• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Kvalita mouky

Kvalita mouky

Kvalita mouky

Možná si teď řeknete, že všechny mouky jsou přece stejné, v kvalitě se nijak nemohou lišit. Není to ale pravda, i mouka může být horší a lepší. Navíc její chuť ovlivňuje i stáří a způsob skladování. Jak tedy poznat tu, která je kvalitní, a který druh na co v kuchyni použít.

Věděli jste, že polohrubá a hrubá mouka jsou vlastně naší národní specialitou? V jiných zemích obvykle nepořídíte jinou mouku, než hladkou, a to buď světlou nebo tmavou. My bychom se ale bez těchto druhů neobešli. Hrubá mouka je totiž ideální pro přípravu našich typických příloh, které se vaří. Bez ní bychom jen těžko udělali kynuté knedlíky, halušky nebo třeba domácí těstoviny. Polohrubá mouka se zase hodí pro přípravu moučníků z třených a šlehaných těst, jako jsou bublaniny, bábovky nebo třeba litý perník. Hladká mouka se pak hodí na těsta kynutá a trvanlivá, jako je například populární linecké, ale neobešli byste se bez ní ani při přípravě jíšky a bešamelu, kterými zahušťujeme pokrmy.

Ať už se ale chystáte použít kteroukoliv z nich, měli byste vědět, jak poznat tu kvalitní čerstvou mouku. Ta by měla mít jednotnou barvu a stejnou granulaci. Když k ní přičichnete, neměli byste cítit žádné pachy, jen typicky moučné aroma. Pozor na to, jak a kde je mouka skladována, ráda totiž přejímá okolní pachy. Když ji ochutnáte, neměla by být nahořklá, nakyslá nebo dokonce chutnat nažlukle.

Při nákupu vždy vsaďte na prověřenou značku, dejte pozor na datum minimální doby trvanlivosti a také na viditelné vady na obalu, jako jsou stopy vlhkosti, znečištění, poškození obalu, stopy působení moučných molů nebo exkrementy hlodavců. 

Návod na to, jak udělat tu nejlepší jíšku, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Krémová polévka z řapíkatého celeru

Krémová polévka z řapíkatého celeru

Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru

60 minut
Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky

Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s…

V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky

60 minut
Krkovice zapečená s cibulí a sýrem

Krkovice zapečená s cibulí a sýrem

Maso omyjeme, osušíme a potřeme olejem a obalíme v koření. Necháme v uzavřené nádobě nejlépe přes noc v lednici. Pekáč si vymažeme sádlem. Maso jen... více o Krkovice zapečená s cibulí a sýrem

45 minut
Hrnková buchta s ovocem

Hrnková buchta s ovocem

Hledal jsem jednoduchou a přitom výbornou buchtu a mamča mi poradila. Zvládl jsem to i já a to jsem CHLAP :-) Obě mouky, cukr, olej, 3 vejce,... více o Hrnková buchta s ovocem

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Bábovka s rebarborou - hrníčková

Očištěnou, oloupanou rebarboru pokrájíme na plátky či kostičky. Do mísy nasypeme mouku, cukry, citronovou kůru nebo mletou skořici dle chuti, prášek... více o Bábovka s rebarborou - hrníčková

15 minut
Placičky ze zbylé bramborové kaše

Placičky ze zbylé bramborové kaše

Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše

30 minut
Fitness špagety s hovězím masem

Fitness špagety s hovězím masem

Do vroucí osolené vody s kapkou olivového oleje si dáme vařit těstoviny (necháme je vařit tak dlouho, jak píše výrobce na obale). Do misky přidáme... více o Fitness špagety s hovězím masem

Pečené kuře s rýží

Pečené kuře s rýží

Oloupanou, drobně pokrájenou cibuli osmažíme na malém množství oleje dozlatova. Přidáme pokrájené pečené kuřecí maso, klidně i s kůží a také trochu... více o Pečené kuře s rýží

Jednoduché špenátové palačinky

Jednoduché špenátové palačinky

V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím... více o Jednoduché špenátové palačinky

30 minut
Koprová omáčka s hříbky

Koprová omáčka s hříbky

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme skutečným vývarem, rozšleháme a povaříme. Já osobně přidávám i hrst sušených hub (předem namočené).... více o Koprová omáčka s hříbky

Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Jemné lívance z acidofilního mléka -…

Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Cuketové placičky s mozzarellou (tofu)

Cuketové placičky s mozzarellou (tofu)

Vejce, mléko, prášek do pečiva a mouku v míse umícháme na hladké těstíčko, do kterého přidáme hrubě nastrouhanou neloupanou cuketu s mozzarellou (tofu... více o Cuketové placičky s mozzarellou (tofu)

60 minut
Meruňková zmrzlina

Meruňková zmrzlina

Žloutky rozšleháme se smetanou ve dvouplášťovém hrnci a za stálého míchání zahříváme na malém plaménku, až krém zhoustne. Meruňky podusíme s cukrem a... více o Meruňková zmrzlina

60 minut
Domácí Trdelník

Domácí Trdelník

Droždí smícháme s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Poté necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme dva a půl hrnku polohrubé mouky, dva žloutky,... více o Domácí Trdelník

Dort s čokoládovým krémem

Dort s čokoládovým krémem

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu, mouku s kakaem a kypřidlem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do kulaté formy (20... více o Dort s čokoládovým krémem

30 minut
Hermelínové řízky

Hermelínové řízky

Do masa opatrně nařízneme hlubší kapsu. Maso osolíme a opepříme. Salám nakrájíme na kostičky. Hermelín v polovině prokrojíme a poté ještě přepůlíme.... více o Hermelínové řízky

10 minut
Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky

Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky

1. Tvaroh dáme do misky, vidličkou rozmačkáme a osolíme. 2. Přidáme lžičku sody, pořádně promícháme a necháme 10 minut odležet. 3. V kastrůlku si... více o Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky

Pribiňáčkové řezy

Pribiňáčkové řezy

Těsto: změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, vodu, kakao, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Pribiňáčkové řezy

Drůbeží játra se zeleninovou rýží

Drůbeží játra se zeleninovou rýží

JÁTRA: Očištěná játra nakrájíme na kostičky. Dále si na kostičky nakrájíme cibuli, kterou poté dáme na rozpálený olej a počkáme až zesklovatí. Přidáme... více o Drůbeží játra se zeleninovou rýží

15 minut
Lahodná cizrna s česnekem

Lahodná cizrna s česnekem

Cizrnu si namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme do měkka (asi 3/4 hodiny až hodinu ). Na troše olivového oleje osmahneme... více o Lahodná cizrna s česnekem

Pudinkovo-jablečné řezy

Pudinkovo-jablečné řezy

Množství surovin je na dortovou formu 22 cm nebo do pekáčku 18 X 25 cm. Žloutky si ušleháme s cukrem a aroma do pěny. Pak vmícháme olej s vodou a... více o Pudinkovo-jablečné řezy

15 minut
Vaječná pomazánka s Vysočinou

Vaječná pomazánka s Vysočinou

Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku a sýr smícháme, dochutíme solí... více o Vaječná pomazánka s Vysočinou

Cuketová kostka s čokoládou

Cuketová kostka s čokoládou

Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou a vysypanou formu (vyšší a... více o Cuketová kostka s čokoládou

Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou

Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou

Na oleji si orestujeme osolenou a opepřenou plec pokrájenou na kostičky (nudličky) dozlatova, přilijeme asi 2 dcl vody a necháme povařit doměkka.... více o Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou

Dia jogurtové řezy s rebarborou

Dia jogurtové řezy s rebarborou

Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky a prolijeme vařící vodou, necháme vychladnout. V míse s mícháme všechny přísady a pečlivě... více o Dia jogurtové řezy s rebarborou

Veganský banánový koláč

Veganský banánový koláč

V malé míse smícháme mouku, sodu a sůl. Ve větší zase cukr a olej, pak přidáme banány. Pak přidáme vodu, vanilku a dobře promícháme. Nakonec přidáme... více o Veganský banánový koláč

Vepřová žebírka s medem a zázvorem

Vepřová žebírka s medem a zázvorem

Osolená žebírka vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a udusíme doměkka. V kastrůlku svaříme zbývající suroviny a zvolna... více o Vepřová žebírka s medem a zázvorem

Cizrna na rajčatech

Cizrna na rajčatech

Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a dusíme do poloměkka. Potom přidáme pokrájená rajčata a... více o Cizrna na rajčatech

120 minut
Roštěná mé babičky

Roštěná mé babičky

Zapneme troubu na 250°C. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na plotýnce v železném pekáči nalijeme olej a zprudka opečeme maso. Vyndáme, nakrájíme... více o Roštěná mé babičky

5 minut
Vajíčka v mikrovlnce

Vajíčka v mikrovlnce

Hrnek(od čaje) vymažeme máslem, poté rozbijeme jedno vejce a přidáme špetku soli. Dáme do mikrovlné trouby, přikryjeme umělohmotnou pokličkou a... více o Vajíčka v mikrovlnce

15 minut
Bagety z pekárny

Bagety z pekárny

V uvedeném pořadí dáme ingedience do pekárny (sušené mléko je možno vynechat). Zapneme program Příprava těsta. Po skončení programu vytvarujeme 2... více o Bagety z pekárny

60 minut
Pampeliškový med III.

Pampeliškový med III.

Květy jemně vypereme. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, přidáme květy a vařime 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, scedíme. Do scezeného nálevu přidáme 1 kg... více o Pampeliškový med III.

Babiččina postelová rýže

Babiččina postelová rýže

Na oleji zpěníme do růžova cibulku a přidáme rýži. Krátce spolu s cibulkou orestujeme a zalejeme vařící vodou, osolíme, zamícháme a vaříme pod... více o Babiččina postelová rýže

Mrkvové řezy s ananasem

Mrkvové řezy s ananasem

Celá vejce, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme strouhanou mrkev, mouku s práškem do pečiva, citronovou šťávu a šťávu z ananasu. Důkladně... více o Mrkvové řezy s ananasem

Borůvkový tvarohový dort

Borůvkový tvarohový dort

Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou... více o Borůvkový tvarohový dort

Nejrychlejší tvarohové kuličky

Nejrychlejší tvarohové kuličky

Tvarohy, vejce, sůl, krupičku pomocí mixéru smícháme. Rukama nebo pomocí 2 kávových lžiček tvoříme kuličky velké asi jako větší třešně, které hážeme... více o Nejrychlejší tvarohové kuličky

15 minut
Bůček pečený na zelí

Bůček pečený na zelí

Na kostičky nakrájený kousek špeku osmažíme, přidáme zelí, masox a krátce podusíme. Dáme na plech rovnoměrnou vrstvu zelí a poklademe osolenými plátky... více o Bůček pečený na zelí

Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

45 minut
Chřestové rizoto

Chřestové rizoto

Vývar dáme do hrnce a za mírné teploty udržujeme mírně teplý. Mezitím si rozehřejeme olivový olej a polovinu másla a přidáme nasekanou cibuli s... více o Chřestové rizoto

Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

Tagliatelle se špenátem a houbovou…

Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když... více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

25 minut
Kuřecí směs Indie

Kuřecí směs Indie

Kuřecí maso nakrájíme a dáme na rozpálený olej, zmírníme a pod pokličkou necháme "zbělet", občas promícháme, přidáme jablko (oloupané, bez jadřince,... více o Kuřecí směs Indie

Halušky se zelím II.

Halušky se zelím II.

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou anglickou slaninu orestujeme a přidáme překrájené zelí i se šťávou a asi 15 minut zvolna dusíme... více o Halušky se zelím II.

45 minut
Polská polévka z červené řepy

Polská polévka z červené řepy

Řepu oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Dáme vařit s kostmi nebo ve vývaru. Až řepa změkne, zesvětlá a obarví vývar (na fialovorůžovou barvu), tak... více o Polská polévka z červené řepy

45 minut
bramborový salát bavorský

bramborový salát bavorský

Ve slané vodě s kmínem uvaříme čisté brambory i se slupkou. Nepřevařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, ještě vlažné smícháme s cibulí... více o bramborový salát bavorský

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

V půl litru vody rozvaříme 1/2 kg jablek. Přidáme 3 lžíce cukru moučka a rozvaříme doměkka. V druhém půllitru vody rozmícháme zastudena 2 vanilkové... více o LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

Buchta z mléka

Buchta z mléka

Cukr, mouku, kakao, rozinky, oříšky a sodu promícháme, přidáme mléko a olej, znovu promícháme, nalijeme na pekáč se zvýšenými okraji. Pečeme při 180... více o Buchta z mléka

Hovězí pečeně na divoko

Hovězí pečeně na divoko

Maso omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na hovězí plátky společně s bobkovým listem, zrnky pepře, nového... více o Hovězí pečeně na divoko

Karbanátky z tofu

Karbanátky z tofu

Tofu rozmačkáme vidličkou. Na rozehřátém másle tofu podusíme společně s vývarem asi 2 minuty. Poté sejeme z plotny. Zeleninu očistíme, jemně... více o Karbanátky z tofu

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme vařit. Nakonec takto připravenou omáčku zjemníme kysanou smetanou,... více o Křenová omáčka

Minutková kuřecí směs II.

Minutková kuřecí směs II.

Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs II.

Doporučujeme

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Poslední sledované recepty

73
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
50
Jablkový koláč ve skleničce
Jablkový koláč ve…
46
Měsíční krajina (nejen) z remosky - dort / řezy
Měsíční krajina (nejen)…
44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
33
Skvělý domácí kváskový chleba
Skvělý domácí kváskový…

Zajímavé články

Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který zdomácněl v české kuchyni
Recept na čevabčiči: Skvělý pokrm, který…
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým nakrmíte rodinu i pohostíte návštěvy
Nejlepší sýrové pomazánky: Recepty, díky kterým…
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
AHA.cz Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Kate Matl o Survivoru: Pavouk v rukávu, nálety vos, bodnutí štíra a zlomený prst! Co skrývá taška z ostrova?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Sisa Skovská (59) opět v nemocnici: Další operace ruky!

Sisa Skovská (59) opět v nemocnici: Další operace ruky!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Kvalita mouky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact