Jak uskladnit máslo bez lednice? Vyzkoušejte trik našich babiček! Vypnutý proud, pobyt v přírodě nebo na chatě bez elektřiny... to všechno klade zvýšené nároky na uchovávání potravin. Zrovna takové máslo to ale může "přežít" docela dobře, když víte, jak se o něj postarat.
Obecně je máslo choulostivé hlavně na pachy z okolí, které může snadno přejmout. Tomu zabráníte, když máslo před vložením do lednice opravdu dobře zabalíte do alobalu, nebo jej uchováváte ve speciální nádobě na máslo.
Došlo vám máslo? Stačí smetana a trocha trpělivosti, abyste si vyrobili domácí.
A co dělat, jste-li nuceni se obejít bez lednice? Zkuste trik našich babiček! Do hrnce nalijte dostatečné množství vody a osolte ji. Nechte krátce převařit a pak dobře vychladnout. Máslo vložte do porcelánové misky a přelijte je studenou slanou převařenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Dejte na nejchladnější místo. Třeba na balkon, nebo k potůčku, do sklepa, ... podle toho, kde zrovna jste.
Takto máslo vydrží i několik dní, záleží na okolní teplotě. Žluklé máslo poznáte tak, že má na povrchu i po odkrojení žlutou barvu a mírně zapáchá. Takové máslo už vyhoďte.
Ve střední míse prošlehejte hořčici, vinný ocet a bylinky, přidejte olivový olej. Do marinády naložíme kuřecí prsa krájená na kousky a necháme alespoň... více o Marináda na kuřecí maso s citrusy
Dáme vařit brambory ve slupce. Necháme vařit tak aby byly na zkus. Nesmí být moc měkké, kvůli dopékaní v troubě. Mezi tím co se brambory vaří, si... více o Francouzské brambory
Vychlazenou okurku oloupeme do mísy, ale pokud je čerstvá se svěží slupkou, loupat se ani nemusí a můžeme ji nastrouhat i s ní. Okurku v míse ochutíme... více o Okurkový salát s Kyškou
1 hrnek (250 ml) Na másle nechte zpěnit nakrájenou cibuli. Zaprašte ji moukou a vymíchejte světlou jíšku, zalijte ji studeným vývarem, promíchejte... více o Janina křenová omáčka s hrníčkovými knedlíky z mikrovlnky
Čočku propláchněte. Mrkev nakrájejte na kostičky, cibuli s česnekem nasekejte najemno, zázvor nastrouhejte. Vše opékejte na rozehřátém oleji, dokud... více o Čočková polévka s kokosovým mlékem
Hovězí kosti vložte do většího hrnce a naplňte vodou. Přiveďte k varu a vařte 8 minu, dokud nahnědlá pěna nevyplave na povrch hladiny. Poté slijte a... více o Vietnamská polévka
Čerstvé mléko smícháme se smetanou (nepoužívejte trvanlivé mléko a smetanu), zahřejeme na 22-25°C, zašleháme zakysanou smetanu a ihned nalijeme do... více o Domácí lučina z mléka
Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky, česnek nasekáme. Pokud máme nať z celeru, můžeme k zelenině přidat pár omytých... více o Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou
Na másle a pokrájené slanině osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nebo nudličky pokrájené, osolené a opepřené maso a také... více o Mléčná žampionová omáčka
Na trošce rozpáleného oleje, v pánvi se širokým dnem, osmažíme zprudka cuketu dozlatova. Když je cuketa osmažená, vmícháme nasekaný česnek, osolíme a... více o Cuketové nudle
Kokos smícháme s vejcem a salkem, trochu si můžeme nechat třeba do čaje nebo kávy. Máslo s čokoládu společně rozpustíme ve vodní lázni nebo v... více o Čokoládový koláč "kokoska"
V míse smícháme mouku, cukr krupice i vanilkový, kakao, kypřící prášek, olej, vejce a kefír. Pečlivě promícháme. Můžeme do těsta přidat i pár lentilek... více o Muffiny s lentilkami
Houby pokrájíme na kousky, posolíme, zakápneme vodou a podusíme doměkka. Do velké mísy si nahrubo nastrouháme cibuli a česnek. Přidáme houby, mléko,... více o Krkonošský hubník
Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s vodou, osolíme. Přidáme nové koření, bobkový list, houby (i s nálevem) a dáme vařit.... více o Domácí kulajda
Z bílků vyšleháme sníh, do kterého zašleháme cukr, poté opatrně vařečkou zapracujeme prosáté kakao se sodou a solí. Těsto opatrně a co nejrovnoměrněji... více o Tvarohový řez
1. Suroviny na tmavé těsto spojíme dohromady, uděláme tužší těsto. Dáme na chvíli do ledničky. 2. Než se těsto vychladí, vytvoříme si tvarohovou hmotu... více o Tvarohový koláč líné ženy
Všechny ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zvolíme program těsto. Po částečném zpracování těsta přidáme rozinky. Vykynuté těsto... více o Vánočka z domácí pekárny
Na tousty použijeme mladé cukety, které nebudeme loupat, pouze je omyjeme a pokrájíme na 2-3milimetrové plátky. V kastrolu s širokým dnem rozpálíme... více o Gyros tousty z cukety - sterilované
Lehce naklepané kuřecí řízky necháme min 2 h předem marinovat v kysané smetaně, poté osolíme, obalíme ve strouhance a usmažíme. Jako příloha brambory,... více o Řízek bez vajec
Hovězí maso pokrájíme na kostky, které jemně osolíme, dobře opepříme a zaprášíme moukou. Na rozpáleném sádle osmažíme drobně pokrájené cibule, na ně... více o Hovězí kostky v pivním sosu s cibulkou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme rozmačkaný zralý banán, rozpuštěný tuk, nasekanou čokoládu, mouku s kypřidlem a nakonec sníh z bílků.... více o Banánovo-čokoládový hřbet
Smícháme sypké přísady,přidáme nastrouhanou čokoládu Margot a ostatní ingredience.Zpracujeme vláčné těsto a nalijeme ho na vymazaný a moukou vysypaný... více o Řezy Margot
Ořechy a ovoce nakrájíme na kousky nebo nudličky. Smetanu, cukr, van.cukr a mouku svaříme, za stálého míchání, do zhoustnutí asi 5min. Přidáme ovoce a... více o Marokánky IV.
**Postup:** - maso očistíme a nakrájíme na cca 200g kusy, osolíme, opepříme bílým pepřem - do červeného vína přidáme rozdrcený (namletý) jalovec a do... více o Kančí svíčková se šípkovou omáčkou
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, posypeme kořením, přidáme plátky česneku, cibuli, scezené žampiony a zakapeme olejem. Vše promícháme a... více o Česnekovo-žampionové masíčko: minutka
Pokud nemáme mandle loupané, tak si je v kastrolku s vařící vodou necháme chvilku spařit, pak scedíme a ještě teplé je vyloupeme. Nevaříme je dlouho,... více o Mandle pražené v troubě
Králíka osolíme, opepříme a na másle v troubě pečeme asi půl hodiny - podléváme. Pak maso potřeme hořčicí obložíme ho očištěnou a pokrájenou zeleninou... více o Králík v zelenině s hořčicí
**Těsto:** všechny suroviny smícháme vařečkou s teplým (ne HORKÝM) mlékem, nezaděláváme kvásek, výsledek má konzistenci hustšího litého těsta. Mísu... více o Borůvkový koláč IV.
Zvlášť uvaříme brokolici na růžičky a brambory oloupané na plátky. Do zapékací misky vyskládáme brambory, posypeme podravkou. Další vrstvu tvoří... více o Zapečená brokolice s krabími tyčinkami
Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny - ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a... více o Želatinová mňamka
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1... více o Kuřecí řízek s hořčicí
Sušenky i ořechy umeleme nebo nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Z hmoty tvarujeme oválky, uprostřed naznačíme nožem rýhu,... více o Rychlá kávová zrna
Uvedené ingredience důkladně! promícháme, nalijeme do lehce vymazané, kokosem vysypané silikonové formy na biskupský chlebíček (může být i jiná forma... více o Řezy z mikrovlnky
Máslo nebo tuk necháme změknout. Výhoda je rychlá příprava. Do mísy nasypeme mouku s práškem, cukr a rozklepneme vejce, přimícháme jogurt a tuk.... více o Muffiny z žitné mouky
Kuřecí prsa mírně naklepeme, jemně posypeme podravkou, položíme na ně plátek moravského uzeného nebo debrecínky, namažeme částí lučiny, přidáme... více o Jemné kuřecí závitky
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, zaprášíme moukou a zprudka osmahneme na tuku. Zlehka posypeme oreganem. Přidáme na plátky nakrájené... více o Vepřové nudličky na žampionech
Recept vznikl náhodou - naložila jsem si kuřecí ňadra do medové marinády a nepočítala s tím, že se manžel vrátí z venčení psa s pytlem hub. Maso bylo... více o Medová ňadra na houbách
Maso a špek nakrájíme na nudličky, obalíme v solamylu se steakovým kořením. Dáme na rozpálený olej, orestujeme, přidáme cibuli, kapie, žampiony,... více o Kuřecí směs po staročesku
Kuře naporcujeme na menší kousky, osolíme a opepříme, naskládáme do pekáčku. Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme a přidáme ostatní (kečup, citron,... více o Pikantní pečené kuře
Z uvedených přísad zpracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladu. Těsto rozválíme a dáme na vymazaný plech a v dobře předehřáté troubě... více o Rebarborový koláč se sněhem
Na cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestr. Dno zapékací mísy vyložíme pokrájenou... více o Cuketa vynikající
Žloutky s cukrem a vlažnou vodou vyšleháme do pěny, přidáme olej, kakao, mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto vlejeme na vymazaný plech a upečeme.... více o Jahodové řezy V.
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem,... více o Žravé řezy
Nařízneme maso na 1,5 cm silné plátky, ale nedokrájíme do konce. Smícháme věci na marinádu, potřeme tím maso i v rozřezu, zabalíme do alobalu a... více o Krkovička pro vítanou návštěvu
V míse ze surovin zpracujeme rukama těsto - polohrubé mouky dám trochu a postupně přidávám tak, aby se těsto nelepilo, ale bylo pěkně vláčné. Uválíme... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem
Upečeme piškotový základ dáme vychladnout. Meruňky scedíme, necháme okapat. Šťávu z meruněk dolejeme do 1 l vodou, osladíme, zamícháme oba pudinky a... více o Sváteční řezy
Gnocci: uvaříme dle postupu nebo v případě, že jsme nesehnali polotovar, připravíme z haluškového těsta malé nočky a dle návodu uvaříme. <BR>Omáčka:... více o Gnocchi se špenátovou omáčkou
Přísady smícháme, nakrájíme na kostičky 2 rohlíky, můžeme přidat ale nemusíme. Necháme kynout asi 1 hod. Pak z těsta uděláme 2 až 3 šišky a podle toho... více o Houskový knedlík
Do 1l vody vložíme rybí odřezky a koření,osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle a... více o Vánoční rybí polévka
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, potřeme je z obou stran olejem a necháme odležet. Potom obalíme ve strouhance ... více o Pečené obložené řízky