• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Nejspíš už se vám taky někdy stalo, že vám ujela ruka se solí a z vynikajícího jídla se rázem stal nezkonzumovatelný blaf, který skončil v záchodové míse. Máme pro vás pár tipů, jak přesolené jídlo zachránit, až se vám to stane příště.

Možná vám to trochu přijde podivné, ale opravdu to funguje. Přesolené jídlo dokáže zachránit cukr, přesněji řečeno kostka cukru. Tu položte na polévkovou lžíci a ponořte ji i celou do pokrmu, jakmile se ale začne rozpouštět, rychle ji vyjměte a vyhoďte. V případě potřeby postup opakujte vždy s novou kostkou. Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost.

V případě, že přesolíte omáčku, sáhněte po pečivu. To totiž do sebe dokáže vstřebat až 40 % soli. Housku nebo kus chleba hoďte do přesolené omáčky či guláše, povařte a poté vyjměte ven. Dejte pozor, aby se pečivo příliš nerozmáčelo na kaši a nezačalo se vám do pokrmu „rozpouštět“.

Další způsob s oblibou používaly už naše babičky. Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte ji na kostky nebo plátky, přidejte do jídla a nechte jí v něm asi 15 minut vařit. Pak všechny kousky vylovte a pokrm můžete podávat. Brambory skvěle a relativně rychle dokážou absorbovat sůl. Uvařené brambory nemusíte vyhazovat, klidně je použijte třeba do salátu nebo bramborové omelety. V případě ne moc přesolené omáčky můžete bramboru najemno nastrouhat a využít jí zároveň k zahuštění. Podobně jako brambora funguje i mrkev nebo kořenová petržel.

Tam, kam se to hodí, třeba do krémových polévek, většiny omáček nebo třeba zapákaných těstovin či brambor, se nebojte nalít smetanu ke šlehání. Tahle ingredience jídlo nejen dokonale zjemní, ale poradí si i s nadbytkem soli. Vyzkoušet můžete třeba i ricottu nebo kokosové mléko.

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem, můžete zachránit tak, že je naředíte. Samozřejmě záleží na množství soli, se kterou jste to přepískli, ale ve většině případů je tento postup nejlepším řešením. Pokud ani to nepomůže, nezbývá vám než uvařit novou dávku pokrmu, tentokrát úplně bez soli, a do té přesolené jí pak přimíchat.

Mohlo by vám zachutnat

105 minut
Krůtí roláda pečená se švestkami

Krůtí roláda pečená se švestkami

Dvě hodiny předem namočte švestky do koňaku zředěného vodou Nabobtnají a změknou. Maso rozřízněte na tenký plát a lehce ho naklepejte. Osolte ho z... více o Krůtí roláda pečená se švestkami

40 minut
Kachní prsa a bramborové suflé

Kachní prsa a bramborové suflé

Prsa omyjte, osušte a kůži opatrně nařežte do mřížky. Z obou stran osolte a opepřete. Položte je kůží dolů na suchou rozpálenou pánev, nechte pustit... více o Kachní prsa a bramborové suflé

50 minut
Kotlety v omáčce s hlívou

Kotlety v omáčce s hlívou

Kotlety naklepe, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily při smažení. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme na kostičky... více o Kotlety v omáčce s hlívou

20 minut
Pikantní sladkokyselá polévka na pekingský způsob

Pikantní sladkokyselá polévka na…

Uvařím vývar z masa, které použiju do polévky, nechám maso pořádně rozvařit, pak ho oberu a ještě nadrobno rozkrájím. Ve wok pánvi osmahnu veškerou... více o Pikantní sladkokyselá polévka na pekingský způsob

Špenátové placičky se sýrem

Špenátové placičky se sýrem

Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, který dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek,... více o Špenátové placičky se sýrem

30 minut
Koprová omáčka s hříbky

Koprová omáčka s hříbky

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené).... více o Koprová omáčka s hříbky

60 minut
Brownies - vláčné a kypré :-)

Brownies - vláčné a kypré :-)

1. Nejprve si řádně vymažeme dortovou formu máslem, ale opravdu poctivě, a vysypeme pol.moukou. Troubu si předehřejeme na 170°. 2. Čokoládu s máslem... více o Brownies - vláčné a kypré :-)

Celerové karbanátky (sekaná)

Celerové karbanátky (sekaná)

Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)

Cukrové koláčky nebo šátečky

Cukrové koláčky nebo šátečky

Mouku nasypeme do mísy, přidáme pokrájený tuk, přilijeme smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny v chladu proležet. Pak... více o Cukrové koláčky nebo šátečky

Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo

Čočková polévka ze zbylé čočky na…

Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené... více o Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo

Nepečený ostružinový dort

Nepečený ostružinový dort

Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Šťávu dle potřeby... více o Nepečený ostružinový dort

10 minut
Nutela (DUKAN)

Nutela (DUKAN)

Vše důkladně promícháme a vložíme na několik hodin do ledničky.... více o Nutela (DUKAN)

40 minut
Pečené brambory se zeleninou

Pečené brambory se zeleninou

Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou

30 minut
Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

Do hrnce dáme máslo, na kostičky nakrájenou cibuli a mouku. Za stálého míchání restujeme asi 7-10 minut. Připravíme klasickou jíšku. Poté přidáme vodu... více o Polévka z medvědího česneku

Čokoládový dort ala Sacher

Čokoládový dort ala Sacher

1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher

Paprikové lodičky s nádivkou

Paprikové lodičky s nádivkou

Papriky podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a naplníme nádivkou z rohlíků. Nádivka: rohlíky pokrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem a... více o Paprikové lodičky s nádivkou

30 minut
Lehký těstovinový salát s cherry rajčátky

Lehký těstovinový salát s cherry…

Všechny ingredience si stanovte v jakém množství je máte rádi, opravdu je to jen dle chuti :)) Nejdříve dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu. Než... více o Lehký těstovinový salát s cherry rajčátky

30 minut
Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Brokolicovo-cuketová krémová polévka

Cibuli nasekáme nadrobno, cuketu nakrájíme i se slupkou na kostičky, pórek na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky. V hrnci rozpálíme olivový olej... více o Brokolicovo-cuketová krémová polévka

30 minut
Barevné pomazánky - z červené řepy

Barevné pomazánky - z červené řepy

Červenou řepu uvaříme ve slupce (asi tak, aby bylo možné píchnout do půlky vidličkou), po vychladnutí ji oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.... více o Barevné pomazánky - z červené řepy

15 minut
Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Tuk nahřejeme, přidáme kokos, rozmleté(rozdrcené) piškoty a zavařeninu. Vypracujeme hmotu a tvoříme kuličky , které obalíme v kokosu. Rozložíme na... více o Nepečené kokosové kuličky

Nepečený karamelový dort s ricottou a broskvemi

Nepečený karamelový dort s ricottou a…

Plechovku Salka dáme do hrnce s vodou a vaříme cca 2 hodiny. Necháme vychladnout (vaříme nejlépe den předem). Mascarpone dáme do mísy a po částech... více o Nepečený karamelový dort s ricottou a broskvemi

Katův šleh (drůbeží)

Katův šleh (drůbeží)

Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku do zlatova. Maso nakrájíme na nudličky - osolíme, opepříme a přidáme do hrnce k osmahnuté cibulce.... více o Katův šleh (drůbeží)

Slovenské rohlíky

Slovenské rohlíky

Rohlíky rozkrojíme, ale nedokrojíme (musí zůstat zavřené). Dovnitř opatrně mázneme máslo a vložíme proužek sýra (radši opravdu ten 30%, protože když... více o Slovenské rohlíky

20 minut
Rychlá pikantní pomazánka na jednohubky

Rychlá pikantní pomazánka na…

Krabičku salátu rozmixujeme na kaši, zamícháme do ní podle konzistence pomazánkové máslo a jogurt. Většinou nedochucuji, ale každý podle sebe. Osolí a... více o Rychlá pikantní pomazánka na jednohubky

Makový závin s višněmi

Makový závin s višněmi

Těsto vyválíme na tenký plát. Umletý mák uvaříme v oslazeném mléce s citronovou kůrou a zahustíme strouhaným perníkem. Směs necháme vychladnout a poté... více o Makový závin s višněmi

20 minut
Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

30 minut
Čevabčiči na chorvatský způsob

Čevabčiči na chorvatský způsob

Dejte všechny přísady do velkého mísy a hnětete dobře maso a koření dohromady. Dejte chladit na 2 hodiny do ledničky a pak vyjměte a promíchejte dobře... více o Čevabčiči na chorvatský způsob

Zapečená růžičková kapusta podle hraběte Kinského

Zapečená růžičková kapusta podle…

Troubu rozpálíme na 200 °C - horkovzdušnou o 20 °C méně. Kapustičky dáme do vařící vody a necháme tak 4 minuty vařit - měly by být téměř uvařené (doba... více o Zapečená růžičková kapusta podle hraběte Kinského

30 minut
Hamburgery original

Hamburgery original

Maso, jemně nasekanou cibuli a vejce promícháme s worchestrovou omáčkou dle chuti, osolíme a opepříme. Ze vzniklé hmoty uplácáme placky cca 8 cm v... více o Hamburgery original

Műsli tyčinky

Műsli tyčinky

Vločky spaříme horkou vodou, aby byly vlhké, přidáme i rozinky. Necháme nabobtnat asi tak hodinu. Přidáme slunečnicová semínka, nasekané ořechy a... více o Műsli tyčinky

Tvarohové šátečky na sladko i na slano

Tvarohové šátečky na sladko i na slano

Zaděláme těsto smícháním tvarohu, mouky, tuku. Rozválíme na plát cca 3-5 mm silný. Vykrojíme čtverečky cca 6x6 cm. Dáme lžičku marmelády, přeložíme do... více o Tvarohové šátečky na sladko i na slano

Ořechový chlebíček

Ořechový chlebíček

Mouku prosijeme s práškem do mísy, přidáme cukr a vejce, lískové ořechy překrojíme na polovinu, vlašáky pokud nejsou polámané tak na na 4 dílky,... více o Ořechový chlebíček

Zeleninové placky s omáčkou

Zeleninové placky s omáčkou

Rozšleháme vejce, přidáme oříšek, pepř, rozinky, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 30 minut odpočívat. Potom vmícháme všechnu zeleninu, kterou... více o Zeleninové placky s omáčkou

Palačinky plněné špenátem

Palačinky plněné špenátem

Z mléka, vajec, žloutku a mouky připravíme těstíčko a trochu je osolíme. Na oleji děláme tenké palačinky. Mražený listový špenát vložíme na... více o Palačinky plněné špenátem

Chalupářské brambory

Chalupářské brambory

Brambory uvaříme v osolené vodě. Na pánvi na oleji osmahneme cibulku, přídáme slaninu, kterou lehce osmažíme. Poté přidáme uvařené brambory a opečeme... více o Chalupářské brambory

Kastrůlkové ražniči

Kastrůlkové ražniči

Vezme se kastrůlek, může být i mísa z varného skla (je lepší), na dno se dá kousek másla velikosti vlašského ořechu a pokryje se naklepanými,... více o Kastrůlkové ražniči

30 minut
Zmrzlinové sendviče

Zmrzlinové sendviče

Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45x32 cm... více o Zmrzlinové sendviče

Hermelínové karbanátky

Hermelínové karbanátky

Hermelíny nastrouháme najemno, přidáme vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a vše rozmícháme na sředně hustou hmotu.... více o Hermelínové karbanátky

Ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Jablka oloupáme a zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme plátky ředkviček, kostičky... více o Ředkvičkový salát

Rychlé jednoduché rizoto

Rychlé jednoduché rizoto

Na másle zpěníme nakrájenou cibulku a na plátky česnek. Přidáme na kousky nakrájenou šunku, mírně opečeme, osolíme, opepříme, přisypeme propláchnutou... více o Rychlé jednoduché rizoto

90 minut
Zakázaná buchta

Zakázaná buchta

Těsto: 7 celých vajec ušleháme s cukrem, pak přidáme oříšky, kakao nakonec mouku s jedlou sodou. Pečeme 15 minut. Krém: 1 celou plechovku Salka... více o Zakázaná buchta

Apple pie

Apple pie

Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie

30 minut
Buřty s cibulí

Buřty s cibulí

Párky oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji nebo na slanině. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek, malinko podlijeme vodou a dusíme,... více o Buřty s cibulí

Zapečené kuřecí řízečky

Zapečené kuřecí řízečky

Kuřecí řízky nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme, mírně osolíme a okořeníme česnekovým pepřem. Pekáč vymažeme olejem a klademe polovinu surovin... více o Zapečené kuřecí řízečky

15 minut
Ovocný salát s jogurtem

Ovocný salát s jogurtem

Jablka, oloupané pomeranče a banán nakrájíme na plátky a rozložíme do skleněných misek. Jogurt rozmícháme s cukrem, nalijeme na ovoce a ozdobíme... více o Ovocný salát s jogurtem

Špagety zapečené se zeleninou

Špagety zapečené se zeleninou

Špagety uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. V rozehřátém oleji opékáme 5 minut posekanou cibuli, česnek a rozmrazenou zeleninu. Osolíme,... více o Špagety zapečené se zeleninou

Čokoládová pěna

Čokoládová pěna

Oba druhy čokolády nahrubo nakrájíme a rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme espreso. Necháme mírně vychladnout. Žloutky s 50 g cukru ušleháme do pěny... více o Čokoládová pěna

20 minut
Gnocchi

Gnocchi

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Scedíme, ihned oloupeme a prolisujeme. Přidáme žloutky, mouku, sýr a prohněteme.Ochutíme solí, pepřem a... více o Gnocchi

Plněná sekaná pečeně

Plněná sekaná pečeně

Housku namočíme do studené vody. Naťové cibulky očistíme, opereme a nakrájíme na kolečka. Spolu s lžící hořčice je vmícháme do 150 g tvarohu. Pak... více o Plněná sekaná pečeně

Telecí řízky

Telecí řízky

Telecí plát opláchneme, očistíme a najemno umeleme. Maso osolíme, přidáme muškátový květ, mléko a vejce, promícháme nebo našleháme. Necháme půl hodiny... více o Telecí řízky

Doporučujeme

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

Poslední sledované recepty

95
Trojbarevné tvarohové řezy "mňamka"
Trojbarevné tvarohové…
59
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
58
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
52
Jablečný Lotus řez - nepečený
Jablečný Lotus řez -…
47
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách

Zajímavé články

Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého favorita a přivítejte léto se sladkou noblesou
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého…
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré a bez kalorií!
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
AHA.cz Šíp ze Všechnopárty ohlásil definitivní konec! Mně už nemá kdo zavolat

Šíp ze Všechnopárty ohlásil definitivní konec! Mně už nemá kdo zavolat

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Synové našich idolů! Víte, kterým slavným otcům se narodili tihle fešáci?

Synové našich idolů! Víte, kterým slavným otcům se narodili tihle fešáci?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Pavlína z MasterChefa porodila: Je to holčička!

Pavlína z MasterChefa porodila: Je to holčička!

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo si v životě polepší a koho zradí dobrý přítel?

Horoskop na další týden: Kdo si v životě polepší a koho zradí dobrý přítel?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact