• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Lesk, závinů a buchet

Lesk, závinů a buchet

Lesk, závinů a buchet

Připravujete často různé záviny, buchty, koláče, plněné rohlíčky a další sladké pochoutky z kynutého těsta? Pak se vám určitě bude hodit trik, díky němuž budou na povrchu krásně lesklé a křehké.

Kynuté dobroty dostanou lesk, když je hned po vyjmutí z trouby potřete studenou vodou. Nebojte, těsto se nerozmáčí, povrch hned uschne. Ještě lepší je studené mléko, které jste ochutili kapkou rumu nebo vanilkového extraktu. Moučník bude nejen lesklý, ale i nádherně křehký.

Pokud připravujete závin na slano, potřete těsto před pečením vyšlehaným žloutkem, použít můžete i celé vyšlehané vejce. Ten sladký můžete potřít rozšlehaným bílkem a posypat jemným krupicovým cukrem, získáte tak nádherně křupavou kůrčičku. V případě, že máte vajíčka zaručeně čerstvá, můžete závin potřít až po upečení.

Tradiční české buchty je lepší ještě horké velkoryse potřít rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a špetkou vanilkového cukru. Nebojte se toho a rozhodně nešetřete, máslo se do nich brzy vsákne a povrch zaschne. Nakonec je můžete poprášit moučkovým cukrem, který na povrchu vytvoří lahodnou křupavou krustu.

Recepty na 6 nejlepších dobrot z kynutého těsta najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

60 minut
Pařížské řezy ....Danča

Pařížské řezy ....Danča

Den předem svaříme suroviny na pařížskou šlehačku a necháme do druhého dne vychladit v lednici. Šlehačku přivedeme k varu a přidáme k ní čokoládu. Pak... více o Pařížské řezy ....Danča

60 minut
Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky

Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s…

V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky

100 minut
Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici

Sernik neboli tvarohový dort od Jirky…

Mouku smícháme s kypřicím práškem, cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vejce a vypracujeme těsto. Vysokou dortovou formu vymažeme... více o Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

40 minut
Hrášková polévka 2

Hrášková polévka 2

Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2

40 minut
Čočkový salát s hořčicí

Čočkový salát s hořčicí

Čočku propláchněte. V hrnci zalijte vývarem, přidejte zázvor, nadrcené stroužky česneku a asi 25 minut vařte doměkka. Mrkev, cibuli a celer nakrájejte... více o Čočkový salát s hořčicí

30 minut
Králičí hřbet v hořčičné omáčce

Králičí hřbet v hořčičné omáčce

Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce

20 minut
Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

Cibuli si nakrájíme na půlměsíčky a nasekáme si česnek. Hermelíny rozkrojíme v půlce. Dalších asi 5 stroužků si prolisujeme, připravíme si chilli a... více o Nakládaný chilli-hermelín pro tvrďáky

Jogurtová buchta s borůvkami

Jogurtová buchta s borůvkami

V jedné misce ušleháme vaječné žloutky s cukrem do pěny, pak zašleháme jogurt a nakonec olej. Dobře promícháme, aby se nám suroviny spojily v těsto. V... více o Jogurtová buchta s borůvkami

Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany

Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané…

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme smetanu s vlažným rozpuštěným tukem a dobře promícháme. Přisypeme kokos, mouku s kypřidlem a opět dobře... více o Jablkovo-kokosová bábovka ze zakysané smetany

Jidáše - sádlové

Jidáše - sádlové

Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí,... více o Jidáše - sádlové

Bramborové knedlíky s vekou

Bramborové knedlíky s vekou

Oloupané vychladlé brambory nastrouháme do mísy, přidáme vejce, osolíme a promícháme, zasypeme pokrájenou tukovou vekou, kterou do brambor zapracujeme... více o Bramborové knedlíky s vekou

Šlehačkový dort s banány

Šlehačkový dort s banány

Korpus: Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme cukr, žloutky a olej, ručně přimícháme mouku a kakao. Nalijeme do vymazané formy a zvolna upečeme.... více o Šlehačkový dort s banány

30 minut
Špenátová omeleta

Špenátová omeleta

Cibuli si nakrájíme na půlkolečka, česnek nadrobno, špenát omyjeme, spaříme a necháme okapat. Do větší mísy si rozklepneme všechna vejce. Na pánvi si... více o Špenátová omeleta

40 minut
Čoko cupcakes

Čoko cupcakes

Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a formičky si vymažeme máslem. Do mísy dáme cukr a vejce a ušleháme, až bude směs hustá a světlá. Čokoládu si... více o Čoko cupcakes

60 minut
Nejlehčí pečené kuře a brambory

Nejlehčí pečené kuře a brambory

Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory

Nakládaný pivní Hermelín

Nakládaný pivní Hermelín

Hermelíny rozpůlíme, měkkou část vydlabeme lžičkou a společně s nastrouhanou(rozdrobenou) Nivou na pár vteřin vložíme do mikrovlnky rozehřát. Do... více o Nakládaný pivní Hermelín

30 minut
Rybí pomazánka od babičky

Rybí pomazánka od babičky

Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky

Ledový salát s česnekovo-koprovou smetanou

Ledový salát s česnekovo-koprovou…

Z očištěného ledového salátu si necháme 4 celé listy, zbytek pokrájíme na nudličky. Zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou (nebo mlékem) a... více o Ledový salát s česnekovo-koprovou smetanou

10 minut
Ovocná mísa

Ovocná mísa

Ovoce naaranžujte na mísu a nechte hosty, aby si sami vybrali, na co mají chuť.... více o Ovocná mísa

15 minut
Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Těstoviny s ricottou, parmezánem a…

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody podle návodu. Piniové oříšky opražíme dozlatova na nepřilnavé pánvi a dáme bokem. Šalotku nakrájíme na... více o Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Jednoduché artyčoky

Jednoduché artyčoky

Z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkum žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme tvrdé špičky... více o Jednoduché artyčoky

Vločkové řezy s krémem

Vločkové řezy s krémem

Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem

Koka dortík - rychle a snadno

Koka dortík - rychle a snadno

Žloutek z jednoho velkého vejce utřeme s cukrem, vmícháme vodu, mouku, kakao a sníh z bílku. Rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy (22cm) a... více o Koka dortík - rychle a snadno

Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Maso si pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme je a opepříme. Mouku si důkladně rozmícháme v rozšlehaných vejcích s mlékem,přidáme šunku, hrášek a... více o Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Voňavé anglické kapsy

Voňavé anglické kapsy

Kuřecí prsa (kotlety, kýtu) prořízneme a vytvoříme v nich kapsu, osolíme a opepříme. Anglickou slaninu nasucho orestujeme v pánvi, přidáme rozšlehaná... více o Voňavé anglické kapsy

Pečené kuřecí se zeleninovou rýží

Pečené kuřecí se zeleninovou rýží

Kuře očistíme, nasolíme (okořeníme) a dáme do pekáčku s pokrájenou cibulí, kouskem másla a troškou vody do předehřáté trouby péct. Občas podlijeme a... více o Pečené kuřecí se zeleninovou rýží

60 minut
Barvená velikonoční vejce v cibulových slupkách

Barvená velikonoční vejce v…

Staré, nepotřebné punčochy, případně gázu (obvazy) si nastříháme na kostky cca10x10cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy... více o Barvená velikonoční vejce v cibulových slupkách

60 minut
Cuketová buchta III.

Cuketová buchta III.

Celá vejce ušleháme do pěny s cukrem. Potom přidáme hladkou mouku, nastrouhanou cuketu, olej, jedlou sodu, prášek do pečiva a naposledy kakao.... více o Cuketová buchta III.

45 minut
Český chleba v cizině

Český chleba v cizině

Nechte si vykynout kvásek (i ze sušeného droždí), na jemno nastrouhejte brambory a vše vypracujte v nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu... více o Český chleba v cizině

Smaženice z ředkviček

Smaženice z ředkviček

Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do sklovata... více o Smaženice z ředkviček

Krůtí prso jedna báseň

Krůtí prso jedna báseň

Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky. Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu... více o Krůtí prso jedna báseň

Mrkvový salát trochu jinak

Mrkvový salát trochu jinak

Mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme utřený česnek a majonézu. Promícháme a dáme na 1 hodinu odstát do chladničky Uvedené množství je... více o Mrkvový salát trochu jinak

20 minut
Výborný "podmaz" na chlebíčky

Výborný "podmaz" na chlebíčky

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, dále nastrouháme taktéž na jemném struhadle cibuli a okurky. Vše smícháme dohromady. Osolíme,... více o Výborný "podmaz" na chlebíčky

60 minut
Minipizzy

Minipizzy

Zamíchat cukr a droždí s 200 ml vlažné vody, nechat 10 minut. Přidat mouku, sůl a olej, promíchat, nechat opět 10 minut. Promíchat, rozválet na plát... více o Minipizzy

Ananasová čína

Ananasová čína

Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína

Krupicovo-tvarohový koláč s ovocem

Krupicovo-tvarohový koláč s ovocem

Z mouky, másla, vejce, cukru, špetky soli uhněteme těsto a necháme na 30 min. odpočinout do chladna. Těsto vyválíme na vymazaný plech, pečeme asi 15... více o Krupicovo-tvarohový koláč s ovocem

Studený pikantní bůček

Studený pikantní bůček

Bůček uvaříme v papiňáku spolu s bobkovým listem, novým kořením, masoxem, solí a pepřem. Uvařený, ještě dost teplý bůček potřeme pikantní směsí,... více o Studený pikantní bůček

Ledový salát se smetanou

Ledový salát se smetanou

Umytý salát natrháme do mísy a přelijeme smetanou, do které jsme zamíchali cukr, ocet a sůl, na zředění můžeme použít kapku mléka, nebo podmáslí, ale... více o Ledový salát se smetanou

30 minut
Pravá pistáciová zmrzlina

Pravá pistáciová zmrzlina

Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte... více o Pravá pistáciová zmrzlina

Pečený losos

Pečený losos

Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos

Dort Raffaelo

Dort Raffaelo

Vyšleháme cukr se žloutky, přidáme vodu, mouku smícháme s práškem do pečiva, opatrně přimícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, pomalu přimícháme do... více o Dort Raffaelo

90 minut
Žluté řezy se sněhem

Žluté řezy se sněhem

Vejce, žloutky, cukr a máslo ušleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladka. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu horké vody.... více o Žluté řezy se sněhem

40 minut
Bublanina

Bublanina

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme moučkový cukr, přímícháme žloutky a nakonec zlechka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný,... více o Bublanina

40 minut
Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce

Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce

Oloupané brambory pokrájíme na silnější plátky a rozložíme na dno tukem vymazaného pekáče. Pokmínujeme, osolíme a pokryjeme očištěnými a na plátky... více o Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce

Andělské zvony

Andělské zvony

Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule a papriky. Bůček nakrájíme na kostičky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením. Přidáme na... více o Andělské zvony

Salát z červeného zelí

Salát z červeného zelí

Zelí opláchneme, odstraníme vnější listy a vyřízneme košťál. Poté je osušíme, najemno nakrouháme a krátce povaříme v osolené vroucí vodě. Papriky... více o Salát z červeného zelí

Gratinovaný losos

Gratinovaný losos

Plátky lososa osolíme, opepříme a na másle zprudka osmažíme po obou stranách. Smícháme víno, smetanu, kečup a nastrouhaný sýr. Touto směsí zalijeme... více o Gratinovaný losos

Rybízový žmolenkový koláč

Rybízový žmolenkový koláč

Smísíme 500 g mouky, kypřící prášek, 150 g cukru, celá vejce a nasekanou heru. Jemné těsto zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.... více o Rybízový žmolenkový koláč

Rychlé řezy s mákem

Rychlé řezy s mákem

Náplň uděláme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Mletý mák smícháme se lžící cukru krupice. Prosátou mouku smícháme s práškem do... více o Rychlé řezy s mákem

Doporučujeme

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Poslední sledované recepty

147
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…
88
Dýňové pyré s bramborem
Dýňové pyré s bramborem
77
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
72
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
50
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré

Zajímavé články

Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým…
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
AHA.cz Návštěva Dády Patrasové v léčebně: Felixové dorazili do Bohnic!

Návštěva Dády Patrasové v léčebně: Felixové dorazili do Bohnic!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Survivor opustil další hráč: Vyletěl adept na vítězství!

Survivor opustil další hráč: Vyletěl adept na vítězství!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Lesk, závinů a buchet
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact