Čerstvé ryby jsou vynikající, ne každému je ale příjemné jejich intenzivní aroma. Bohužel se dost dlouho drží nejen na rukou, ale také na nádobí, na kterém jsme ryby připravovali. Pokud ale víte, jak na to, není těžké se ho zbavit.
Triků, jak s rybinou zatočit, je hned několik. V první řadě rybu zbavte slizu, který na šupinách má. Dobře ji omyjte a pak ji můžete na chvilku naložit do mléka a znovu opláchnout.
Po zpracování ryby si na pomoc můžete vzít třeba obyčejný čerstvý citron, který obsahuje kyselinu citronovou. Ta totiž neutralizuje pachy. Ruce, prkénko a nůž ale nejdřív omyjte za pomoci běžných prostředků, pak si vezměte rozkrojený citron a potřete jím důkladně nejen ruce, ale i povrch použitého nádobí. Následně je ještě jednou omyjte vodou.
Zápachu z rukou se také zbavíte, když ze soli a trochy vody vytvoříte kašičku a tou si ruce potřete a následně je pořádně umyjete. Místo soli můžete použít také kávovou sedlinou.
Pokud se chystáte vařit polévku, přidejte k rybě do vody také lžíci obyčejného octa. Zbavíte se tak rybího odéru, který by jinak zamořil celý byt.
Recepty na lososa smaženého, pečeného v troubě nebo připraveného v papilotě. najdete ZDE.
Mícháme cukr, vejce a kokosový olej, dokud není směs kompaktní. Poté přidáme mouku a strouhaný kokos. Všechno smícháme a podle potřeby přilijeme... více o Kokosové sušenky
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájený pórek, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Až nám zelenina trochu změkne a zavoní, přidáme česnek a muškátový... více o Pórková polévka s cizrnou
Mleté vepřové maso smícháme s vajíčkem, kořením Vitana Krkovička s česnekem, solí a nadrobno pokrájenou petrželkou. Z masové směsi tvarujeme válečky,... více o Grilované masové válečky
1. Vyřízněte z rajčat stopky a nakrájejte rajčata na plátky. 2. Nechejte ze sýru mozzarela okapat vodu a nakrájejte jej na plátky. 3. Rajčata a sýr... více o Salát Caprese
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,... více o Mrkvový krém
Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji. Vmíchejte zelenou kari pastu, kurkumu, kukuřici a koriandrové stonky. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte. Po 5... více o Krémová kukuřičná polévka
Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme část... více o Jednoduché švestkové knedlíky - kynuté, bez vajec
Mleté maso dáme do mísy, přidáme pomletou nebo jemně pokrájenou slaninu, nastrouhaný česnek, cuketu, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme.... více o Cuketové karbanátky (sekaná)
Vejce nastrouháme na hrubším struhadle do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli a salám, majolku (dle hustoty), pomazánkové máslo, sůl, pepř, vše... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem
Stehna naporcujeme na menší části, paličky nakrojíme podélně po kosti, osolíme a ochutíme bylinkami a necháme odležet na dvě hodiny. Do pekáče... více o Bylinková krůtí (nejen) stehna na houbách
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s malým množstvím oleje,... více o Cibulovo-česnekové plátky
Tresčí játra rozmačkáme vidličkou v hlubokém talíři s kouskem změklého másla (můžeme použít i přírodní pomazánkové) a trochou hořčice, dle chuti... více o Jednohubky (kanapky) s tresčími játry
Porcování: Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Špenát překrájíme a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky. Příprava: Na jedné pánvičce zpěníme cibulku... více o Nočky se špenátem a slaninou
Do mísy nasypeme 250 gramů mouky, přidáme čerstvě nastrouhanou citronovou kůru nebo pár kapek aroma, pokrájený změklý tuk a tvaroh. Vše propracujeme v... více o Koláčky s drobenkou
Kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme, necháme okapat a po vychladnutí ještě přebytečnou vodu vymačkáme. Pak kapustu pokrájíme nadrobno a... více o Kapustové řízky (karbanátky) se sýrem
Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků.... více o Banánové muffinky
Těstoviny dáme do větší mísy, přidáme pokrájenou řepu, uzeninu, papriku, nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme, dobře promícháme, nasypeme do máslem... více o Těstoviny s řepou - zapékané
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky.... více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou
Banán rozmixujeme s vejci dohladka. Klademe na rozpálenou pánev vymazanou trochou oleje.... více o Rychlé banánové lívance
V míse smícháme mouku, kypřidlo, kokos a cukr. Přidáme mléko, olej, vejce a aroma. Vše dobře promícháme, nalijeme do připraveného vyššího plechu,... více o Hrnková buchta s kokosem a polevou
Těsto - rozetřeme cukr s vajíčky, postupně přidáme mouku, kypřící prášek, olej, med a vanilkový cukr, promícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem... více o Rychlá ovocná buchta - koláč
Játra očistěte a nasekejte nadrobno. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dozlatova. Přidejte nasekaný česnek, tymián, portské a zakryté duste... více o Domácí kachní paštika
Sušenky dáme do utěrky a rozdrobíme je na malé kousíčky (ne však na prach). Spojíme je s máslem a vzniklou hmotu rozložíme na dno dortové formy. Tento... více o Limetkový cheesecake s borůvkami
Banány rozmačkáme vidličkou. Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidejte mouku s práškem do... více o Muffiny z banánů s kousky čokolády
Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je... více o Cheesecake s limetkami
Vychladlé brambory nastrouháme, smícháme se změklým máslem a moukou. Hladké těsto vyválíme na kulatý plát a přeneseme do formy, okraje necháme... více o Bramborový koláč s tuňákem
Cukr utřeme se žloutky a změklou čokoládou do pěny. Potom přimícháme ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané... více o Velikonoční oříškový dort
Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme na kousky. Na oleji osmažíme stroužky česneku, odstraníme je a přidáme rajčata. Pokud máme rajčata sterilovaná,... více o Chlebové "lasagne"
Na pečícím papíře si rozválíme listové těsto a vložíme do dortové formy nebo pekáče. Po celé ploše naukládáme podélně rozpůlené banány (řeznou stranou... více o Skrytý banánový koláč
**Těsto:** Ušlehat zvlášť sníh z bílků a zvlášť žloutky s cukrem. Do žloutků přidat horkou vodu a olej. Po zhoustnutí přidat směs mouky, prášek do... více o Řezy s vaječným likérem
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké nelepivé těsto, které si dáme na 1/2 hodiny do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, kterým vyložíme dno i... více o Tvarohový dortík
Slaninu a cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na másle, přidáme 1 l vývaru na kostičky nakrájené oloupané brambory a kukuřici. Necháme povařit, až... více o Americká kukuřičná polévka
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažím na pánvi, přidám na kostičky nakrájené krabí tyčinky a orestuji. Osolím, opepřím, přidám kari a zaleji smetanou.... více o Krabí tyčinky na kari s rýží
Tvaroh, smetanu, pudink (prášek), 2 žloutky a ořechy postupně zamícháme. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Vlijeme do dortové - vymazané, vysypané ... více o Tvarohový lehký koláč II.
Máslo dáme do kastrůlku a na ohni rozpustíme, přidáme kmín a tvarůžky (buď předem nakrájené na kousky nebo je lžící rozmělníme v kastrůlku). Posypeme... více o Tvarůžková pomazánka (vařená, jednoduchá)
Máslo nebo tuk necháme změknout. Výhoda je rychlá příprava. Do mísy nasypeme mouku s práškem, cukr a rozklepneme vejce, přimícháme jogurt a tuk.... více o Muffiny z žitné mouky
Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji, po chvíli přidáme i rozetřený česnek. Poté vložíme na kostičky nakrájenou sekanou a osmahneme,... více o Omáčka na špagety III.
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá vejce vyšleháme. Postupně přidáme... více o Nutelové řezy s vůní skořice
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Na olej dáme nakrájenou cibuli, na kostky pokrájené maso, osolíme, popepříme a necháme dusit. Po chvíli přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, na... více o Dušené vepřové na provensálském koření
Maso nakrájíme na nudličky. Koření rozmícháme s několika lžícemi oleje a v této směsi necháme maso marinovat asi 2 hodiny. Potom osmahneme maso do... více o Gyros s tzatziky
Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce vyklepneme vejce, přidáme moučkový cukr a nasekané máslo. Rychle uhněteme pevné těsto. Těsto necháme... více o Jahodový koláč
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte... více o Pravá pistáciová zmrzlina
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45x32 cm... více o Zmrzlinové sendviče
Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme... více o Burisony v karamelu
Tvaroh smíchám s vanilkovým cukrem a medem. Nakrájím si veku na 1 cm plátky a potřu připraveným tvarohem, přiklopím dva plátky veky k sobě, obalím ve... více o Tvarohové smaženky
Z bílků ušleháme tuhý sníh přidáme cukr a ještě šleháme. Přidáme žloutky a důkladně prošleháme. Nakonec přimícháme mouku s kakaem. Těsto vlijeme do... více o Pařížský dort
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto.... více o Plněný cop
Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku... více o Kachna po staročesku