Čekáte návštěvu a chystáte se oslnit je nějakým báječným thajským či indickým jídlem, která jsou známá tím, že jsou kořeněná a hodně ostrá? Pak se vám bude hodit tenhle jednoduchý tip.
Stačí nakoupit banány a hostům je po jídle naservírovat jako dezert. Třeba s miskou rozpuštěné čokolády. Tohle ovoce totiž báječně dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde. I proto ho v asijských zemích, které si v pikantních pokrmech libují, obvykle najdete na prvním místě mezi nabízenými dezerty.
Banány také dokážou neutralizovat žaludeční kyseliny. Díky tomu přinesou úlevu od pálení žáhy a dalších žaludečních problémů. Kromě toho, že mají pozitivní vliv na žaludek, mají i velký obsah vlákniny, což velmi ocení vaše střeva. Dejte si ale pozor, aby banány byly dostatečně zralé!
Recept na poctivý domácí krtkův dort, na který nepotřebujete kupovanou směs z krabice, najdete ZDE.
Na trošce oleje nebo kousku másla si osmažíme směs pokrájené zeleniny, kterou máme po ruce. Může být jak čerstvá, tak i mražená: mrkev, pórek, paprika... více o Zeleninové surimi tyčinky s rýží
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i... více o Čokoládové řezy se zakysanou smetanou
Dáme vařit těstoviny. V pánvi rozpustíme tavený sýr ve smetaně. Pak přidáme špenát a česnek. Povaříme asi 5 minut. Pak dochutíme solí. Nakonec přidáme... více o Těstoviny se špenátem
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Cibuli osmažíme dosklovata a na ní dáme... více o Krkovička na hrášku
Steaky (filety) očistíme, osušíme a potřeme marinádou, kterou jsme si v hlubokém talíři umíchali z citronové šťávy, soli a pepře (dle chuti), oleje,... více o Rybí steak
Oškrábané brambory nakrájím na plátky. Máme-li nové brambory, stačí je důkladně omýt, loupat nemusíme. Stejně tak si nachystáme rajčata, nakrájíme na... více o Zapečené brambory s květákem a rajčaty
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Množství záleží na počtu osob. Vepřový bůček můžeme použít s kůží (bude se nám hůř krájet, ale více křupat) nebo bez kůže. Bůček pokrájíme ostrým... více o Vepřové chipsy
Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do menší misky, žloutky do větší, kde budeme dělat těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme... více o Lahodné vafle
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Květák či brokolici rozebereme na růžičky, které obalíme v plátcích šunky a klademe do máslem vymazaného pekáče. Dáme péct na 10-15 minut do... více o Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu
Do domácí pekárny ( v mém případě ETA Delicca ) nalijeme vlažné mléko, přidáme vejce, mouku, droždí a sůl. Poté program nastavíme na TĚSTO a necháme... více o Domácí houskový knedlík
Do hrnce dáme vařit lehce osolenou vodu na gnocchi nebo těstoviny (kdo jak chce) a dle návodu během přípravy "omáčky" uvaříme. Na pánvi rozpustíme... více o Gnocchi / Těstoviny se smetanou, špenátem, česnekem a špetkou kari
Starší rohlíky nastrouháme nebo rozmixujeme, zalijeme troškou mléka a necháme nasát. Přidáme vejce, nastrouhaný sýr, bylinky, uzeninu dle chuti, ale... více o Jednoduché sýrové řízky (karbanátky, krokety)
Jogurt smícháme s vejci, cukry, olejem, moukou a práškem do pečiva. Pak přidáme mouku s kypřidlem, promícháme a nalijeme do připraveného vyššího... více o Jogurtový koláč (řez) s pudinkem
Plátky toastového chleba si rozložíme do čtverce 2x2 ks, z vrchu přiklopíme talířem a okrájíme dokulata. Takto si připravíme tolik plátků podle toho,... více o Salámový dort
Dle chuti smíchat a podávat ideálně k tortille.... více o Dresing
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po... více o Čočková polévka s klobásou
Necháme povolit máslo a utřeme s tuňákem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku a ostatní ingredience. Dosolíme dle chuti a přidáme citronou... více o Tuňáková pomazánka bez majonézy
Mouku se špetkou soli a změklým máslem zpracujte, poté přidejte 2 vejce a moučkový cukr. Dejte na půl hodiny (nebo na 15 minut do mrazáku) do lednice,... více o Borůvková tartaletka
Čínské zelí a cibuli nakrájíme na drobno, dáme do větší mísy, přidáme všechny ingredience a pořádně promícháme. Podáváme vychlazené buď samostatně,... více o Salát z čínského zelí s kysanou smetanou
Vše dáme do mísy a šleháme do husté pěny (cca 10-12 minut).... více o Sníh na perníčky
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek.... více o Špenátovka
Všechny saláty dobře vypereme, necháme okapat a pak natrháme do mísy na menší kousky. Ředkvičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Vše smícháme... více o Salát se sýrovo-bylinkovou zálivkou
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli, sůl a vytvoříme marinádu. Porce lososa naložíme do připravené marinády a... více o Grilovaný losos v marinádě
1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Přibližně 2 x 4 x 0.5 cm. Prsa umyjeme, dáme do větší mísy, přidáme olej, pivo, horčici, rajčatový protlak a gyros... více o Marinovaná kuřecí prsa II.
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky
Formu na biskupský chlebíček vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky (můžeme je ještě... více o Rychlá kuřecí roláda z řízků
Z mouky, cukrů, tuku, žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu uležet. Druhý den z těsta... více o "Paličkové" cukroví - (nejen) linecké
**Nádivka:** Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Pokrájené houby osolíme, opepříme, okmínujeme (nebo použijeme jiné... více o Kuřecí roláda s houbovou nádivkou
Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou
Nakrájíme housky, opražíme na másle, zalijeme mlékem a přidáme mouku a žloutky, ochutíme a vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu dáme do 4-5 hrnků, max. 1... více o Hrníčkové knedlíky
Asi půl hodiny před přípravou omáčky si připravíme vývar z koření. 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 2 cm celé skořice, 1 bobkový list,... více o Kořeněná rajská omáčka
Celý kompot rozmixujeme se šťávou a přidáme vejce, hrnek cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, polohrubou mouku a vše zamícháme. Nalijeme na... více o Výborné ananasové řezy
Vejce, cukr vyšleháme, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko, kokos, ořechy, kávu. Vlejeme do formy vytřené olejem a vysypané strouhankou.... více o Hrníčková bábovka s ořechy, kávou a kokosem
Nivu rozstrouháme, cibuli najemno nakrájíme. Nivu smícháme s cibulí a přidáme Perlu. Promícháme. Mažeme nejlépe na světlý toustový chléb.... více o Vynikající pomazánka z nivy
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem, pouze mírně osolíme. Na... více o Bramboráky z kyselého zelí
Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme utřený česnek a majonézu. Promícháme a dáme na 1 hodinu odstát do chladničky Uvedené množství je... více o Mrkvový salát trochu jinak
Mouku prosijeme s práškem do mísy, přidáme cukr a vejce, lískové ořechy překrojíme na polovinu, vlašáky pokud nejsou polámané tak na na 4 dílky,... více o Ořechový chlebíček
Česnek utřeme se solí, přidáme zázvor, chilli a olej. Oloupanou hrušku rozmixujeme, přidáme sojovku a česnekovou směs. Nalejeme víno, přidáme cukr a... více o Bůček pro správné chlapy
Utřeme máslo a žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rum a střídavě přimícháváme mouku s práškem do pečiva a mlékem. Nakonec vmícháme sníh z... více o Máslová bábovka
Namočíme si houby. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme vařit do vody. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme nepropláchnuté zelí,... více o Poctivá zelňačka
Olej smícháme s kořením a česnekem (nemusí být), směsí potřeme celé hermelíny a zabalíme do alobalu. Necháme alespoň 1 hod. rozležet. Poté grilujeme... více o Grilovaný hermelín
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Cibulku i s natí nakrájíme na drobno, přidáme nasekaný kopr a dobře promíchá s vegetou. Přidáme okapaný... více o Špenátová pomazánka
Tatranky nastrouháme nebo rozemeleme a nasypeme do misky, přidáme změklé máslo, rum, moučkový cukr a vlažné mléko. Zpracujeme v pevné těsto. Tvarujeme... více o Kuličky z tatranek
Opláchnuté kousky krůty osolíme a opepříme, poté kousky poprášíme moukou a opečeme ze všech stran na oleji. Po chvilce podlijeme vínem, přikryjeme... více o Mlsná krůta
Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. 2/3 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech,... více o Koláč z pekla
Mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo, moučkový cukr a žloutky zpracujeme v jemné těsto, dáme na plech a potřeme džemem. Navrch ušleháme pevný... více o Ořechové řezy III.
Maso nakrájíme na plátky a prudce osmažíme na oleji. Posypeme kmínem a odstavíme. Rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtky. Ve vývaru je vaříme... více o Rajská polévka s masem
Všechny druhy zeleniny nakrájíme na plátky, na talíři navrstvíme podle barev tuňáka, těstoviny a zeleniny, lehce osolíme, zakapeme octem a podáváme... více o Těstovinový salát s tuňákem