• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Nejspíš už se vám taky někdy stalo, že vám ujela ruka se solí a z vynikajícího jídla se rázem stal nezkonzumovatelný blaf, který skončil v záchodové míse. Máme pro vás pár tipů, jak přesolené jídlo zachránit, až se vám to stane příště.

Možná vám to trochu přijde podivné, ale opravdu to funguje. Přesolené jídlo dokáže zachránit cukr, přesněji řečeno kostka cukru. Tu položte na polévkovou lžíci a ponořte ji i celou do pokrmu, jakmile se ale začne rozpouštět, rychle ji vyjměte a vyhoďte. V případě potřeby postup opakujte vždy s novou kostkou. Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost.

V případě, že přesolíte omáčku, sáhněte po pečivu. To totiž do sebe dokáže vstřebat až 40 % soli. Housku nebo kus chleba hoďte do přesolené omáčky či guláše, povařte a poté vyjměte ven. Dejte pozor, aby se pečivo příliš nerozmáčelo na kaši a nezačalo se vám do pokrmu „rozpouštět“.

Další způsob s oblibou používaly už naše babičky. Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte ji na kostky nebo plátky, přidejte do jídla a nechte jí v něm asi 15 minut vařit. Pak všechny kousky vylovte a pokrm můžete podávat. Brambory skvěle a relativně rychle dokážou absorbovat sůl. Uvařené brambory nemusíte vyhazovat, klidně je použijte třeba do salátu nebo bramborové omelety. V případě ne moc přesolené omáčky můžete bramboru najemno nastrouhat a využít jí zároveň k zahuštění. Podobně jako brambora funguje i mrkev nebo kořenová petržel.

Tam, kam se to hodí, třeba do krémových polévek, většiny omáček nebo třeba zapákaných těstovin či brambor, se nebojte nalít smetanu ke šlehání. Tahle ingredience jídlo nejen dokonale zjemní, ale poradí si i s nadbytkem soli. Vyzkoušet můžete třeba i ricottu nebo kokosové mléko.

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem, můžete zachránit tak, že je naředíte. Samozřejmě záleží na množství soli, se kterou jste to přepískli, ale ve většině případů je tento postup nejlepším řešením. Pokud ani to nepomůže, nezbývá vám než uvařit novou dávku pokrmu, tentokrát úplně bez soli, a do té přesolené jí pak přimíchat.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Rychlé červené karí s krevetami

Rychlé červené karí s krevetami

Rýži uvařte podle návodu na obalu. Mražený hrášek a krevety nechte povolit, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Na nepřilnavé... více o Rychlé červené karí s krevetami

50 minut
Čokoládový koláč s blumami

Čokoládový koláč s blumami

Blumy zbavte pecek a nakrájejte. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Připravte si drobenku. Smíchejte všechny... více o Čokoládový koláč s blumami

15 minut
Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka

Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu. Petržel nasekejte nahrubo, česnek utřete, chilli papričku nasekejte na jemno a semínka opražte... více o Cuketová pomazánka

80 minut
Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přidejte jeden oloupaný stroužek česneku a polovinu petržele, opepřete a... více o Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Jednoduché špenátové špecle

Jednoduché špenátové špecle

Cibuli na trošce oleje nebo na másle osmažíme dorůžova. Přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu s česnekem. Do směsi vmícháme špenát, osolíme,... více o Jednoduché špenátové špecle

Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný

Barevný paprikový salát s cibulí -…

Očištěné barevné papriky s oloupanou cibulí pokrájíme na nudličky a v míse společně smícháme. Barevnou směsí pak naplníme čisté, suché sklenice asi... více o Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný

Chléb pečený v kastrolu

Chléb pečený v kastrolu

Domácí chléb, jehož pořizovací cena je asi 15 Kč. K pečení není potřeba pekárna. Těsto na tento chléb kyne nejméně 8 hodin. Proto je vhodné si těsto... více o Chléb pečený v kastrolu

25 minut
Brokolice pečená s česnekem a citronem

Brokolice pečená s česnekem a citronem

Rozehřejte troubu na 180°C. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte na plech (může být vyložený pečícím papírem). Pokapejte 2 lžícemi oleje a posypte... více o Brokolice pečená s česnekem a citronem

60 minut
Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

Carrot cake (Mrkvový dort) s…

Lučinu jsem si udělala sama den předem, ale můžete také koupit - obyč bez příchutě, pokud možno i bez soli. Z jednoho velkého bílého jogurtu (400 g)... více o Carrot cake (Mrkvový dort) s pomerančem

110 minut
Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami

Kořeněné pečené kuře s pečenými…

Kuře zbavené vnitřností omyjte a potřete olivovým olejem - budete potřebovat asi polovinu uvedeného množství. Všechno koření rozmělněte v hmoždíři ... více o Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami

Barevné hrnkové knedlíky

Barevné hrnkové knedlíky

Do mísy nastrouháme cuketu nahrubo, mrkev najemno, přilijeme mléko, přidáme žloutky, bylinky, sůl. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme,... více o Barevné hrnkové knedlíky

Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Americký jablečný koláč s ořechovou…

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, citronovou kůru, kakao, olej, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do těsta vmícháme na... více o Americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky

Česnekové knedlíčky (nočky) ze…

V misce vyšleháme vejce s rozetřeným česnekem, muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme strouhanku a změklé máslo a ze všeho vypracujeme hladkou... více o Česnekové knedlíčky (nočky) ze strouhanky

35 minut
Muffiny s čokoládou

Muffiny s čokoládou

Jako první si nastavím teplotu trouby na 180 stupňů a položím si košíčky na muffiny na plech. Poté si nakrájím čokoládu na malé kousky, do mísy si... více o Muffiny s čokoládou

40 minut
Rukolová polévka

Rukolová polévka

Očištěné syrové brambory nakrájejte na menší kousky, očištěnou cibuli nasekejte najemno. Do středně rozpáleného hrnce nalijte olej a jemně orestujte... více o Rukolová polévka

90 minut
Pravé řecké Pasticcio

Pravé řecké Pasticcio

Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio

30 minut
Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce

Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve…

Na pánvi orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, přídáme pórek a žampiony a chvilku porestujeme. Zalijeme vývarem a chvilku povaříme, přidáme... více o Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce

30 minut
Salát Caesar II.

Salát Caesar II.

Salát rozebereme na listy, vypereme v proudu studené vody, roztrháme na středně velké kousky a dáme přikryté chladit do lednice. Dresink si připravíme... více o Salát Caesar II.

60 minut
Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční beránek dle časopisu F.O…

Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v... více o Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

90 minut
Veganský thajský sójový guláš

Veganský thajský sójový guláš

Sójové kostky uvaříme předem dle návodu, scedíme (vodu si ponecháme), necháme vychladnout a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Připravíme čóns -... více o Veganský thajský sójový guláš

Jemná cuketová pomazánka s ricottou

Jemná cuketová pomazánka s ricottou

Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na 4 kusy a uvaříme na páře. Také můžeme uvařit klasicky v hrnci, ale s minimálním množství vody (vodu pak... více o Jemná cuketová pomazánka s ricottou

Koka dortík - rychle a snadno

Koka dortík - rychle a snadno

Žloutek z jednoho velkého vejce utřeme s cukrem, vmícháme vodu, mouku, kakao a sníh z bílku. Rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy (22cm) a... více o Koka dortík - rychle a snadno

60 minut
Domácí pizza koláč

Domácí pizza koláč

**Nejdříve si připravíme těsto:** Smícháme hladkou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, přilejeme olivový olej a postupně přidáváme vlažnou vodu. Mělo by... více o Domácí pizza koláč

Zapečené plněné bagety

Zapečené plněné bagety

Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety

Rozpékané bylinkové brambory

Rozpékané bylinkové brambory

Rozpékané brambory jsou nejlepší z nových brambor, ale nutné to není. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme a podélně nakrojíme (klidně vícekrát) -... více o Rozpékané bylinkové brambory

50 minut
Maďarská rybí polévka

Maďarská rybí polévka

Maso uvaříme ve slané vodě, vývar přecedíme a odstraníme z masa kosti. Na rozpáleném másle osmahneme kolečka cibule s kostičkami slaniny, okořeníme... více o Maďarská rybí polévka

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Omyté brambory ve slupce rozpůlíme, upečeme na vymazaném plechu a před podáváním řeznou stranu potřeme rozetřeným česnekem. Omáčka: smícháme tvaroh,... více o Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem

Cannelloni s boloňskou omáčkou a…

Boloňská omáčka: na oleji osmažíme cibulku, když vůně zesládne, přidáme mleté maso, prudce opečeme a mícháme, pak přidáme koření, nakrájená rajčata,... více o Cannelloni s boloňskou omáčkou a bešamelem

Lívance a la Jamie Oliver

Lívance a la Jamie Oliver

Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte mléko a rozmíchejte na hladké,... více o Lívance a la Jamie Oliver

Kuřecí steak na bylinkovém másle

Kuřecí steak na bylinkovém másle

Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do rozehřátého másla, kde jsme dali dvě lžičky tymiánu a dvě lžičky provensálského. Smažíme po obou... více o Kuřecí steak na bylinkovém másle

Slepičí polévka s noky

Slepičí polévka s noky

Kostky necháme povařit v 1 l vody, potom přidáme nakrájenou mrkev na půlměsíčky a vaříme do změknutí. V misce rozmícháme 1 vejce s trochou vody a... více o Slepičí polévka s noky

Vajíčkový salát podle Šárky

Vajíčkový salát podle Šárky

Vejce uvaříme, nakrájíme na větši kousky. Cibulky nakrájíme, smícháme s jogurtem, majonézou, smetanou a hořčicí. Opatrně přidáme vejce a vmícháme je... více o Vajíčkový salát podle Šárky

Arabský chléb - Pide

Arabský chléb - Pide

Z mouku, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto, a sice... více o Arabský chléb - Pide

Krkovička jako bramboráková

Krkovička jako bramboráková

Z uvedených surovin připravíme těstíčko ve kterém obalíme naklepané a naříznuté (aby se nekroutily) plátky krkovičky. Pomalu smažíme v oleji na pánvi.... více o Krkovička jako bramboráková

Ferrero Rocher na plechu

Ferrero Rocher na plechu

Kondenzované mléko svaříme (cca 2 hodiny). Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mléko, kakao, mouku. Zpracujeme a lehce vmícháme sníh z... více o Ferrero Rocher na plechu

Rychlá vločková polévka

Rychlá vločková polévka

Vločky několikrát propláchneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninu (mám nastrouhanou v mrazáku tak nešetřím), může se přidat celerová nať a houby sušené... více o Rychlá vločková polévka

Kanadský králík

Kanadský králík

Máslo necháme rozpustit a všechny ostatní suroviny přidáme a chvíli zahříváme. Nakonec nalejeme do pekáče na králíka a dbáme na to, aby všechny kousky... více o Kanadský králík

70 minut
Kotletky na leču

Kotletky na leču

Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme. Pokud necháváme kost, lehce ji odřízneme od masa a naklademe na vyšší plech nebo pekáček. Na každou... více o Kotletky na leču

10 minut
Škvarkový chléb

Škvarkový chléb

Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program SANDWICH. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce... více o Škvarkový chléb

Houbové karbanátky s mletým masem

Houbové karbanátky s mletým masem

Na trošce tuku podusíme houby s kmínem a solí. Smícháme mleté maso s vejcem, trochou strouhanky, přidáme podušené vychladlé houby, můžeme dochutit... více o Houbové karbanátky s mletým masem

Bílý chléb dokonalý

Bílý chléb dokonalý

V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200 ml mlékem. Přidáme 100 ml vody. Vše nalijeme do formy. Přidáme ostatní ingredience v uvedeném pořadí.... více o Bílý chléb dokonalý

20 minut
Míchaná vejce s avokádem

Míchaná vejce s avokádem

Oloupeme a nakrájíme cibuli. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V misce si rozmícháme vejce s nastrouhaným... více o Míchaná vejce s avokádem

Nouzová polévka

Nouzová polévka

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka

40 minut
Bublanina

Bublanina

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme moučkový cukr, přímícháme žloutky a nakonec zlechka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný,... více o Bublanina

30 minut
Bramborové knedlíky se strouhankou

Bramborové knedlíky se strouhankou

Studené brambory nastrouháme na vál, přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku. Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté... více o Bramborové knedlíky se strouhankou

60 minut
Malinový likér

Malinový likér

Maliny nasypeme do láhve. Svaříme vodu s cukrem a přelijeme maliny, přidáme vodku a láhev uzavřeme. Necháme stát asi 3 týdny na chladném místě, během... více o Malinový likér

Medailonky s brokolicí a nivou

Medailonky s brokolicí a nivou

Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme... více o Medailonky s brokolicí a nivou

Perníčky V.

Perníčky V.

Veškeré přísady smícháme dohromady a hotové těsto dáme uležet do chladničky. Po několika dnech, těsto vyválíme na sílu stébla a vykrajujeme perníčky.... více o Perníčky V.

Tvarohový koláč s jahodami

Tvarohový koláč s jahodami

Utřeme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou. Oddělíme vejce. Do krému vmícháme žloutky s pudinkem a citronovou... více o Tvarohový koláč s jahodami

Zapékané brambory se zeleninou

Zapékané brambory se zeleninou

Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je... více o Zapékané brambory se zeleninou

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

149
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
76
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
74
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
61
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
60
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Ženy.cz Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Blesk.cz Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact