Je nejen chutný, ale i zdravý. A zároveň také jednoduchý na přípravu. Proto si stále častěji nachází místo v našem jídelníčku. Někdy ale může chutnat nahořkle. Co s tím?
Chřest bude méně hořký, pokud ho postavíte do sklenice s ledovou vodou a dáte do lednice alespoň na 2–3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i přes noc.
Jestliže se chystáte chřest vařit a zjistíte, že chutná nahořkle, pomůže kousek bílého chleba, trocha mléka, oloupaná syrová brambora nebo malý hlávkový salát, které vložíte do vody, v níž budete chřest vařit a povaříte je spolu s ním. I hodně hořký chřest tak svoji hořkost ztratí.
Problém s nahořklou chutí také vyřeší důkladné oloupání, to se ale týká pouze zeleného či fialového chřestu.
4 tipy, jak správně uvařit chřest, aby byl křupavý, najdete ZDE.
Připravíme si misku na bílky a mísu na žloutky. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Dortovou... více o Citrónová Janina
Na pánvi opražíme sušená rajčata s uvařeným bulgurem, dochutíme solí a sušeným česnekem. Do hluboké pánve dáme kuřecí kostky a pórek, přidáme sojovou... více o Kuřecí kousky s bulgurem
Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s... více o Zaječí paštika s cibulkou
Šalotky orestujte na rozehřátém oleji, přidejte na menší kostičky nakrájenou slaninu, zprudka orestujte. Přisypte rajčata s chilli papričkami a 5... více o Červené špagety
Po jedné snítce rozmarýnu a tymiánu najemno nasekejte a nadrťte. Rozdělte do sklenic. Do každé přidejte bylinky, česnek a koření a zalijte olejem.... více o Bylinkový olej
Vejce utřeme s cukry do pěny, přilijeme mléko a máslo, promícháme. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a přisypeme vypeckované... více o Třešňové (višňové) muffiny / koláč
Těstoviny - uvaříme dle návodu. Omáčka - V hrnci necháme pomalu rozpustit máslo, poté přidáme hladkou mouku a chvíli mícháme, přilijeme mléko,... více o Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme směs zeleniny se sušenými houbami, které jsme v dlaních promnuli na menší kousky. Po osmažení přidáme... více o Zeleninová bramboračka
Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej, podmáslí (kefír), přisypeme mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazaného a... více o Jahodový koláč z podmáslí (kefíru)
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu i se sedlinou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Jednoduchá kávová roláda
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
Nejprve si vyšleháme bílky. Vejce utřeme s cukrem. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ušlehané bílky. Těsto rozdělíme na poloviny a do... více o Nutella roláda
Maso dáme do mísy, přidáme nadrobno pokrájené okurky a žampiony, nastrouhaný česnek, vejce, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a částí drobně pokrájené... více o Adamovy kuličky (sekaná)
Kýtu pokrájíme na větší špalíčky, špek dáme do mrazáku ztuhnout. Každý kus kýty protkneme jedním nebo dvěma klínky špeku. Maso osolíme, opepříme a... více o Dančí kýta na pivu
Oloupané brambory pokrájíme a společně s hráškem dáme vařit doměkka, vodu trochu osolíme. Po uvaření scedíme, k bramborám a hrášku přidáme dle chuti... více o Bramborovo-hrášková kaše
Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu s kořením a necháme ji restovat. Pak... více o Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka
Cukr s máslem utřeme, přidáme žloutek, rozdrobený nebo nastrouhaný tvrdý tvaroh, smetanu, špetku soli, šťávu a kůru z citronu a nakonec vmícháme... více o Citronovo tvarohový trhanec bez mouky
Těstoviny si uvaříme podle návodu na obale. Mezitím si nakrájíme česnek, balkánský sýr a klobásky. Klobásky na půlměsíčky. Na pánvi rozehřejem trochu... více o Zapečené těstoviny s rajčaty, klobáskou a balkánem
**Korpus:** Žloutky si utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vodu, olej, kokos, kakao, mouku a kypřidlo.Řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z... více o Kokosovo-tvarohový sen
Listové těsto rozválíme do obdélníku, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem, dle chuti... více o Krachle z listového těsta
Přivedeme k varu hrnek mléka. Rozpustíme v mléce několik čtverečků čokolády (co dům dá). Vmícháme 3 lžíce hořkého kakaa, můžeme dochutit grankem.... více o Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!
Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku
Paprikám seřízneme vršky, očistíme je od semínek a potřeme je celé olejem (i seřízlé vršky). Dáme je do pekáčku a v předehřáté troubě pečeme asi 20... více o Výborné plněné papriky
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme kousky masa (pokud máme), na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu, papriku a chvilku restujeme. Zalijeme vodou a... více o Mňam kuskus rychlovka
Pórek povaříme asi 5 min. v osolené vodě, necháme dobře odkapat. Každý kousek obalíme v plátku šunky a skládáme těsně k sobě do vymazaného pekáčku.... více o Zapékaný pórek
Ze surovin vytvoříme těsto,necháme odpočinout v lednici, pokud nemáme v úmyslu je hned dělat, můžeme dát do mrazáku. Rohlíčky můžeme dělat klasicky,... více o Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Pokud máme korpus po domácku upečený, uříznene z něj slabou horní vrstvu, v případě kupovaného dělat nemusíme. Namažeme jej marmeládou a podélně na... více o Kubánský dort
Vše smícháme a upečeme ve formě vymazané a vysypané polohrubou moukou. Krém: mléko, kakao, hladkou mouku = přivedeme k varu (metličkou - hned zhoustne... více o Falešný pařížský dort
Usmažíme klasické topinky na oleji, očesnekujeme a na každou dáme kolečko tvarůžku, které podélně rozkrojíme na 2 tenčí kolečka. Topinky naskládáme na... více o Smradlavoučká topinka
Každé kolečko tvarůžek obložíme plátkem poličanu, spojíme párátkem, dvakrát obalíme v trojobalu a smažíme.... více o Pikantní smažené tvarůžky
Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou mouku z kypřícím práškem. Ručně zamícháme spařené rozinky, mandle a... více o Šlehačkový mramorový beránek
Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do... více o Jablkový koláč s pudinkem
Smíchat mouku s práškem do pečiva a do perníku, s cukrem a kakaem. Přidat vejce, mléko a olej. Med, nastrouhaná jablka a ořechy tam být nemusí, ale... více o Jindřiščin perník
Utřeme máslo s cukrem a žloutky, a postupně přidáme ostatní suroviny, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové... více o Výborná ořechová bábovka
Listové těsto rozválíme na dva pláty a každý zvlášť upečeme. Po upečení okraje zarovnáme nožem, odřezky rozdrtíme. Salko vyšleháme s máslem, polovinu... více o Napoleon řezy II.
Na pánvi opečeme na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme pokrájené a okořeněné kuřecí maso. Když je maso z poloviny hotové, přidáme... více o Široké nudle s kuřecím masem a nivou
Mouku oříšky a cukr promícháme v míse a tukem a bílkem zaděláme těsto, pěchujeme do formiček košíčků a pečeme při 180 °C. Krém tmavý: Ingredience... více o Ohavečské košíčky
Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky... více o Třená bábovka klasik
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Naporcujeme si kuře na 4 díly, osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou. Kořeněná... více o Kuře na čtvrtek
Hlávkový salát opereme, natrháme na menší kousky, přidáme nakrájené rajče, podle chuti přidáváme olivový olej a sůl. Avokádo a pomeranč nakrájíme na... více o Hlávkový salát s avokádem
Hermelín nastrouháme, cibulku jemně nasekáme a promícháme s majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme. Mažeme na plátky rohlíku. Polovinu jednohubek... více o Hermelínové jednohubky
Bůček omyjeme, osušíme a ostrým nožem v něm vytvoříme kpasu. Housky nakrájíme na kostičky, postříkáme mlékem, přidáme nadrobno pokrájené uzené maso,... více o Nadívaný vepřový bůček
Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem doměkka.... více o Couračka
Těsto: utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie, jej uložíme asi na 30... více o Valentýnský dort
Šunku rozkájíme na 24 dílků. Ušleháme žervé se smetanou a okořeníme. Ořechy nasekáme nadrobno, lžíci odložíme, zbylé přidáme do krému. Krém nastříkáme... více o Šunkové kanapky
Maso omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 1 1/4 hodiny. Občas podlijeme.... více o Vepřová pečeně se špenátem
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší hranolky. Vložíme je do horké vody a vaříme doměkka. Potom je scedíme a polovinu vody si zachytíme. Zelí... více o Zeleninová polévka
Podle návodu na obalu špagety uvaříme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Bazalku opereme, lístečky otrháme a několik si odložíme na ozdobení. Pak... více o Špagety s bazalkou