Možná si teď řeknete, že všechny mouky jsou přece stejné, v kvalitě se nijak nemohou lišit. Není to ale pravda, i mouka může být horší a lepší. Navíc její chuť ovlivňuje i stáří a způsob skladování. Jak tedy poznat tu, která je kvalitní, a který druh na co v kuchyni použít.
Věděli jste, že polohrubá a hrubá mouka jsou vlastně naší národní specialitou? V jiných zemích obvykle nepořídíte jinou mouku, než hladkou, a to buď světlou nebo tmavou. My bychom se ale bez těchto druhů neobešli. Hrubá mouka je totiž ideální pro přípravu našich typických příloh, které se vaří. Bez ní bychom jen těžko udělali kynuté knedlíky, halušky nebo třeba domácí těstoviny. Polohrubá mouka se zase hodí pro přípravu moučníků z třených a šlehaných těst, jako jsou bublaniny, bábovky nebo třeba litý perník. Hladká mouka se pak hodí na těsta kynutá a trvanlivá, jako je například populární linecké, ale neobešli byste se bez ní ani při přípravě jíšky a bešamelu, kterými zahušťujeme pokrmy.
Ať už se ale chystáte použít kteroukoliv z nich, měli byste vědět, jak poznat tu kvalitní čerstvou mouku. Ta by měla mít jednotnou barvu a stejnou granulaci. Když k ní přičichnete, neměli byste cítit žádné pachy, jen typicky moučné aroma. Pozor na to, jak a kde je mouka skladována, ráda totiž přejímá okolní pachy. Když ji ochutnáte, neměla by být nahořklá, nakyslá nebo dokonce chutnat nažlukle.
Při nákupu vždy vsaďte na prověřenou značku, dejte pozor na datum minimální doby trvanlivosti a také na viditelné vady na obalu, jako jsou stopy vlhkosti, znečištění, poškození obalu, stopy působení moučných molů nebo exkrementy hlodavců.
Návod na to, jak udělat tu nejlepší jíšku, najdete ZDE.
Z ingrediencí umícháme těsto. Na plech vložíme pečící papír. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do... více o Makovec
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Z omytých a okapaných česnekových výhonků odstraníme "pacibulky" a pokrájíme je na kratší kousky. Ty pak dáváme do částech do mixéru, přidáme sůl dle... více o Pasta / pesto z česnekových výhonků
Vodu s cukrem ohřejeme v hrnci. Teploměr vložte do vody a naměřte teplotu 121 stupňů. V misce mixérem vyšleháme žloutky a celé vajíčko a postupně... více o Čokoládová pěna s jahodami
Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce
Maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, promícháme s vejcem a solamylem a osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem dozlatova. Po osmažení maso vyndáme... více o Jednoduchá masová směs (nejen) se zelím
Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme... více o Malinové / ostružinové knedlíky
Zelí: na trošce oleje osmažíme dozlatova cibuli, na kterou nasypeme okapané zelí, trošku osolíme, přidáme cukr dle chuti a promícháme. Podlévat není... více o Jednoduché špecle se zelím a masem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Pudinkový dort (řez) s ovocem
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké... více o Jablečný víkendový koláč - vláčný
Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku
Papričku, česnek a stonky bazalky nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a lístky nasekané bazalky (stranou si... více o Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem
Nakrájíme šunku a papriky na kostky, chilli papričku nakrájíme na malé kousky. Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Na rozpáleném... více o Špagety z pánve
Krevety osmažit na másle, přidat nakrájenou okurku a rajčata, okořenit. Možno přidat na kostičky nakrájenou šunku. Přidat osušené rýžové nudle a... více o Krevety s rýžovými nudlemi
Ušleháme 6 žloutků, 6 lžic moučkového cukru, 3 lžíce polohrubé mouky a 3 lžíce kakaa. Dále ušlháme sníh z bílků a vše smícháme. Dáme péct na 180°C.... více o Rychlá a bezkonkurenční buchta/zákusek
Mouku promícháme s cukrem, kypřidlem, solí a pokrájeným máslem, vytvoříme drobenku, do které po lžících přidáváme vodu a vypracujeme hladké těsto.... více o Koláč s jablečným tvarohem
Mladé cukety podélně rozřízneme, vnitřek vydlábneme a nasekáme. Rozpůlené cukety rozložíme řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem a dáme na... více o Plněné cukety s ementálem
Z tuňáka slejeme všechnu šťávu, smícháme jej s nadrobno nakrájenou cibulí, pomazánkovým máslem (já kupuji pomazánkové máslo s bílým jogurtem), rajským... více o Tuňáková pomazánka VI.
Vývar uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Použít můžeme jakýkoliv, i zeleninový, bez masa. Zeleninu vařenou s masem buď v polévce necháme (pokrájenou) nebo... více o Vývar s rýžovými knedlíčky
Jehněčí kýtu omyjeme, prošpikujeme kousky slaniny, jemně osolíme, potřeme plnotučnou hořčicí, jemně po povrchu maso nařežeme, dáme do pekáčku, Přidáme... více o Jehněčí pečeně s opékanými brambory a omáčkou z červeného vína
Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,... více o Zapečené brambory se zelím
Maso nakrájíme na větší kousky. Osolíme, potřeme česnekem, vložíme do mísy a zalijeme pivem. Necháme v chladničce odležet alespoň 1 hodinu. Potom maso... více o Pivní vrabci
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájený pórek na půlměsíčky, kari, papriku a podlijeme vodou do výše... více o Rychlé kuřecí nudličky
Okurku nakrájíme nadrobno, cibuli nastrouháme a smíchame se smetanou, hořčicí, dochutíme polévkovým kořením.... více o Majonéza ze zakysané smetany
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou.... více o Jednoduchý jablkový koláč
Vložíme do mixéru na 2-3 minuty. Nalijeme do sklenice a podáváme.... více o Vanilkový koktejl
Připravíme kuskus obvyklým způsobem, přidáme tuňáka se zeleninou a dle chuti okořeníme kari (doporučuju s ním nešetřit).... více o Neobvyklý kuskus
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický... více o Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli popřípadně najemno česnek, osmažíme do růžova, přidáme najemno pórek, restujeme, přidáme... více o Čočka žravka
Vše smícháme a natřeme (stěrkou) na pečicí papíry na 2 plechy. Pečeme 8-10 minut na 180 °C. Necháme vychladnout a opatrně stáhneme papír. Rozkrojíme... více o Alenčin medovník
Maso naklepeme, opepříme a osolíme. Oloupané natvrdo uvařené vejce zabalíme do plátku šunky a pak do řízku. Upevníme párátkem a obalíme v trojobalu ... více o Skotská vejce
Plátky knedlíku obalíme dvakrát v dvojobalu, tj. rozšlehaných vejcích a strouhance (nesolíme, nepoužíváme mouku), poprvé můžeme ve vejcích nechat... více o Smažené houskové knedlíky
Ingredience do spodního těsta, smícháme a uhněteme si bochánek lineckého těsta, které rozválíme na vymaštěný plech, babička dává pečící papír, já s... více o Trojbarevný koláč naší babičky
Na páře si svaříme smetany s cukrem, solamylem a čokoládou v hustý pudink, potom povrch pocukrujeme a necháme vychladnout (je to proto, aby se... více o Lahodný čokoládový krém na dorty
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, zalijeme šlehačkou, dobře promícháme a... více o Šlehačkový beránek
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, přidáme jogurt, rajčatový protlak, 2 lžíce olivového oleje, skořici, kari a sůl. Vše promícháme a necháme uležet... více o Alláhova směs
Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky. Obalíme v mouce, vejci a kukuřičných lupíncích najemno rozdrcených. Usmažíme na oleji. Omáčku... více o Kuřecí kousky ala Donald
Obrané a oprané bezinky, nastrouhaná jablka a 500 g cukru vaříme 15 minut. Potom přimícháme přípravek Pektogel nebo Gelfix a dalších 500 g cukru a... více o Marmeláda z bezinek a jablek
Z krajíce chleba opatrně vyřízneme střídku, dáme pozor, aby zůstala neporušena. Kůru vložíme do rozehřátého oleje, vklepneme do ní vejce, osolíme a... více o Volské topinky
Maliny nasypeme do láhve. Svaříme vodu s cukrem a přelijeme maliny, přidáme vodku a láhev uzavřeme. Necháme stát asi 3 týdny na chladném místě, během... více o Malinový likér
Předehřejeme troubu na 180 °C. Smícháme prvních pět ingrediencí a odložíme je stranou. Smícháme dohromady další tři ingredience (nejlépe elektrickým... více o Americká mrkvová buchta
Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené... více o Vánoční jihočeský kuba
Všechny přísady dáme do misky a zpracujeme na drobenku. 2/3 drobenky nasypeme do vymaštěné dortové formy, polijeme náplní, uhladíme a povrch posypeme... více o Drobenkový tvarohový dort
- z mléka a kvasnic udělat kvásek - brambory nastrouhat - vymačkat vodu - přidat kvásek, vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, houby - přisypávat... více o Kynutá cmunda
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou... více o Buchty s povidly
Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek... více o Fazole z Vysočiny