Je nejen chutný, ale i zdravý. A zároveň také jednoduchý na přípravu. Proto si stále častěji nachází místo v našem jídelníčku. Někdy ale může chutnat nahořkle. Co s tím?
Chřest bude méně hořký, pokud ho postavíte do sklenice s ledovou vodou a dáte do lednice alespoň na 2–3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i přes noc.
Jestliže se chystáte chřest vařit a zjistíte, že chutná nahořkle, pomůže kousek bílého chleba, trocha mléka, oloupaná syrová brambora nebo malý hlávkový salát, které vložíte do vody, v níž budete chřest vařit a povaříte je spolu s ním. I hodně hořký chřest tak svoji hořkost ztratí.
Problém s nahořklou chutí také vyřeší důkladné oloupání, to se ale týká pouze zeleného či fialového chřestu.
4 tipy, jak správně uvařit chřest, aby byl křupavý, najdete ZDE.
Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít. Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté... více o Rohlíčky a pletýnky
Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku. Když zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu (nahrubo). V případě potřeby lehce podléváme vodou. Po chvilce... více o Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, které jsme zchladili přilitím mléka či vody a promícháme. Přisypeme mouku s... více o Smetanovo - čokoládový dort
Necháme rozpustit med, nasekáme (nameleme) ořechy, ovoce a čokoládu nalámeme na kousky. Vše smícháme a je hotovo.... více o Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Dejte vařit těstoviny do osolené vody. Cukety prokrojte a vydlabejte z nich semínka. Naškrábejte je škrabkou na zeleninu julienne nebo nakrájejte na... více o Špagety s cuketou a olivami
Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nahrubo nasekaný česnek. Hned přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky, dostatečně... více o Španělská paella krok za krokem
Do mísy dejte tvaroh, cukr, vejce, rozpuštěnou Heru a vanilkový extrakt. Vše dohromady vyšlehejte dohladka. Pomalu vmíchejte mouku s práškem do pečiva... více o Vanilková bábovka z tvarohu
Nejdříve si připravte salát. Brambory oloupejte a protlačte přes síťku, mrkev, celer, okurky a salám nakrájejte nadrobno, přidejte hrášek, majonézu,... více o Ruské vejce
Do misky nasypeme mouku, cukr (krupice nebo krystal), půlku vanilkového cukru, prášek do pečiva, špetku soli a mák. Promícháme sypkou směs a přidáme... více o Makové muffiny s ovocem
Žloutky v míse vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme cappuccino, olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, promícháme a nakonec zlehka... více o Jednoduché cappuccino řezy
Zelí: na trošce oleje osmažíme dozlatova cibuli, na kterou nasypeme okapané zelí, trošku osolíme, přidáme cukr dle chuti a promícháme. Podlévat není... více o Jednoduché špecle se zelím a masem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku s kakaem a kypřidlem a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků.... více o Kokosové řezy - krémové s polevou
Na oleji si necháme zesklovatět pokrájené cibule, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso, smažíme dozlatova za občasného promíchání. Po osmažení... více o Hovězí na paprice
Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili... více o Džem z rakytníku
250-300g kuskusu zalijeme horkým vývarem tak, aby byl ponořený tak akorát (pokud dáme víc vývaru, tak máme kuskus po oddělení hodně mokrý a to... více o Kus Kus (Cous Cous)
Avokádo rozpůlíme a vyndáme pecku, v ruce půlku avokáda nařežeme rovně a na strany, aby nám vznikly kostičky a polévkovou lžící vybereme do mísy.... více o Mexický předkrm Guacamole
Na pánvi s olejem a rozpuštěným máslem, necháme zesklovatět cibuli, kterou smažíme zároveň s uzeninou. Pak přisypeme na plátky pokrájené žampiony,... více o Žampionová smaženice
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek,... více o Grilovaná nebo pečená špeková zelenina
Krupy přes noc namočíme do studené vody, poté uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme. Cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle, přidáme scezené zelí,... více o Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem
Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do... více o "Jahoďák" - dort
Mouku promícháme s cukrem, kypřidlem, solí a pokrájeným máslem, vytvoříme drobenku, do které po lžících přidáváme vodu a vypracujeme hladké těsto.... více o Koláč s jablečným tvarohem
Cibuli pokrájíme a orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Mleté maso dáme k cibuli, orestujeme, přidáme protlak, gyros koření, cukr, rozetřený česnek... více o Cuketové lasagne
**Krém: **smetany vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači, pak vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a moučkový cukr(dle chuti). Uvaříme si silnou kávu... více o Nepečený ovocný dort s vaječným likérem
Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny
Pokrájené ředkvičky smícháme s jablkem, které jsme po nakrájení pokapali citronovou šťávou. Přidáme nudličky šunky, pokrájenou cibulku, osolíme,... více o Ředkvičkový salát se šunkou
V širokém hrnci rozehřejeme olej a krátce na něm orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s provensálským kořením. Přidáme pokrájené papriky a rajčata ... více o Domácí lečo s česnekem
Lilek pokrájíme na plátky,posolíme a necháme vypotit,pak vysušíme papírovou utěrkou. Zapékací mísu si vymažeme olejem nebo máslem. Na dno mísy dáme... více o Zapečený lilek (nejen) s rýží
Očištěné houby pokrájejte na tenké plátky a poduste je na másle s většinou petrželky. Poprašte moukou a rozmíchejte na světlou jíšku. Chvíli poduste.... více o Houbová polévka II.
Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě, scedíme a pokapeme olejem. Na oleji opečeme na proužky pokrájený salám, přidáme pokrájaná sušená rajčata,... více o Špagety se šunkou
Bílky ušleháme do tuha. Sypké ingredience smícháme a zašleháme do tuhého sněhu z bílků. Vymažeme formu a zvolna pečeme asi na 180°. Po upečení... více o Bílkové kostky
Na mírně rozpáleném oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte obsah sáčku "kari pasta", chvíli poduste, vlijte kokosové mléko a zastříkněte rybí... více o Thajské kari
Filety opláchneme, osolíme, okořeníme, posypeme paprikou a necháme krátce odležet. na másle osmažíme cibuli a česnek do sklovita, vložíme filety a... více o Pangasius zapečený se sýrem
Celý kompot rozmixujeme se šťávou a přidáme vejce, hrnek cukru, vanilkový cukr, prášek do pečiva, polohrubou mouku a vše zamícháme. Nalijeme na... více o Výborné ananasové řezy
Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo... více o Salát z kysaného zelí III.
Ze šlehaček, ztužovače šlehačky a vanilkového cukru ušleháme tuhou šlehačku. Jogurtová hmota: jogurt smícháme s kysanou smetanou a 2 lžícemi cukru.... více o Malinový dort - hit všech oslav
Řízky naklepeme a okořeníme. Pokapeme sojovou omáčkou, potřeme olejem a necháme hodinku odležet. K přípravě můžeme použít i vepřové maso, ale pak... více o Kuřecí řízky v listovém těstě
Nejdříve si dno podkovy obstřihnu na papír na pečení, dělám to tak, že ho tužkou obkreslím a vystřihnu. Stříhám trochu více, než je obrys tužkou. K... více o Ananasová podkova
Kvásek necháme vykynout, prosátou mouku, žloutky, majolku smícháme s kváskem a ještě trochu necháme odležet. Těsto je řidší, takže trochu více... více o Majonézové koláče
Nivu nastrouháme, ořechy nahrubo posekáme a vmícháme ostatní. Necháme 1 den proležet v chladu.... více o Pomazánka z Nivy s ořechy
Rýži uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme kuřecí maso. Řízky omyjeme, lehce osušíme v utěrce a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce na trošce... více o Smetanové kuřecí kousky s rýží
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, zlehka přimícháme oříšky, mléko, mouku s práškem do pečiva, nakonec zamícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do... více o Beránek ořechový
Plátky rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo... více o Česnekové kapsy
Na těsto: vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tuhý sníh z bílků a mouku s kypřícím práškem. Těsto dáme na plech (peču na pečícím papíře) a upečeme.... více o Mandarinkové řezy
Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby... více o Mušle
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy
Z vlažné vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který vlijeme do nepatrně osolené mouky a zaděláme těsto. Necháme pod utěrkou asi půl hodiny... více o Langoše II.
Na vále zpracujeme v těsto (jestliže se hůře zpracovává přidáme 1-2 lžíce mléka). Zpracované těsto necháme odpočinout a potom vtlačujeme ve slabé... více o Dobré košíčky
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu je rozválíme na pláty asi 2 mm silné. Ty přeneseme na plech a v dobře vyhřáté troubě... více o Listové řezy s krémem
Z mouky, tří vajec a několika lžic vody připravíme tuhé nudlové těsto. Uhněteme je, necháme chvíli odležet, potom těsto rozválíme na placky, necháme... více o Zapečené flíčky se šunkou