Smažák s hranolky nebo vařenými brambory a tatarkou je česká specialita, kterou miluje snad každý. I proto ho najdete na jídelním lístku téměř každé restaurace. Pokud si ho ale budete připravovat doma, bude se vám hodit pár praktických tipů, jak na to, aby samotný obsah strouhanky neskončil vyteklý na pánvičce.
Využijte trik, který používají profesionální kuchaři. Jednotlivé porce sýra dejte před obalováním asi na 15 - 20 minut do mrazáku. Nejenže se vám s ním potom bude lépe pracovat, ale zabráníte vytékání během smažení.
Důležitý je také silný trojobal, který roztékající se sýr udrží uvnitř. Proto sýry obalujte nadvakrát a to tak, že obalený kousek znovu namočíte do vajíčka a následně do strouhanky. Pokud nemáte rádi silnou vrstvu osmažené krusty, přimíchejte do strouhanky polohrubou mouku. Díky ní bude vrstva strouhanky tenká, ale zároveň pevná. A když místo celeho vajíčka našleháte na obalování jen samotný bílek, bude ještě pevnější.
A v neposlední řadě věnujte pozornost správnému smažení. Základem je dostatečné množství správného tuku, ať už je to sádlo, řepkový olej nebo ztužený tuk na smažení. Důležité je, aby hladina dosahovala nejlépe až do výšky smaženého sýra, tak se totiž okamžitě po vložení do horkého tuku trojobal "zatáhne" i na bocích, kde sýr nejčastěji vytéká. Pozor si dejte na dostatečnou teplotu, tuk by měl být rozpáleny, aby se sýr smažil prudce.
Co se jedlo za "totáče" a milujeme to i dnes? Recepty, které přežily pád komunismu, najdete ZDE.
Špagety dáme vařit podle návodu do osolené vody s trochou oleje. Cibuli nakrájíme najemno, rukolu oplachneme a trochu pokrájíme. Cibulku osmahneme na... více o Rychlá večeře
Bůček pokrájím na menší kousky Cibuli pokrájím na kolečka nebo na půlky česnek a papriku nakrájím na male kousky všechno dáme do pekáčku, přidám... více o Bůčková pomazánka
Na malém množství oleje osmažíme očištěné, opepřené kuřecí srdíčka dozlatova, ke kterým následně přidáme smažit dosklovata na klínky pokrájenou cibuli... více o Pikantní kuřecí srdíčka
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
Řapíky celeru používáme zásadně čerstvé, křehké a křupavé. Pokud použijeme starší, seschlé a gumové, budeme tahat z pusy vlákna řapíků, které nám... více o Smažený řapíkatý celer
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také... více o Listové šátečky (závin) se špenátem
Řepu dáme uvařit do osolené vody s rozmáčknutými stroužky česneku a bylinkami do měkka. Po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které na... více o Caprese z červené řepy
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl... více o Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný
Do misky dáme pomazánkové máslo, sýr, majonézu a utřeme do pěny. Nakrájíme cibuli a přidáme ji do pěny a opatrně vmícháme. Přidáme hořčici. Uvařená... více o Vajíčková pomazánka se sýrem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vodu a olej. Přisypeme mouku s kypřidlem a ořechy, dobře promícháme a vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kávovo-ořechová roláda
Začneme těstem. Smícháme dohromady všechny ingredience na těsto, poté necháme chvilku vychladit, cca1-2 hodiny. Dáme hřát mléko, hodíme do mléka bílou... více o Americký koláč s třešněmi a pudingem
Plátky masa naklepeme, nařízneme po stranách, osolíme, opepříme, zaprášíme paprikou a položíme do pomaštěného pekáče. Cibuli na trošce oleje (sádla)... více o Řízky v klobásovém zelí
Mletý mák dáme do kastrolu či pánve, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme cca 5 minut. Během vaření osladíme a dochutíme ingrediencemi nám... více o „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů
Zelí necháme okapat, pokrájíme ho na kratší nudličky a dáme do mísy. Přidáme na kostičky pokrájená vejce, cibuli a salám. Osolíme, opepříme, zakápneme... více o Zelný salát z kysaného zelí
Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků.... více o Banánové muffinky
* troubu předehřejeme na 180°C * z vajec oddělíme žloutky, které přidáme ke všem ingrediencím * z bílků ušleháme sníh a opatrně smícháme s těstem *... více o Ovesné muffiny
Na másle podusíme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, špenátový protlak a zalijeme 1,7 l horké vody. Povaříme asi 10... více o Špenátová polévka s krutony
Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná
Kapustu očistíme a celou vložíme do hrnce s osolenou vodou košťálem směrem ke dnu. Vaříme tak, aby jsme nepřevařily, aby zůstala pevná a dala se dobře... více o Smažená kapusta
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a nastrouhaný celer s mrkví dorůžova. Pak přidáme osolené a opepřené maso na kostky pokrájené a dorestujeme... více o Boloňský guláš na zítra
Naložíme vepřové maso do marinády.Vezmeme menší mísu,do ní dáme olej a koření,rozmícháme aby bylo bez hrudek.Poté do směsi naložíme maso a necháme v... více o Vepřový steak s hranolkami
Z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkum žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme tvrdé špičky... více o Jednoduché artyčoky
Nudličky z hovězího masa obalíme v Solamylu.V pánvi rozpálíme olej a maso orestujeme zprudka ze všech stran, pak vyjmeme stranou a ve výpeku... více o Bruselské hovězí - minutka
Ze všech ingrediencí mimo masa, cibule a piva umícháme kašičku, kterou potřeme osolené plátky masa (neklepeme, jen po stranách nařízneme) a necháme... více o Náchodská krkovička
Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko... více o Kulaté švestkové koláče
Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny, ale je třeba vydržet. Po prochladnutí na teplotu lidského těla... více o Vařený krém do cukroví a řezů
Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3... více o Bábovka s kysanou smetanou
Kuřecí prsa naklepeme, posolíme a posypeme pepřem a oregánem. Na jednotlivé kousky masa položíme vždy kousek mozzarely, čtvrtku rajčete, olivy,... více o Kuřecí závitky - křehké a šťavnaté
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kousky masa (pokud máme), na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu, papriku a chvilku restujeme. Zalijeme vodou a... více o Mňam kuskus rychlovka
Salám nebo špekáčky pokrájíme na drobné kousky, stejně tak i rajčata, sýr nahrubo nastrouháme, cibuli posekáme, dost osolíme a opepříme a spojíme... více o Buřtový salát
Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme uvařený granulát (dle návodu - vařím s kořením - bylinkovou podravkou), přidáme koření, sůl, pepř. Přidáme... více o Milánské špagety ala zuzanka
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme... více o Staročeský guláš
Semínka v misce zalijeme vodou a namočíme přes noc. Druhý den rozmixujeme spolu s ostatními přísadami. Použil jsem mražený česnek i petrželovou nať,... více o Fajnový mix na topinky a do salátů
Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme... více o Čočková polévka s rajčaty
Ze všech surovin vytvoříme těsto na vanilkové rohlíčky a dáme ho na chvíli odpočinout v sáčku do lednice. Přes mlýnek na maso s nástavcem vytváříme... více o Vanilkové rohlíčky - rychlé
Maso naklepeme, opepříme a osolíme. Oloupané natvrdo uvařené vejce zabalíme do plátku šunky a pak do řízku. Upevníme párátkem a obalíme v trojobalu ... více o Skotská vejce
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Zapneme program základní (Basic, Klasik apod.) pekárny Eta (Vega, Clatronic apod.). Po upečení... více o Kmínový chlebík
Máslo utřeme s cukrem, přidáme postupně vejce, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec koňak a čokoládu. Pečeme asi hodinu na 175 °C.... více o Čokoládová bábovka s vaječným koňakem
Uvaříme těstoviny. Podusíme špenát s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem. Uvařené těstoviny smícháme s nakrájeným tofu, solí, event. bylinkami a... více o Zapečené těstoviny se špenátem a tofu
Červený rybíz prolisujeme a odměříme množství šťávy. Na 1,5 l šťávy přidáme 2,1 l vody a kyselinu benzoovou a necháme přes noc stát. Potom přecedíme... více o Nevařená rybízová šťáva
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. Jednu cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme... více o Segedínský guláš maďarské babičky
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl,... více o Jidášky našich babiček
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ... více o Bramborový salát s okurkou
Z Hery, tvarohu a mouky vypracujeme těsto a rozdělíme na 2 části. Dáme na 1 hod. do chladničky. Mezitím nastrouháme na hrubo jablka a namočíme rozinky... více o Báječný jablkový koláč
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme... více o Páteční lívanečky
Králíka naporcujeme a naložíme asi na 1 den do marinády připravené ze surovin - olej, voda, sůl, kečup, hořčice, pepř, paprika, cibule nakrájená na... více o Béřovický králík
Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a opečte kousky slaniny. Dejte stranou. Na pánvi hned nechte zatáhnout kousky masa a až bude ze všech stran... více o Burgundská hovězí pečeně
Zpracovat a rozetřít na vymazaný a vysypaný plech. Tvaroh dáme do pytlíku a uděláme mřížky. Do každého čtverečku můžeme dát džem, ovoce.... více o Prošívaná deka II.
Plátky masa mírně naklepeme, po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme a okořeníme černým pepřem. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a... více o Dušené hovězí plátky
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet... více o Nakládaný hermelín