Křehká vepřová pečeně s nádherně zlatavou kůrčičkou vypečenou do křupava, to je pochoutka, které jen málokdo odolá. Aby ale chutnala skutečně božsky a nebyla tvrdá a vysušená, je dobré znát pár vychytaných triků na její přípravu.
Základem je zvolit správný kus masa. Na pečení se nejlépe hodí tučnější části jako je bůček a pěkně prorostlá krkovička, vynikající je i pečeně (setkat se můžete i s názvy jako je karé, hřbet, kotleta s kostí i bez) či plec, pro pomalé pečení se nemusíte bát použít ani kýtu. A zapomenout samozřejmě nesmíme ani na vepřové koleno.
Z masa na pečení nikdy neodstraňujte horní tukovou vrstvu, nařezejte ji ostrým nožem do mřížky a vetřete do ní oblíbené koření. Maso můžete stáhnout provázkem, aby po upečení drželo tvar a nerozpadalo se při krájení. Aby se maso na povrchu zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté, zprudka ho ze všech stran zasmahněte na rozpálené pánvi.
Vepřové v hlavní roli: Recepty z panenky, bůčku i krkovice najdete ZDE.
Pod maso pak do pekáčku dejte nakrájenou cibuli, pokud máte rádi česnek, přidejte i ten, zalijte výpekem z pánve a přidejte trochu vody. Pokud máte vepřové kosti, dejte tam i ty. Získáte tak báječný základ pro šťávu na polití přílohy.
Aby mělo maso ve výsledku zlatavou kůrčičku, vložte ho do předem předehřáté trouby, zpočátku ho pečte prudce, aby se kůrčička na povrchu mohla utvořit, a pak teplotu snížte a dopékejte pečínku zvolna.
Recepty na luxusní vepřové pečeně, které určitě neznáte, najdete ZDE.
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Mražený hrášek a krevety nechte povolit, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti sousta. Na nepřilnavé... více o Rychlé červené karí s krevetami
Cukety mladé, neloupané, bez větších semínek nastrouháme nebo pokrájíme na plátky do velké mísy. Očištěné papriky pokrájíme na kostičky či nudličky a... více o Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)
Opražíme nasucho housku nakrájenou na kostičky v troubě dozlatova. Cibulku nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nasekanou petržel, žloutky a... více o Kuře pečené s jemnou nádivkou
Vývar zvolíme dle vlastní chuti, kdo se spokojí s bujónem, klidně i ten může použít, ale uzený nebo ovarový vývar je nejlepší a hlavně budeme mít do... více o Česneková polévka (česnečka) s pohankou
Omyté a osušené kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme. Po zatažení maso osolíme, opepříme a přidáme na drobno nakrájený pórek. Pokračujeme... více o Vynikající těstovinový salát se špenátem
Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Limetku vymačkejte a kůru najemno nastrouhejte. Kiwi oloupejte a nakrájejte na menší kusy, jablko zbavte... více o Zeleninové smoothie s jablkem
Brambory nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a posypeme grilovacím kořením a solí. Česnek rozpůlíme a vložíme na plech. Vše pokapeme olejem a dáme... více o Grilované brambory s česnekem
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem
Pripravime si kyn.testo. Po vykynutí z těsta kávovou lžičkou odkrajuji malé kousky, ty pak rukou vytvaruji na placičku, kterou plním a vytvořím... více o Sladké jednohubky
Jablka (hrušky) oloupeme, odstraníme jádřince, nastrouháme nebo pokrájíme, dáme do hrnce se širokým dnem, zakapeme citronovou šťávou, Okořeníme dle... více o Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) - kořeněný
Masovou konzervu dáme do misky, vidličkou rozmačkáme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, okurky (kápii), nastrouhaný česnek (jemně) a vejce (hrubě),... více o Pomazánka z "vepřovky"
Plátky masa naklepeme, nařízneme po stranách, osolíme, opepříme, zaprášíme paprikou a položíme do pomaštěného pekáče. Cibuli na trošce oleje (sádla)... více o Řízky v klobásovém zelí
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč
Maso nakrájíme na cca centimetrové plátky, naklepeme a naložíme přes noc do soli, pepře a česneku. Před smažením ho na chvíli vyndáme z ledničky (aby... více o Maso se sýrovou omáčkou a špenátovými těstovinami
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve... více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
1. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Rozpálíme pánev s olejem, naskládáme na ni žampiony a lehce posypeme grilovacím kořením.... více o Úterní salát s rukolou
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké... více o Jablečný víkendový koláč - vláčný
Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Kapary necháme okapat, polovinu jich nasekáme a ostatní necháme vcelku, smícháme je s majonézou a podle chuti přidáme pepř, příp. sůl. Kapary stačí... více o Dipy ke grilovanému masu - s kapary
Ovoce omyjte a očistěte. Bobulky opatrně osušte. Asi dvě třetiny rybízu a malin dejte do hrnce, vlijte šťávu, promíchejte a zhruba 5 minut za... více o Ovocné želé s mascarpone
Tvaroh dáme do nějaké nádoby, ve které budeme později vše mixovat.Přidáme banán, lžíci kakaa, kypřící prášek a vejce. Vše rozmixujeme. Poté pridáme 2... více o Dietní buchta
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje. Pak scedíme. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme zpěnit nasekaný... více o Bezmasé těstoviny - výborné
Troubu předehřejte na 200 °C. Maso omyjte, odblaňte, zbavte přebytečného tuku a důkladně osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolte ho a opepřete.... více o Jehněčí pečeně
Mladé cukety podélně rozřízneme, vnitřek vydlábneme a nasekáme. Rozpůlené cukety rozložíme řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem a dáme na... více o Plněné cukety s ementálem
Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku
Z obou sýrů umícháme hmotu, která se dá tvarovat do malých kuliček. Ty pak obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a rozdrcené kukuřičné drti - nejlépe... více o Sýrové kuličky-smažené
Pórek povaříme asi 5 min. v osolené vodě, necháme dobře odkapat. Každý kousek obalíme v plátku šunky a skládáme těsně k sobě do vymazaného pekáčku.... více o Zapékaný pórek
Kuřecí plátek nakrájím na kostičky a opeču na pánvičce na sucho. Až maso zbělá, přidám maggi boloňskou omáčku a nechám asi 10 minut dusit pod... více o Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou omáčkou
Nastrouhanou kořenovou zeleninu, nasekanou cibuli a nakrájené klobásky orestujeme na tuku. Přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené... více o Vydatná česnečka
Cukr nasypeme na pánev, přilijeme vodu a a med a za stálého míchání necháme rozpustit. Pak přidáme ořechy a necháme chvíli na plotně. Odstavíme a... více o Ořešáci - ořechy v karamelu - bezlepkové
Maso nakrájíme na kousky asi 2x2 cm, aglickou slaninu na proužky, cibuli na kolečka, posypeme kořenim a přidáme olej - stačí i slunečnicový. Necháme... více o Kuřecí ražniči pro lenochy
Uvaříme brambory - na kostky, velikost jako na přílohu, dáme do mísy spolu s cibulí nakrájenou na půlkolečka, kyselou okurkou též na půlkolečka,... více o Teplý bramborový salát
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme teplou vodu, olej a hladkou mouku s práškem, dobře promícháme a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na... více o Metrový koláč
Heru rozpustíme v mléce, nalijeme do domácí pekárny a necháme trochu vychladnout. Přidáme vejce, mouku smíchanou s droždím, pudink, cukr, vanilkový... více o Nedělní štola
Ušleháme 1/2 l smetany, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci skořice, 5 vajec a 250 g hladké mouky. Těsto vlijeme do vymazané, velké dortové formy (nebo menší... více o Šlehačkový koláč
Sterilovanou papriku nakrájíme na menší kousky, zeleninu rovněž nakrájíme na co nejmenší kousky, aby se salát pěkně rozležel. Vše smícháme, přidáme... více o Feferonový salát
Do mísy dáme jogurt, mouku, cukr, olej, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vše zamícháme. Na plech s vyšším okrajem a vyložený pečícím papírem... více o Xtý jogurtový koláč s ovocem a drobenkou
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme prášek do pečiva, mouku, sníh z bílků. Pečeme 7 minut při 200 °C, na vymazaném a vysypaném plechu. Po... více o Kiwi řezy
Maso jemně osolíme, opepříme a obalíme v zázvoru. Celé maso potřeme olejem a necháme odležet na 24 hodin. Špek nakrájíme na kostičky a vyškvaříme do... více o Hovězí maso na zázvoru
Na másle se rozpustí kvasnice a přidá se na kolečka nakrájená část pórku, pak se přidá hladká mouka a udělá se jíška. Zalije se vývarem, přidá se... více o Pórková polévka III.
Den předem uvaříme kondenzované mléko na karamel - ve vroucí vodě vaříme 1 hodinu (úplně to stačí, je zbytečné vařit je déle). Žloutky utřeme s cukrem... více o Karamelové řezy II.
Kuřecí řízky nakrájíme na tenké plátky, lehce naklepeme, mírně osolíme a okořeníme česnekovým pepřem. Pekáč vymažeme olejem a klademe polovinu surovin... více o Zapečené kuřecí řízečky
Z těsta umícháme těsto a upečeme asi 12 tenkých palačinek, které necháme vychladnout. Špenát dáme vařit do malého množství mléka a asi po 20 minutách... více o Špenátové palačinky zapečené
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso.... více o Boršč
Čočku namočíme den předem,pak dáme do hrnce s vodou a dáme vařit do změknutí. Dochutíme solí,cukrem,octem. Pak dáme vařit vejce na tvrdo a párek.... více o Čočka s vejcem a párkem
Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli... více o Grilované kuře
Na rozpáleném oleji opečeme malé kousky krůtího masa, okořeníme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Zvlášť ušleháme vždy dvě... více o Vaječná omeleta a la Brillat Savarin
Maso omyjeme, osušíme a potřeme solí a pepřem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) asi 1 1/4 hodiny. Občas podlijeme.... více o Vepřová pečeně se špenátem
Maso i játra očistíme, omyjeme a odřízneme tučné kousky. Solamyl přelijeme dvěma lžícemi vody a necháme stát. Asi po 10 minutách vodu slijeme. Do... více o Maso tří barev
Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem