Jak uskladnit máslo bez lednice? Vyzkoušejte trik našich babiček! Vypnutý proud, pobyt v přírodě nebo na chatě bez elektřiny... to všechno klade zvýšené nároky na uchovávání potravin. Zrovna takové máslo to ale může "přežít" docela dobře, když víte, jak se o něj postarat.
Obecně je máslo choulostivé hlavně na pachy z okolí, které může snadno přejmout. Tomu zabráníte, když máslo před vložením do lednice opravdu dobře zabalíte do alobalu, nebo jej uchováváte ve speciální nádobě na máslo.
Došlo vám máslo? Stačí smetana a trocha trpělivosti, abyste si vyrobili domácí.
A co dělat, jste-li nuceni se obejít bez lednice? Zkuste trik našich babiček! Do hrnce nalijte dostatečné množství vody a osolte ji. Nechte krátce převařit a pak dobře vychladnout. Máslo vložte do porcelánové misky a přelijte je studenou slanou převařenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Dejte na nejchladnější místo. Třeba na balkon, nebo k potůčku, do sklepa, ... podle toho, kde zrovna jste.
Takto máslo vydrží i několik dní, záleží na okolní teplotě. Žluklé máslo poznáte tak, že má na povrchu i po odkrojení žlutou barvu a mírně zapáchá. Takové máslo už vyhoďte.
Kuře omyjte, osušte, potřete olejem, osolte a opepřete (zvenčí a uvnitř). Do břišní dutiny vložte pár snítek tymiánu a rozmarýnu. Vložte na 40 minut... více o Pečené kuře s čočkou beluga
Rozpustíme máslo a necháme ho lehce schladnout. Metličkou našleháme vejce a postupně vmícháváme máslo, mouku, cukr, kakao, vanilkový extrakt, ocet a... více o Red velvet brownies
Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přidejte jeden oloupaný stroužek česneku a polovinu petržele, opepřete a... více o Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha
Na másle s troškou oleje osmažíme dosklovata pokrájený pórek, který následně zasypeme moukou a nasekaným česnekem a ještě krátce osmažíme za stálého... více o Špenátová polévka s pórkem
Očištěné dršťky dejte vařit, po 30 minutách je sceďte, vraťte do hrnce a zalijte novou vodou. To udělejte 3x, aby se důkladně propraly. Vařte do... více o Dršťková polévka I.
Brambory očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, ale neloupejte. Pak přeřízněte podélně napůl. Předvařte v osolené vodě asi 8 minut. Pak nařízněte... více o Pečené brambory
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme nastrouhanou mrkev a pokrájený pórek. Vše pak posypeme moukou a necháme ještě krátce opražit. Přilijeme vývar,... více o Bramborovo-pórková polévka
Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem
Kulatou dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Připravte si karamel. V menším hrnci nebo pánvi rozpusťte máslo,... více o Ananasový koláč naruby
Připravíme si těsto: smícháme mouku, rozpuštěnou heru a najemno nastrouhanou nebo rozmixovanou mrkev. Přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr (a cukr... více o Vláčné mrkvové taštičky
Mouky, cukry, kypřidlo, sůl smícháme v míse. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, rum, olej, mléko a vypracujeme... více o Jednoduchý meruňkový koláč
Plátky masa naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažíme z obou stran... více o Přírodní plátky se zeleninou a fazolemi
Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú
Mouku, sůl, kmín a droždí důkladně promícháme, poté přidáme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Můžeme přidat i semínka. Necháme v míse 8-12 hodin... více o Hrníčkový chleba
1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a... více o Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v čočce jen malé množství tekutiny... více o Pikantní čočka s kuřecím masem
Na kousku másla osmažíme na kolečka pokrájenou cibuli, kterou jsme ještě rozebrali na jednotlivé prstýnky. K cibuli dáme ještě osmažit nudličky... více o Rychlá sedlácká omeleta
Těsto: Smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a mléko dohladka. Vysypeme dortovou formu a vložíme do trouby (elektrická:... více o Banánovo-jahodový dort
Utřít droždí s cukrem na kašičku (místo kvásku), přimíchat ostatní ingredience, nechat kynout 30min, poté těsto srazit (promíchat) a nechat znovu... více o Buchty s kypřícím práškem
Oloupeme a nakrájíme brambory na plátky. Nakrájíme cibuli na kroužky + pórek. Nastrouháme si cihlu a nivu. Kuřecí maso si naložíme do marinády (dle... více o Zapékané brambory s brokolicí a kuřecím masem
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme. V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této... více o Řízky v zakysané smetaně
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i... více o Květáková polévka s mrkví II.
Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou
Korpus: Ušleháme vejce s cukrem, ručně vmícháme mouku s práškem a olej. Vše nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 180... více o Lehké ovocné řezy
Kapustové listy krátce povaříme v osolené vodě. Okapané listy rozložíme a položíme na ně plátek šunky a sýra. Stočíme do závitku, sepneme párátkem ... více o Smažené plněné kapustové listy (závitky)
Z mouky, cukru, másla, vejce, amonia a kakaa vymícháme těsto, které si potom rozdělíme na dvě poloviny. Každou vyválíme na placku a upečeme na... více o Kakaové řezy s piškoty
Vejce uvaříme, nakrájíme na větši kousky. Cibulky nakrájíme, smícháme s jogurtem, majonézou, smetanou a hořčicí. Opatrně přidáme vejce a vmícháme je... více o Vajíčkový salát podle Šárky
Mrkve, petržel a celer se nakrájí na tenká kolečka, dá se vařit, vody v hrnci bude o polovinu více než zeleniny - ne moc, aby se nemuselo zahušťovat,... více o Zdravá dobrota z červené čočky a pohanky
Tvaroh, smetanu, pudink (prášek), 2 žloutky a ořechy postupně zamícháme. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Vlijeme do dortové - vymazané, vysypané ... více o Tvarohový lehký koláč II.
Kuskus připravíme dle návodu (přidat 3 lžíce oleje, pořádně promíchat, přisypat do 250 ml vroucí vody a vařit, než se voda vsákne/vypaří, odstavit s... více o Výborný kuskus
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Velikonoční perníčky - hned měkké
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme... více o Staročeský guláš
Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme uvařený pudink. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané nizké kulaté formy (můžeme samozřejmě použít i... více o Pudinková buchta rychlá a slabá
Množství surovin dávám podle chuti, chcete-li více tuňáka, přidejte ještě jednu konzervu. Vše vyšlehám ručním šlehačem, díky sýru je pomazánka... více o Tuňáková pomazánka II.
Rybí filé osolíme a lehce obalíme v mleté paprice. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky. Na dno máslem vymazaného kastrůlku dáme... více o Jedničkové rybí filé
Smícháme vejce s cukrem, poté přidáme šlehačku, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, na těsto... více o Bublanina s rybízem
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO (pekárna ETA, Vega, Clatronic). Po ukončení programu těsto vyndáme z nádoby... více o Buchty - těsto z domácí pekárny
Maso nakrájíme na hrubší proužky a orestujeme zprudka na oleji, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou, přidáme masox a dusíme. Když je maso téměř měkké,... více o Vepřové maso s hráškem na smetaně
Rozehřáté máslo, žloutky a kakao rozšleháme, přidáme polovinu cukru a šleháme do zdvojnásobení objemu. V mouce rozmícháme sůl a prášek do pečiva a... více o Univerzální dortový korpus
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Cibulku i s natí nakrájíme na drobno, přidáme nasekaný kopr a dobře promíchá s vegetou. Přidáme okapaný... více o Špenátová pomazánka
Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost! Skvělé na chleba i bílé... více o Česneková pomazánka z balkánského sýra
Nejdřív uvaříme těstoviny, mezitím si nakrájíme na nudličky čínské zelí, nastrouháme mrkev a celer - nemusí ho být moc, jen tak pro chuť, nastrouháme... více o Těstovinový salát s lososem
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka
Růžičkovou kapustu očistíme a odstraníme uvadlé listy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou... více o Růžičková kapusta na kari
Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po... více o Bramborové placky
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny... více o Omáčka z plísňového sýra
Těsto: utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie, jej uložíme asi na 30... více o Valentýnský dort
Maso opláchneme, osušíme a nařízneme do něho kapsu. Omyjeme a očistíme cukety a asi 150 g nakrájíme na kostičky. Z toastové chleba odkrojíme kůrku a... více o Plněná krůtí pečeně
Do mísy prosijeme mouku. Uprostřed vyhloubíme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přelijeme třemi lžícemi vlažného mléka, posypeme lžičkou cukru a... více o Ovocné koláče