Je nejen chutný, ale i zdravý. A zároveň také jednoduchý na přípravu. Proto si stále častěji nachází místo v našem jídelníčku. Někdy ale může chutnat nahořkle. Co s tím?
Chřest bude méně hořký, pokud ho postavíte do sklenice s ledovou vodou a dáte do lednice alespoň na 2–3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i přes noc.
Jestliže se chystáte chřest vařit a zjistíte, že chutná nahořkle, pomůže kousek bílého chleba, trocha mléka, oloupaná syrová brambora nebo malý hlávkový salát, které vložíte do vody, v níž budete chřest vařit a povaříte je spolu s ním. I hodně hořký chřest tak svoji hořkost ztratí.
Problém s nahořklou chutí také vyřeší důkladné oloupání, to se ale týká pouze zeleného či fialového chřestu.
4 tipy, jak správně uvařit chřest, aby byl křupavý, najdete ZDE.
Na nudličky pokrájenou kapustu spaříme v osolené vodě a necháme okapat. Žloutky rozmícháme se smetanou, moukou, česnekem, solí, pepřem a muškátovým... více o Kapustové drny z pánve
Kotlety naklepe, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme na kostičky... více o Kotlety v omáčce s hlívou
Zralá pevná rajčata omyjeme a pokrájíme na slabé plátky, které rozložíme na talíř. Pokud máme různé druhy rajčat, tím lépe a hotové carpaccio bude o... více o Carpaccio z rajčat
Zeleninu na pastu nakrájejte na kousky, limetkové listy a citronovou trávu nasekejte, koření nadrťte v hmoždíři a vše rozmixujte s mlékem. V hrnci... více o Thajské žluté zeleninové karí
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez
Dortovou formu s průměrem 22 cm vyložte pečícím papírem. Do mixéru vložte rozinky a kešu oříšky. Mixujte dohladka. Směs by měla být lehce mastná díky... více o Fitness jogurtový koláč nepečený
Tento domácí likér můžete použít nejen k pití, ale i k pečení. Nastrouhejte žlutou část citronů a zalijte je vodkou. Nechte alespoň dva dny odležet,... více o Limoncello
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené maso (slaninu, škvarky...), nastrouhaný česnek... více o Bramborové placky (nejen) se zelím
Kuřecí maso pokrájíme na velmi drobné kousíčky a dáme do mísy. Přidáme sýr, sojovou omáčku, vejce, solamyl, kari a sůl. Vše řádně promícháme a necháme... více o Báječné kuřecí placičky se sýrem
Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou. Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky... více o Brokolicové nebo květákové lívance
Bujónu rozmícháme v 0,7 litru horké vody. Na rozpáleném olivovém oleji zprudka opečeme cibuli, celer a česnek. Po změknutí zeleniny přidáme rýži a na... více o Luigiho zeleninové rizoto na italský způsob
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin... více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej, pak pudinkový prášek a prášek do pečiva. Asi polovinu těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy (vysypávám... více o Bezlepková bábovka
Očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme, dáme do mísy a zakapeme olejem, promícháme a nasypeme na plech. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů péct... více o Dýně s kořenovou zeleninou
Na rozpuštěném másle se lžící oleje necháme orestovat pokrájené žampiony, pak přidáme oloupané, na kostičky pokrájené brambory, zalijeme mlékem,... více o Mléčná žampionová polévka
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Na oleji osmažíme cibuli, na proužky nakrájenou mrkev, česnek, přidáme maso a... více o Kuřecí maso na houbách se smetanou
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina
Oloupané vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Očištěnou dýni a česnek nastrouháme k bramborám, přidáme grilovací koření, mouku a vejce,... více o Bramborovo-dýňové placičky
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cuketu nakrájíme na kostičky i se slupkou. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Na olivovém... více o Kuskus s mletým masem
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme a necháme... více o Kynuté pletýnky - smažené
Buď si utřeme cukr s vejci a pak přidáme mouky, heru.., nebo normálně smícháme mouky, cukr, vejce, tuk (heru) (může být rozpuštěná) s práškem do... více o Jablečný koláč (buchta)
Jahodová náplň: jahody rozmačkáme s moučkovým cukrem a vmícháme trochu ušlehané smetany. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, strouhané ořechy a... více o Jahodový dort se smetanou
Citron nakrájejte na klínky, oloupaný česnek rozpulte a oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka. Opláchnutá kuřecí prsíčka osušte. Troubu předehřejte... více o Zapečená kuřecí prsa
Plátky tlačenky obalíme v trojobalu (nejlépe 2x, aby nevytékala při smažení) a v rozpáleném oleji osmažíme. Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a... více o Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem
Rohlíky pokrájíme na zhruba centimetrové plátky a ty namočíme v rozšlehaném vejci s kořením a solí - dle chuti. Prudce po obou stranách osmažíme na... více o Smažené jednohubky
Maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek, červenou papriku-kapii, hrášek, kukuřici,... více o Čínské rizoto
Stehna omyjeme, okořeníme trochou soli, červenou paprikou a kmínem, (můžeme lehce posypat směsí Grilované kuře s bylinkami, nebo samotnými bylinkami).... více o Kuře se smetanovobylinkovou omáčkou
Okurku omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle, neloupeme. Pak vymačkáme šťávu, kterou vylijeme. Okurky musi byt sušší. Přidáme olivový olej, sůl,... více o Kretské tzatziky
Bílky ušleháme zvlášť, dáme nad páru a vmícháme cukr, ořechy, strouhanku a kakao. Mícháme, až je směs horká, odstavíme, necháme mírně vychladnout.... více o Pařížské rohlíčky od Dáši
Všechny ingredience na těsto (kromě švestek a drobenky) smícháme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a poklademe přepůlenými švestkami. Na závěr... více o Švestkový koláč V.
Králíka omyjeme, vytrháme zevnitř jeho sádlo, do stehen a hřbetu našpikujeme slaninu (pozor, má být schovaná v mase), osolíme a okmínujeme jak zevnitř... více o Králík na roštu - grilování
Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony
Na oleji osmažíme cibulku, zeleninu, zasypeme kořením a zalejeme trochou vody, zasypeme kuskusem, chvilku osmažíme a zalejeme asi dvěma hrnky vody.... více o Kuskus s tofu
Ze surovin zpracujeme těsto, které dáme min. na 1 hodinu do ledničky. Pak těsto rozdělíme na 6-7 dílů a z každého kousku vyválíme kolo, které... více o Rohlíčky bez cukru
Brambory nastrouháme na jemno, zakápneme mlékem aby nezhnědly. Přidáme česnek, sůl, pepř, kmín, vejce, mouku a krupici (díky hrubé mouce a krupici... více o Křupavé bramboráky
V osolené vodě (může být i vegeta) uvaříme těstoviny a brokolici. Vaříme každé zvlášť! Mezitím na kostičky nakrájíme kuřecí maso a na oleji osmahneme... více o Zapečené těstoviny s kuřecím masem a s brokolicí
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Na cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestr. Dno zapékací mísy vyložíme pokrájenou... více o Cuketa vynikající
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na... více o Andělská očka
Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli... více o Cannelloni se špenátem
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky stejně jako hermelín, nivu, šunkový salám. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme opepříme mírně... více o Hermelínové brambory
Mouku, tvaroh, vanilkový cukr, vejce a prášek do pečiva smícháme, přidáme rum. Těsto nabíráme lžící a pomalu smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Při... více o Tvarohové smaženky jako dezert
Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede
Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké... více o Hovězí polévka s masem - dietní
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro... více o Levná a rychlá bábovka
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a ihned smažíme lívance.... více o Kefírové lívance
Do 1l vody vložíme rybí odřezky a koření,osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle a... více o Vánoční rybí polévka
V teplém mléce rozmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí, dáme do tepla, kde necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek smícháme s prosátou moukou,... více o Honzovy buchty
- z mléka a kvasnic udělat kvásek - brambory nastrouhat - vymačkat vodu - přidat kvásek, vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, houby - přisypávat... více o Kynutá cmunda
Maso, nakrájenou cibuli a ostatní přísady pečlivě promícháme a necháme chvíli odpočinout. Zatím připravíme těsto ze všech uvedených ingrediencí a... více o Ravioli