Čekáte návštěvu a chystáte se oslnit je nějakým báječným thajským či indickým jídlem, která jsou známá tím, že jsou kořeněná a hodně ostrá? Pak se vám bude hodit tenhle jednoduchý tip.
Stačí nakoupit banány a hostům je po jídle naservírovat jako dezert. Třeba s miskou rozpuštěné čokolády. Tohle ovoce totiž báječně dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde. I proto ho v asijských zemích, které si v pikantních pokrmech libují, obvykle najdete na prvním místě mezi nabízenými dezerty.
Banány také dokážou neutralizovat žaludeční kyseliny. Díky tomu přinesou úlevu od pálení žáhy a dalších žaludečních problémů. Kromě toho, že mají pozitivní vliv na žaludek, mají i velký obsah vlákniny, což velmi ocení vaše střeva. Dejte si ale pozor, aby banány byly dostatečně zralé!
Recept na poctivý domácí krtkův dort, na který nepotřebujete kupovanou směs z krabice, najdete ZDE.
Na rozpálené pánvi s troškou sádla či oleje osmažíme pokrájené osolené a opepřené kostky nebo nudličky masa ze všech stran dozlatova. Kdo chce, může... více o Vepřové se zelím v minutkové verzi
Všechny ingredience rozmixujte do hladka. Nalijte do dvou sklenic, případně dvou misek, pokud chcete jíst s müsli. Výborně chutná s jahodami a šťávou... více o Banánovo – avokádové smoothie
Mělo by být váhově stejné množství paprik, rajčat a okurek. Polovinu paprik, rajčat a okurek nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, druhou polovinu... více o Sladký zeleninový salát z paprik, rajčat a okurek
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Cibuli osmažíme dosklovata a na ní dáme... více o Krkovička na hrášku
Hovězí maso nakrájejte na kostky, lehce opepřete, zalijte částí červeného vína, přidejte trošku rozmarýnu, tymiánu a rozmačkanou polovinu paličky... více o Hovězí po burgunsku
Těsto na cca 12 langošů. Jogurt smícháme s moukou, osolíme, přidáme prášek do pečiva. Vypracujeme rukama hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny... více o Domácí langoše
Růžové lístky opláchneme a vsypeme do hrnce. Zalejeme převařenou vodou (horkou nebo vychladlou), přidáme 3 lžičky kyseliny citronové, zamícháme a... více o Lehký sirup z růží
Čerstvé mléko smícháme se smetanou (nepoužívejte trvanlivé mléko a smetanu), zahřejeme na 22-25°C, zašleháme zakysanou smetanu a ihned nalijeme do... více o Domácí lučina z mléka
Květy z divizny velkokvěté sbíráme průběžně, jelikož každý den nakvétá i opadá. Květy sbíráme suché, bez kalichu, od června do září. Sirup bez... více o 2 x Diviznový sirup + macerát (nejen) proti kašli
Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou... více o Kuřecí prsa po asijsku
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem
Do misky dáme pomazánkové máslo, sýr, majonézu a utřeme do pěny. Nakrájíme cibuli a přidáme ji do pěny a opatrně vmícháme. Přidáme hořčici. Uvařená... více o Vajíčková pomazánka se sýrem
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěný tuk s mlékem, přidáme mouku s kakaem, kypřícím práškem a sodou, dochutíme dle svého kůrou,... více o Jablečník bez vajec - jablečný koláč (buchta)
1. V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho, až se voda svaří na polovinu. 2. Přeceďte a odvar... více o Mayská horká čokoláda s chilli
Mléko rozmícháme se žloutky, housky pokrájíme na plátky, pokrájíme švestky, vymažeme zapékací mísu. Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu... více o Švestková žemlovka
Plech vyložíme pečící papírem. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, aroma, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka... více o Báječná (nejen) broskvová roláda
Plátky krkovičky jemně rukou (pěstí) naklepeme, z obou stran lehce osolíme, opepříme. Jednu stranu posypeme troškou rozmarýnu, druhou stranu lehce... více o Dušená krkovička se zeleninou
Všechnu zeleninu omyjeme, rajčátka - s přihlédnutím k jejich velikosti - rozpůlíme minimálně na poloviny, olivy nakrájíme na tenká kolečka, ledový... více o Salát s rukolou a olivami
Ze všech přísad vypracujte těsto. Můžete z něj vypracovat větší bochníček, vložit ho do chlebíčkové formy nebo vytvarovat několik menších bochánků,... více o Tradiční sodový chléb - Soda Bread
Brambory, scezenou kapustu a klobásu pokrájíme, přidáme česnek, sýr a dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme. Vše dáme do připravené zapékací mísy... více o Brambory s kapustou a sýrem - zapečené
Maso pokrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, které osolíme, jemně opepříme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Maso s paprikovou omáčkou
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle, zasypeme 1 lžící mouky a mletou paprikou a zasmažíme. Přidáme zeleninový vývar, pokrájené kysané zelí, celý pepř,... více o Zelňačka s maďarskou klobásou
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na... více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku
Na troše oleje orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu nakrájenou na kostičky a chvíli podusíme. Zaprášíme moukou a mletou paprikou a zalijeme... více o Cuketa na smetaně II.
Celer opláchněte, pomocí malého nože stáhněte tuhá vlákna a řapík nadrobno nakrájejte. Cuketu a okurku opláchněte, podélně rozkrojte a pak nakrájejte... více o Kokosové kari s krůtími prsíčky
Sýr nahrubo nastrouhejte a rozestřete na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte sýr na středním plameni roztavit a opéct,... více o Friulské frico
Kostky ananasu necháme okapat, 4 lžíce šťávy si schováme. V salátové míse si smícháme, ananas, mrkev, zelí a papriku. Dresing si připravíme smícháním... více o Zeleninovo-ovocný salát s dresingem
Naklepané kotlety potřeme česnekem rozetřeným se solí a citronovou šťávou,opepříme a necháme uležet. Potom maso opečeme. V jiné pánvi rozehřejeme... více o Kotlety s houbovou omáčkou
Králíka osolíme, opepříme a na másle v troubě pečeme asi půl hodiny - podléváme. Pak maso potřeme hořčicí obložíme ho očištěnou a pokrájenou zeleninou... více o Králík v zelenině s hořčicí
Nachystáme si běžný hlubší plech - vymazat olejem a vysypat hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 stupňů. Nastrouháme si jablka a také nasekáme ořechy.... více o Kakaové řezy s jablky
Maso očistíme, osolíme a okmínujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. V papiňáku rozpálíme sádlo (nebo olej) a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme.... více o Vepřová "pečeně" v papiňáku
Kousky tvarůžků smícháme s tatarskou omáčkou, cibulí, pepřem a paprikou. Dáváme na máslem namazaný chléb (moskevký, celorznný či žitný). Zdobíme např.... více o Tvarůžková pomazánka extra
Vše dáme do pekárny (v pořadí tak jak jsou ingredience). Zapneme pekárnu na základní program BASIC. Můžeme přidat i lněná nebo slunečnicová semínka.... více o Jogurtový chléb pro domácí pekárnu
Žloutky utřeme s cukrem, vodou, přidáme kokos a prosátou mouku s kypřícím práškem. Lehce vmícháme sníh z bílků. Nalijeme na plech či pekáč a... více o Luxus řez
Vše nasypeme a nalijeme do mísy robota a uhněteme nebo klasicky v míse rozmícháme. **Maková náplň:** umletý mák uvaříme v mléce (aby byl jak řidká... více o Buchty kynuté
Suroviny na těsto smícháme (Heru přidáme rozpuštěnou a zchladlou), vlijeme na vyšší plech. Podobně umícháme náplň, polijeme jí těsto a pečeme (v... více o Kakaový koláč s tvarohem
Zapékací nádobu vymazat máslem, rozložit filé, osolit, opepřit, posypat kmínem, grilovacím kořením a česnekem na plátky. Navrch dát scezené lečo, dát... více o Zapečené filé
Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
Ovoce rozpůlíme, vypeckujeme, posypeme cukrem, zalijeme octem a uložíme na 12 hodin do chladu. Pak ovoce vložíme do teflonového hrnce a vaříme 4-5... více o Švestková povidla bez míchání
Umytý salát natrháme do mísy a přelijeme smetanou, do které jsme zamíchali cukr, ocet a sůl, na zředění můžeme použít kapku mléka, nebo podmáslí, ale... více o Ledový salát se smetanou
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme tenkou placku. Nepodsypáváme! Vymícháme strouhanou Nivu s... více o Nivoví šneci
Bramborovou kaši zchladíme a na vále z ní a hrubé mouky vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček (průměr asi 8-10 cm) a krájíme ho na kolečka,... více o Placičky z bramborové kaše
Do hrnce se studenou vodou dáme na růžičky rozdělený květák, 1 lžičku soli a dáme vařit. Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k... více o Květáková polévka s krupicí a vejci
Kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, mírně osolíme a posypeme grilovacím kořením. Na rozehřátém oleji nebo na grilu opékáme, až je maso měkké.... více o Vepřová kýta Ježibaba
**Holandská omáčka**: žloutky vložíme do mísy nad vroucí vodu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody, jinak začneme dělat míchaná vejce. Postupně přidáváme... více o Benediktinská vejce
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou,... více o Řecký gyros
Mandarinkovou kůru nakrájíme velmi drobounce a v míse smícháme se zázvorem, kmínem a pomerančovou šťávou. Maso nakrájíme na velmi tenké nudličky a... více o Hovězí maso pěti vůní
Papriky omyjeme, podélně rozůlíme, vyjmeme jádřinec a odřízneme stopku. Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky. Cibulku... více o Papriky plněné hermelínem
Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem