• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Nadýchané bramborové knedlíky

Nadýchané bramborové knedlíky

Nadýchané bramborové knedlíky

Jsou součástí české kuchyně, hodí se k pečenému vepřovému se špenátem, hovězímu na česneku, dozlatova vypečené kachničce se zelím a řadě dalších. Jak je ale připravit tak, aby nebyly tuhé a oslizlé na povrchu?

Základem je sáhnout po těch správných bramborách. Pro přípravu knedlíků a noků použijte ty, které jsou označeny jako varný typ C. Obsahují nejmenší množství vody, jsou plné škrobu a právě díky jeho vysokému obsahu po uvaření moučnatí a rozsýpají se. Strukturu těsta dokáže trochu doladit bramborový škrob, a to zejména, pokud například nemáte úplně kvalitní brambory nebo ten správný varný typ. Počítejte s jednou lžičkou na kilo brambor. 

Brambory uvařte ve slupce a nechte je opravdu důkladně vychladnout. Teplé brambory se špatně strouhají, jsou mazlavé a lepí se na struhadlo. Nejlepší je uvařit si je předem už večer a zpracovávat je až druhý den. Důležité také je, aby brambory byly opravdu suché, protože přebytečná voda by změnila konzistenci těsta.

Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout, najdete ZDE.

Doporučení, jakou mouku použít, je skutečně celá řada. Sáhnout můžete po polohrubé i hrubé. Nejlepší a nejosvědčenější je ale dětská krupička. Je jemnější a lépe se provaří. Pokud použijete hrubou krupici, struktura knedlíku bude jiná a je možné, že se budou lámat. Když to s krupicí přeženete, bude uvařený knedlík tuhý, když jí naopak dáte málo, rozvaří se. Čím větší bude podíl brambor, tím bude knedlík nadýchanější. Opatrní buďte i při přidávání vajec do těsta, na kilo mouky by mělo přijít jen jedno, jinak budou knedlíky jak beton.

A aby uvařené knedlíky nebyly na povrchu oslizlé, obalte je před vhozením do vody v bramborovém škrobu nebo do vody přidejte jednu až dvě polévkové lžíce octa.

Recept na neodolatelné švestkové knedlíky pana Cuketky z bramborového těsta najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

50 minut
Meruňkové čatní s cibulí

Meruňkové čatní s cibulí

Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, zázvor a jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nakrájejte nahrubo.... více o Meruňkové čatní s cibulí

Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

Dušené kuře se zeleninou (tajine /…

Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí,... více o Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Koláč s hruškovým / jablečným…

Těsto: mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme moučkový cukr, rozdrobené... více o Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Švestkové buchty s drobenkou

Švestkové buchty s drobenkou

Mouku nasypeme do mísy. Přisypeme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme... více o Švestkové buchty s drobenkou

Celerové karbanátky (sekaná)

Celerové karbanátky (sekaná)

Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)

Ořechoví šnečci - rychle a chutně

Ořechoví šnečci - rychle a chutně

Vejce vyšleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem a dle potřeby přisypáváme mleté vlašské ořechy (lze i lískové nebo mandle). Vymícháme hustější kaši,... více o Ořechoví šnečci - rychle a chutně

Eskymo

Eskymo

Těsto: Smícháme mouku, cukr, kakao a pomalu vmícháme vejce, mléko, olej a kypřící prášek. Vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu (nebo na pečící... více o Eskymo

Cuketová bábovka s ovocem

Cuketová bábovka s ovocem

Nastrouhanou cuketu v míse smícháme s rozehřátou Herou, cukrem, vejci, kokosem, moukou a kypřidlem. Přidat libovolně a dle chuti můžeme i uvedené... více o Cuketová bábovka s ovocem

90 minut
Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak

Masová bábovka aneb sekaná trochu…

Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji... více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak

70 minut
Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky

Vepřová líčka na červeném víně s…

Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky

50 minut
Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O…

Uvařené maso nakrájejte na menší kostičky. Do větší mísy dejte pečivo. Zalijte je vlažným vývarem. V jiné misce spolu utřete žloutky a máslo,... více o Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Skořicová buchta

Skořicová buchta

Vejce a cukr smícháme a mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bubliny. Postupně přidámme trochu mouky, trochu mléko a trochu másla,... více o Skořicová buchta

Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou

Hruškový koláč s tvarohovým těstem a…

Na koláč používáme všechny suroviny pokojové teploty, i hrušky. Těsto: žloutky vyšleháme s cukry a máslem do pěny, přidáme tvaroh, citronovou kůru ... více o Hruškový koláč s tvarohovým těstem a žmolenkou

Kakaové řezy s krémem

Kakaové řezy s krémem

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kakaové řezy s krémem

30 minut
Čokoládové suflé bez lepku

Čokoládové suflé bez lepku

Kakao, kokosový tuk a jednu lžíci medu ohřejeme nad vodní lázní. Přidáme vanilkové aroma. Krém odložíme bokem, může se stát, že se vytvoří hrudky,... více o Čokoládové suflé bez lepku

60 minut
Bramboračka naší babičky

Bramboračka naší babičky

Brambory opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Osmažíme na tuku a přidáme k nim sušené houby (kdo nechce, tak nemusí). Po chvilce přidáme vodu,... více o Bramboračka naší babičky

Plněné knedle ve vajíčku

Plněné knedle ve vajíčku

Takto využívám knedle co zbudou od oběda. Knedle nakrájíme na 0,5 cm plátky a potřeme taveným smetanovým sýrem. Mezi dvě potřené knedle dáme kolečko... více o Plněné knedle ve vajíčku

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Chuťovou dominantou tohoto receptu je maso. Nabízíme kvalitní uruguayský rib-eye steak, zvaný také entrecote. Jedná se o část hovězí roštěné příjemně... více o Uruguayský hovězí rib-eye steak

30 minut
Hovězí chilli čína

Hovězí chilli čína

Hovězí plátky nakrájíme na tenké nudličky, přelijeme sojovkou, přidáme koření a rýžový ocet a necháme odpočívat, pokud možno přes noc. Ve woku... více o Hovězí chilli čína

50 minut
Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Mouku dáme do větší mísy, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj trochu vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme 8-10 min.... více o Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

15 minut
Lehká tvarohová pomazánka

Lehká tvarohová pomazánka

Pórek nakrájíme nadrobno, mrkev najemno nastrouháme. Smícháme s tvarohem a jogurtem, osolíme, okořeníme. Podáváme s tmavým chlebem.... více o Lehká tvarohová pomazánka

25 minut
Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami

Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami

Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte je, meruňky opláchněte, rozpulte a vypeckujte. Polovinu meruněk nakrájete na skrojky. Rozmixujte spolu... více o Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami

10 minut
Ovocná mísa

Ovocná mísa

Ovoce naaranžujte na mísu a nechte hosty, aby si sami vybrali, na co mají chuť.... více o Ovocná mísa

Barevná minutka - trikolora

Barevná minutka - trikolora

Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme alespoň hodinku v misce... více o Barevná minutka - trikolora

Debrecínská polévka

Debrecínská polévka

Na oleji orestujeme pokrájenou mrkev s celerem, zaprášíme moukou a paprikou, promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem. Přidáme nastrouhaný... více o Debrecínská polévka

Skořicové rohlíčky

Skořicové rohlíčky

Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu smetany a necháme droždí rozpustit. Pak přidáme ostatní... více o Skořicové rohlíčky

Pečený amur se žampiony a cibulí

Pečený amur se žampiony a cibulí

Do ryb vetřeme koření s utřeným česnekem a necháme hodinu odležet. Pak je vložíme do máslem vymazaného pekáčku na drobně pokrájenou cibuli, poklademe... více o Pečený amur se žampiony a cibulí

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Špenát rozmrazíme podle návodu na obalu a pak ho vidličkou rozmělníme. Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a... více o Kuřecí kari s kokosovým mlékem

20 minut
Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Chilli con carne od Camm

Chilli con carne od Camm

Cibulku osmahneme do zlatova, přidáme nakrájený česnek a mleté kuřecí a osmahneme. Zalijeme vývarem, chvilku podusíme, přidáme nakrájenou papriku,... více o Chilli con carne od Camm

Čokoládové muffiny

Čokoládové muffiny

Předehřejte troubu. Smíchejte mouku, čokoládu, kakao, cukr a prášek do pečiva. Rozšlehejte vejce, přidejte mléko a olej. Vlejte do sypké směsi a... více o Čokoládové muffiny

5 minut
Sýrová pomazánka s nivou

Sýrová pomazánka s nivou

Do vyšlehaného másla postupně zašleháváme tavený sýr a nastrouhanou nivu, smetanu nebo mléko.... více o Sýrová pomazánka s nivou

Jablkový mřížkový koláč

Jablkový mřížkový koláč

Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta... více o Jablkový mřížkový koláč

Kanadský králík

Kanadský králík

Máslo necháme rozpustit a všechny ostatní suroviny přidáme a chvíli zahříváme. Nakonec nalejeme do pekáče na králíka a dbáme na to, aby všechny kousky... více o Kanadský králík

Smetanové kuřecí kousky s rýží

Smetanové kuřecí kousky s rýží

Rýži uvaříme v osolené vodě. Mezitím si připravíme kuřecí maso. Řízky omyjeme, lehce osušíme v utěrce a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce na trošce... více o Smetanové kuřecí kousky s rýží

Bábovka s tvarohovou náplní

Bábovka s tvarohovou náplní

Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem, mléko a nakonec sníh z bílků. Na náplň si vyšleháme tvaroh s mlékem a cukrem a... více o Bábovka s tvarohovou náplní

120 minut
Super jablkové knedlíky

Super jablkové knedlíky

Oloupaná jablka nastrouháme, přidáme odváženou hrubou mouku a zpracujeme těsto. Necháme odležet 1-2 hodiny, promícháme, z hmoty vytvoříme cca 25... více o Super jablkové knedlíky

Americká buchta

Americká buchta

Krupicový cukr, vejce a olej ušleháme a přidáme všechno ostatní. Vlejeme do vymazaného a vysypaného plechu s vysokým okrajem a pečeme při 180 °C.... více o Americká buchta

Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Vánoční chlebíček ze zbylých bílků

Tvarohová buchta tříbarevná

Tvarohová buchta tříbarevná

Kakaové: moučkový cukr, heru vyšleháme, přidáme kakao, prášek do pečiva, mouku a trochu vody tak, aby těsto nebylo řídké. Vlijeme na vymazaný a... více o Tvarohová buchta tříbarevná

15 minut
Rybízové víno II.

Rybízové víno II.

Opraný rybíz dáme do láhve, cukr rozpustíme ve vodě a nalijeme na rybíz. Necháme kvasit asi 1 měsíc a když je čiré, stáčíme hadičkou do láhví.... více o Rybízové víno II.

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.... více o Chlupaté knedlíky ze solamylu

Chlupaté knedlíky III.

Chlupaté knedlíky III.

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o... více o Chlupaté knedlíky III.

Koláč s kokosem a šlehačkou

Koláč s kokosem a šlehačkou

Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko, olej a vejce. Těsto nalijeme na plech a posypeme kokosem smíchaným s krystalovým cukrem. Upečeme. Na... více o Koláč s kokosem a šlehačkou

Rohlíčky s ořechovou náplní

Rohlíčky s ořechovou náplní

Nejprve zpracujeme mouku, máslo a cukr na sypkou hmotu (žmolenka), přidáme šlehačku a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 4 kusy, ze kterých uděláme... více o Rohlíčky s ořechovou náplní

Šalamounské řezy

Šalamounské řezy

Vodu s cukrem, tukem a kakaem dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí (nevaříme!!). Pak odebereme 3/4 hrnku směsi, dolijeme rumem a dáme stranou.... více o Šalamounské řezy

30 minut
Cordon bleu se sýrem a šunkou

Cordon bleu se sýrem a šunkou

Maso omyjeme, naklepeme a poprášíme pepřem a paprikou. Po jedné straně řízky obložíme plátkem sýra a šunky, přeložíme a sepneme. Řízky po obou... více o Cordon bleu se sýrem a šunkou

Francouzský plátek

Francouzský plátek

Žloutky rozšleháme se solamylem. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme. Potom je namočíme do vaječné směsi a na... více o Francouzský plátek

Jahodový pohár se šlehačkou

Jahodový pohár se šlehačkou

Asi hodinu před servírováním očistíme a omyjeme jahody. Plody osušíme, otrháme okvětní lístky a rozpůlíme. Poté pokapeme jahody javorovým sirupem a... více o Jahodový pohár se šlehačkou

Plněné bramborové knedlíky

Plněné bramborové knedlíky

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce a vypracujeme těsto, které necháme... více o Plněné bramborové knedlíky

Doporučujeme

20 minut
Salát s quinoou a sýrem halloumi

Salát s quinoou a sýrem halloumi

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

Poslední sledované recepty

32
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
30
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.
Jahodové tiramisu podle…
28
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
27
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
27
Koprová omáčka s hovězím masem
Koprová omáčka s hovězím…

Zajímavé články

Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra, kuře, ryby i steak
Marinády na gril 7x jinak: Využijete je na žebra,…
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický návod, jak ho vybrat, opéct i ochutit
Dokonalý steak na grilu krok za krokem: Praktický…
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět, od samosběru až po dokonalou bublaninu nebo džem
Velký jahodový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
AHA.cz Další trápení Haliny Pawlowské: Může si za to bohužel sama

Další trápení Haliny Pawlowské: Může si za to bohužel sama

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Módní peklo: Režisérka Eva Toulová nepřestává šokovat svými bizarními modely

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Michael Douglas se vrací do Varů: Zákulisí slavné fotky u Gotta! A co měl s Ivanou?

Michael Douglas se vrací do Varů: Zákulisí slavné fotky u Gotta! A co měl s Ivanou?

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

Prokletý pátek třináctého: Proč z něj máme strach a přináší opravdu smůlu?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Nadýchané bramborové knedlíky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact