibulku a šunku, sýr a Floru (můžeme použít i změklé máslo). Vše dobře... více o Sýrovo-vaječná pomazánka
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky... více o Dršťková polévka podle mojí babičky
Tvarůžky nastrouháme, smícháme s pokrájenou bílou částí cibulek, kečupem, tatarkou, kmínem a pepřem. Množství je orientační, záleží na chuti tvarůžků,... více o Olomoucký "tatarák" - pomazánka
Na másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na skus povařený, okapaný květák (brokolici), osolíme, opepříme, přisypeme vařenou rýži,... více o Květáková (brokolicová) rýže
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Do mísy nasypeme mouku, sůl, vanilkový cukr, vše promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem,... více o Šneci nejen s tvarohem
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Šťávu dle potřeby... více o Nepečený ostružinový dort
Nejdříve si dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Po přivedení k varu, těstoviny nasypeme do vroucí vody a dle návodu vaříme do stavu al dente. Než... více o Raubířovy zapečené těstoviny
Papriky očistíme od semínek a naplníme je směsí z mletého masa, vejce, koření, pokrájené cibule, čerstvé strouhanky, dochucené dle chuti solí. Na... více o Plněné papriky ve smetanové omáčce
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2... více o Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu... více o Vdolky s jablečným rozvarem
Čínské zelí a cibuli nakrájíme na drobno, dáme do větší mísy, přidáme všechny ingredience a pořádně promícháme. Podáváme vychlazené buď samostatně,... více o Salát z čínského zelí s kysanou smetanou
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Do kastrůlku dáme omytý rybíz, přilijeme 1 dl vody a dáme povařit na cca 5 minut. Pak vše přecedíme, propasírujeme přes cedník, aby jsme se zbavili... více o Osvěžující rybízové želé
Promíchejte spolu 200 g tvarohu, sůl, 2 lžíce cukru, mouku a 50 ml studené vody na hladké těsto. Vyložte jím tukem vymazanou koláčovou formu o průměru... více o Tvarohový koláč s třešněmi II.
Troubu předehřejte na 150 °C. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o průměru asi 22 cm a položte jej na lehce tukem vymazaný plech. Bílky šlehejte s... více o Jahodová Pavlova
Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny
Maso naklepeme, nařízneme. Osolíme z obou stran a naklademe na jemně vymaštěný plech. Mezi plátky masa rozmístíme kousky oloupaneho česneku a půlky... více o Vepřové kotlety podle tchyně
Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme a dáme orestovat spolu s vločkami na rozehřátý olej s máslem dorůžova. Pak přidáme očištěný malý květák rozebraný... více o Květákovo-vločková polévka s vejcem
Jáhly zalijte v kastrolu vodou tak, aby byly potopené, přiveďte k varu, vypněte a nechte zakryté na teple tak dlouho, až se všechna tekutina vsákne.... více o Jahelník mrkvový
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a olejem do pěny. Přidáme ořechy, vanilkový cukr, prosátou mouku s práškem do pečiva, zalijeme... více o Rychlá broskvová buchta
Pekáček si vymažeme máslem. Předvařený květák si pokrájíme na větší kousky. Šunku na kostičky. Nivu si rozdrobíme nebo nastrouháme. Na dno dáme vrstvu... více o Květákové těstoviny se šunkou a nivou
Změklý tuk utřeme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně do směsi zašleháme vejce, přidáme mouku s kypřicím práškem, ořechy, mléko a promícháme. Na... více o Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny
Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná... více o Jednoduché lečo po našem
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, kypřící prášek. V jiné míse ušleháme vajíčko, žloutek, mléko, olej a přilijeme vše do suché směsi.... více o Rybízová bábovka
Kostky necháme povařit v 1 l vody, potom přidáme nakrájenou mrkev na půlměsíčky a vaříme do změknutí. V misce rozmícháme 1 vejce s trochou vody a... více o Slepičí polévka s noky
Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty.... více o Bábovka triviální olejová
Na vál proseju mouku, přidám ostatní suroviny, zpracuji a vyválím těsto o síle 2 mm - doporučuji válet na pečící papír. Radýlkem nakrájím na obdélníky... více o Černé trubičky
Do pekáčku dáme olivový olej, na půlkolečka nakrájenou cibuli a naklepané kuřecí řízky, které jsme z jendé strany osolili, opepřili a potřeli... více o Kuřecí plátky na žampiónech a cibuli
Žebírka naporcujeme, můžeme osolit (nemusíme), vložíme do pekáče. Na plotně na větší pánev(nebo do hrnce) dáme hoisin omáčku, med, sladkou chilli... více o Lahodná lepivá vepřová žebírka
Nad parou ušleháme bílky s cukrem jako na pusinky. Nachystáme si ořechy, které smícháme pomleté a nasekané dohromady, nejlépe do nižší misky. Hotový,... více o Sněhové rohlíčky
Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme. Pokud necháváme kost, lehce ji odřízneme od masa a naklademe na vyšší plech nebo pekáček. Na každou... více o Kotletky na leču
Do zakysané smetany rozstrouháme neo rozdrobíme nivu, utřeme česnek, ochutíme vegetou a přidáme podle chuti čerstvé nebo sušené bylinky. Podáváme ke... více o Nivová omáčka ke grilovanému masu
Mleté maso osolíme, opeříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, vajíčko, strouhanku, promícháme, masem naplníme očištěné papriky. Do hrnce dáme olej... více o Plněné papriky jinak
Nejdřív ušleháme vejce, cukr a vodu. V mouce rozmícháme 1/2 prášku do pečiva a přidáme k vyšlehaný hmotě. Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocný koláč se želatinou II.
Maso, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme olejem, přidáme ústřicovou omáčku, trochu vegety. Vajíčka rozklepneme do směsi,... více o Krůtí vejmysl
Všechny přísady uhněteme šlehačem s metlami na kynuté těsto. Na plech tvoříme kopečky, pečeme ve střední troubě 10-15 minut. Jsou hotové, když zrůžoví... více o Cookies II.
Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky uvaříme po 10 min. Slijeme a prochladlou rybu dobře obereme, a dáme stranou. Vývar dáme vařit s žlutým... více o Rybí polévka II.
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky a přidáme kukuřici. Zálivku rozmícháme v jogurtu a vylijeme na salát, poté nakrájíme balkán také na malé kostky a... více o Šopský salát alá Verunka
Vše smícháme, nalijeme do formy a upečeme. Těsto se může zdát řidší, ale nevadí, výsledek bude skvělý.... více o Bábovka z vaječného likéru
Na piškot šleháme tuk, cukr a žloutky, přidáme kakao, čokoládu, mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný bílkový sníh. Těsto... více o Dort od krtka
Všechny indegrience smícháme v misce. Třeme malou vařečkou asi 15 minut.... více o Citronová poleva
Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce... více o Smažený kapr
Troubu rozpálíme na 220 °C. Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto.... více o Jahodový patrový dort