• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Nejspíš už se vám taky někdy stalo, že vám ujela ruka se solí a z vynikajícího jídla se rázem stal nezkonzumovatelný blaf, který skončil v záchodové míse. Máme pro vás pár tipů, jak přesolené jídlo zachránit, až se vám to stane příště.

Možná vám to trochu přijde podivné, ale opravdu to funguje. Přesolené jídlo dokáže zachránit cukr, přesněji řečeno kostka cukru. Tu položte na polévkovou lžíci a ponořte ji i celou do pokrmu, jakmile se ale začne rozpouštět, rychle ji vyjměte a vyhoďte. V případě potřeby postup opakujte vždy s novou kostkou. Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost.

V případě, že přesolíte omáčku, sáhněte po pečivu. To totiž do sebe dokáže vstřebat až 40 % soli. Housku nebo kus chleba hoďte do přesolené omáčky či guláše, povařte a poté vyjměte ven. Dejte pozor, aby se pečivo příliš nerozmáčelo na kaši a nezačalo se vám do pokrmu „rozpouštět“.

Další způsob s oblibou používaly už naše babičky. Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte ji na kostky nebo plátky, přidejte do jídla a nechte jí v něm asi 15 minut vařit. Pak všechny kousky vylovte a pokrm můžete podávat. Brambory skvěle a relativně rychle dokážou absorbovat sůl. Uvařené brambory nemusíte vyhazovat, klidně je použijte třeba do salátu nebo bramborové omelety. V případě ne moc přesolené omáčky můžete bramboru najemno nastrouhat a využít jí zároveň k zahuštění. Podobně jako brambora funguje i mrkev nebo kořenová petržel.

Tam, kam se to hodí, třeba do krémových polévek, většiny omáček nebo třeba zapákaných těstovin či brambor, se nebojte nalít smetanu ke šlehání. Tahle ingredience jídlo nejen dokonale zjemní, ale poradí si i s nadbytkem soli. Vyzkoušet můžete třeba i ricottu nebo kokosové mléko.

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem, můžete zachránit tak, že je naředíte. Samozřejmě záleží na množství soli, se kterou jste to přepískli, ale ve většině případů je tento postup nejlepším řešením. Pokud ani to nepomůže, nezbývá vám než uvařit novou dávku pokrmu, tentokrát úplně bez soli, a do té přesolené jí pak přimíchat.

Mohlo by vám zachutnat

105 minut
Krůtí roláda pečená se švestkami

Krůtí roláda pečená se švestkami

Dvě hodiny předem namočte švestky do koňaku zředěného vodou Nabobtnají a změknou. Maso rozřízněte na tenký plát a lehce ho naklepejte. Osolte ho z... více o Krůtí roláda pečená se švestkami

60 minut
Pařížské řezy ....Danča

Pařížské řezy ....Danča

Den předem svaříme suroviny na pařížskou šlehačku a necháme do druhého dne vychladit v lednici. Šlehačku přivedeme k varu a přidáme k ní čokoládu. Pak... více o Pařížské řezy ....Danča

25 minut
Broskvová limonáda s melounem

Broskvová limonáda s melounem

Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem

45 minut
Kuřecí se smetanou a špenátem

Kuřecí se smetanou a špenátem

Nakrájíme si cibuli na malinko větší kousky. Na pánev dáme olej a necháme rozehřát. Poté přidáme cibulku a necháme ji zlehka osmahnout. Když nám... více o Kuřecí se smetanou a špenátem

50 minut
Vepřová panenka s cibulí a jablky

Vepřová panenka s cibulí a jablky

Smíchejte sůl, pepř, cukr, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, koriandr a sušený česnek. Pokud nemáte sušený, použijte třený čerstvý česnek.... více o Vepřová panenka s cibulí a jablky

Kuře pečené s jablky

Kuře pečené s jablky

Očištěné, nasolené a okořeněné kuře položíme do pekáče na pokrájenou velkou cibuli, poklademe plátky másla, podlijeme troškou vody, zaklopíme a dáme... více o Kuře pečené s jablky

Houbovo-smetanová krkovička

Houbovo-smetanová krkovička

Plátka krkovice naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme. Cibuli smažíme lehce dozlatova. Přidáme plátky... více o Houbovo-smetanová krkovička

Bylinkovo-okurkový nápoj

Bylinkovo-okurkový nápoj

Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a... více o Bylinkovo-okurkový nápoj

Houbovo-smetanové špecle

Houbovo-smetanové špecle

Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené houby, které za občasného promíchání smažíme na středním plameni.... více o Houbovo-smetanové špecle

35 minut
Nočky se špenátem a slaninou

Nočky se špenátem a slaninou

Porcování: Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Špenát překrájíme a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky. Příprava: Na jedné pánvičce zpěníme cibulku... více o Nočky se špenátem a slaninou

Kefírový koláč s ořechy

Kefírový koláč s ořechy

Kefír smícháme v míse s vejci, olejem, cukrem krupicí, moukou, práškem do pečiva a asi polovinou nasekaných ořechů. Dobře promícháme a těsto nalijeme... více o Kefírový koláč s ořechy

30 minut
Rajčatový krém z čerstvých rajčat

Rajčatový krém z čerstvých rajčat

Nakrojíme si rajčata na obou koncích, spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na osminky. Cibuli a česnek zpěníme na olivovém oleji, přidáme... více o Rajčatový krém z čerstvých rajčat

40 minut
Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou

20 minut
Tiramisu s jahodami a čokoládou

Tiramisu s jahodami a čokoládou

Omyté jahody rozpůlíme a pokapeme likérem a necháme chvilku rozležet. Dortovou formu vyložíme na dně a po stranách piškoty a pokapeme 100 ml kávy,... více o Tiramisu s jahodami a čokoládou

75 minut
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

20 minut
Špagety se šmakounem a s hořčicí

Špagety se šmakounem a s hořčicí

Dáme si vařit špagety s malou lžičkou olivového oleje. Já osobně je nesolím. Nakrájíme si cibulku a hodíme na pánvičku, bez oleje, pouze s kapičkou... více o Špagety se šmakounem a s hořčicí

Piškotová roláda podle Lidušky

Piškotová roláda podle Lidušky

Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, cukrem a solí tak, aby pěnová hmota... více o Piškotová roláda podle Lidušky

60 minut
Domácí chleba

Domácí chleba

Žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl a půl lžičky sušených kvasnic nasucho promíchám, přidám ocet, vodu, znovu promíchám, posypu chlebovou moukou,... více o Domácí chleba

Ostrá papriková krémová polévka

Ostrá papriková krémová polévka

V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm papriku, cibuli, česnek a mrkev. Vlijte víno, nechte asi pět minut odvařit, pak vlijte vývar.... více o Ostrá papriková krémová polévka

15 minut
Vajíčková pomazánka podle dcery

Vajíčková pomazánka podle dcery

Vejce se uvaří natvrdo, oddělí se žloutek a bílek, žloutky se v misce rozmačkají vidličkou, bílky pokrájí najemno (nebo nasekají v robotu). Pokrájíte... více o Vajíčková pomazánka podle dcery

Banánový dort s kakaovou šlehačkou

Banánový dort s kakaovou šlehačkou

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme... více o Banánový dort s kakaovou šlehačkou

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Bábovka s vaječným likérem a jablky

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a dužinu pokrájíme na menší kousky. V misce je promícháme s citronovou šťávou. Změklé máslo utřeme se... více o Bábovka s vaječným likérem a jablky

15 minut
Těstoviny s ricottou a  pestem

Těstoviny s ricottou a pestem

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody. Ricottu s pestem smícháme v misce, před slitím těstovin přimícháme 4-5 lžic horké vody z těstovin. Můžeme... více o Těstoviny s ricottou a pestem

10 minut
Ovocná mísa

Ovocná mísa

Ovoce naaranžujte na mísu a nechte hosty, aby si sami vybrali, na co mají chuť.... více o Ovocná mísa

Kmínové přírodní maso - minutka

Kmínové přírodní maso - minutka

Vepřové plátky naklepeme, strany nařízneme, aby se při smažení plátky nezkroutily, osolíme, jemně opepříme a posypeme kmínem - na jednu porci cca 1... více o Kmínové přírodní maso - minutka

Fazolové lusky se slaninou

Fazolové lusky se slaninou

Očištěné fazolky překrojíme. Na pánev dáme polovinu dávky másla, rozehřejeme. Přidáme fazolky a restujeme. Osolíme, okořeníme čerstvě umletým pepřem... více o Fazolové lusky se slaninou

Marokánky IV.

Marokánky IV.

Ořechy a ovoce nakrájíme na kousky nebo nudličky. Smetanu, cukr, van.cukr a mouku svaříme, za stálého míchání, do zhoustnutí asi 5min. Přidáme ovoce a... více o Marokánky IV.

Prokládané brambory s cuketou - zdravě a chutně

Prokládané brambory s cuketou -…

Oloupané syrové brambory pokrájíme na slabé plátky, neloupané cukety také. Vejce rozšleháme se smetanou a promícháme s nastrouhaným sýrem. Zapékací... více o Prokládané brambory s cuketou - zdravě a chutně

Houbovník z Pojizeří

Houbovník z Pojizeří

Kousky žemlí ponoříme do části mléka, houby namočíme, pokrájíme, podusíme na sádle a necháme vystydnout. Změklé žemle smícháme s vejci, škvarky,... více o Houbovník z Pojizeří

Naše vynikající bublanina

Naše vynikající bublanina

Celá vejce s cukrem šleháme 20 minut, poté malým pramínkem opatrně vléváme rozpuštěné máslo za stálého mixování. Nakonec zamícháme mouku, vylijeme na... více o Naše vynikající bublanina

Cizrnová polévka s řapíkatým celerem

Cizrnová polévka s řapíkatým celerem

Cizrnu namočíme do studené vody na 12 hodin a pak uvaříme (v tlakovém hrnci 20 minut). Přidáme na kousky nakrájený celer, na kostky nakrájené brambory... více o Cizrnová polévka s řapíkatým celerem

Zeleninové placičky II.

Zeleninové placičky II.

Zeleninu očistíme (cuketa se škrábat nemusí) a syrovou nastrouhíme. Dobře vyždímáme šťávu, kterou zelenina pustí. K zelenině přidáme zbylé ingredience... více o Zeleninové placičky II.

60 minut
Vynikající vánoční štola

Vynikající vánoční štola

Ze všech ingrediencí vypracujeme na vále těsto, uděláme 2 válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 °C), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení... více o Vynikající vánoční štola

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Pikantní pečené kuře na rajčatech

Pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe nakrájená rajčata. V misce připravíme pastu smícháním olivového oleje, česneku, semínek z pálivých... více o Pikantní pečené kuře na rajčatech

Sušené meruňky, broskve, švestky!

Sušené meruňky, broskve, švestky!

Veškeré ovoce důkladně omyjeme - kromě švestek, které můžeme nechat celé, vypeckujeme a rozložíme na sušící mřížku řeznou plochou vzhůru. Náročnost je... více o Sušené meruňky, broskve, švestky!

45 minut
Grilovaný losos

Grilovaný losos

Máslo, olej, cukr, citronovou šťávu a tabasco zahříváme, dokud se vše nespojí. Nalijeme do pekáče a necháme vychladnout. Na šťávu vložíme lososa,... více o Grilovaný losos

Houbový kuba II.

Houbový kuba II.

Kroupy několikrát propláchneme a na několik hodin namočíme do vody. Potom je v téže vodě uvaříme doměkka, osolíme. Sušené houby namočíme a doměkka... více o Houbový kuba II.

10 minut
Zdravý sirup z kopřiv

Zdravý sirup z kopřiv

Kopřivy umyjeme a vložíme do hrnce. Citróny nakrájíme na kolečka a přidáme ke kopřivám. Všechny suroviny necháme 24 hodin louhovat v chladu. Poté... více o Zdravý sirup z kopřiv

Květákové karbanátky II.

Květákové karbanátky II.

Květák uvaříme do měkka, necháme dobře okapat a rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a tolik krupice, aby se daly formovat karbanátky... více o Květákové karbanátky II.

Čočkový salát se zelím

Čočkový salát se zelím

Uvaříme čočku do měkka, scedíme. Červené sterilované zelí pokrájíme na menší kousky. Čočku osolíme dle chuti, do ní vmícháme pokrájené zelí a poté... více o Čočkový salát se zelím

50 minut
Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

Prsíčka nakrájíme na nudličky, naložime do bazalky a provensálského koření (chvilku). Na oleji orestujeme naložená kuřecí prsíčka, přidáme celou... více o Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou

15 minut
Mrkvová pomazánka na chlebíčky

Mrkvová pomazánka na chlebíčky

Mrkev nastouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na jemno a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Mažeme na plátky veky potřené máslem nebo... více o Mrkvová pomazánka na chlebíčky

Kuřecí cacciatore

Kuřecí cacciatore

Kuřecí kousky zprudka krátce osmažíme na olivovém oleji a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále nasekaný... více o Kuřecí cacciatore

30 minut
Přírodní vepřové maso

Přírodní vepřové maso

Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso

15 minut
Salát z červené řepy s křenem

Salát z červené řepy s křenem

Vařenou prochladlou řepu nastrouháme na širší nudličky, smícháme s jemně nastrouhaným křenem, ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k pečením.... více o Salát z červené řepy s křenem

Ovarové koleno s jablkovým křenem

Ovarové koleno s jablkovým křenem

Omytá kolena dáme vařit (nejlépe do papiňáku) s vodou spolu s oloupanou cibulí, česnekem, kořením a solí. Křen smícháme se strouhaným jablkem, octem a... více o Ovarové koleno s jablkovým křenem

Paprikový salát

Paprikový salát

Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semeníků a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji nudličky paprik za častého míchání asi 4 minut dusíme doměkka... více o Paprikový salát

Kuřecí prsíčka se zelím

Kuřecí prsíčka se zelím

Opereme a osušíme tymián. Snítku necháme na ozdobení, zbylý nasekáme. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme doměkka. Červené zelí... více o Kuřecí prsíčka se zelím

30 minut
Holandské řízky

Holandské řízky

Maso očistíme, zbavíme chrupavek a umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř a mléko, rozmícháme a necháme odležet v chladničce. Do odleželého... více o Holandské řízky

Krupicové flameri

Krupicové flameri

Z mléka, krupice, cukru a špetky soli uvaříme hustou kaši. Formu na bábovku si vypláchneme studenou vodou a kaši do ní nalijeme, necháme v lednici asi... více o Krupicové flameri

Doporučujeme

60 minut
Pečená kuřecí křídla

Pečená kuřecí křídla

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

60 minut
Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Poslední sledované recepty

28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
26
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
22
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
17
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
15
Perníkové městečko
Perníkové městečko

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová kolečka, která miloval náš první prezident
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová…
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z kterých filmů jsou?
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z…
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér. S rumem, vodkou, bez vajec nebo perníčkový!
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér.…
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct perníčky, linecké nebo vánočku?
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct…
AHA.cz Dcera Zemanových v péči expertů: Kačenky je mi líto, smutní táta Miloš

Dcera Zemanových v péči expertů: Kačenky je mi líto, smutní táta Miloš

Mimibazar Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Ženy.cz Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Blesk.cz Renata Lagmannová (39) se raduje: Nevlastní dcera (25) randí s hokejistou!

Renata Lagmannová (39) se raduje: Nevlastní dcera (25) randí s hokejistou!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact