Je nejen chutný, ale i zdravý. A zároveň také jednoduchý na přípravu. Proto si stále častěji nachází místo v našem jídelníčku. Někdy ale může chutnat nahořkle. Co s tím?
Chřest bude méně hořký, pokud ho postavíte do sklenice s ledovou vodou a dáte do lednice alespoň na 2–3 hodiny, můžete ho tam ale nechat i přes noc.
Jestliže se chystáte chřest vařit a zjistíte, že chutná nahořkle, pomůže kousek bílého chleba, trocha mléka, oloupaná syrová brambora nebo malý hlávkový salát, které vložíte do vody, v níž budete chřest vařit a povaříte je spolu s ním. I hodně hořký chřest tak svoji hořkost ztratí.
Problém s nahořklou chutí také vyřeší důkladné oloupání, to se ale týká pouze zeleného či fialového chřestu.
4 tipy, jak správně uvařit chřest, aby byl křupavý, najdete ZDE.
ŽEMLE: Do misky si nalejeme mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajíčka, olej a soľ a premiešame. Do cesta pridáme múku a znova premiešame.... více o Domáci hamburger
Na dno pekáče vložíme cibuli a česnek a podlijeme vodou. Kůži na koleni nakrájíme na čtverečky. Rozmícháme si koření gyros a grilovací v oleji a... více o Pečené vepřové koleno
Oloupeme si kiwi a nakrájíme ho na kostičky.Banán také oloupeme a nakrájíme ho (nemusí být na malé kousky).Přidáme 2 čajové lžíce medu.Všechno dáme do... více o Smothie-Kiwi a banán
Tvaroh rozmíchejte s pivem, přidejte kmín, papriku, česnek a dochuťte solí s pepřem. Důkladně promíchejte. Přikryjte fólií a nechte v ledničce uležet... více o Pivní sýr
Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem
Vejce, olej, 50 ml teplé vody a cukr utřete do světlé pěny. Přidejte 60g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni. Suché suroviny promíchejte a... více o Bezlepkové čokoládové cupcakes
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo sádle dorůžova, přidáme pokrájené a dle chuti osolené, opepřené a okmínované maso, které za občasného... více o Plec pečená (nejen) se zelím
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, mírně osolíme, opepříme a dáme do mísy. Řapíkatý celer pokrájíme na slabší měsíčky a dáme k masu. Přidáme... více o Masová minutka s řapíkatým celerem
1. Všechny ingredience kromě oleje smícháme. Vznikne řídké těsto. 2. Sběračku těsta smažíme na oleji (na fotografii jsou lívance). 3. Podáváme se... více o Babiččiny palačinky
Domácí chléb, jehož pořizovací cena je asi 15 Kč. K pečení není potřeba pekárna. Těsto na tento chléb kyne nejméně 8 hodin. Proto je vhodné si těsto... více o Chléb pečený v kastrolu
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s malým množstvím oleje,... více o Cibulovo-česnekové plátky
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a... více o Jednoduché sýrové tyčinky
Smíchejte kávu, med, kakao (holandské), koření, česnek, limetkovou šťávu a sójovku. Vepřové kotlety opepřete, vložte do mísy a zalijte marinádou.... více o "Kouřové" marinované vepřové
Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i... více o Hořčicoví utopenci se zelím
Plátky masa naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran... více o Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi
Nudle připravte podle návodu. Pozor - některé se musí před vařením samotným namočit do studené vody. Krůtí maso nakrájejte na nudličky. Na pánvi... více o Krůtí s rýžovými nudlemi
Hledal jsem ve sklepě hmoždinky a nějaký ten šroubek. Místo toho jsem ale našel česnek a hned mě vzaly chutě. Na hmoždinky jsem zapomněl eins-zwei a... více o Kabirův pečený česnek Čeněk
Těsto: Postupujeme dle požadované velikosti moučníku. Kolik vajec, tolik dalších ingrediencí. 1 vejce = 50 g. Takže při 5 vejcích dáme 250 g pol.... více o Pařížský dort Eli
Z mletého masa, strouhanky, vejce, cibule... a koření si řádně promícháme směs, ze které vytvoříme šišku, kterou dáme předpéct do vymazaného pekáčku... více o Pečená sekaná v zelenině
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Kachní prsa odřízněte od kosti a rozdělte na dvě filátka. maso zarovnejte a kůži propíchejte špejlí. Rozpalte pánev, maso položte kůží dolů a pečte... více o Kachní prsa s brusinkovou omáčkou
Plátky masa (šikmo krájené jsou větší) naklepejte, aby byly stejnoměrné a pokud možno velké. Šťávu z citronu promíchejte s jemně nasekanou petrželí a... více o Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín
Žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Přidáme tvaroh, rum, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který... více o Tvarohovo-čokoládová bábovka
Z mouky, másla, cukru, vejce a citronové kůry vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut odležet do lednice. Po odležení vyválíme tenký plát, který... více o Americký ořechový koláč
Med rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, sójovou omáčku, chilli, sůl a vytvoříme marinádu. Porce lososa naložíme do připravené marinády a... více o Grilovaný losos v marinádě
Kostky ananasu necháme okapat, 4 lžíce šťávy si schováme. V salátové míse si smícháme, ananas, mrkev, zelí a papriku. Dresing si připravíme smícháním... více o Zeleninovo-ovocný salát s dresingem
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Polévkové nudle si uvaříme v hrnci zvlášť. Já používám krátké nudle z Polska, ale myslím, že s těmi našemi nebude problém. Brokolici si uvaříme do... více o Rychlovka čína
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm - 8 mm a... více o Křížaly - sušená jablka
Kuskus připravíme podle návodu. Na pánvičce zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný česnek (nekrájíme). Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na... více o Barevný kuskusový salát
Maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek, červenou papriku-kapii, hrášek, kukuřici,... více o Čínské rizoto
Smícháme mouku, cukr, sodu bicarbonu, přidáme vejce, kompot i se šťávou a dobře promícháme (vše mícháme v misce jen vařečkou). Vlijeme na plech... více o Ananasový koláč III.
Smíchat tvaroh a pomazánkové máslo, osolit. Rozdělím to na půl a do jedné dám podle chuli prolisovaný česnek a do druhé strouhaný čerstvý křen. To je... více o Pomazánka křenová a česneková
Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán
Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nakrájet na kousky (nejlépe protlačit sítkem na bramborový salát). Listy špenátu oprat a pokrájet na kousky. Na... více o Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme uvařený granulát (dle návodu - vařím s kořením - bylinkovou podravkou), přidáme koření, sůl, pepř. Přidáme... více o Milánské špagety ala zuzanka
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně... více o Sněhové pusinky na váhu
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost II, barva kůrky střední.Po upečení vyklopíme z formy a necháme v... více o Chléb skoro jako Šumava
Všechny suroviny dobře dohladka vymícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu s okrajem, poklademe okapanými meruňkami a zvolna upečeme. II.... více o Meruňkové kefírové řezy
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl,... více o Jidášky našich babiček
Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do velkého hrnce. Přidáme proužky papriky, plátky rajčat, kolečka cibule, rozmačkaný česnek,... více o Cuketový kotlík
Tvaroh smíchám s vanilkovým cukrem a medem. Nakrájím si veku na 1 cm plátky a potřu připraveným tvarohem, přiklopím dva plátky veky k sobě, obalím ve... více o Tvarohové smaženky
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naložíme do marinády. Tu si pripravíme smícháním jogurtu, olivového oleje, koření a trošky soli. Necháme odležet... více o Kuřecí řízky v jogurtové marinádě
Tvaroh umícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, a trochu podle potřeby zředíme mlékem. Směs nesmí být moc řídká spíše hustší. Starší rohlíky podélně... více o Zákusek chudých
Nakrájenou cibulku orestujeme na másle, přidáme na kostičky krájenou mrkev, řapíkatý celer a petržel a chvilku podusíme. Pak přidáme mleté maso a za... více o Špagety s mletým masem a zeleninou
Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. 2/3 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech,... více o Koláč z pekla
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o... více o Chlupaté knedlíky III.
Játra dáme do misky - bez oleje, přidáme na drobno nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem.... více o Pomazánka z tresčích jater II.
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme... více o Zavináče