Připravujete často různé záviny, buchty, koláče, plněné rohlíčky a další sladké pochoutky z kynutého těsta? Pak se vám určitě bude hodit trik, díky němuž budou na povrchu krásně lesklé a křehké.
Kynuté dobroty dostanou lesk, když je hned po vyjmutí z trouby potřete studenou vodou. Nebojte, těsto se nerozmáčí, povrch hned uschne. Ještě lepší je studené mléko, které jste ochutili kapkou rumu nebo vanilkového extraktu. Moučník bude nejen lesklý, ale i nádherně křehký.
Pokud připravujete závin na slano, potřete těsto před pečením vyšlehaným žloutkem, použít můžete i celé vyšlehané vejce. Ten sladký můžete potřít rozšlehaným bílkem a posypat jemným krupicovým cukrem, získáte tak nádherně křupavou kůrčičku. V případě, že máte vajíčka zaručeně čerstvá, můžete závin potřít až po upečení.
Tradiční české buchty je lepší ještě horké velkoryse potřít rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a špetkou vanilkového cukru. Nebojte se toho a rozhodně nešetřete, máslo se do nich brzy vsákne a povrch zaschne. Nakonec je můžete poprášit moučkovým cukrem, který na povrchu vytvoří lahodnou křupavou krustu.
Recepty na 6 nejlepších dobrot z kynutého těsta najdete ZDE.
Předehřejte troubu na 180 °C. Jednu velkou nebo více malých zapékacích míst vymažte máslem. Švestky smíchejte s cukrem, pomerančovou šťávou a rumem a... více o Švestkový crumble
Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Nastrouháme brambory na hrubo, osolíme, opepříme, přidáme na drobno nasekanou cibuli, majoránku, vejce a česnek. Namícháme klasické těsto na... více o Zapečené kuřecí v bramborákové směsi
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a kávu: 7 lžic čisté černé kávy a 7 lžic zamíchané kávy (i se sedlinou). Promícháme, přidáme namleté... více o Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový
Na pomazánku budeme suroviny krájet na malé kousky a vejce můžeme nastrouhat. Na salát můžeme suroviny krájet hruběji a nakonec do salátové směsi... více o Hermelínová pomazánka nebo salát se šunkou
1) Dáme vařit bulgur do vroucí vody. 2) Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na malé kostičky. Maso orestujeme na másle. 3) K masu přidáme bylinky a pesto... více o Bulgur s kuřecím masem
Maso nakrájíme na nudličky, poté ho okořeníme solí a kari kořením. Přidáme sójovou a ústřicovou omáčku s kapkou oleje. Necháme odležet. Během smažení... více o Čína s kuřecím
Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,... více o Pikantní salát s čočkou
Starší rohlíky pokrájíme na plátky, které krátce namáčíme v mléce se žloutky a citronovou kůrou, klademe do zapékací mísy vymazané máslem. Na rohlíky... více o Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem
1. Mouku, sůl a cukr prosejeme do mísy a promícháme. 2. V kastrolu rozehřejeme šálek vody s olejem, přivedeme k varu a za stálého míchání zvolna... více o Churros
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
*Krovičku postranách nakrojíme, aby se při pečení nezkroutila, naklepeme, osolíme, ochutíme kmínem nebo pepřem a dáme do pekáčku na drobně pokrájenou... více o Bramborové noky s dušeným kysaným zelím a pečenou krkovicí
Tento recept dělám každé Vánoce v dvojnásobném množství oproti receptu a pokaždé do tří králů je vymeteno. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme... více o Kokosové vánoční cukroví
5 žloutků ušleháme s pískovým cukrem. Přidáme mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ... více o Broskvové řezy II.
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme. V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této... více o Řízky v zakysané smetaně
**Krém: **smetany vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači, pak vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a moučkový cukr(dle chuti). Uvaříme si silnou kávu... více o Nepečený ovocný dort s vaječným likérem
Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme alespoň hodinku v misce... více o Barevná minutka - trikolora
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Listové těsto si rozdělíme na 4 díly, které rozválíme na obdélníky. Ty pak slabě potřeme kašičkou z... více o Lístkoví šnečci s marmeládou
Uvaříme špagety (používám já) v osolené vodě - caa 8 min. Zároveň na pánvi orestujeme na kostičky nakrájené kuřecí maso s cibulkou. Přidáme vegetu a... více o Penne con polo
Mléko nalijeme do vyšší nádoby, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr, skořici, sůl a rozmícháme. Po lžících přisypáváme tolik mouky, aby nám vzniklo... více o Lívanečky s jablíčkem - bez vajec
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě, scedíme a pokapeme olejem. Na oleji opečeme na proužky pokrájený salám, přidáme pokrájaná sušená rajčata,... více o Špagety se šunkou
Chléb necháme rozmočit ve vodě (mléko) a vymačkáme. Dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, kmín, majoránku, pepř a česnek dle chuti, najemno nastrouhané... více o Chlebové bramboráky
Brambory oloupeme, pokrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou skoro hotové přidáme smetanu, opět necháme přejít varem, pak přidáme... více o Bílý šťovíkový boršč
Krabičku salátu rozmixujeme na kaši, zamícháme do ní podle konzistence pomazánkové máslo a jogurt. Většinou nedochucuji, ale každý podle sebe. Osolí a... více o Rychlá pikantní pomazánka na jednohubky
Prsa naklepeme a nařízneme tak, aby se nám v nich vytvořila "kapsa". Maso posypeme grilovacím kořením, a pořádně rozetřeme prsty, aby koření dobře... více o Plněná kuřecí prsa
Nákrájíme papriku a vydlabanou okurku. Smícháme s tvarohem, solí a lžičkou olivového oleje. Mažeme na chleba nebo rohlík.... více o Dětská pomazánka
Škvarky pomeleme na masovém mlýnku, přidáme najemno nakrájenou cibuli a okurku, podle chuti hořčici, sůl, pepř a kmín. Kdo má chuť, může přidat i... více o Škvarková pomazánka III.
Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky. Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety... více o Sumeček
Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud... více o Bůček na čínský způsob
Vejce našleháme a postupně přidáváme hořčici, sojovou omáčku, worchestr, papriku, kukuřičný škrob, utřený česnek a sůl vše pořádně promícháme. Kuřecí... více o Nakládané řízky
Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme. Pokud necháváme kost, lehce ji odřízneme od masa a naklademe na vyšší plech nebo pekáček. Na každou... více o Kotletky na leču
Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků". Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a... více o Cuketové matesy II.
Uvedené přísady smícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Množství koření se meze nekladou, záleží na každém jedinci. Poté upleskáme menší... více o Pleskačky
Každé kolečko tvarůžek obložíme plátkem poličanu, spojíme párátkem, dvakrát obalíme v trojobalu a smažíme.... více o Pikantní smažené tvarůžky
Do vroucí vody dáme kostku masoxu a ve vývaru uvaříme rýži. Na sádle osmažíme pokrájenou cibulku, přidáme mleté maso a smažíme za stálého promíchávání... více o Rizoto z mletého masa
Vezme se kastrůlek, může být i mísa z varného skla (je lepší), na dno se dá kousek másla velikosti vlašského ořechu a pokryje se naklepanými,... více o Kastrůlkové ražniči
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte... více o Pravá pistáciová zmrzlina
Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme... více o Burisony v karamelu
Máslo utřeme po pěny s cukrem a postupně vmícháme další suroviny. Těsto protlačíme strojkem nebo stříkáme na plech kratší kousky. Zprudka upečeme.... více o Linecké třené cukroví I.
Všechny přísady smícháme a po důkladném propracování necháme přikryté 20 minut v chladu odpočinout. Z těsta lžicí vykrajujeme kousky a smažíme ve... více o Tvarohové kobližky
Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli... více o Cannelloni se špenátem
Vše smícháme a používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. Smažený sýr, řízek, smažená cuketa, na brambory apod.... více o Pikantní dresing 1 2 3 4 5
Kuřecí kousky zprudka krátce osmažíme na olivovém oleji a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět, dále nasekaný... více o Kuřecí cacciatore
Omytá kolena dáme vařit (nejlépe do papiňáku) s vodou spolu s oloupanou cibulí, česnekem, kořením a solí. Křen smícháme se strouhaným jablkem, octem a... více o Ovarové koleno s jablkovým křenem
Předehřejeme troubu na 180 °C. Smícháme prvních pět ingrediencí a odložíme je stranou. Smícháme dohromady další tři ingredience (nejlépe elektrickým... více o Americká mrkvová buchta
Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná
Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Pak je vložíme do horké vody, rychle přivedeme k varu a poté vodu osolíme. Vaříme asi dvě a půl hodiny doměkka.... více o Zadělávané fazolky
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu je rozválíme na pláty asi 2 mm silné. Ty přeneseme na plech a v dobře vyhřáté troubě... více o Listové řezy s krémem
Housku namočíme do studené vody. Naťové cibulky očistíme, opereme a nakrájíme na kolečka. Spolu s lžící hořčice je vmícháme do 150 g tvarohu. Pak... více o Plněná sekaná pečeně