• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Méně tučné fritování

Méně tučné fritování

Méně tučné fritování

Máte rádi ve friťáku smažené pokrmy, ať už jde o hranolky, řízky, obalovaný sýr, květák, kuřecí stehýnka nebo třeba koblížky? Aby příště nebyly tyhle pochoutky doslova "nacucané" olejem, vyzkoušejte osvědčené triky.

Základem je použití správného oleje. Sáhněte po tom, který snese i vyšší teploty a nepřepaluje se tak brzy. Z těch běžných je vhodný především olej řepkový, použít můžete také arašídový. Oba bez problému snesou teploty do 200 °C. Naprosto nevhodné jsou oleje jako slunečnicový nebo třeba olivový.

Důležité je také olej pravidelně měnit. Doporučuje se to po 8-10 smažících cyklech. Pokud je ale olej kalný nebo po zchladnutí tuhne, vyměňte ho dřív. Stejně tak v případě, že je tmavý a pění nebo přepáleně zapáchá.

5 rad, jak na nejlepší domácí hranolky, najdete ZDE.

Nezapomeňte si také ohlídat teplotu oleje. Ta by se měla pohybovat mezi 175 až 190 °C. Pokud pokrm vložíte do chladnějšího oleje, bude smažení pomalé a olej se do něj nasákne. Pozor také při smažení zmrzlých potravin, které olej zchladí. Do oleje je proto vkládejte po menších částech částech a smažte je postupně.

Pozor si dejte i na množství najednou smažených potravin. Je nutné, aby jednotlivé kusy měly mezi sebou při fritování dostatečný prostor a smažily se rovnoměrně ze všech stran.

Nakonec nechte osmažené pokrmy v drátěném košíku vykapat a pak je rozložte na papírovou kuchyňskou utěrku, která zbytky oleje vsákne. Pozor ale na to, abyste je na ní nenechali ležet dlouho, spodní strana sby mohla zvlhnout a nasáknout olej zpět.

Vyzkoušet můžete také trik naší čtenářky, která radí přidat do tuku před zahřátím lžičku octa. Tím do sebe fritovaná potravina nevsákne tolik tuku.

Milujete smažené kuře z fast foodu? Připravte si ho doma! Návod najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

50 minut
Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve velké míse... více o Mazanec s mandlemi

80 minut
Čokoládové cookies

Čokoládové cookies

Utřeme do hladka změklé máslo a cukry, poté přidáme vajíčko a opět zamícháme. Do malé nádobky dáme sůl se sodou a rozpustíme v cca 5ml horké vody.... více o Čokoládové cookies

45 minut
Thajské žluté zeleninové karí

Thajské žluté zeleninové karí

Zeleninu na pastu nakrájejte na kousky, limetkové listy a citronovou trávu nasekejte, koření nadrťte v hmoždíři a vše rozmixujte s mlékem. V hrnci... více o Thajské žluté zeleninové karí

80 minut
Beskydský králík

Beskydský králík

Králíka rozporcujte, osolte, opepřete a spolu s česnekem a olejem naložte nejlépe přes noc. Uzený bok nakrájejte na kousky, nadrobno nasekejte cibuli... více o Beskydský králík

45 minut
Mistrovský bramborový salát

Mistrovský bramborový salát

Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme nakrájený kopr najemno, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půl... více o Mistrovský bramborový salát

30 minut
Bulgurové rizoto s hlívou

Bulgurové rizoto s hlívou

Bulgur propláchneme jako rýži a dáme vařit dle návodu na obalu (já ho dávám do rýžovaru). Mezitím si nakrájíme hlívu ústřičnou, přidáme pórek,... více o Bulgurové rizoto s hlívou

30 minut
Pudinkové šátečky

Pudinkové šátečky

Nejprve uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr. Následně dáme vychladnout. Připravíme si listové těsto, které rozválíme. Následně... více o Pudinkové šátečky

Houskové uzenářské knedlíky

Houskové uzenářské knedlíky

Na jemně pokrájeném špeku necháme osmažit drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme směs libovolně zvolené, drobně pokrájené, spíše chutí výraznější... více o Houskové uzenářské knedlíky

Čevapi

Čevapi

Do mísy vložíme maso, přidáme vejce, strouhanku, ochutíme Podravkou a pepřem. Hnětením spojíme v jednolitou hmotu. Maso necháme několik hodin v chladu... více o Čevapi

20 minut
Játra rychle a chutně

Játra rychle a chutně

Játra dle vlastního výběru a špek pokrájíme na nudličky. Cibuli pokrájíme na klínky. Tymián můžeme nechat na větvičce, kterou nakonec z játrové směsi... více o Játra rychle a chutně

90 minut
Lembas (Elfí chléb)

Lembas (Elfí chléb)

- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)

30 minut
Krém z dýně hókaidó

Krém z dýně hókaidó

Dýni si nakrájím i se slupkou na menší kostičky, které zlehka opražím na másle. Zaliji horkou vodou a vařím do měkka. Až je dýně měkká rozmixuji... více o Krém z dýně hókaidó

Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný

Barevný fazolový salát (lečo) -…

Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl... více o Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný

Česneková surimi (krabí) pomazánka

Česneková surimi (krabí) pomazánka

Surimi tyčinky nastrouháme do misky, přidáme majolku, zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a nastrouhaného nebo rozetřeného česneku přidáme podle... více o Česneková surimi (krabí) pomazánka

20 minut
Mámin ševcovský mls

Mámin ševcovský mls

Cibuli i okurčičky nakrájejte na menší kostičky. Salám na plátky tenké asi 3 mm a pak na kostičky/nudličky o velikosti cca (0,5cm x 1cm) - prostě... více o Mámin ševcovský mls

Jednoduchá francouzská kaše

Jednoduchá francouzská kaše

Pokrájené brambory uvaříme s na kolečka pokrájenou mrkví doměkka v osolené vodě se stroužky česneku. Pokud máme rádi bylinky, můžeme je do hrnce... více o Jednoduchá francouzská kaše

30 minut
Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím…

Pohanku uvaříme podle návodu na obalu. Já ji vařím 5 minut na mírném ohni, vypnu a pak 30 minut za občasného promíchání nechám pod pokličkou dojít.... více o Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem

80 minut
Bylinkový králík na žampionech

Bylinkový králík na žampionech

Porce králíka nasolíme, dáme do pekáče s máslem, pokrájenou cibulí, česnekem a žampiony, posypeme kořením, poklademe plátky špeku, zaklopíme a necháme... více o Bylinkový králík na žampionech

35 minut
Pizza s cuketou

Pizza s cuketou

Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, sůl, promíchejte a poté přidejte teplou vodu s olivovým olejem a... více o Pizza s cuketou

Kynuté máslové koláčky

Kynuté máslové koláčky

Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky

Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

Karbanátky z pohanky, červené čočky a…

Z pohanky a čočky uvařte v zeleninovém vývaru hustou kaši. Nechte ji vychladnout a zatím si na pánvičce osmažte najemno pokrájenou červenou cibuli s... více o Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

10 minut
Uzené tofu na kari

Uzené tofu na kari

Na pánvi bez oleje osmahnu na kolečka nakrájené žampiony, přidám vodu a chvíli podusím. Přidám na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy (kraju podélně... více o Uzené tofu na kari

20 minut
Maso jako z KFC

Maso jako z KFC

1) Zapneme friťák. Mřížku necháme ponořenou dole. 2) Vejce rozšleháme s moukou a kořením podle chuti na kašičku hustší než jogurt. 3) Maso nakrájíme... více o Maso jako z KFC

120 minut
Hovězí na víně se zeleninou

Hovězí na víně se zeleninou

Cibuli, česnek a pórek dobře očistěte a nadrobno nakrájejte. Maso očistěte od blan a šlach, nakrájejte ho na kousky, osolte, opepřete a poprašte... více o Hovězí na víně se zeleninou

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou

Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou…

Sekaná: všechny ingredience(kromě oleje) na sekanou dáme do mísy a důkladně promícháme. Z vytvořené směsi uděláme šišku, kterou dáme do olejem... více o Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou

10 minut
Melounový sorbet

Melounový sorbet

Červený meloun vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a rozmixujeme. Vznikne melounová šťáva, kterou nalijeme do plastové vaničky. Přidáme cukr a šťávu z... více o Melounový sorbet

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Tuňáka necháme okapat. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme. V menším hrnci osmažíme na trošce oleje pokrájenou cibuli a celer pokrájený na plátky.... více o Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Květákové těstoviny se šunkou a nivou

Květákové těstoviny se šunkou a nivou

Pekáček si vymažeme máslem. Předvařený květák si pokrájíme na větší kousky. Šunku na kostičky. Nivu si rozdrobíme nebo nastrouháme. Na dno dáme vrstvu... více o Květákové těstoviny se šunkou a nivou

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny

Buchta celulitida

Buchta celulitida

Smícháme všechny ingredience na těsto a polovinu ho nalejeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Druhou polovinu obarvíme kakaem a vlijeme na... více o Buchta celulitida

90 minut
Výborný losos

Výborný losos

Lososa nakrájíme na podkovy, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a pár kapkami olivového oleje. Připravíme si bylinkové... více o Výborný losos

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Mouku prosijeme na vál, přidáme ostatní suroviny mimo marmelády a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme cca 2 hod. odpočinout v lednici. Z... více o Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Zelný salát III.

Zelný salát III.

Přísady na nálev přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Zelí nakrájíme na tenké pásky a potom příčně, abychom dostali malé kostičky ... více o Zelný salát III.

15 minut
Mrkvová pomazánka II.

Mrkvová pomazánka II.

Do nastruhané mrkve dat tavený sýr, vajíčko najemno, přidat majolku a tatarku (nemusí být). Namazat na veku.... více o Mrkvová pomazánka II.

Čokoládová bomba bez pečení

Čokoládová bomba bez pečení

Ve 1/4 litru mléka rozpustíme na plotně celý balíček obyčejného kakaa a necháme mírně vychladnout. Do mísy si dáme moučkový cukr, změklé celé máslo,... více o Čokoládová bomba bez pečení

Košíčky z ledových kaštanů

Košíčky z ledových kaštanů

Do vroucího mléka vsypeme ořechy a cukr a povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, potom z hmoty vytvarujeme malé kuličky. Ve vodní lázni... více o Košíčky z ledových kaštanů

Kuřecí mls

Kuřecí mls

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky stejně tak i tyčinky a pórek. V pánvi wok rozehřejeme olej, dáme maso, osolíme a opékáme do růžova. Přidáme koření... více o Kuřecí mls

60 minut
Česnečka se šunkou a sýrem

Česnečka se šunkou a sýrem

Na pánvi na másle mírně osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na kostička nakrájenou šunkou, zalijeme 1,5 l již vroucí vody a přidáme bujón, opepříme,... více o Česnečka se šunkou a sýrem

Šlehačkový mramorový beránek

Šlehačkový mramorový beránek

Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou mouku z kypřícím práškem. Ručně zamícháme spařené rozinky, mandle a... více o Šlehačkový mramorový beránek

60 minut
Čokoládový dort

Čokoládový dort

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky spolu s cukrem utřeme do pěny a smícháme se sněhem. Potom přidáme ostatní... více o Čokoládový dort

60 minut
Maminčino kuře

Maminčino kuře

Celé kuře očistíme, opláchneme a rozčtvrtíme. Posypeme grilovacím kořením, špetkou soli a pepře. Vložíme do pekáčku, podlejeme trochou vody a dáme... více o Maminčino kuře

Košíčky isidor

Košíčky isidor

Těsto: suroviny zpracujeme a vtlačíme do formiček (košíčků) upečeme při 175 °C asi 10-15 minut. Ořechová náplň: vše smícháme. Utvoříme kuličky, které... více o Košíčky isidor

Těstoviny se žampiony

Těstoviny se žampiony

Těstoviny uvaříme al dente (na zkousnutí), na oleji osmažíme cibulku a přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme a okmínujeme. Smažíme do měkka.... více o Těstoviny se žampiony

Apple pie

Apple pie

Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie

60 minut
Tradiční tažený štrůdl

Tradiční tažený štrůdl

Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl

Halušky se zelím II.

Halušky se zelím II.

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.

Hovězí maso na zelenině

Hovězí maso na zelenině

Maso omyjeme, osušíme a protkneme klínky slaniny. Osolíme, opepříme a necháme odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Oloupeme... více o Hovězí maso na zelenině

Párky v listovém těstě

Párky v listovém těstě

Listové těsto rozkrájíme na 8 stejných dílů. Na pomoučeném vále každý z dílů rozválíme na obdélník o síle asi 2 mm. Pórek (zelenou část) dobře omyjeme... více o Párky v listovém těstě

90 minut
Vepřové závitky na smetaně

Vepřové závitky na smetaně

Masox rozpustíme v 200 ml vody a necháme přejít varem. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme z ní plátky, které osolíme a opepříme. Cibule... více o Vepřové závitky na smetaně

Špagety sypané česnekem

Špagety sypané česnekem

Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slaninu pokrájíme na proužky a osmahneme na oleji. Přidáme česnek, 5 minut společně opékáme, pak vyjmeme... více o Špagety sypané česnekem

Doporučujeme

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

Poslední sledované recepty

35
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
33
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
16
Vánoční marokánky
Vánoční marokánky
14
Pudinkové cukroví
Pudinkové cukroví

Zajímavé články

Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které zvládnete i při pečení cukroví
Teplé večeře do půl hodiny: 5 receptů, které…
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Jak poznat dobré máslo? Záleží na názvu i…
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky, medovníčky nebo slunečnicové sušenky
Jak na zdravé cukroví? Zkuste marokánky,…
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v naší galerii
Nejkrásnější vánoční cukroví: Inspirujte se v…
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky, které vám ušetří spoustu času i práce
Dnes vaří Těhotnej kuchař: Skvělé rychlovky,…
AHA.cz Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Důvod rozvodu Vémolových je venku: TO JE TEPRVE SÍLA

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Runový horoskop na prosinec: Býky ovládne nová láska, Váhy zažijí velké změny a Štíry čeká měsíc plný smůly

Runový horoskop na prosinec: Býky ovládne nová láska, Váhy zažijí velké změny a Štíry čeká měsíc plný smůly

Ženy.cz Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Fenix Awards ocenily vítěze cenami Kateřiny Handlové, kreativní ředitelky Rückl

Blesk.cz Překvapivý vývoj princezny Kate: Z plaché krásky módní ikonou!

Překvapivý vývoj princezny Kate: Z plaché krásky módní ikonou!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Runový horoskop na prosinec: Býky ovládne nová láska, Váhy zažijí velké změny a Štíry čeká měsíc plný smůly

Runový horoskop na prosinec: Býky ovládne nová láska, Váhy zažijí velké změny a Štíry čeká měsíc plný smůly

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Méně tučné fritování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact