• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Méně tučné fritování

Méně tučné fritování

Méně tučné fritování

Máte rádi ve friťáku smažené pokrmy, ať už jde o hranolky, řízky, obalovaný sýr, květák, kuřecí stehýnka nebo třeba koblížky? Aby příště nebyly tyhle pochoutky doslova "nacucané" olejem, vyzkoušejte osvědčené triky.

Základem je použití správného oleje. Sáhněte po tom, který snese i vyšší teploty a nepřepaluje se tak brzy. Z těch běžných je vhodný především olej řepkový, použít můžete také arašídový. Oba bez problému snesou teploty do 200 °C. Naprosto nevhodné jsou oleje jako slunečnicový nebo třeba olivový.

Důležité je také olej pravidelně měnit. Doporučuje se to po 8-10 smažících cyklech. Pokud je ale olej kalný nebo po zchladnutí tuhne, vyměňte ho dřív. Stejně tak v případě, že je tmavý a pění nebo přepáleně zapáchá.

5 rad, jak na nejlepší domácí hranolky, najdete ZDE.

Nezapomeňte si také ohlídat teplotu oleje. Ta by se měla pohybovat mezi 175 až 190 °C. Pokud pokrm vložíte do chladnějšího oleje, bude smažení pomalé a olej se do něj nasákne. Pozor také při smažení zmrzlých potravin, které olej zchladí. Do oleje je proto vkládejte po menších částech částech a smažte je postupně.

Pozor si dejte i na množství najednou smažených potravin. Je nutné, aby jednotlivé kusy měly mezi sebou při fritování dostatečný prostor a smažily se rovnoměrně ze všech stran.

Nakonec nechte osmažené pokrmy v drátěném košíku vykapat a pak je rozložte na papírovou kuchyňskou utěrku, která zbytky oleje vsákne. Pozor ale na to, abyste je na ní nenechali ležet dlouho, spodní strana sby mohla zvlhnout a nasáknout olej zpět.

Vyzkoušet můžete také trik naší čtenářky, která radí přidat do tuku před zahřátím lžičku octa. Tím do sebe fritovaná potravina nevsákne tolik tuku.

Milujete smažené kuře z fast foodu? Připravte si ho doma! Návod najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

95 minut
Vepřová panenka plněná sušeným ovocem

Vepřová panenka plněná sušeným ovocem

Sušené ovoce namočet do 100 ml vína a nechte alespoň půl hodiny bobtnat. Důkladně očistěte pomerančovou kůru a odkrojte z ní blánu. Pak ji na 2 minuty... více o Vepřová panenka plněná sušeným ovocem

Kuskus se zeleninou a tuňákem

Kuskus se zeleninou a tuňákem

Kuskus nasypeme do misky a zalijeme dle návodu na obalu buď horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat pod pokličkou. Zeleninu volíme z více druhů:... více o Kuskus se zeleninou a tuňákem

Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)

Vegetariánské karbanátky (rýžovo…

Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)

Bylinková kachní prsa

Bylinková kachní prsa

Kachní prsa očistíme, kůži šikmo pokrájíme, ale dáváme pozor, abychom krájeli jen do kůže a neprořezávali se až do masa. Když máme kůži pokrájenou do... více o Bylinková kachní prsa

20 minut
Kaše z ovesných vloček s krupicí

Kaše z ovesných vloček s krupicí

Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí

15 minut
Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem

Zeleninový salát s lososem a…

Nakrájíme si zeleninu na stejně velké kousky. Jako první na talíř dávám ledový salát, kukuřici s fazolemi a poté papriku s okurkou. Myslím si, že... více o Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem

Jidáše - drobenkové

Jidáše - drobenkové

Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a... více o Jidáše - drobenkové

60 minut
Zapečené vepřové plátky se slaninou a Moravankou

Zapečené vepřové plátky se slaninou a…

Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance a potom ve vajíčku. Osmažíme na pánvičce na větším stupni. Řízečky poté klademe na... více o Zapečené vepřové plátky se slaninou a Moravankou

40 minut
Americký koláč s třešněmi a pudingem

Americký koláč s třešněmi a pudingem

Začneme těstem. Smícháme dohromady všechny ingredience na těsto, poté necháme chvilku vychladit, cca1-2 hodiny. Dáme hřát mléko, hodíme do mléka bílou... více o Americký koláč s třešněmi a pudingem

Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

Švestkový rozvar (marmeláda) na…

Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...

40 minut
Bramborové muffiny se slaninou

Bramborové muffiny se slaninou

Slaninu opečeme do křupava a necháme vychladnout. Mouku promícháme s pečicím práškem, solí, pepřem, 2/3 nastrouhaného sýra a přidáme i nahrubo... více o Bramborové muffiny se slaninou

Hlíva v těstíčku

Hlíva v těstíčku

Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku

Kokosová bábovka ze šlehačky

Kokosová bábovka ze šlehačky

Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, smetanu, máslo, kokos, mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Do připravené bábovkové formy... více o Kokosová bábovka ze šlehačky

30 minut
Domácí kulajda

Domácí kulajda

Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s vodou, osolíme. Přidáme nové koření, bobkový list, houby (i s nálevem) a dáme vařit.... více o Domácí kulajda

Ořechové rohlíčky (Pařížské)

Ořechové rohlíčky (Pařížské)

Z bílku ušleháme sníh a ten spojíme se všemi ingrediencemi. Z ořechového těsta tvoříme válečky, které pozvolna stočíme do tvaru rohlíčků. Těsto je... více o Ořechové rohlíčky (Pařížské)

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Starší rohlíky pokrájíme na plátky, které krátce namáčíme v mléce se žloutky a citronovou kůrou, klademe do zapékací mísy vymazané máslem. Na rohlíky... více o Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

15 minut
Hrnečková bublanina

Hrnečková bublanina

Všechny ingredience smícháme a ušleháme. Nalijeme na předem vymazaný plech a přidáme ovoce podle chuti. Pečeme na 180°C asi 30 minut.... více o Hrnečková bublanina

Kuskusový salát s jogurtem

Kuskusový salát s jogurtem

Kuskus uvaříme dle návodu na přípravu a necháme ho vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky, dle chuti osolíme a okořeníme paprikou a... více o Kuskusový salát s jogurtem

Hlávkový salát se smetanou

Hlávkový salát se smetanou

Omyté salátové listy dáme do mísy a zalijeme smetanou, kterou předtím smícháme se solí, pepřem, citrónovou šťávou a dle chuti přidáme cukr. Nakonec ... více o Hlávkový salát se smetanou

50 minut
Buchta z meruněk

Buchta z meruněk

Tuk rozpustíme, meruňky nakrájíme nadrobno a všechny suroviny včetně šťávy z meruněk smícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.... více o Buchta z meruněk

30 minut
Kuřecí prsa na citronu

Kuřecí prsa na citronu

Maso zakapeme citronem a necháme minimálně půl hodiny odležet. Osolíme, opepříme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Olej scedíme, zakapeme... více o Kuřecí prsa na citronu

75 minut
Vepřové maso v alobalu

Vepřové maso v alobalu

Plátky naklepejte a osolte (ne moc - slanina i Niva jsou dost slané). Přichystejte si čtyři kousky alobalu na zabalení. Alobal potřete olejem, aby se... více o Vepřové maso v alobalu

Dort stracciatella s ricottou

Dort stracciatella s ricottou

Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do... více o Dort stracciatella s ricottou

Babiččin falešný tatarák

Babiččin falešný tatarák

Uvařené brambory nastrouháme a přidáme všechny ingredienci. opepříme, osolíme a pořádně zamícháme. Podáváme klasicky na topince. Dle chuti můžete... více o Babiččin falešný tatarák

Sýrovo-šunkové těstoviny

Sýrovo-šunkové těstoviny

Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru... více o Sýrovo-šunkové těstoviny

30 minut
Jablečné koláčky z listového těsta

Jablečné koláčky z listového těsta

Z listového těsta vyválíme placku a nařežeme na čtverečky cca 5x5 cm. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtiny. V misce jablka... více o Jablečné koláčky z listového těsta

Závitky s lehkou křenovou náplní

Závitky s lehkou křenovou náplní

Tvaroh smícháme s křenem a solí. Smetanu ušleháme a zlehka vmícháme do tvarohu. Množství křenu záleží na vaší chuti a na křenu (jaký má říz:-) ). Na... více o Závitky s lehkou křenovou náplní

Dia jogurtové řezy s rebarborou

Dia jogurtové řezy s rebarborou

Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky a prolijeme vařící vodou, necháme vychladnout. V míse s mícháme všechny přísady a pečlivě... více o Dia jogurtové řezy s rebarborou

45 minut
Klasická hrachová kaše

Klasická hrachová kaše

Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše

15 minut
Jemná křenová pomazánka

Jemná křenová pomazánka

Smetanu ušleháme tak, aby vznikla šlehačka. Tvaroh promícháme s křenem a připravenou šlehačkou. Osolíme podle chuti. Výborné na jednohubky či topinky.... více o Jemná křenová pomazánka

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Babiččin perníkový koláč s kokosem

Všechny ingredience smícháme dohromady, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou a posypeme... více o Babiččin perníkový koláč s kokosem

Arabské lodičky pide s různými náplněmi

Arabské lodičky pide s různými…

Droždí rozpustíme s cukrem a polovinou vody, necháme na teplém místě stát asi 10 minut než se vytvoří kvásek (jsou viditelné bubliny). Ve velké míse... více o Arabské lodičky pide s různými náplněmi

Sýrová polévka s vejci

Sýrová polévka s vejci

Do vroucí vody dáme na kostičky nakrájené brambory, podravku a kmín. Brambory uvaříme do měkka a přidáme tavený sýr, který necháme v polévce úplně... více o Sýrová polévka s vejci

30 minut
Velikonoční medové řezy

Velikonoční medové řezy

Mouku prosejeme na vál. Ostatní suroviny svaříme ve vodní lázni, jedlou sodu přidáme nakonec. Teplou směs zpracujeme s moukou, rozdělíme na čtyři díly... více o Velikonoční medové řezy

Jablkové řezy V.

Jablkové řezy V.

Mouku smícháme s kypřícím práškem. Poté přidáme zbytek ingrediencí, pořádně zamícháme (nic nešleháme) a polovinu těsta vlijeme do vymazaného a moukou... více o Jablkové řezy V.

Koule Raffaelo

Koule Raffaelo

Rozemeleme sušenky, přidáme sušené mléko, vodu, cukr a změklé máslo. Dáme do lednice asi na hodinu ztuhnout. Pak tvoříme kuličky, dovnitř dáme... více o Koule Raffaelo

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové…

Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce

10 minut
Tuňáková pomazánka IV.

Tuňáková pomazánka IV.

Z konzervy vylejeme vodu, do mísy dáme tuňáka, zakapeme olivovým olejem, pokapeme citronem, přidáme jemně nasekanou cibulku (já používám elektrické... více o Tuňáková pomazánka IV.

Jablková buchta bez vajec

Jablková buchta bez vajec

Vše dobře promícháme, nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Posypeme kokosem a pečeme.... více o Jablková buchta bez vajec

60 minut
Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

Listový závin se špenátem a…

Špenát připravíme obvyklým způsobem, jen méně než obvykle osolíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, střed poklademe špenátem a posypeme nahrubo... více o Listový závin se špenátem a balkánským sýrem

10 minut
Šunka v listovém těstě

Šunka v listovém těstě

Těsto vyválíme 3 mm silné a posypeme polovinou sýra. Do středu vložíme plát šunky v celku a posypeme ji sýrem. Těsto přeložíme tak, aby šunka byla... více o Šunka v listovém těstě

Turecká pomazánka z lilku

Turecká pomazánka z lilku

Lilky a papriky opečeme na sucho v troubě (nejlépe na starém plechu) a necháme vychladnout. Papriky jsou zpravidla o něco dříve hotové. Rajčata... více o Turecká pomazánka z lilku

10 minut
Pomazánka z krabích tyčinek III.

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a... více o Pomazánka z krabích tyčinek III.

Rychlý moučník

Rychlý moučník

Polovinu listového těsta rozválíme na plech. Těsto poklademe dětskými piškoty, strouhanými jablky a zalijeme uvařeným pudinkem. Z druhé půlky těsta... více o Rychlý moučník

Doudlebské vdolky

Doudlebské vdolky

Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, promícháme,... více o Doudlebské vdolky

Pivní salát

Pivní salát

Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici, chilli... více o Pivní salát

Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

Na rozpáleném oleji opečeme malé kousky krůtího masa, okořeníme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Zvlášť ušleháme vždy dvě... více o Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

Plněné krůtí stehno

Plněné krůtí stehno

Maso omyjeme a velmi lehce naklepeme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme a nastrouháme je. Cibuli osmahneme na másle, přidáme žampiony a... více o Plněné krůtí stehno

Palačinkový dort

Palačinkový dort

Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk.... více o Palačinkový dort

Bifteky se zeleným pepřem

Bifteky se zeleným pepřem

Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem

Doporučujeme

20 minut
Těstoviny se sušenými rajčaty

Těstoviny se sušenými rajčaty

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Poslední sledované recepty

68
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
43
Zapečená polévka z červené řepy
Zapečená polévka z…
38
Brambory zapečené se špenátem a sýrem
Brambory zapečené se…
37
Kuskus se zeleninou a červenou čočkou
Kuskus se zeleninou a…
35
Kuřecí kostky se špenátem
Kuřecí kostky se špenátem

Zajímavé články

Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!
Jak připravit ten nejlepší bramborový salát?…
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský dezert skvěle ozdobí nejenom vánoční stůl
Znáte croquembouche? Tento elegantní francouzský…
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si tradiční, nealkoholický, jasmínový nebo orientální
Nejlepší recepty na vánoční punč: Připravte si…
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
AHA.cz Brzobohatý odhalil pravdu: Dohoda s Danielou nejspíš padne!

Brzobohatý odhalil pravdu: Dohoda s Danielou nejspíš padne!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Zápasíte s balením dárků? Návod, jak co nejlépe zabalit měkoně, tvrdoně i láhev!

Blesk pro ženy Princezny a princové z vašich oblíbených pohádek tehdy a dnes. Jak se změnili?

Princezny a princové z vašich oblíbených pohádek tehdy a dnes. Jak se změnili?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Děsivý pád Honzy Musila: Před sedmi lety mu změnil život!

Děsivý pád Honzy Musila: Před sedmi lety mu změnil život!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Ideální Vánoce podle znamení zvěrokruhu: Berani touží po akci, Blíženci milují společnost a Štíři chtějí klid

Ideální Vánoce podle znamení zvěrokruhu: Berani touží po akci, Blíženci milují společnost a Štíři chtějí klid

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Méně tučné fritování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact